Изьбор на спиниг въдица!!!

Ако става дума за едно такова дълго, без което никой рибар не може, значи сте на правилното място.
bogomilbogdanov
Мнения: 9
Регистриран на: Пет Яну 13, 2017 22:41
Риболов: спининг
получил Браво: 1 път

Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот bogomilbogdanov » Съб Яну 14, 2017 0:59

Здравейте, колеги и Честита 2017г, да бъде по -благосклонна за всички!!!
Започвам темата с ясната представя че има безброй отворени теми който изчетох..... но все пак се нуждая от вашият съвет.
От близо 3г. се запалих по джиг риболова на костур, като главно се лови на яз. Искър и за тази цел се обзаведох с един GAD Chaser 2,51 , 7-24гр.. Но уви тогава все още не разбирах....то и сега е май така :D , понеже лятото си работя с глави 3-4-5 гр. което прави реално пръчката глуха, но вината си е само моя да уточня. Колегите които ще започнат със забележката " джиг само през зимата" , моля да не пишат:) .
Та така четох ....гледах.....и май съвсем нормално се обърках . Определено ми се иска на мен лично Ymaga Blanks BlueCurrent 85/TZ NANO All-Range 3-15gr., поради всичко което видях и, че реално отговаря на теста си, карбон висок процент и да кажа скромно добър клас въдица. Голяма част от вас споменават въпросната марка като калмарска пръчка и не точно за тази работа. Нямам познат в София които да я имам и да имам допир с въпросната марка като цяло. Имах удоволствието да пробвам Apia 3-25, добра пръчка но сякаш не ме грабна. С ясната представа съм че тези марки са предимно за морски риболов и по точно за rock fishing който все още не съм практикувал , но не бих и отказал , за момента там се справям с един прекрасен Smith.
Та обръщам се към вас с молба за мнения и съдействие( дали ще е удачен избор , ако сте имали въпросната марка наистина ли си отговаря на мин тест и т.н , всяко разяснение ще ми бъде полезно) ......като се повтарям че главно ще е за риболов на костур, и в много редки случай може да се пробва за рок фишинг. Имам намерение да я ползвам с воблерчета в посочения диапазон също за костур и кефал може би. За макара съм се спрял на DAIWA ninja 2500!!! И последната ми дилема е дали не е време да се откажа от това плетено влакно , понеже не мога да открия 0.4-0.6 което наистина да си отговаря първо на теста и проблема с пропадането при 3-4гр. глави на 4-6 метра е убийствен.
Ще съм ви безкрайно благодарен и ще очаквам вашите насоки.

Аватар
Ilian70
Мнения: 1401
Регистриран на: Пон Авг 24, 2009 21:06
Риболов: Спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 1067 пъти
получил Браво: 1367 пъти

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот Ilian70 » Съб Яну 14, 2017 10:24

Честита нова година и на теб! :)
Чудя се как си издържал толкова много време с въдица, чиито тест по примамки е по-скоро за бели риби и не си се обзавел с нещо, отговарящо на използваните от теб утежнения.
Има някои неща, които според мен са важни, а не си включил в питането си:
- дали се лови от брега или от лодка;
- диапазон на използваните примамки.
Първото неизвестно е свързано с дължината на въдицата. Имам впечатления от производството на Ямага и мога откровено да кажа, че лоша стока не съм виждал. Имам два Блу Кърънт-а (посоченият от теб модел не е сред тях) и с други два съм ловил. Ако ловиш основно от лодка, мисля, че не оправдано да се ползва въдица дълга 2,60 м.
Чрез второто тире искам да насоча вниманието ти към това, че каквито и претенции да има един доказал се производител, диапазонът от примамки 3 -21 гр., буди леко съмнение. Или 3-те грама няма да са три, или в горната граница на теста ще има нещо нередно. Казвам това с известна доза неувереност, защото както казах, не съм имал удоволствието да ползвам този модел. Съдя косвено от притежаваните от мен.
Не съм сигурен и в това, че търсиш костур с 21 гр.
Лично аз, за костур бих ти препоръчал BlueCurrent 76/TZ.
Blue Current не е калмарска серия, такава е Various.
Поздрави и успех в избора!!! :)
"За глухия всички, които танцуват, са луди."
Х. Букай

bogomilbogdanov
Мнения: 9
Регистриран на: Пет Яну 13, 2017 22:41
Риболов: спининг
получил Браво: 1 път

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот bogomilbogdanov » Съб Яну 14, 2017 13:27

Благодаря ти Илиянски :) !
Не бях се обзавел понеже бях начинаещ и все отлагах.....за да не правя само проба греша , а за да скоча на висок клас, като през това време съм държал и пробвал доста въдици но уви само с Yamaga и Favorit Zander съм нямал допир. Като даже може да се каже че съм оставал очарован от някой модели на Kormoran i Ганчото.....но все не ми стига дължина :).
Главно ловя от брега, с глави лятото 3-4-5гр. в много редки случай 6гр., а зимата стигам до 10-12гр. , та за това съм се ориентирал за въдица над 2,40.

Аватар
plamenivanov
Мнения: 410
Регистриран на: Нед Сеп 02, 2012 17:10
Риболов: spining
Местоположение: Варна
дал Браво: 187 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот plamenivanov » Съб Яну 14, 2017 15:16

Здрасти колега, и аз се насочих към марката и първата ми беше Blue Current Shallow Sniper 610/TZ Hamanako много приятна въдица за риболов на бяла и костур (малко колеста за моите разбирания) работеше добре от 6-8гр.+ 2,5"силикон до 12гр +3" силикон защото с по големи не разполагам.След това си взех 76/TZ ПРЕКРАСНА въдица за риболов на костур работи с глави от 3-4гр+2" силикон до макс 10гр+3"силикон удоволствието от 150гр костури е голямо постига и добра дистанция с плетено влакно 0.6 .Сега съм хвърлил око и на 65/TZ за глави от 1гр до 4гр. Виждал съм и long cast моделите които също са удачен избор за твоите цели.

Аватар
Мунчо
Мнения: 16474
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 325 пъти
получил Браво: 776 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот Мунчо » Съб Яну 14, 2017 18:04

От цялата тема аз останах с впечатление, че колегата не е наясно със себе си и с реалностите в лекия джиг.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

bogomilbogdanov
Мнения: 9
Регистриран на: Пет Яну 13, 2017 22:41
Риболов: спининг
получил Браво: 1 път

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот bogomilbogdanov » Съб Яну 14, 2017 18:16

Точно така Мунчо , от всичкото това четене просто се обърквам още повече. Тайно се надявах да се включиш , поради големият ти опит и експериментирането ти почти на всичко в спининга. Така че моля за съдействие, дали посочената въдица ще ми свърши работа с главите 3-4-5 гр. и да не само да ми се увеличи арсенала.

Аватар
Мунчо
Мнения: 16474
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 325 пъти
получил Браво: 776 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот Мунчо » Съб Яну 14, 2017 20:53

Значи, доколкото разбирам от питането ти, по-скоро гравитираш около лекия джиг, а там се търси преди всичко комфорт. Споменаваш, че въдиците ти късеят и не ти стига дължина, но последната не непременно абсолютно предимство в случая, пък и не е абсолютен фактор за постигане на дистанция. Каквато в измеренията, които очакваш, така или иначе не би могъл да получиш с глави в диапазона 3-6 грама, с каквато и да е пръчка. За повече, та чак до 12, ще трябва да избереш друга въдица, която пък няма да работи оптимално с леките утежнения - просто такива са реалностите. Отделен въпрос е, че при използването на леки глави и дълга пръчка имаме по-ниска чувствителност, отколкото при по-къса такава и равни други условия(маса на тежестта, дебелина на влакното, примерно бланка с еднакъв материал и т.н.). Това е така, защото казано елементарно, кълването и почукването по дъното представляват един импулс, вълна, която се разпространява в материала и... съответно затихва с изминаването на определена дължина под влияние на интерференция, дифракция, плътност на материала, дебелина на стената на коляното и прочие. Това го казвам, в случай, че искаме да подходим излишно дълбокомислено и допълнително комплицираме нещата, но действително има доза истина... :wink:
Що се отнася до влакната в размери 0.4-0.6, никога няма да откриеш такива, които да отговарят на изискванията ти в такава степен, каквато очакваш. Търсенето им е една синя птица и ще го установиш сам, след като смениш още няколко такива. За глави 3-4 грама 4-6 метра е достатъчно значителна дълбочина и винаги ще съществува комплицираност при използване, но не бих се съгласил, че проблема е чак "убийствен", както казваш. Една подходящо подбрана пръчка с тест кореспондиращ на маса на главите в този диапазон, съчетана с влакно 0.4(с по-тънко - още по-добре) би елиминирала в значителна степен дискомфорта, естествено с отчитане на неизбежните ограничения на материалната част.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

bogomilbogdanov
Мнения: 9
Регистриран на: Пет Яну 13, 2017 22:41
Риболов: спининг
получил Браво: 1 път

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот bogomilbogdanov » Съб Яну 14, 2017 21:14

Благодаря ти и на теб Мунчо, явно като ми се пообяснят нещата по научно започвам да си изграждам вече визията, а и колегите в някаква степен в по горните мнения също ми препоръчват да сваля дължината и теста, явно опита си говори сам :).
Вече ако може да ме ориентирате към марките и модели който наистина са добри, като бюджета го оставяме на страна :) .
Благодаря ви още веднъж за бързото отзоваване :) .

Аватар
vinil
Мнения: 283
Регистриран на: Чет Юли 28, 2011 10:22
Местоположение: Варна
дал Браво: 48 пъти
получил Браво: 11 пъти

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот vinil » Съб Яну 14, 2017 22:07

Megabass BLWS742ULXF
Tict Inbite 710TB
St.Croix LXS70LF2

Тези, могат да покрият изискванията ти (или част от тях) в някаква степен. Трите се различават една от друга, но......Да го приемем като вариант за избор на различни възможности. Същевременно и покриват изисквания които имаш.
От личните ми наблюдения, според мен са "работещи" варианти.

Може да поразгледаш и Чейзърите в по-леките му форми, но с оглед факта, че имаш вече такава вероятно, вече ще искаш нещо по-различно.

bat.galin
Мнения: 1389
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 258 пъти
получил Браво: 162 пъти

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот bat.galin » Вто Яну 17, 2017 21:34

...Това е така, защото казано елементарно, кълването и почукването по дъното представляват един импулс, вълна, която се разпространява в материала и... съответно затихва с изминаването на определена дължина под влияние на интерференция, дифракция, плътност на материала, дебелина на стената на коляното и прочие...
Това го четох няколко пъти, преспах няколко дни, чудих се, но реших да се огранича до следния коментар :
"прочие" да се чете "вложените познания в проектирането и производството на бланките и въдиците" .

Аватар
Мунчо
Мнения: 16474
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 325 пъти
получил Браво: 776 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот Мунчо » Вто Яну 17, 2017 23:35

Именно - който разбира и влага по-модерни материали, технологии и ноу-хау са му по-така бланките, а който не - по-инак... :D
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

ts.dimitrov82
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Яну 19, 2017 20:02
Риболов: Хищни

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот ts.dimitrov82 » Чет Яну 19, 2017 20:13

Yamaga Blue current 85 All range е уникат. Ако ще я ползваш само за костури с малки глави по добре е finezza 1-10гр. По-евтина е и ти покрива нуждите.

Аватар
Владимир
Мнения: 9528
Регистриран на: Чет Апр 13, 2006 11:16
Местоположение: България/София
дал Браво: 69 пъти
получил Браво: 233 пъти

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот Владимир » Чет Яну 26, 2017 16:00

Колега,миналия сезон наблегнах на джиг риболова,основно с 3гр глави и 2" примамка.Ползвах Tenryu Cierry 7ft 2-8gr 3-6lb,мога да ти кажа,че съм много доволен,ползвах я и със 5,2гр и с 10гр.Приятел,лови(успешно) със Major Craft Nextino 6.6ft до 10гр.Мятах с нея ,съвсем прилично се усаща и кълнане , глави над 1.5гр

Пп.Не се мятай на скъпи въдици,без до си сигурен,че при счупване,ще можеш да получиш нова снадка.
Живота е една безмислена война,накрая всички я губим.

Аватар
Мунчо
Мнения: 16474
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 325 пъти
получил Браво: 776 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот Мунчо » Чет Яну 26, 2017 21:44

Аз като ползвател на две УЛ "Сиери"-та ги намирам много далеч от идеала за джиг, ама...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Владимир
Мнения: 9528
Регистриран на: Чет Апр 13, 2006 11:16
Местоположение: България/София
дал Браво: 69 пъти
получил Браво: 233 пъти

Re: Изьбор на спиниг въдица!!!

Мнениеот Владимир » Чет Яну 26, 2017 22:31

Мунчо написа:Аз като ползвател на две УЛ "Сиери"-та ги намирам много далеч от идеала за джиг, ама...

Ми,смятам,че ще са в пъти по-удачни от сегашната му,дето е по-скоро ,подходяща за бяла риба.
Да не говорим,че ти си вманиячен на тема"нано-микро,джиг".Въпрос на приоритет,да не говорим,че аз не ги определям,като идеални за целта.Тенриу предлагат вариянт,ако си счупиш снадка(дори на спряна от производство въдица),да ти я изработят и изпратят.Имат и модели за рокфиш,калмари,а гледам се е ориентирал към,подобни въдици,цени.Защо да дава 400лв. + ,за въдица без да има вариант за подмяна на снадка,при нужда?
Живота е една безмислена война,накрая всички я губим.


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта