Методи на риболов в Гърция

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
nanga
Мнения: 263
Регистриран на: Чет Ное 02, 2006 20:22
Местоположение: Sofia
получил Браво: 1 път
ЛС/Мейл:

Мнениеот nanga » Пон Май 11, 2009 20:58

Привет!
Без претенции за изчерпателност и оригиналност, бих искал да дам няколко скромни съвета на колегите, които са тръгнали към Гърция / и по- специално Халкидики / с цел да си хванат някоя и друга масово разпространена дребна риба, колкото да не са капо / казвам го смирено, от нисотата на 4г. опит/:
Цели--------------Кратко описание--------------------Метод
1. Сарпа- изключително непретенциозна и вкусна риба, "прасето на морето"- яде буквално всичко.

Изображение

Изображение

Лови се през топлите дни / май- октомври/.Леко издължено елипсовидно и сребристо тяло, с изразени надлъжни жълти черти, масови екземрляри- до 500гр., метода с многото куки на дъно е универсален за Гърция, но сарпата се търси и на него, като се увива парче мек бял хляб, с кората навътре. Става и на плувка- близо до дъното, ок. 4-5 метра / иначе по-едрата се плаши от плитчините/, със стръв по следната рецепта, която видях от местните и твърде успешно пробвах на о. Родос:
В предварително нагорещено с количество като за омлет олио в дълбок съд на слаб огън изсипвам 200-300 гр. бяло брашно, 2 с.л. бяла захар и 50гр. от мухлясалото, миризливо бяло сирене. Бърка се до получаване на мазно, лепкаво тесто с ясно изразен "аромат".

2. Зарган- няма дя го описвам на вид и вкус по обясними причини.

Изображение


Навлиза в крайбрежните води на Халкидики в началото на юли- до края на септември. Най- добри резултати съм постигал на булдо и бомбарда със стръв бели червеи, и особено на парче от самия зарган / колкото да покрие куката, не е нужно да се филетира- достатъчно е едно "резенче" с кожата и костите/.

3. Ханос- на вид приблизително като нашия костур, но с оранжев до червен цвят.

Изображение

Подценявана от местните риба /гърците са по природа по-консервативни от консерва Русенско варено от 1963г./, с прекрасно, леко сухо но много ароматно месо! Ловят се успешно от брега на бял червей и филе от друга стегната риба, но предимно дребни риби. Препоръчително и ползване на лодка, на дълбочини между 15-25 метра и на дъно. Стръв- парчета сепия или калмар- много стегнати, трудни за сваляне и най- вече- непредвидима страв / в сряда до о. Келифос, между Ситония и Касандра, така хванах и две риби Фагри по 250-300 гр.,

Изображение

и капитана каза: "Току- що издърпа 20 евро в лодката, понеже килото на брега е 40"/!
4. Спининг- маркирам съвсем кратко и обобщено, понеже е необятно / а и Цербер, Кейвмен и другите колеги са писали предостатъчно/: тунаки / дребен тон/, луцос / баракуда/, колиос / дребна испанска скумрия/- най- успешно от втората половина на август до първата половина на октомври. Без лодка и местен в нея ви трябва късмета на Ман.Ютд. от 99-та!
5. Октопод- много начини, най- предпочитания от мен е нещо средно между "хтаподиера" и "Драшкович": на влакно 1-2мм., в края- тежести ок. 200гр., на самото влакно с шлаух са прикрепени две парчета тел по ок. 0.5мм. и дължина 30см. Две произволни и предварително вмирисани риби / но не до степен на разлагане/, се "ушиват" с телта през очита, и внимателно и бавно, с леки придърпвания се влачат по дъното на дълбочина 3-6 м. Търси се на "шарено дъно"- редуване на скали и камъни с пясъчни оазиси. Както казва моя приятел Михалис- " Като имаш октопод- ще разбереш!" Натежава! Тук нещо важно- октопода се вдига внимателно към повърхността, и се гребва от водата с кепче преди да докосне повърхността, понеже се пуска от стръвта! После е ясно: с тънък нож през двете очи до мозъка, 30-40 удара в земята, и т.н!
Накрая, ползотворен дребен съвет: куките нека са от т.нар. "с дълго рамо"- повечето риби имат зъби, дето не прощават на линията / аз лично ползвам Оунър или местни, Гаймакатсуто направо си го оставям в къщи/.
Останалото е КАЛЛИ ТИХИ ке ЯМАС! :D
Единственото извинение на господ е, че не съществува!!
-----------------------------------------------------
"Расовият клитор трябва да е като кобургски нос!"- обобщи Жан-Пиер

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2068
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 6 пъти

Мнениеот DOCTORA » Вто Май 12, 2009 1:21

Добре дошъл във форума nanga!
Благодарим за ценните съвети.
Много ще са полезни затова отделих отговора ти в отделна тема и си позволих да сложа илюстрации на рибите които си описал.
Ще чакаме още съвети и репортажи от тебе.
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

Аватар
nanga
Мнения: 263
Регистриран на: Чет Ное 02, 2006 20:22
Местоположение: Sofia
получил Браво: 1 път
ЛС/Мейл:

Мнениеот nanga » Вто Май 12, 2009 10:36

Благодаря, Док!
С риск да се натрапя, ще споделя още нещо:
Гърците са много добри и убедителни търговци и преди влизане в техен риболовен магазин, "охладете" емоцията, иначе спокойно можете да изпаднете в странна ситуация, купувайки си примерно два морски червея в бурканче за 10 евро / понеже продавача ви е убедил, че това е УНИКАЛНАТАСТРЪВНАКОЯТОВСИЧКОКЪЛВЕ" /, или безумна искуствена примамка тип нещо средно между "час по трудово" и "сексшоп" за 15 евро! :D
Посещението на техен специализиран магазин определено не е единствено условие за успех!
За илюстрация, кратка история:
Ситония, Неа Мармара, края на август миналата година. На пристанището, посред бял ден, докато зяпах един платноход, забелязах как около плуващ кочан от царевица между завъртялите се доста дребосъци чат-пат се мяркат и по-едри риби, които съвсем целенасочено си го кълват! :idea: Същата нощ, на същото място, на плувка със светеща ампула и на калабоки / сладка царевица от консерва / си направих чудесен риболов с 40-50 прилични рибета / Док помагай, че не се сещам за имато в момента - сребристо тяло с черна точка на опашката /. Следващите няколко нощи- отново!
Местните естествено не ми повярваха за стръвта! :D
Успех!
Единственото извинение на господ е, че не съществува!!

-----------------------------------------------------

"Расовият клитор трябва да е като кобургски нос!"- обобщи Жан-Пиер

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2068
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 6 пъти

Мнениеот DOCTORA » Вто Май 12, 2009 11:00

Рибата се казва на гръцки - МЕЛАНУРИ - ( Oblada melanura - Saddled seabream -Sama )


Изображение

Изображение

Това е моята любима ципура - най-вкусната от всичките саргови риби.
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот PETAR 40 » Вто Май 12, 2009 11:14

МУРМУРИ

Мурмурито е известно като царска риба и риба от древни времена. Нашите предци са го нарекли mormyro. Научното наименование е lithognathus mormyrus.
Той принадлежи към семейството Breams и обикновено не надвишава 30 см.
Намира се на дълбочина от 0-150 метра.
Цвета му е сребрист, украсен с 10/12 тъмносиви ивици.
Тялото е продълговато, очите са високо на главата. Живее в пясъчливи ройони . Може да го откриете дори в застоели води на реки, езера или канали.
Рибите са социални и често под формата на големи стада.
Храни се с червеи, мекотели и ракообразни. Възпроизвеждането се извършва между май и септември. Мурмурито по-голямо от 13 см е сексуално зряло.То е една от най-качествени риби, така че цената е твърде висока.
Изображение

PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот PETAR 40 » Вто Май 12, 2009 11:17

SALPA
Научното наименование е boops salpa. Думата идва от древната гръцка дума salpi.
Тя живее в групи по скални райони. Хвърля хайвер от пролетта до есента, яйцата остават на повърхността. Що се отнася до храната salpa предпочита растителна организми . Храни се големи количества от зелена морска трева, позната maloupa.Дължината достига до 40 cm и тегло от 1 кг.
Тя има дълго и широко тяло, малка уста и големи очи.
Изображение

PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот PETAR 40 » Вто Май 12, 2009 11:46

ПЕРКА ИЛИ БУКАНАРА
Перката се среща както в плитки води и скалисти места богати на водорасли така и на дълбочина от 1-150 м.Най-срещаните са с размер до 15 cm и напомня по форма на сладководния костур .На големина може да достигне 250 гр и от 20 до 36 см дължина. Храни се с почти всички видове морски червеи,но предпочита малки рибки или парче от рибка. Хищна риба и много любопитна. Тя е с много вкусно,бяло месо.
Изображение

PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот PETAR 40 » Вто Май 12, 2009 12:06

ХАНОС
Научното му наименование е serranuscabrilla.По тялото си има червеножълти цветни ленти ,което е светлокафяво на цвят.Живее по рифове и райони богати на водорасли. Счита се за много глупава риба понеже се ловят много лесно благодарение на агресивността му .Храни се предимно с мекотели, малки риби ,скариди,рачета. Размножава се през пролетта до края на юли. Достига 40 cm дължина и можем да го открием както в много плитки води ,така и до 500 м дълбочина.
Изображение

Аватар
fori
Мнения: 3202
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 30 пъти

Мнениеот fori » Вто Май 12, 2009 12:06

Морски дракон
Латинско наименование: Trachinus draco
Гръцко: Μεγαλοδράκαινα

Изображение

Познава се отдалече по характерният светлокафяв цвят и перленият блясък. Обитава пясъчни дъна на дълбочина 1.5 - 5 метра (поне на такава съм го хващал). Проявява голяма активност рано сутрин, около изгрев, през останалата част на деня кълве малко по-слабо. По принцип причаква жертвите си заровен в пясъка, но сме го виждали да гони ята малки рибки. Храни се като типичен дребен хищник с дребни рибки, червеи и ракообразни. Не пренебрегва и парчета риба заметнати на дъно. Може да се лови на дъно, на морски червей и филе от риба (слаборезултатно, тъй като нямат навика да обикалят за храна, а дебнат), рано сутрин не пропуска блесни (издължени клатушки тип тоби на абу и кастмастъри, искат равномерна проводка над дъното), през целият ден кълве чудесно на морски червей на потъваща бомбарда. По българското черноморие излизат на чепаре, също така съм ги ловил на дребен туистър, в Гърция на чепаре нямам удари.

Кулинарни качества.

Имат много малка храносмилателна система и хубаво филе. Месото по думите на някои хора е сухо и не е добро на скара, чироза от него е перфектен. Ако правите чироз, не забравяйте да топнете рибите в оцет преди да ги обесите на балкона, защото иначе завъждат животинки.

П.С. Док, темата става много хубава и няма да е лошо да се направи важна!

PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот PETAR 40 » Вто Май 12, 2009 12:25

меланури

Научното и наименование е известно като oblada melanura.
Дължината и може да достигне 30-34 см и тегло от 2 кг.
Тя е от дънните видове, които се движат на големи стада. Обикновено се движат в плитки зона на бреговата линия на 30 метра дълбочина, по-точно в скалисти райони с буйни растителност и чиста вода. Храни се предимно с водорасли,но не отказва парче от каламар,хляб или тесто и много добре се лови на лешов червей.Слави се с това,че е много хитра риба.
Меланурито се консумира печена или пържена. Месото е бяло и много вкусно.
Изображение

PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот PETAR 40 » Вто Май 12, 2009 12:51

Да помогна и малко с няколко вида стръв за колегите,които риболуват в Гърция;

Фараон
Започваме с царя на примамките, който е първи избор на рибарите тъй като повечето риби го предпочитат .
Тя е толкова твърда стръв ,че след нанизване на куката ще издържи повече от всяка друга в случай че имаме наличие на малки рибки. Най-доброто време за тази стръв е през нощта.
Фараона е примамка за всички сезони и за някои от най-добрите риби, които го предпочитат са: ципура,милокоп,сикьос,лаврак и фагри.
Изображение

Мана или Цуцуни


ЦУЦУНИТО е стръв , която живее в пясъка и е основно за рибите,които търсят храна там. Принадлежи към категорията- твърди примамки и по-устойчиви към кълване на малки рибки.
Може да го залагаме по много начини в зависимост от рибите,които сме решили да ловим ;
А) нарязване на тънки ленти, които ще нанижем на куката
б) отрязване по средата иувиване с гумени конци или
в) Цяло ако знаем, че в района се движат в големи риби.
Най-малките от този вид,цуцуни може да ги нанизваме цели.
Рибите, които имат особена слабост към тази стръв са;
мурмурито и саргос .Оказва и огромно влияние върху някои други видове риби.
За да се поддържа жив трябва да се сложи в кутия с мокър вестник или с фин пясък, морска вода, но и в двата случая ще трябва да се постави в хладилника през летните месеци. През зимата може да се съхранява в съд с достатъчно морска вода, но е нужна и помпичка ,която да поддържа кислорода. Периодично ще трябва да се сменя водата за да не се вмирише.
По тези начин можем да опазим червея жив в продължение от две до три седмици.
Когато пазарувате ще избирате тези, които са тъмно кафяви или бежови на цвят . Ако е загубил своя цвят и е започнал да се бели това е знак, че той няма да остане жив достатъчно дълго време .
Изображение
Изображение

ΜОНОДОЛИ

Тази стръв принадлежи от същата категория като цъцънито, просто не достигнат този размер и е по-чувствителна. Нужно е да се нанизват много внимателно, така че да не се губят течности.
Рибата,която предпочита монодолито е мурмура,саргос и други риби не остават безразлични към монодолито.
Начинът по който да се поддържа жив е същият както при цуцунито. Замразяване не се препоръчва, тъй като това намалява ефективността на стръвта.
Изображение
Изображение

АМЕРИКАНИКО ИЛИ АМЕРИКАНСКИ

Този червей работи добре за всички видове райони и всички сезони.
Кръвта ,която напуска постепенно тялото, когато сме заложили червея захранва целия район и привлича рибата.
Особенна слабост към този червей имат мурмура,саргос,литрини,ципура , но освен това мисля, че няма риба, които ще откаже тази стръв.
Червеите, които са по- малки, ще ги нанизваме цели с помощта на специална игла и по-големите могат да бъдат отрязани наполовина .
Американският се съхранява в хладилник при температура от 6/8 градуса по Целзий.
За да го запазите в хладилник (2-3 седмици), ще трябва да го изкараме от опаковката в която го продават и да ги сложим в съд с малко морска вода.
Изображение
Изображение

МАВРО ИЛИ ЧЕРЕН ЧЕРВЕЙ

Освен известните мурмурочервеи следващата най-ефективната стръв за мурмура е черният. Това е червей, който живее само в пясъчни наноси е познат на рибите ,които се движат в тези ройони. Той живее в мека обвивка, която е заровена дълбоко в пясъка. Това е стръв, която работи през цялата година. Той е доста мек и чувствителен.
Особено добри резултати ще имате в риболов на мурмура, барбуна,ципура,саргос ,литрини и др.
За да се поддържа жив най-доброто решение е да остане с опаковката с която е купен. Така плътно опакован в мокър вестника се поставя в долната час на хладилника. Временно ще бъде запазена жива,от три до четири дни
Изображение

Изображение

АКРОВАТИС ИЛИ АКРОБАТ

Акробатите се внасят и също е добра примамка за крайбрежен риболов.
Начина по който примамва рибата е,че е много подвижен във водата.
Някои от рибите, които го предпочитат са мурмура,саргос ,ципура и лаврак.Това са едни от най-ефтените и разпространени червеи. По тази причина са най-търсени на пазара.
Съхранява се в хладилник при 8/10 градуса по Целзий за около две седмици.
Изображение

КАРАВИДАКИ ИЛИ АСТАХОС

Зеленото karavidaki е една от най-популярната стръв . То живее в пясачно дъно предпочитано е от ципурата и мурмура. Това е доста чувствителна стръв за това е нужно да внимаваме при залагането .
Особенно добри резултати има през пролетта и лятото .
Червените каравидакита са по-добри от зелените и действително ги превъзхождат по много отношения.Тя са по-трайни и здрави и рядко падат от куката при хвърляне. Каравидакитата работят по всички сезони и всички часове на деня.
За разлика от зелените, червените каравидакита могат да се поддържат живи повече дни, ако ги сложите в съд с вода, на хладно място и помпичка ,която да осигурява кислород. Червените каравидакита за разлика от зелените могат да се замразяват , но за предпочитане е да се използват живи.
Изображение
Изображение

Аватар
caveman
Мнения: 280
Регистриран на: Сря Фев 13, 2008 2:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот caveman » Вто Май 12, 2009 15:17

Всичко това е много точно и полезно! Поздрави! :D
За мене... стръв-вархата е "каравидаки"!! Става за почти всичките видове риби... но тука нямаме, само от време на време носият от Гърциа, когато няма каравидаки ловя буквално с "акроватис"
Моият съвет за акроватис е че ако ловите по време на бурия, сложете в куката не парче от червеи а цели 3-4-5 червеи, така може човека да се мечтае за голяма риба!!

А за лаврак... убиец на лавраците е живата скарида! Не знам ако ги продават в Гърциа но можеш да ги събереш сам много лесно!

nanga написа:Благодаря, Док!
С риск да се натрапя, ще споделя още нещо:
Гърците са много добри и убедителни търговци и преди влизане в техен риболовен магазин, "охладете" емоцията, иначе спокойно можете да изпаднете в странна ситуация, купувайки си примерно два морски червея в бурканче за 10 евро / понеже продавача ви е убедил, че това е УНИКАЛНАТАСТРЪВНАКОЯТОВСИЧКОКЪЛВЕ" /, или безумна искуствена примамка тип нещо средно между "час по трудово" и "сексшоп" за 15 евро! :D
Посещението на техен специализиран магазин определено не е единствено условие за успех!!


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

И тука(кипер) са точно така продавачите :lol: :lol: никога не виярвате продавачите!

PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 1 път

Мнениеот PETAR 40 » Вто Май 12, 2009 18:10

caveman написа:И тук в Кипър са точно така продавачите :lol: :lol: никога не вярвайте на продавачите!

Точно затова писах за стръвта :wink:
ИзображениеИзображение

Аватар
cerber
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
Местоположение: Evros-GR
получил Браво: 3 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот cerber » Вто Май 12, 2009 18:27

Поздравления за авторите на темата, такава няма в българския нет и е много полезна
Риболова с червеи си е цяла наука и съм виждал впечатляващи резултати от майстори
Искам да допълня, за КАРАВИДАКИ ИЛИ АСТАХОС, на някои места го знаят като МАМУНИ
Живи скариди никога не съм виждал да продават, но се събират лесно с кепче, на скалисти места, м/у камъните, залага се за стръв сардела. Също така нощем може да се събира с фенерче, поради това че очите и светят
Скаридите и умрели са много добра стръв, когато са пресни дават по добър резултат, но падат лесно от куката. Прави се и пасти (осолена и изсушена) при което по трудно пада. Лично аз го правя по следния начин:
Обелвам скаридата осолявам ги обилно и ги слагам на вестник. достатъчни са 3-4 часа да се стегне. Може да се държи и един ден тогава става още по твърда.
Осолените скариди могат да се съхраняват във фризер дълго време без да се развалят, при липса на хладилник, могат да се съхраняват в олио или рибено масло
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ

Аватар
cerber
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
Местоположение: Evros-GR
получил Браво: 3 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот cerber » Вто Май 12, 2009 19:07

ГОПА
Изображение
Това е стадна риба и се появява края на пролетта, до началото на зимата по бреговете, големите риби достигат до 600- 800 гр.
Прави се много добър риболов с мач, също и с потъваща бомбарда. Много борбена рибка особенно големите.
Кълве на акробати, парче скарида.
Понякога когато я има в изобилие, не разрешава да се хване друга риба, тогава я редуцирам, като заложа бял червей за стръв, който е любим за морските каракуди, но недолюбван от гопата и се хваща по рядко.
Има зъби, за това е добре да се слага поводче 2-3 см. от плетено влакно преди куката, особено ако ползваме по тънък повод както е при мач риболова. Иначе на всяка втора риба ще връзвате кука.
Голямо удоволствие е да се лови, поради това, че, когато я има излизат една след друга. Голяма занимавка е и съм стоял да я ловя по 12 часа.
Много вкусна рибка. Когато се извади от водата, се нааква и мирише неприятно, но като се изчисти и измие, всичко е наред
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта