" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Аватар
Георги_Н
Мнения: 46
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 9:35
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 20 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот Георги_Н » Сря Юли 04, 2018 22:35

От 5-6 години практикувам почти само мухарски риболов, ама като ти препрочетах цялата тема от начало до край, изведнъж ми се прииска да си купя един фидер. Предполагам, че до утре ще ми мине, но ако някой ден издадеш книга, ще си я купя.

Аватар
outsider
Мнения: 2336
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 834 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Пет Юли 06, 2018 10:17

Георги_Н написа:От 5-6 години практикувам почти само мухарски риболов, ама като ти препрочетах цялата тема от начало до край, изведнъж ми се прииска да си купя един фидер.

:lol: :lol: -както се казва - "стига ми тая награда.."
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
III

Аватар
outsider
Мнения: 2336
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 834 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Вто Юли 10, 2018 22:22

Здрасти , компанията. Поредната сводка от Западния Фронт...

...събота , 7-и юли. Река Сарт се е разляла пред нас в цялата си прелест , а слънцето ни гледа и злорадо потрива ръце - "ще ви кажа aз на вас" :twisted:

Изображение

Малък , но много силен турнир , с участието на сериозни играчи - квалификацонен кръг за финала Матрикс. Аз нямам намерение да ходя на финала тая година , ама за да кажеш че няма да идеш , трябва да си класиран , иначе звучи като киселото грозде... :wink:

Условията са интересни - в резултат на силни дъждове миналата седмица , нивото на реката се беше повишило с един метър , и буквално през последните три дни спадна до що-годе нормално положение. И все пак , течението е бая по-силно от обичайното - а на тая река рибата се лови надалеч , и се очертава сериозен , мъжки фидер риболов... :twisted: 8)

Изображение

...нали се сещате... :mrgreen:

Приготвил съм кастери , удавени бели червеи , торен , и сериозна захранка за платика. Сериозната храна за платики изглежда така:

Изображение

Старт - всички пръчки са клипсовани на 64 метра , храненето се осъществява с кошница от 80 грама. Наблюдавам с интерес съседите , които , в обречен от самото начало опит да вкарат МНОГО храна на петното , бързат да извадят и да презаметнат пак , и пак , и пак... :roll:
Аз изчаквам 30-40 секунди , вкарвам нова кошница пълна с мръвка , изчаквам , докато преценя че храната се е размекнала достатъчно , че да остане там , където трябва като дръпна , и за десетте минути хранене не знам дали успях да вкарам 5 или 6 булета с храна , двата последни пълни с фуил , който имаше за цел да дръпне на петното рибата възможно най-бързо , без да се притеснявам че тя ще бъде дребна. Почвам с най-лекия от монтираните фидери , и с кошница от 60 грама , която е видимо лека за течението , и се налага да се лови с голям корем - и въпреки това , кошницата приплъзва. Приплъзва , обаче кълве - хващам някакъв дребосък , после скимър от 250 грама , после платика от близо килце. В тоя момент зад мен се появява Беноа , и ме смъмря строго за леката кошница - рибата тук обичала мъртво закотвена стръв. Кой съм аз че да споря с Беноа? :oops: :lol: - минавам на 80 грама , по едно време даже пробвах с булет от СТО грама , взет назаем от Доминик. Полза от него нямаше , ама поне разбрах един от фидерите ми за кви кошници е правен :wink:
Хващам някакви риби , обаче правя и доста фитки. Сменям пръчката , минавам на 70 грамова кошница , замахвам , тва литва напред , вдигам фидера високо назад , чукваме в клипа , изчакваме да стигнем дъното (дълбоко е два метра) , и чак тогава се полага фидера върху стойката. Резултата е огромен корем надолу по течението , който бързо се изъпва , върхът се натяга , и в следващия момент отскача назад - риба! Цялата опеpация става за някакви секунди , а рибата е тлъст , закръглен хибрид , розовичък и червенобузест като немски кръчмар от приказка на Aндерсен. :D Или - като от реклама на наденички. :lol:
Презамятам , същите секунди , втори хибрид. Трети. Четвърти... :o
За 500 грама на парче приказваме , да ви кажа. 8)
Е тва ако продължи пет часа....нъцки - хибридите се изнасят , и веднага ми става ясно що , понеже следващата риба е платика от поне кило и половина.Оттам нещата се развиват в следния дух - редуват се серии от по-дребна риба , с по-читави риби , и по-нарядко - много едри платики. Така минават три часа. Не виждам кви ги дялка съседът отляво , а тоя от дясно не спира да вади риба , обаче като че ли неговата риба е бая по-ситна от моята. Силно подозирам че тоя пич вкарва доста фуил , който на това състезание е разрешен. И не на секи му стига акъл да стопли , че разрешен е едно , а да си длъжен да го вкараш - друго.. :wink:

В края на третия час петното угасва. Сега рибата просто изчезва , почвам да вадя непипната стръв , така че тоя път аз посягам към фуила. Резултата от тая работа ( и от вердеваса на куката) , е ситно костурче. "Фуила работи безотказно , а , Иван? " ми подхвърля подигравателно Алан , който е рънър , съдия и организатор на събитието. "Как вървят нещата?" , питам го аз , и научавам , че Доминик , от техния клуб , гони 30-те кила , Гуенаел малко по-наляво вади доста риба , че сме 4-5 човека в сектора с добри шансове - аз включително.

Рибата се връща. Аз съм изразходвал кастера , и преди да тръгна да кълцам още торен , решавам да вкарам оставащия удавен бял , за да не се наложи да го хвърлям. Почвам да ръгам бял с пълни шепи , както и да ловя на него. Сега тука се очертава следния проблем: с 4 бели на куката правя доста фитки. С три по-бива , но все пак са много - а с два бели се пресуква повода.. и тука ми идва наум да комбинирам два бели с два или три вердеваса , и откривам топлата вода - с тва кълването следва моментално , а рибата наедрява. ОК , Доминик от клуба на Кашалотите ще ме бие - той сиггурно вече е стигнал 40 кила , и остава почти един час. Обаче ако не мога да спечеля сектора , мога поне да се опитам да си бия френскиа състезателен рекорд(19.100) , че от август 2015 до сега толкова е остарял , че вече почва да добива антикварна стойност :evil: :mrgreen:
Когато остава половин час , Алан пак се задава. "Колко човека имат повече от 15 кила?" - "4-ма с тебе" , отговаря Алан.
"А колко са с повече от 20?" , питам , докато си мисля къв майтап ще падне после , ако ги нямам. :oops: :lol: - "Не повече от трима ", отговаря Алан с един особен поглед - "само не знам съседът ти отдясно колко има.."

Съседът отдясно не ме притеснява- виж , Гуенаел ме притеснява доста повече... Кантара:

Гуенаел е с малко над 17 кила. Съседът отляво - с 14600. (Тоя отдясно извади огромен куп ситнеж , пълен с бая костурец - сигурен признак за злоупотреба с фуил. :wink: - 16.860.)

Аз тръгвам да вадя живарника , и усещам че стария ми рекорд най-после се пъха в папката "закрити дела" - теглят ме на три пъти - първо теглене:

Изображение

След второто , в легена вече нямаше място.

Изображение

(ей , тва почва да прилича на улов от свободен риболов , бе!)
:lol: :lol: :lol:

Изображение

26.480 , приятели и съседи. 8)

Е , Доминик Кашалотски претегли над 28 кила така че се наложи да се задоволя с второ място в сектора и трето в крайното класиране. Прибирам скромен плик , придружeн от новв рекорд за биене.
"Иван , ще ходиш ли на финала?"
-Не. 8)

:lol: :mrgreen:

PS - "Алан , кви бяха тези 30 кила на Доминик преди два часа бе ?"
- "Kато се запишеш в нашия клуб , ще имаш по-точна информация..."

:lol: :lol: :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
III

koriolan
Мнения: 121
Регистриран на: Съб Авг 09, 2008 19:02
Риболов: плувка, от скоро - спининг
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 130 пъти
получил Браво: 15 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот koriolan » Вто Юли 10, 2018 22:29

Струваше си чакането :)
Благодаря :11:

Аватар
swyfti
Мнения: 174
Регистриран на: Вто Ное 08, 2011 11:45
дал Браво: 95 пъти
получил Браво: 31 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот swyfti » Сря Юли 11, 2018 18:12

Tрябва да говоря с pike , че като кликна за втори път на "Дай едно браво" и си взима първото :D :D
Не моще ли да направим нещо по въпроса ? :twisted: :twisted:

Аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4237
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 822 пъти
получил Браво: 79 пъти
ЛС/Мейл:

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот Pike » Сря Юли 11, 2018 19:15

:) еми така е, не може повече от едно браво ;)

Аватар
outsider
Мнения: 2336
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 834 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Сря Юли 11, 2018 19:28

Събота вечер. Нa брега сме останали двамата с Доминик , който се беше паднал тапа в долния сектор ( на хубавата тапа) и е трети в сектора си с около 15 кила. Освен нас присъстват трима убавци от деп. 85 - славният друид Фабрис, който бърка едни домашни вълшебни напитки - като погледнеш цвета на отварата , и вече почваш да залиташ :mrgreen: , Доминик - сума ти народ се казва Доминик в тая държава , и моя приятел и враг Нико , който ме агитира да минавам в техния клуб , и за седващия уикенд ме е завербувал като наемник 8) :twisted: за състезание по двойки някъде по неговия край. Пече се скара , пийваме от подозрителното творчество на Фабрис , обсъждаме изминалия ден , и храним комарите. От които над нас се е събрал един облак - добре че е тъмно и не ги виждаме. :shock:
Сутринта ставам , и установявам че вечерта съм намокрил царевичното кюспе , и че съвестно съм го пъхнал в хладилната чанта да не се вкисне ( ма тоя момент го нямах на запис :lol: ) , удавил съм си бял червей , сипал съм вердеваса в съд с вода -бре , бре , бре... 8)
Кафе и тираж - бъркам за номера , и туkа трябва да призная че недоспиването , махмурлука , и загубата на кръв :mrgreen: ми изиграха лоша шега - още докато разгъвах листчето вече знаех че съм направил огромна , непоправима грешка , ма беше късно - ма как можа да извадиш номера с дEсната ръка , бе заплес такъв?!? :oops: :oops: :x :cry:

10.

:evil: - Горната тапа в долния сектор. От нея , и от трите съседни места по-надолу по течението , никой не беше извадил една -единствена едра риба , а тук с дребосъка си като Зед.

"Кой е Зед? - Зед е мъртъв , бейби - Зед е мъртъв..."
:wink: :lol:

Окей , бърз анализ на ситуацията : адски кофти тираж. Обаче съм тапа , и двамата ми съседи отляво ловят 15 метра по-наблизо от мен. Хммм....Ловят ситнеж , кефят се хората. "Може да не се класираме добре , ма поне се забавляваме" , нали разбирате. :?
В събота първите трима - а има пликове само до третия , бяха с 20 , 18 и 15 кила. Аз от тоя дребосък , ако мина на късо , и всичко се развие добре , мога да направя едни 7-8 кила. Ако има някой бонус средна ръка , 10-11. Абсолютно никакъв шанс за влизане в тройката. Така че решавам , че "умиране има , мърдане няма" :twisted: :lol: , и се заемам да засипвам петното със жива стръв - все така на 64 метра.

(Скоба. Те тоя момент , със живата стръв , беше единствения светъл миг в тоя ужасен ден. Внезапно ми стана ясно , че даже с уж малкия по обем булет , като размесиш живата стръв с храна в пропорция 2:1 , или даже 3:1 , можеш да вкараш просто варварско количество мръвка във водата! Лимита от 2.5 литра , който досега ми се виждаше безсмислен и невъзможен за такива ситуации , не просто стана реален - ако кълването е по-активно , тва количество може и да не стигне!...край на скобата)

Имам безброй фитки - рибата е ситна до безобразие , което се дължи на факта , че тук реката е по-широка (малко) , по-дълбока - почти двойно , и че просто тъпо НЯМА ТЕЧЕНИЕ!
Баси , на 200 метра съм от вчерашното си място , и се едно съм в друга галактика...Няма да ви разпъвам локуми на дълго и на широко - заложих на едрата риба , която така и не дойде , и се класирах последен в сектора с 5 кила и нещо , и предпоследен в крайното класиране , щото долната тапа в горния сектор беше Алан , вчерашния съдия , който като стар и опитен Кашалот ,изправен пред точно същата дилема като мен , беше взел точно същото решение :wink: , да заложи на едрото , само че се беше усетил един час преди мен че тая работа няма да стане , беше си прибрал кротичко багакжа , и беше седнал на сянка да ни гледа сеира. :lol:
Та той зае с достойнство последното място....като порасна , искам да съм като него... 8) :mrgreen:

Изображение

Изображение
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
III

Аватар
Мунчо
Мнения: 16397
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 276 пъти
получил Браво: 696 пъти
ЛС/Мейл:

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот Мунчо » Сря Юли 11, 2018 23:04

Георги_Н написа:От 5-6 години практикувам почти само мухарски риболов, ама като ти препрочетах цялата тема от начало до край, изведнъж ми се прииска да си купя един фидер. Предполагам, че до утре ще ми мине, но ако някой ден издадеш книга, ще си я купя.


Темната страна освен, че е темна, е и изкусителна...


outsider написа:....

Изображение

...


Това мяза на салата "Табуле" с розов лук, мама му стара. :D
"...
Но аз не ти се сърдя Лена.
Не съм еснаф. Аз съм поет."

"Душевно сме болни, а духовно сме богати"

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
outsider
Мнения: 2336
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 834 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Сря Юли 11, 2018 23:15

Мунчо написа:
Това мяза на салата "Табуле" с розов лук, мама му стара. :D


И в салатата още липсваше торния червей! :twisted:
А сериозното вкарване на жива стръв в храната още предстоеше... 8) :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
III

Аватар
outsider
Мнения: 2336
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 834 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Нед Юли 15, 2018 21:44

Ще прощавате , обаче се налага да ви тресна едно репортажче без снимков матрЯл. :oops:
Голямо бързане падна , щото състезанието трябвало да свърши по-ранно , че любителите на някъф странен спорт да ходят да си гледат мача.... :roll: :lol:


И така : преди две седмици , моят редовен съперник от всички състезания , Нико , ме завербува за наемник за състезание по двойки , на абсолютно непознат за мен водоем , със задачата да се заема с далечната дистанция ( ми то на човек като му излезе име... :wink: )
Редовният войник , реших аз , може да се изложи , да се спаси с бягство , да дезертира , или да бъде взет в плен. Наемникът работи за пари , затова от него се очаква да си свърши работата както трябва 8) - и с тая цел , вчера , в ранния и неописуемо горещ следобед , откривам язовира , намирам подходящо място , и се заемам да откривам kое и как , в компанията на трима разбойници от Бордо , дошли да тренират за предстоящото първенство на Втора Дивизия тук след две седмици. Това добавяше интерес към събитието - за турнирa не можах да се класирам , сега имах възможност да се изправя срещу доста от играчите , които щяха да участват в него , да видим кое и как..

Почвам на 64 метра - пичовете от Бордо (които не знам как , ама ме познаваха по име...) , ловят на 26. От самия старт ме налазват баби - ама от по 80 - 100 грама , ама една след друга! Ама не дават стървта да падне на дъното! :shock: Кви 60 метра , бе , джанъм?!? Кви едри платики ?...Почвам да усещам че нещо не е наред , обаче опитът да се прави скоростен риболов на късо удря на камък : на късо риба няма. :roll:
За капак , тези от Бордо почват да вадят скимъри - 150 - 300 грама. От които аз не успявам да хвана нито един...лелe къв бой ще се яде ...пак. :mrgreen:
За капак , минава един от организаторите , и ми съобщава , че миналата година състезанието е било спечелено с 42 кила. Баби? - едва ли... :wink:

Вечерта вързвам поводи , сменям шок лидери , и лягам да спя без да съм разбрал абсолютно нищо.

Сутринта идва Нико , правим военен съвет , и решаваме да ловим на две различни петна , с две различни храни. Така ако едната не работи , винаги можем да ползваме другата. :)
Рaзпределяме живата стръв , която е доста ограничена - имаме право на 1 литър общо (нечувана простотия) , монтираме пръчки , разпъваме панаира , времето е жестоко ограничено , мисля че ударих клипса на последния фидер , седнах , и прозвуча сигнала за тежка. :evil:
Бяхме намерили равно дъно без закачки на 40 и на 56 метра - сед вчерашния ужас с бабите съм направил типичната термоядрена смеска за едра риба , с кълцана царевица , , царевично кюспе , и захранки за фидер и едра риба , светла , лепкава и намокрена в 5 сутринта (старта е в 8 ) От старта ни налазват баби. Точно като вчера. Ловим ги с дълги поводи и сравнително едри куки , после Нико вади един два скимъра - в края на първия час бабите си отиват , и ни нападат бабки - те са по-тлъсти , и по -тежки , но се ловят бая по-трудно. С цел да успея да засека адски гадното им кълване , аз скъсявам повода до 50 см , монтирам някакъв нечовешки ченгел 12-ти номер :shock: :twisted: , и го накичвам с бял червей и вердевас - след няколко бабки , върхът се свива , и повеждам първия скимър. От поне 300 грама... 8)
Оттук влизам в серия , докато Нико се бори с фитките - при него има само баби , явно късата дистанция не дава едра риба , и между бабкитe правя няколко прилични скимъра , както и една платика от около кило. Сравняваме монтажи , куки , стръв , обаче нищо от това , което работи при мен , не работи при съотборника ми - явно за да ги сечеш с къс повод , трябва да ги имаш платиките на петното! Бабите не искат да чуят за голяма кука...И така , във всевъзможни експерименти ( торен , царевица , грозд бели и кво ли още не ) , изминават 4 часа. Че и малко повече , даже..Аз вече съм налучкал ваксата до последния детайл - от момента , в който минах на чист вердевас , всички съседи ги бях отвял тотално , обаче факта че Нико хващаше значително по-малко от мен не престава да ме дразни , и в един момент.... :shock: :shock: :shock: - ма леле КВИ СМЕ ИДИОТИ!!!
:shock: :roll: :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

"Нико" - поглеждам съотборника си , докато клатя глава и се чудя къде да се ритна - " я опитай с моята храна..."
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Той съответно ме поглежда , ченето му отвисва в едно нямо " ма не може да сме толкова тъпи!" :lol: :lol: , изхвърля със замах в тревата всичко , което му оставаше в легена , сипва си от моята храна , вади едра баба с първото мятане , и оттам... cкимър. . Скимър. Скимър Скимър.... :? :lol:

При всяко засичане на скимър , се споглеждахме без да казваме нищо , щото кво имаше да се каже? Свирят края на състезанието , и правя бърза прогноза за резутата : ще се класираме трети в сектора , като първия и втория отбор ще ни бият с по 50 и 100 грама съответно :mrgreen:
- и почваме да се хилим. Основния претендент за секторна победа е Фабрис , който е и тапа (добрата тапа) Идва новината , че те имат 14 кила , от които Фабрис е хванал 9. Нико ме поглежда въпросително , аз си поглеждам брояча : 42 риби. " 14 кила сигурно имам само аз 8) " , успокоявам съотборника , ама тихичко , да не ми се смеят после , ако се окаже че съм сбърал. Както се оказа , сбърках , ама не много : слагам на кантара 13.900 , и заедно с рибите на Нико теглим 21.700 , и печелим сектора.

(и къф камик ми падна от сърцето , представа си нямате! :lol: )

Сега оставаше да види кво става в другите сектори (общо 4 , 2 само щека , два - смесени). Не ми се вярваше да спечелим. Нямаше да е ...редно :wink: .
Провидението трябваше с нещо да ни накаже за абсолютно идиотската грешка , най-малкото от принципни съображения - когато някоя грешка не се накаже , хората изпадат в изкушението да направят друга , още по-идиотска. Печелившия резултат?

22.800

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

С Нико се споглеждаме , усмихваме , свиваме рамене - е , и втори в крайното клaсиране се ядва! , прибираме си плика 8) ...ма вярно сме пълни кретени. :lol: :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
III


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта