Страница 1 от 5

Риболов на Тасос

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 5:22
от fisherman 007
Тази година от 18 Септември нататък аз Вальо Nissana и още двама приятели общо 4 коли хора посетихме о. Тасос с цел почивка и най-вече риболов. Мястото на действието е Скала Прино. В ляво от пристанището започва плаж дълъг 4-5 км. Целият е подходящ за риболов. Някъде на третия километър се намира хотела ILIO MARE в който бяхме отседнали а ние риболовствахме на още километър по-натаък.

Изображение

Първият ден 19-ти го започнах с два вида дънни монтажи за разузнаване.
Единият чепаре от 3 куки със стръв акробатис червей познат у нас под много имена. Резултат плачевен дребосъците огризват червеите но явно устите им не са достатъчно големи за да налапат и куката.
Другият единична кука 2/0 на 1 м. над оловото с повод 50-60 см. със стръв бейби калмар за нещо по-едро. Никой не му обърна внимание.
Междувременно риболовът на бомбарда със акробатис даваше резултати дребен зарган 20-30 см. и дребна лица.

Изображение

Бейби калмарът бе заменен с една такава но резултатът бе същия.
Рибето е много издръжливо след 4-5 часа престой на куката беше толкова пъргаво като че ли не е било закачано но и това не помогна.

Вечерта на маса и на водка разборът показа че трябва да смениме тактиката. Зарганът беше дребен но подходящ за стръв. Решихме да изпробвама метода описан на няколко места във форума при който заргана уловен на бомбарда се закача на куката и се пуска бързо обратно като му се дава възможност да изтегля влакното навътре колкото може повече.

На другия ден отивайки сутринта заварихме на плажа двама гърци с 10-тина въдици които на монтажа с единичната кука на стръв 3-7 см. парче от червея фараон бяха хванали 6-7 хубави ципури по около 400-500 гр. едната оплакаха ни се че кълването било спряло и след 1 час си тръгнаха.
През това време и ние имахме проблеми с хващането на прървия зарган за стръв но и това беше преодоляно и резултата не закъсня. Вальо първи направи сефтето.

Изображение

Дорадо гърците го наричат кинигус но не съм сигурен дали съм запомнил правилно.
Веднага след това аз закачих нещо солидно което 15 минути не можах да го приближа на повече от 40 м. от брега и се откачи.
По най-бързия начин закачих нов зарган и отпускайки му влакно още на 50-60 м. последва ново кълване и след 10 м. борба бях компенсиран с този лаврак.

Изображение


Изображение

След това Вальо извади още едно дорадо почти като предишното на което нямам снимка а аз още един лаврак.

Изображение

Интересни са размерите заргана е 25-30 см.

СТРАХОТЕН ДЕН

На следващия ден Вальо и други от компанията си тръгваха но Вальо имаше възможност да лови до обяд и успя да измъкне още едно дорадо а пък аз по-малко.

На другия ден аз половинката ми решихме да се поразтъпчем и направихме една пълна обиколка на острова с плажуване оглеждане на природните му красоти и на други места за риболов.
Има не е като да няма.

Последваха два дни в които заргана се запиля на някъде и въдиците ми си стояха на стойките незаметнати. Аз обаче не съм си губил времето уплътних го с лов но октоподи доста резултатно.

И така дойде последния ден 26-ти Септември в който за изпроводяк заргана се беше върнал кълва през целия ден и не ми липсваше стръв но едрите риби много ги нямаше. Имах само две кълванета и успях да измъкна две дорада.

Изображение

Изображение

Изображение

Един достоен финал.

Чао за сега

П.П. Следва продължение "Лов но октоподи".

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 9:27
от RIMOHIT
Много ви се изкефих...браво .
:D

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 9:30
от nissana
ЕЙ,сила сте с Вальо Нисана! :lol: Аз почти няма какво да добавя,а и не съм особен писател.Коцето имаше 3 удара на воблер триделен зарган но рибите бяха много сериозни и си одиха.Ванката да качи снимки на воблера.Супер кеф беше,за което мерси на Пепи40 и Цербера.Единия ден изпробвах всички изкуственяци без успех.Попера ми беше точно в средата на стадо от 5-6дорадота,всяко го огледа,но удар нямаше.Но аз толко си можем,явно.

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 11:17
от Вожда
Супер почивка, виждам, че и на време сте случили. Може ли малко подробности за монтажа,пръчката и макарата за живия зарган. Чел съм другите теми, но повече информация никога не е излишна.

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 12:58
от jazzmena
Супер момци,

Поздравления за успехите.

Валка и аз кът теб бях. Що железа и дърве им мятах.... не, та не. Прекарвах през дорадата разни примамки и докато преследваха дребосъка.... не щяха по никакъв начин да ударят. С лиците и лавраците - същата работа...

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 13:17
от cerber
:lol:
БРАВО!!!
Като не ще на попер, пробвай с уокър или примерно хибрид попер-уокър, много често се страхуват от попера, ако са дребни

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 14:58
от Cedrus
попперите и общо взето topwater воблери възбуждат доратото но е малко трудно да се хванат заради малката уста и мястото където се намира ... от моя опит това разбрах
В събота имах няколко prazni нападения от дорадо но само на поппери и голкери ... на минноyс въобще не обръщаха внимание ... някой път се случва обратното

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 17:08
от PETAR 40
Браво :D Радвам се ,че с нещо съм допринесъл за добрия улов :D
п.п. Живата стръв няма равна на себе си :wink:

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 17:33
от hrimar
Леле, уникална риболовна почивка сте си направили. Какво повече да иска човек :D
Страхотно е да видиш стадо летящи заргани, особено ако и въдицата ти е заметната там. Няма да забравя, как преди две години виждайки такава гледка на Самотраки, хукнах със спининга след стадото, като коза по камъните. Метнах блесната в движение и незабавно последва зверски удар. Едвам докарах рибата до брега и точно когато трябваше само да я метна на камъните, една вълна се разби пред мен и рибока избега. След това видях, че гърците вадят рибите си с връх забоден във водата, но кел файда.
Айде, чакаме с нетърпение октоподската серия :wink:

Публикувано на: Чет Окт 08, 2009 9:18
от nissana
Митак,пробвах секви гадове-уокъри,попър-уокъри,фофлери,тобита,въртележки,бутилки ракия :lol: -не и не.Много точно повтарях твоите напътствия с сериите от пльокане и пръски-се тая.Но ще продължавам и ще ги сбарам.При мене е хубавото ,че съм упорит,а и тъп та не ми прави впечатление.Пепи,монтажа с живия зарган го правих с 0.30 и 0.45 на втората въдица :oops: но макарите бяха на шараджийски аванс-имаше ебати ръновете :lol: кеф голем,кинигуса е бая борец.Интересното е че другите риби от ятото следват закачената досами брега :shock:

Публикувано на: Чет Окт 08, 2009 10:42
от PETAR 40
nissana написа:Митак,пробвах секви гадове-уокъри,попър-уокъри,фофлери,тобита,въртележки,бутилки ракия :lol: -не и не.Много точно повтарях твоите напътствия с сериите от пльокане и пръски-се тая.Но ще продължавам и ще ги сбарам.При мене е хубавото ,че съм упорит,а и тъп та не ми прави впечатление.Пепи,монтажа с живия зарган го правих с 0.30 и 0.45 на втората въдица :oops: но макарите бяха на шараджийски аванс-имаше ебати ръновете :lol: кеф голем,кинигуса е бая борец.Интересното е че другите риби от ятото следват закачената досами брега :shock:

Трябваше да имаш готови заложени заргани във водата ,че тогава щеше да видиш какво ще се случи.Колкото заргани имаш във водата толкова дорада щеше да изкараш :D
Послушай ме и следващия път с 0,80 ,защото ще си скубиш косата :wink: ако ти удари някоя голяма,ще е само удар и си заминава и не слагай влакно а корда,но хубава.Влакното пада на дъното и дърпа заргана назад и заргана умира от изтощение да дърпа постоянно.Ако няма лодки в района винаги слагам едно стереопорче на 3-4 метра след заргана да държи кордата на повърхноста и да помага на заргана.Не слагай плувка,защото плувката също мори заргана и стереопорчето да го подшилиш отпред да няма напрежение. :wink:

Публикувано на: Чет Окт 08, 2009 13:32
от nissana
Пепи със стереопорче бех,точно както беше писал :lol: а влакното беше специално морско и не падаше чак до дъното.

Публикувано на: Чет Окт 08, 2009 13:36
от Kriss
Евала страхотен риболов, страхотни риби.
От сички (мисля, че ще се присъедините): Голямо благодарско на Петър40 за идеите.

Публикувано на: Чет Окт 08, 2009 15:15
от Tedo
nissana написа:...Интересното е че другите риби от ятото следват закачената досами брега :shock:

нямахте ли камера :idea:

Публикувано на: Чет Окт 08, 2009 19:11
от DOCTORA
Браво момчета!
Да даде господ живот и здраве догодина ще ги скъсаме заедно!
Аз на Нова године ще пробвам заргана за стръв на Фуертевентура.
Само дето там зарганите са по един метър и може да ми развият всичкото влакно. Какво ли ще ги налапа - делфинови риби по 20кг?

Изображение