Страница 1 от 1

Cormoran COR SLN Carp 40

Публикувано на: Пет Авг 10, 2018 7:49
от KGramatikov
Здравейте,

На вашето внимание искам да представя един проект свързан с едни макари на Cormoran

Cormoran COR SLN Carp 40

Тази макара са били издирвани от човека повече от две години и пристигнаха при мен за профилактика, защото са закупени втора ръка отвън и целта беше да се провери цялостното и състояние.

Едната имаше грижа, която беше че в най-горна точка от движението на шпулата, механизма спираше и трябваш усилие да премине. Оказа се че е счупен палеца на копчето за освобождаване на обратния ход и беше залепнало на греста и опираше в корпуса  След малко измервания в търсене на подходящ вариан, взех решение че възела ще бъде ремонтиран по нова схема  Резултата е отново функциониращ механизъм.

Другите макари бяха обслужени преди продажбата, но на една от бройките бяха загубени две шайби. Едната под ротора към стоп механизма, а другата под шпулата. Най-вероятно са били залепнали за ротора и шпулата и не е обърнато внимание и са заминали с чистенето. Трябва да се внимава с тези неща, защото се променят размерни вериги и може да даде отражение някъде. В случая в реденето на влакното. Хубавото е че имах точните елементи и макарата бе възстановена в фабричен вариант.

Механизма е с масивни зъбни колела върху стоманен вал в който се навива дръжката на резба. Стегнат механизъм. При този модел проблем би се появил единствено ако механизма остане „сух“ поради спецификата на зъбните колела. Тази технология вече не се прави при макарите и се води ретро, но пък какво ако върши работа. Някой хора се наслаждават да карат ретро автомобили. Същото е при макарите 

Всичко е разглобено; измито; обезмаслено и проверено, след което смазано наново и събрано.

Макарите след обслужването въртят отново изключително плавно и тихо и ще посрещнат новия сезон, готови за подвизи.


Поздрави и наслука