Страница 2 от 2

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Сря Ное 12, 2014 14:06
от babydoctor
Д.Граховски написа:( не че тя е мерител за вкусови качества)
Хапни пържена едра каракуда от яз. Искър или Струма и ще ти се промени мнението. :D

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Сря Ное 12, 2014 15:14
от Д.Граховски
babydoctor написа:
Д.Граховски написа:( не че тя е мерител за вкусови качества)
Хапни пържена едра каракуда от яз. Искър или Струма и ще ти се промени мнението. :D
От Струма що каракуда съм изял кат малък, та у фритюрник, та пържени у тиган, та на фурна, само суши от каракуда не съм ял :lol: ама от как ядох заргани на корем, речно нечем да погледнем :mrgreen:

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Сря Ное 12, 2014 15:19
от babydoctor
Мамка му, на мен пък зарганата не можа да ми хареса. Обичам ципура. Но да, прав си, почти 10 години не ям сладководно. А рибата на фритюрник си е гадост.

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Сря Ное 12, 2014 15:50
от Д.Граховски
babydoctor написа:Мамка му, на мен пък зарганата не можа да ми хареса. Обичам ципура. Но да, прав си, почти 10 години не ям сладководно. А рибата на фритюрник си е гадост.
Абе като се надрънкахме с домашарка дремеше ни на фритюрник ли е, сурова ли е :lol: Иначе заргана пържен и аз не го харесах, ама втория път го направих с пресни домати, белиш ги, режеш ги на дребно в йенска тенджера, блъскаш у фурната ( сол, подправки ) и като почне да се сгъстява зарганите нарязани на парчета на дребно ги мяташ при доматите и чакаш да станат. Става кат скумрия в доматен сос ама зарган и е чудно.

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Сря Ное 12, 2014 16:00
от babydoctor
Д.Граховски написа:Става кат скумрия в доматен сос ама зарган и е чудно.
Хм...заинтригува ме, швзема да се пробам. Щото пържени стават на каиш.

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Пет Дек 26, 2014 0:13
от Гжмъц
Последно!
Като нЕма риба и Слънчака "става"
:) , преди 30г. сме ги яли с приятели, стават, разбира се!
:)

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Пет Дек 26, 2014 9:02
от babydoctor
Преди 30 години ги немаше и беха екзотика :D

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Пет Май 15, 2015 14:20
от Todor
Не док, първите ми риболвни излети са от преди 35-36г. и тогава със сигурност имаше слънчеви рибки.

Аз също съм ял и не споделям мнението, че имат много кости - абсолютно ок са си. След като го изпържиш, го разделяш на две и махаш гръбнака и ребрата - друго няма. Според мен вкусът е смесен между костур и червеноперка.
Много добре става и на чорба.

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Пет Май 15, 2015 20:53
от babydoctor
Е, аз съм по реките, да не говорим, че от 6-7 години мятам спининг само, та тия няма как да ги хвана, а и не взимам риба за ядене, освен ципура от МОЛ-а...Но, да, съгласен съм, страшно вкусна риба е, ако не те мързи да си я приготвищ. Писах веиднъж за скобара, тук е същото, светна ме един пациент още като млад лекар в Кюстендил - режеш с ножа през милиметър - два до гръбнака, после пържиш и го ядеш като кифла - кости яма.

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Пет Май 15, 2015 21:37
от Д-р Флекс
Яли ли сте слънчевка?

Не, и, надявам се, никога да не ... :shock:

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Съб Май 16, 2015 8:26
от кирил великий
Яли ли сте слънчевка?

Да, а в САЩ е деликатес - най-много на тая се радват, а шарани не ядат :lol:

У нас проблемът е, че, намирайки се в остра конкуренция с костура, бабушката и др. в едни и същи ареали на разпространение, в едни и същи биологични ниши, не нараства достатъчно и дребнее /знам че всеки е хващал и по-големи от дланта, но това е частен случай/, а общо слънчакът, часовникът, царичката, както я наричат на различни места, дребнее.

Ако хванете големи поне колкото вътрешната част на дланта и по-големи, такива има в "Лобош" и имаше в "Мърчаево - Стотинката" преди да го източат и скапат, реже се главата с корема - ножът под 45 градуса, за да клъцне главата и коремчето /както е на схемата/.

Изображение

Рибката с измива с пръста отвътре /в розовия сектор на схемата/. Изрязват се перките с домакинска ножица. Изпържваш една купа слънчевки и хрупаш чипса. Преди като мезе за бира и бяло вино съм я ял, сега от една година пия само узо и мастика - махнах всичко друго даже и водката. И слънчаци не съм ял от три години, по липса на големи такива.

Слънчакът на вкус е същи костур, много по-чиста рибка от бабушки, каракудки и платички. Кости има несравнимо по-малко от горните. Въпросът е само, че дребнее и не си струва труда.

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Съб Май 16, 2015 10:51
от vyrhara
Като за ситна пържена риба, може би отстъпва само на препържените в царевично брашънце беловарчета-
ако ги има с една 4- ка телескоп се хваща мезето гол след гол.
Аз ги ловя на 14- ка кукичка- нея вече не я гълтат и си се закачват нормално. :)

Риба като риба, братовчед на костура и много НАД бабушка и каракуда по вкусови качества.

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Вто Май 19, 2015 17:48
от babydoctor
Е, адаш, за дребно пържено преди беловара, върхара, белицата или квото там му викат, поставям кротушката. Особено ако преди пържене се накисне за 1-2 часа в бира. За такова мезе оставям блеснарката и хващам плувкарката. Ама я отнема, милата, не издържа на кислороден глад...

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Вто Юни 16, 2015 17:49
от naso
Егати и чревоугодниците сте се сбрали тука :lol:
И как сте се покрили само. У рибарска среща, а :wink: :D

Re: Яли ли сте слънчевка?

Публикувано на: Чет Юни 18, 2015 18:49
от babydoctor
Е, Насе, мечтиии... :D