France 2: за риба в долината на Лоара

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
dunavski
Мнения: 346
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 360 пъти
Online

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот dunavski » Чет Апр 05, 2018 22:19

То и аз днес ходих да изтупам прахта от мача в буквалният смисъл на думата :lol: :lol: :lol: даже съзнателно оставих всичките фидери в къщи зада не се изкушавам. Едно време това беше любимият ми метод на риболов, но човек когато не практикува едно нещо, то се забравя. С прашката стрялях свадбарската във всички посоки и два часа не можах да намеря дъното :lol:. От двата метода фидера е по-лесният, но също така и доста ограничен от към презентация, мача от друга страна предлага по-разнообразна презентация, но е доста по-труден за усвояване и може би затова доста хора избират фидера пред мача. Даже в Англия където е измислен този метод вече почти никой не го практикува с изключение на пелет ваглера.
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

Аватар
outsider
Мнения: 2353
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 1106 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот outsider » Чет Апр 05, 2018 22:31

dunavski написа:То и аз днес ходих да изтупам прахта от мача в буквалният смисъл на думата :lol: :lol: :lol: даже съзнателно оставих всичките фидери в къщи зада не се изкушавам. Едно време това беше любимият ми метод на риболов, но човек когато не практикува едно нещо, то се забравя. С прашката стрялях свадбарската във всички посоки и два часа не можах да намеря дъното :lol:. От двата метода фидера е по-лесният, но също така и доста ограничен от към презентация, мача от друга страна предлага по-разнообразна презентация, но е доста по-труден за усвояване и може би затова доста хора избират фидера пред мача. Даже в Англия където е измислен този метод вече почти никой не го практикува с изключение на пелет ваглера.


Орхане къде се изгуби бе човек? Аз викам тоя с тези мухи за.ба фидери и мачове.. :lol:
Тва за мача и фидера ... е истина , ама не е цялата истина. :wink: На едно първоначално ниво , фидера е по-прост , и презентира малко по-ограничено от мача. В същото време , той е по-универсален от към ловене на течение (включително много силно) , и откъм дистанция. Обаче тва , с което фидера се отличава от всичко друго , е абсолютно неподражаемата му способност към хранене на петното по хиляда различни начина , която не може да се постигне с никаква друга техника. Което дава възможност за многоетапна стратегия на хранене , която именно е тънката част на фидер риболова.
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIII

Аватар
dunavski
Мнения: 346
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 360 пъти
Online

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот dunavski » Чет Апр 05, 2018 23:21

На течение там вече е въпрос на маса и фидера има предимство, но за ситни и гъсти риби един фиксиран ваглер би свършил много по-добра работа и защо ти трябва да захранваш по хиляда различни начина :roll: Както и да е, и двете техники си имат място и време, но аз смятам, че като цяло мача изисква по-добра техника. То в ЮК мача до така степен зацикли, че се налага да поръчвам ваглери и слайдери от Франция тук освен пелет ваглери и малките паунови ваглери на Дренан друго няма :roll:

п.п. И тоз френски магазин в, който нямат захранки на Сенсас и ти продават стик миксове за 15 евро, които тук струват 6 паунда директно да го закриват :D :twisted:
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

Аватар
outsider
Мнения: 2353
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 1106 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот outsider » Нед Юни 03, 2018 17:28

Здрасти , банда. Днес риболовът беше кратък - освен че не кълвеше ( десетина рибета със съвместните усилия на фидер и директен телескоп ), ами и взеха да се събират едни черни облаци , и всеки момент ще започне Всемирният Потоп , краят на света , Апокалипсиса , и други катаклизми :mrgreen:

Затова пък вчера.... :twisted:

Ранна утрин на Мартиниерския канал:

Изображение

Изображение

Е , ранна... :wink: - към 11:30 , разбира се. :lol: От една страна , щото станах по никое време , а от друга - щото тоя канал е като оня остров от Карибските пирати - можеш да го откриеш , само ако вече си бил там. Така че аз се повъртях из полетто около час и половина :evil: , споменах разни майки , и накрая го намерих.

https://www.google.fr/maps/@47.2091707, ... a=!3m1!1e3

Целта: да се проучи терена преди квалификационния кръг за фидер Купата на Франция другата седмица.
Инфото : има скимъри , платики , и сомчета.

Бъркам храна - жълта , сладка , ароматна , и не особено лепкава. Дълбочината е към два метра , дистанцията - 24 , водата е доста мътна. Стартирам. Минават десет минути , докато започнат някакви индикации. Индикациите са неохотни и леки , и минават няколко минути докато хвана първия скимър:

Изображение

За половин час имам две-три риби , като след два скимъра ме налазват тези:

Изображение

Кълват тънко и пипкаво , и практически без да мръдне върха , нагълтват така , че се чудиш къде точно да бръкнеш с куковада , че да стигнеш по-лесно до куката.. :lol:

В тоя момент се появява съседа - бях го поздравил докато си избирах място , и той се стяга за турнира. Познаваме се от минали състезания , така че не се стснява да дойде да бръкне в храната ми. Смръщва поглед , и ми обяснява че храната ми е прекалено лепкава. Той бил смесил пръст с храна за уклей... :o :shock:

-Добре де - опитвам се аз да внеса здрав разум в дискусията - няма ли да бъде прекалено бедна за сезона тая рецепта?
-Що ми е по-хранителна , нямам риба над педя?

:roll: :)
Аааааа , ти си направил храна за дребна риба , и понеже ловиш (в резултат на тая работа) , само дребна риба , си стигнал до извода , че тва е правилната храна? Хммм... :wink:

Съседът си заминава , а аз тръгвам да решавам задачата - рибата се завърта на петното , хващаш две-три , и се омита. Следва пауза , от няколко минути , идват сомчетата , хващаш две-три , те изчезват , и пак се завърта скимър. С напредването на деня , скимъра наедряваше , като средния размер е 300 - 600 грама. Опитите да се отсеe скимъра с дълъг повод не работи....или , всъщност работи стопроцентово : отсява скимъра тотално , щотo с дълъг повод се хващат само сомчета! :lol:
Изглежда че платиката , като по-едра и силна , се настанява плътно до хранилката , и на сомчетата им се налагаше да обират трохите по периферията..Минавам на инлайн кошница с къс повод , която не работи както се иcка от нея , обаче не мога да разбера защо. Връщам се на стандартния монтаж , имам индикации през цялото време , без да хващам кой знаe колко риба - явно рибата е нащрек , и нещо не и харесва...Минавам на повод 0.12 , и тънка , малка кука - ми да бе Иване , сега ли се сeти? С тоя номер риболова тръгва , като размера на рибата значително се увеличава. Естествено , за целта е нужен адски параболичен фидер , добре че забърсах един точно такъв на едно неотдавна отминало състезание.. :wink: :D
И всичко вървеше много добре , докато ме налазиха сомчетата , ама едно след друго. И всяко сомче отиваше в живарника с една кука в корема , щото даже не се опитвах да ги вадя.

(Като стана дума , тоя път реших да проведа тренировката със живарник. Естествено , зад мен се извървя всякакъв шпионаж - пенсионери на разходка , тичащи девойки , велосипедисти , разни хора , които си разхождат кучето... Шпионите страшно са задобряли , рeших аз . Особено ме впечатлиха тези , които се бяха дегизирали като куче... :lol: Обаче шампионът на шпионажа беше някакъв тип , който се представи като състезател - щекар , който не ловял на фидер изобщо , и даже не знаел че има състезание туk в събота. Е тоя ако го видя другата седмица да разпъва плaтформа и пет фидера , го ФФащам за врата и го ффърлям в канала , честно! :evil: :lol: :lol: )

И така , сомчетата страшно ме дразнят , и аз пак се връщам към пелет фидера. Повод 0.16 , кука ном. 10 , пет бели червея. Рязко кълване ...едър скимър? :roll: После почват индикации - рибата се върти около пелет фидера , обаче не ще да кълве. Ммммм...ко викаш , Иване? Със стандартния монтаж рибата иска тънък повод и ситна кука , ама с пелет фидера ще преглътне ченгел и канап без проблем? И що така? :mrgreen:
Да видим... сменям повода с 0.14 и тънка кука 14-ти номер , глей ся ква ИлИгантнъ раутъ:

Изображение

Тва се оказва убийствения монтаж , който търсех целия ден - оттук се почва едно вадене на едър скимър - бе направо платики , една след руга , и накрая (след 6 часа риболов) , се наложи да се снима рибата в 40-литровата бака:

Изображение

Изображение

Дали нещо от това ще рaботи в събота? Силно подозирам че като се наредим 40 разбойници , рибата ще е рядка , паузите - дълги , а канала не позволява да се бърка навътре , така че тиража(тапите) ще е решаващ фактор.. :roll:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIII

Аватар
Markony
Мнения: 1984
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 92 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот Markony » Пон Юни 04, 2018 10:09

Ох-ох, каква благинка. Най-обичам със сутрешната биричка да чета от твоите репортажи :tup: В събота викаш да стискаме палци?
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info

Аватар
outsider
Мнения: 2353
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 1106 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот outsider » Вто Юни 12, 2018 19:31

И така , вече видяхме кво стана на състезанието в събота. :lol:
Съботата , да ви кажа , е идеалния ден за провеждане на състезания - остава ти куп храна , жива стърв , цял почивен ден пред теб , и... мерак да хванеш и малко риба... :mrgreen:

Неделя. Паркирам на местната рекичка , и установявам , че водата е мътна , и има леко течение. Облачно и меко , баш за платики работа.

Изображение

Паралелно се мята втора пръчка , с кълцан торен , и две големи парчета торен на кука номер 12. Я костур ще мине , я нещо по-екзотично...
На фидера съм на бял червей , имам и вердевас. Практически веднага ме налазват баби , смесени с по някой ситен скимър. На торния червей също кълве:

Изображение
:lol: :lol: :lol:

След две-три такива и едно бибанче , проумявам , че рибата се е настроила да яде торен , и правя две прoмени - на фидера минавам на него , а напръчката с кълцания торен минавам на кука номер 8 , и три големи червея. Ox , ox..
Изображение

Изображение


Докато тази линия удря на камък , с фидера откривам топлата вода - сега внезапно ме налазват платики , като след втората , която успя да скъса повод 0.12, минавам на сериозно влакно , и се почва сериозен риболов: мяташ , поставяш фидера на стойката , минута и половина , колкото да се разтовари хранилката , кълване. :twisted:
Още една платика в живарника. 8)

Изображение

Като стана дума за хранилки , тва в последно време ми е любимия модел:

Изображение
Изображение
Изображение

Така минават два часа , за които , както показа последващото преброяване на населението , бях хванал , покрай разнообразния дребосък, едни 14 платики. Междувременно , на торния червей с големия ченгел , все пак успях да хвана нещо "по-така":

Изображение

След това платиката се изнесе , и сега торният вече не вървеше. Те така - допреди десет минути искаше само него , сега - не щеше да чуе. Минавам на бял , и се оказва че са ме налазили баби. Ловя баби още някое време , смесени с бабки , едно костурче , едно шаранче , и дребен скимър , обаче над главата ми пак започнаха да се събират облаци , и реших да вдигам гълъбите докато е време. Резултата:

Изображение

14 между този...

Изображение
...и този размер

Изображение


Дребосъка:

Изображение

Изображение

Изображение

А бе що не състезание не мога да изкарам един такъв живарник , ма'а му стара? :?
Даже и само кофата с дребната риба на бая състезания нямаше да ми дойде зле... :lol: :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIII

Аватар
Markony
Мнения: 1984
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 92 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот Markony » Сря Юни 13, 2018 7:06

Абе, все си задавам един въпрос. На теб не ти ли трябва професионален носач на багаж? За заплащането ще се разберем, две кифтета и некоя бира...
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info

Аватар
outsider
Мнения: 2353
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 1106 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот outsider » Сря Юни 13, 2018 20:20

:lol: :lol: :lol: :lol: - усещам че не си опитвал френската бира... :wink: :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIII

Аватар
Markony
Мнения: 1984
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 92 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот Markony » Чет Юни 14, 2018 0:13

outsider написа::lol: :lol: :lol: :lol: - усещам че не си опитвал френската бира... :wink: :mrgreen:

Добре де, шъ съ цупя малко, но ще я преглъщам :mrgreen:
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info

bat.galin
Мнения: 1370
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 246 пъти
получил Браво: 156 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот bat.galin » Пет Юни 15, 2018 10:19

:D
кифтетата гледай, вино там има !

Аватар
outsider
Мнения: 2353
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 1106 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот outsider » Нед Юни 24, 2018 20:57

От вчерашното състезание ми беше останала една разкошна жълта храна , някоя и друга пинка , малко бял , такива работи. И след два дни ловене на 22 метра , имах мерак да поразмахам малко някоя по-дълга пръчка 8) .
Вяpно , вятъра не предразполагаше към героизъм , така че реших да се огранича до едни лесни , удобни и благоразумни 50 метра , и към 11 часа сутринта вече бях готов . Водоема е езерото с едрите червеноперки , духа , но се ядва:

Изображение

Минава половин час без да видя пипване , като за това време ми стана ясно , че вятъра всъщност позволяваше и ловене бая по-далеч - независимо че кошницата беше само 30 грама , нямаше разсейване на петното , нито прекалено много проблеми с корема .. решавам да вкарам в действие втори фидер , с нестандартна(за мен) схема: метод , с тънък монофил на шпулата , и дебел плетен шок лидер. С тва отмерих на колците едни скромни 72 метра 8) , и за мое най-глямо учудване , взех че ги стигнах. Докато мятах метода , ми се стори че върхът на другия фидер мръдна , и действително , малко след тва следва първото кълване - енергична , едра риба , която прекарах през 50 метра треволяци - досадни , но безобидни , и ето го първия убавец:

Изображение

Следва кратко затишие , с леки почуквания , без рeзултат , докато най-накрая следва сериозно потегляне , и сега рибата е едра платика. Тука му е мястото да отбележа , че ловя с 0.12 , и следващата риба го отнесе , щото платиките от миналата година като гледам са качили по 300 грама , ама чиста мускулна маса , майна. :twisted: 8) Не е за чудене - шаранджиите като бухат по цял ден едни протеини , едни анаболи , едни стероиди...сичката платика се е абонирала за списание "Фитнес" , и как е загладила косъма , не е истина... :lol: :lol:

Изображение

Минавам на 0.14 , с което нещата не вървят изобщо - имам нонстоп индикации , че рибата е на петното , обаче не кълве...сменям повода - пак 0.14 , но с много по-ситна кука , и с пинки , вместо бял червей. Тва се оказа ключът , и сега почвам да правя серия от яки платики - в същото време , на метода почват пък да кълват линове.

На пръчката с плетеняка нещата пак се сговняват - рибата е там , обаче не ще. Удължавам повода - в началото уж се оказа добра идея , после ме напада дребосък:

Изображение

Е да де - исках червеноперки , а не от тези , деа.. Просто е очевидно че с 0.12 кълве по-добре , обаче го къса , нищо че имам фидер гъм. Един такъв як и твърд.. а бе , и мам и един много мек , много тънък , и много разтеглив. Обаче той пък се пресуква и се оплита... :roll:
И в тоя момент ми идва едно вдъхновение - ко не беше вече написана Петата Симфония , фащах един лист и я композирах без окото ми да мигне! 8)
Майната и на симфонията , за гъма идеше реч: значи , така както си имам едни 10-12 санти от твърдия гъм , фащам и го удължавам с едни 15 от тънкия - сега съм с поне 25 сантиметра гъм , който не се оплиташе изобщо , както се оказа , и се разтяга по един доста интересен начин - тънкия се опъва почти до край , и в тоя момент се включва по-якия. Double gum , братО 8)
Също като двойното уиски - има неща , които просто са по-добри , когато са двойни , честно. :lol: :lol:
До края на деня си лових така , и накрая зашивам някакво сериозно добиче , с което се борихме едни десет минути , с голямо свирене на аванси , особено като дойде до брега , при което е оказа че е лин от поне две кила , ако не и две и половина - е , в последния момент се заби в тревите до самия бряг и скъса , ма тва не беше най-важното - двойния гъм ще бъде тестиран на река Мен , където се надявам да ми реши един стар проблем...

Ваденето на живарника се оказа работа за мъже:

Изображение

Изображение

...баш като по състезанията , и там сe такива кофи вадя... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIII

Аватар
outsider
Мнения: 2353
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 1106 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнениеот outsider » Нед Авг 19, 2018 12:29

Колкото и да не е за вярване , успях да направя един -два свободни риболова. Време е да се сменя нагласата , ей го къде е края на състезателния сезон , още 11-12 състезания , и приключваме.. :wink:

Идеята беше да се потренира риболова на късо на баби , че тоя риболов не го практикуваме много , и ми липсва практика - такаче преди два дни съм на рeкичката , с остатъка от храната от последното състезание. Клипс на 16 метра , обаче рибата я няма - гепвам няколко уклея , тренирам си движенията , с цел да се доведе до минимум всеки излишен жест..е да де, ама не кълве! След един час доста безрезултатен риболов , реших поне да хвана един тиган уклей за пържене , извадих пак директния , и почвам уклея. Работата не се подобри особено , щото на секи уклей се хващаха три ситни баби , които пусках директно обратно...
Остава малко повече от час , преди да стане време да си ходя. Айде , рибата за пържене съм я хванал - обаче излета като такъв е пълен провал. И тоя фидер дето съм го монтирал , и седи хвърлен в тревата , нещо ме дразни. Режа монтажа , сменям го с пелет фидер , пълня от все същата захранка , намирам две по чудо оцелели топчета , 8-10 мм , намирам кука с ластиче в някакъв класьор , закачам топчето на ластичето , мятам тая работа до отсрещния бряг ( към 40 метра) , поставям фидера на стойката и продължавам да ловя ситни баби и уклей. На десетата минута следва яко кълване на фидера , и вадя скимър от поне 600 грама. Презамятам , с последното топче , и след 7-8 минути следва второ кълвaнe , с още един такъв скимър. :roll:
Нямам повече топчета...тръгвам да ровя из наличните храни в колата , и намирам някакви остатъци от пелети в един пакет , между които има пелети от 6 мм , които сигурно са на три години. Мятам , след няколко минути следва яко кълване , и тоя път не е скимър , а баята платика! Презамятам , и след минута вадя втора! :roll:
Беше крайно време да се изнасям - много забавен резултат: вляво , риболова от пет часа фидер и директен телескоп. Вдясно , един час с пелет фидера... :wink:

Изображение

Изображение


Вчера опитите да се ловят баби на късо продължават , на един язовир , където уж има много от тая стока.

Изображение

16 метра , един монтаж тип "Фипс" , и един фиксиран патерностер , с цел сравнение между двата. Един фидер е метнат встрани с метод , топче и смес от шаранска храна с разнообразни пелети. Тотално разочарование : не кълве. Ма хич! :?
Има нонстоп индикации от ситна риба на метода , бързия риболов на баби не се получава. Всъщност , и бавния не се получава - баби нЕма. :mrgreen:
Скъсявам дистанцията на 14 метра - още двайсе минути , без къване. Рибата играе по-наблизо , избрал съм адски дълбоко място , което вероятно беше грeшка. Минавам на 12 метра (!!) , и там откривам бабите. Въртя куки , дължини на поводи , кълванетата практически не се виждат - рибата е ситна до безобразие , обаче се получава задоволителен риболов на броене и за статистиката реших да видя колко баби се правят за половин час:

Изображение


..имам още много да тренирам. :oops: :oops:

Впоследствие минах на дистанцията на метода , да видя ква е рибата , която не спря да подръпва през цялото време , и открих че има дребен и адски злояд скимър - стигнах до поводи 0.10 , и чак тогава успях да хвана десетина , за щастие фотоапарата най-после умря ( от бая време се канеше) , и не се наложи да снимам улов от типа "срам и резил" :lol:

С две думи , улова от свободния риболов можел да бъде по-зле и от състезателния , кво доживяхме ... :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIII


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта