Страница 1 от 1

Shimano Stella 14 C3000

Публикувано на: Пет Дек 28, 2018 7:43
от KGramatikov
Здравейте,

На вашето внимание искам да представя един проект свързан с една макара на SHIMANO.

Shimano Stella 14 C3000

Тази макара пристигна при мен за обслужване, след някой друг сезон.

Тук за разлика от Stella 10, вече има значително развитие в технологията използвана за направата и. Някой от нещата са ОК, други не толкова, но мисля, че занапред развитието ще следва този тренд.

Когато излезе будеше много противоречиви мнения и предизвикваше най-различни изказвания във форумите, но сега вече е минала проверката на времето и реално може да се проследи колко от нещата са ОК и колко не до там.

Само да отбележа, че макарата е въртяна доста, а не е била музеен експонат във витрина служеща за украшение .

Макарата е с корпус от алуминий (hagane body) – масивно и прецизно.

Кована алуминиева корона с жълто зърнесто покритие (hagane gear) – описъл съм го подробно в предишните теми.

Доста добра протекция от вода със семеринги и О-пръстени на ключовите места(задържат малко от свободното движение, но наистина предпазват от навлизане на вода и частици). Разбира се че не е херметически затворена и евентуално потапяне би се явило като проблем!!

G-free body – безкрайния винт и предавките вече са от горната страна на короната (по-близо до дръжката) и при странично държане не създава усещане за тежест в ръката, както стария дизайн. Просто момента е по-малък.

Silent drive – предавката е с доста повече зъби и по-малък профил на зъба, за да се запази мощността на механизма като се вдига контактната площ без да се усещат вибрации в ръкохватката. Това го правят в отговор на поведението на макарите на основната им конкуренция и гласно го изтъкват навсякъде, като голямо постижение.

И тук идва мястото на скандалния Micro Module. Тук модула е с прецизни алуминиеви колела, който предават движението към безкрайния винт. Помня как имаше мнения, че тези зъби са прекалено малки и ще се изядат и всичко ще спре и ще се счупи. Да ама не!
Предавката си е читава и надеждна и това не е натоварена предавка за да се стигне до износване в следствие на натоварването. Все пак е сметнато от екипа им конструктори, които няма проста така да компрометират името на топ-флагмента си. Шока идва от това, че до скоро бяхме свикнали да виждаме колела с зъби близки по големина до основната предавка. Само едно пояснение и изпреварване на събитията. В следващия модел, актуалната сега Стела Micro Module II е с полиамидни зъбни колела със същия профил на зъба. А мога да предположа за следващите модели, че ще го пуснат с наклонени зъби, за още по-голяма редукция на шума на предавките. Времето ще покаже 

Но тук идва и не до там приятната част с запресования лагер в водещата ролка.
Уж да е по-защитена от вода и дрън дрън. Лагера е много малък и просто с времето си заминава от натоварването дори и от Марс да е докаран и произведен в Наса и там подобни. И като се разшуми ни остават няколко варианта:

1. да си го търкаляме така и да си го слушаме.
2. да си поръчаме нова ролка с лагер.
3. Да си поръчаме ролка от Стела 04;07;10 и вече да сме с два лагера, които може да бъдат сменяни при евентуален отказ.

Аз лично бих избрал третия вариант. Така или иначе ще се лови с нея, поне да ми е приятно. Очаквам скоро Шимано да спрат с продажбите на частите за старите модели и тогава да ни принудят да пазаруваме от този консуматив с прилична цена 

Скоро се надявам да ми попадне бракувана такава ролка и да пробвам да екстрактна лагера и да поставя нов, но до тогава това са вариантите.

Всичко е почистено, проверено и смазано наново. Макарата си е истински боец и в това си състояние ще лови доста рибки за напред.

Надявам се четивото да ви хареса и за в бъдеще мога да кача и още такива проекти.

Весело посрещане на Нова Година!

Re: Shimano Stella 14 C3000

Публикувано на: Пет Дек 28, 2018 13:25
от Monov
Моето мнение за микро модула е същото - нямам проблеми с него. Тялото на Стелата би трябвало да е магнезиево, както и при Ванкуиш, от там идва и разликата в теглото в сравнение с Twin Power, който е с алуминиев корпус.

Re: Shimano Stella 14 C3000

Публикувано на: Пет Дек 28, 2018 14:14
от KGramatikov
Да, прав си за корпуса. В сайта им пише - алуминий или магнезий, а по-надолу е опомненото, че е от магнезий.

Re: Shimano Stella 14 C3000

Публикувано на: Пет Дек 28, 2018 14:36
от ndn
размер от 1000 до C2000 са с магнезиево тяло и ротор
по-големите размери са с магнезиево тяло и алуминиев ротор