Ето и кратък разказ и минутка видео на това, което се случи едната сутрин...
На екрана на сонара се изписа голяма дъга в средните слоеве - на около 50м над дъното. След тридесетина секунди, когато джига беше вече доста над дъното последва брутална атака и аванса на макарата започна да се развива с бясна скорост. За по-малко от 30 секунди рибата взе 200м влакно без никакъв шанс да бъде спряна. Шпулата се изпразваше със застрашително темпо и се наложи да запаля двигателя на лодката и да потегля след нея. Преследвайки я, успях да навия стотина метра влакно и вече беше ясно, че имам работа с риба тон. Междувременно, рибата се спусна на дъното и забави темпо. Затегнах аванса на макс (настроен е на 10 кг драг) и започна изморителна борба. След два часа упорита борба, рибата се откачи на около 30м под лодката. Освен мускулната треска, ми остана удоволствието от борбата и задоволството от доброто представяне на оборудването. Пръчката премина суров тест и се оказа изключително жилава и здрава. Така или иначе, рибата щяхме да я пуснем, но жалко, че не можахме да я видим и да направим кяколко снимки с трофея. Според опита ми, рибата трябва да е била около 50 кг и определено такъмите не бяха предназначени за подобен боец. Въдицата е Noeby Infinite SlowJigging NBSJC631M с плетено влакно Noeby Infinite Pe II x8 #2.5, повод Fluorocarbon Noeby Infinite 0,47 и 180 гр. джиг.