Страница 1 от 1

SHIMANO AERLEX XTA SPOD 7000 обслужване

Публикувано на: Пет Яну 05, 2018 8:25
от KGramatikov
Здравейте,

На вашето внимание искам да представя един проект свързан с една макара на SHIMANO.

SHIMANO AERLEX XTA SPOD 7000

Тази макара е закупена отвън и пристигна за цялостно обслужване + малко подобрения :)

От SHIMANO са гледали да направят евтина макара, която да изпълнява перфектно функциите си.

Да не остане някои с грешно впечатление. Макарата си е с качествени материали в всеки един детайл!

Няма X-SHIP но пиньона е подпрян в задната си част в корпуса, посредством полиамидна втулка, която изпълнява функцията на плъзгащ лагер.

Водещата ролка е на втулка с перфектен финиш, която при добро мазане винаги ще се върти. Може да бъде заменена с лагер, но ако се добавят две втулки, за да се запази размерната верига. Някой колеги я заменят директно с лагер, но се получава едно посукване на ролката, което не е добре за самия елемент и не го препоръчвам.

"Червака" е обхванат от възела с клина, като самия възел има допълнителна направляваща, за да няма така нареченото прескачане и нарязване на предавката от неправилна работа, в следствие голямото натоварване при работа с тежки ракети.

Отделно капачката на аванса е комбинация от нормална и бърза такава. Шайбите са доста големи и самия аванс е много дисков.

Лично мога да кажа, че в този си вид може да се използва не само за така наречения SPOD, но и за риболов като едно бюджетно решение.

Макарата има изключително много ресурс на частите, като дори мисля че детайлите са преоразмерени, за да няма компрометиране в процеса на експлоатация.

Ако имате такава макара, не се колебайте да и добавите два лагера на короната и да си я ползвате смело с доста по-голяма лекота.

Надявам се четивото да ви хареса и за в бъдеще мога да кача и още такива проекти.

Поздрави и наслука.