Страница 1 от 1

SPRO Opera 1240

Публикувано на: Чет Юни 07, 2018 8:27
от KGramatikov
Здравейте,

На вашето внимание искам да представя един проект свързан с едни макари на SPRO.

SPRO OPERA 1240

Тази макара е закупена отвън втора ръка и пристигна при мен за профилактика.

SPRO брандират добри модели предимно среден клас (най-продаваемият) и имат добри попадения, но с добавена стойност съответно!

За въпросния модел, мога да кажа че е доста интересен. Всичко по макарата е от алуминий. Тяло капак и ротор всичко. Основната предавка е бронз и ЦАМ(излят върху стоманена ос) на която се навива дръжката на резба. Доста стегната и безпроблемна.

В шпулата има лагер, който има за цел да предотврати триенето при развиване на аванс в борбата с рибата. Този лагер го има при средно високия клас при другите два от водещите бранда. А при най-високия клас шпулите лагеруват на оста от два до три лагера, но там се гонят други неща. Както и да е и един лагер върши работа. Някои използват набита втулка от бронз в шпулата за да има триеща двойка бронз стомана+ голяма площ за да няма проблеми във времето.

Макарата е със система за редене на влакното с безкраен винт, който е допълнително стабилизиран от две направляващи. Механизма е прецизен прост и доста надежден.

Отделно има лагери където се сетите, както и на този модел в задната част на „червяка има един допълнителен лагер, който изпълнява ролята на дистанционна втулка  Това съм го виждал при DAIWA TOURNAMENT QD 45и Daiwa Tournament Entoh 5000. Нямам идея за да се каже че е с 100+ лагера ли се прави това или е някаква конструктивна грешка . На този лагер му викам „резервната гума“ в случай че някой от другите се скапе с времето. Единия лагер на пиньона беше шумен, но не и разбит. Отворих го за промивка и го смазах на ново.

Всичко е разглобено почистено и обезмаслено, след което наново смазано и събрано.

Макарата след обслужване, върти перфектно и ще продължи да служи вярно и безпроблемно занапред.

Цялостното ми мнение за този модел е доста високо от към надеждност, функционалност и здравина. Единствено трябва да я подържите и да прецените дали ви допада, поради факта че е изцяло от метал. На мен лично ми допадна 


Надявам се четивото да ви хареса и за в бъдеще мога да кача и още такива проекти.

Поздрави и наслука!