Морски риболов в Турция

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
zee
Мнения: 719
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 6:55
дал Браво: 1 път
получил Браво: 21 пъти

Re: Морски риболов в Турция

Мнениеот zee » Пон Сеп 07, 2015 7:35

promarine написа:.......и какво да видя: с изключен двигател, лодката пътува с 5 км/час "......От флурокарбоновия повод /0,30/ бяха останали около 40 см. ..

Не е за чудене скороста на морските течения... из Пасивика са с ширина няколко км и обикновено с скорост 10-15 км/ч има и карти са теченията ,някой са сезонни,други в опрделени часове .. А иначе какво на разчиташ с повод 0.30?? поне 80-100 лб а това е около 0.70-0.80 в зависимост от марката.
"Дай на човек една риба и той ще я изяде за един ден, Научи човек да лови риба и той ще седи по цял ден в лодката и ще пие бира"

Аватар
promarine
Търговец
Мнения: 1026
Регистриран на: Пон Май 11, 2009 19:24
Риболов: Тролинг, джигинг и подводен
Местоположение: Варна
дал Браво: 27 пъти
получил Браво: 70 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Морски риболов в Турция

Мнениеот promarine » Пон Сеп 07, 2015 14:50

zee написа:
promarine написа:.......и какво да видя: с изключен двигател, лодката пътува с 5 км/час "......От флурокарбоновия повод /0,30/ бяха останали около 40 см. ..

Не е за чудене скороста на морските течения... из Пасифика са с ширина няколко км и обикновено с скорост 10-15 км/ч има и карти са теченията ,някой са сезонни,други в опрделени часове .. А иначе какво да разчиташ с повод 0.30?? поне 80-100 лб а това е около 0.70-0.80 в зависимост от марката.


С повод 55 либри съм вадил 45 кг Туна без никакъв проблем. По принцип не съм разчитал на удар на риба над 5-6 кг на воблера NBL9049/145мм копие на Daiwa Shoreline shiner/, на който ми удари.

Както и да е, нека разкажа какво се случи по-нататък...
След загубата на първата риба и воблера, реших да заложа на същия воблер, но с по-малкия размер - 130мм. Освен воблера, смених и повода след което продължихме към набелязания риф. След около час и половина без удар, пристигнахме и се позиционирахме на дълбочина 75м на източния склон на рифа, от страната от която идваше течението. Дадох на тъста един спининг с чепаре и 100гр. мадай за утежнение а за себе си приготвих един 200гр SpeedJig.
Помахахме един час над рифа, като се борихме с течението и пробвахме от всичките страни на хълма в резултат на което тъста изкара 4-5 червеникави бодливи костурчета/тези са голяма напаст и ги има навсякъде, не са ми интересни и не съм си правил труда да им търся истинското име/ а аз - нищо. Костурчетата ще стават за стръв, само дано течението да намалее до следващата сутрин.
Наближаваше обяд и потеглихме към кея където завързвам лодката с надеждата, че на обратния път ще имаме още някой удар на воблерите и с намерението да пробваме на чепаре на местата, където сонара отчиташе повече риба. Спирахме на две-три такива места, едното от които пред буруна, където първата риба си замина с воблера ми, тролихме по целия обратен път като изкарах само две рибки (една скумрийка около 150 гр и едно също толкова "голямо" паламудче, които се бяха хванали без изобщо да разбера на чепарето с 4 малки силиконови рибки, което бях сложил пред дълбокогазещия воблер).
След обяд, към 5ч реших да изследваме друго направление - плитчината, намираща се между Гьокчето и Лимнос. Междувременно се беше появил приличен ветрец около 6-7 възла от изток-югоизток, така че на отиване се движехме точно срещу вятъра. Заложихме на същите воблери и потеглихме, поддържайки скорост около 8 км/час. Дълбочината полека нарастваше и беше достигнала 36м, когато засвири аванса на средната въдица, с дълбокогазещия 18 сантиметров грамаден воблер. Въдицата се беше навела прилично и влакното се размотаваше бясно. Докато се наведа да извадя спининга от стойката и аванса млъкна, а влакното провисна :cry:
Спирам лодката, навивам с надеждата, че рибата е тръгнала към лодката, но уви. Виждам, как пристига, веейки се на вятъра скъсания край на плетеното влакно #3. :( :cry:
Е няма такъв карък. Досега никога не ме е сполетявал такъв късмет - два удара и две скъсвания.
Не нося друг дълбокогазещ воблер на Noeby и залагам един 14 см воблер с голяма лопатка на Maria с жълт гръб и оранжево коремче. На обратния път за съжаление нямахме повече удари. Нямаше как да не бъда ядосан на себе си, че при наличието на 4 мощни макари със здрави плетени влакна реших да заложа на по-фините такъми, търсейки паламуди, корифени и дребни тончета. Равносметката за първия цял риболовен ден се оказа тъжна - 100% в полза на рибата и две изгубени примамки.
Добре, че на следващата сутрин поне течението беше намаляло до 2,2-2,5 км/час и електричката нямаше проблеми да ни държи на място.
Пускам на дъното на 260м и веднага следва кълване. Излязоха два прилични скорпида по около 500-600 гр. Пускам пак и след минута вадя още един скорпид с по-малък размер. След това последваха няколко баладеса и една дребна акулка. Реших да сменя мястото защото нещо рибата издребня и се преместихме на около 2км по-навътре на дълбочина около 400м надявайки се да напипаме едрите баладеси. Пробвахме на няколко места от 300 до 400м но без резултат и решихме да спрем експериментите и да се върнем в района на 250-те метра.
Пускам на поредното място, като монтажа ми е от 8 куки 1-ви номер, а най-отдолу, една кука 5/0 на 55 либров повод на която слагах по една цяла глава от баладес. Още с пускането последва мощен удар пръчката заигра и докато включа макарата да навива рибата се откачи. Е няма такъм карък. Три хубави удара и нито една извадена риба. Вадя и какво да видя, най-долната кука липсва. Бре, какво ли може да е прехапало повода? Вързвам нов ченгел и пускам пак. След две минути се повтаря същата сценка - мощен удар, няколко секунди борба и куката отново я няма :shock:
Бре, какви ли зверове се въртят долу? Нямам стоманени поводи и затова реших да сложа този път по-дебел повод - вързах поредната кука но този път с 1 мм месина, резнах една глава на баладес и пуснах. Мина не мина минута и пръчката отново се разтърси яката....
....
www.plodex.eu
....

Аватар
promarine
Търговец
Мнения: 1026
Регистриран на: Пон Май 11, 2009 19:24
Риболов: Тролинг, джигинг и подводен
Местоположение: Варна
дал Браво: 27 пъти
получил Браво: 70 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Морски риболов в Турция

Мнениеот promarine » Пон Сеп 07, 2015 18:33

Няколко минути рибата ту поотпускаше и се вдигаше на 2-3 метра, ту отново се връщаше на дъното развивайки аванса, но след няколко такива напъна започна малко поохлаби и макарата започна да набира бавно като аванса периодично сработваше, но дотолкова, че просто рибата спираше без да успее да вземе влакно. И така след 15 - 20 минути рибата достигна до повърхността и започна да проблясва на 20-тина метра по течението. Макарата отказа да изтегли рибата против течението и се наложи да изключа ел.двигателя за да се пуснем по течението заедно с рибата. Отдалече, помислих, че сме хванали някаква акула но щом се доближихме стана ясно, кой ми ядеше куките. Двете ми куки с по 10-20 см повод стърчаха от устата на тази морска змиорка:

Изображение

Изображение

Много упорита риба, заключи тъста, ама ние сме по-упорити :lol:
Не можех да не се съглася с неговата логика, като добавих че най-сетне счупихме каръка.

След като направихме малко снимки, реших да се изместим на 30-тина метра защото имах известни съмнения, че някакви риби са се осмелили да се навъртат около леговището на този 15-20 килограмов змей.
След като се позиционирахме забелязох на екрана на сонара следи от 4-5 риби между 5-тия и 15-тия метър над дъното /което беше на 246м под нас/.
Пуснах веднага, силно заинтригуван защото на тези дълбочини ако на екрана се показват някакви риби, те едва ли ще са под 3-4 кг. Още щом такъма достигна дъното последва здраво кълване и бавно вадене при което рибата идваше много тежко, като от време на време разтърсваше яко върха на въдицата. Откога пък морските змиорки станаха стадни риби си помислих, но когато рибата наближи до повърхността видяхме туловището на грамаден скорпид, който макарата отказваше да доближи до лодката поради мощното течение.
Тъкмо се канех да изключа ел.двигателя, за да можем да приближим до рибата и тя се откачи, бавно и тромаво се завъртя и заплува към дълбините, отнасяна от течението.
Явно бях сгрешил по повод каръка :?
Следите от риби и те бяха изчезнали от екрана на сонара. Понастоявахме още половин час без резултат но щом часовника показа 12 и половина, слънцето печеше зверски, нямаше грам ветрец решихме да се приберем в хотела и да се върнем надвечер.
Към 17ч бяхме отново на "мястото на скорпидите", което бях белязал на картата навигацията.
Екрана не показваше следи от риби, но си помислих, че скорпидите са дънни риби и може просто да си почиват. През останалите часове до бръкване изкарахме няколко скорпида и няколко баладеса но нямахме късмета да ни клъвне екземпляр като този, който ни се откачи сутринта. Най-големия се оказа около 2-2,5 кг. Ето го и на снимка:

Изображение

Смятахме да ловим и неделя до обяд, но бензина на лодката беше на привършване а единствената бензиностанция беше на 30 км от нас. Затова решихме да приключим с риболова и да хванем ферибота в 7ч сутринта.
Пропуснах да напиша, че докато ловяхме дълбоководните риби на няколко пъти около нас /на по 200-300м/ скачаха прилични туни за които планирам да се върна в средата на другия месец.

ribata402
Мнения: 2469
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2011 17:04
Местоположение: plovdiv
получил Браво: 2 пъти

Re: Морски риболов в Турция

Мнениеот ribata402 » Пон Сеп 07, 2015 19:07

Кеф... :tup:

Аватар
zee
Мнения: 719
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 6:55
дал Браво: 1 път
получил Браво: 21 пъти

Re: Морски риболов в Турция

Мнениеот zee » Пон Сеп 07, 2015 21:51

Поздравления, много интересно разказваш - имаш си дарба.. А за повода 0.30 товаа предполагам е около 20 либри/ аз не ползвам диамерър на влакното а здравината/ слабо е според мен ,въпреки че по спомени световния рекорд е около 100 кг туна на 12 либрово влакно - не знам какъв е бил лидера. Според мен по слаб от лидер от 80-100 либри е недостатъчен за такъв риболов - а основното може и да е 40-60 либри.
"Дай на човек една риба и той ще я изяде за един ден, Научи човек да лови риба и той ще седи по цял ден в лодката и ще пие бира"

Vid
Мнения: 689
Регистриран на: Пон Апр 11, 2011 2:58
Местоположение: Haskovo
дал Браво: 64 пъти
получил Браво: 35 пъти

Re: Морски риболов в Турция

Мнениеот Vid » Вто Сеп 08, 2015 22:59

:tup: Невероятно приключение... Благодаря за изчерпателния репортаж, все едно бях с вас..
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека

Аватар
promarine
Търговец
Мнения: 1026
Регистриран на: Пон Май 11, 2009 19:24
Риболов: Тролинг, джигинг и подводен
Местоположение: Варна
дал Браво: 27 пъти
получил Браво: 70 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Морски риболов в Турция

Мнениеот promarine » Пон Фев 27, 2017 14:04

Малко да пораздвижа темата, че отдавна не бях качвал нищо.
Та, след доста месеци липса на риболовни приключения, най-сетне направих сефтето на слоу-джигинг. Доста пообиколихме морето докато намерим някакви риби. Групички от по няколко фагрита намерихме в един единствен ограничен участък с леки хълмчета и канавки на дълбочина 125-130м. Един единствен път попаднахме на пасаж маятико/amberjack/ от които аз изкарах една риба с тегло около 3,5 кг а колегата имаше шанса да закачи по-едра риба, която за съжаление му изправи хълката след като разви 15-тина метра аванс. Край един скалист нос намерихме много интересна, тясна цепнатина с вертикални стени и ширина само 3-4м в която дълбочината падаше рязко от 40 на 60м. Явно тази цепнатина държи доста мерута, защото още при първото пускане и двамата с колегата закачихме по една хубава риба. Ето и малко снимки.
Прикачи снимка/и
Amberjack.jpg
Единственото маятико, което извадих.
Amberjack.jpg (86.15 KiB) Прегледано 1673 пъти
Fagri.jpg
Фагритата бяха по калъп 3 кг - 3,100 кг
Fagri.jpg (117.44 KiB) Прегледано 1673 пъти
Grouper_Stira.jpg
Grouper_Stira.jpg (101.26 KiB) Прегледано 1673 пъти
DSC_0724.JPG
Христо с дует фагрита, уловени на един пилкер.
DSC_0724.JPG (122.1 KiB) Прегледано 1673 пъти


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта