Страница 1 от 1

Ryobi Excia 1000 MX

Публикувано на: Чет Юли 05, 2018 8:29
от KGramatikov
Здравейте,

На вашето внимание искам да представя един проект свързан с една макара на RYOBI.

Ryobi Excia 1000 MX

Тази макара пристигна при мен за обслужване.

Макарата е била отваряна и налята с масло, директно върху греста. Вътре се е получило нещо от масло и грес, което не е лошо, но ако искаме да консервираме механизма. В реалния живот всичко ще е смазано, но тази емулсия изтича и цапа, което не е приятно. Отделно хода на макарата беше станал „тежък“ което за малка макара за спининг изобщо не е приятно. Отделно ако въпросното масло премине капсуловката на лагерите ще увреди греста и лагера ще стане шумен. Не случайно производителите използват грес за тези механизми.

Отделно задната декоративна капачка на корпуса беше прорязана, което за мен беше странно, какво е довело до това решение. След като разглобих всичко разбрах че понеже болтовете са с метрична резба, защото макарата е метална, са с различна дължина и просто там е навито по късо такова :(

Лошо няма да искаме да удължим ресурса на макарите ни, но трябва да внимаваме за такива подробности. Есента ще пусна темата за добрите практики при обслужването на макарите, за да не се стига до такива импровизации от страна на обслужващите я.

Този модел е добър, надежден и силов за размера си, но предвид използваните материали може да се яви тежък в сравнение новите модели, а за спининг риболова това е доста важно!

Ако някой друг грам отгоре не ви е проблем, тази макара си е добро решение.

Всичко е разглобено; измито; обезмаслено и проверено, след което смазано наново и събрано.

Макарата след обслужването и върти отново изключително плавно и тихо и ще посрещне новия сезон, готова за подвизи.

Поздрави и наслука.