Домашна кухня
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Малко телешка саздърма
- ...
-
- IMG_20181213_083021.jpg (128.44 KiB) Преглеждано 2872 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Домашен салам
Самата технология на варене е проста. Салам: Шунковара се слага в тенджера с вода, като нивото на водата трябва да е над месото вътре. Водата се загрява постепенно, докато достигне 80 градуса, след това се задържа тази температура през цялото варене. След това термометърът се бодва вътре в месото и се следи вътрешната температура, когато тя достигне70-72 градуса, е готово. Шунковарът се маха от котлона, изсипва се течността вътре и уреда, заедно с месото се изстудява шоково, докато вътрешната температура стане 30 градуса, след което се прибира в хладилника и на другия ден може да се консумира.
Самият салам е най-добре да се направи от кайма 50:50 телешка/свинска. Има много рецепти за подправки. Важно е каймата да се бърка 20 мин. на ръка или 10 мин с кух. робот, за да се хомогенизира добре (това е след като са прибавени всички подправки). Преди да се вари престоява 12 часа в хладилника в шунковара.
Самата технология на варене е проста. Салам: Шунковара се слага в тенджера с вода, като нивото на водата трябва да е над месото вътре. Водата се загрява постепенно, докато достигне 80 градуса, след това се задържа тази температура през цялото варене. След това термометърът се бодва вътре в месото и се следи вътрешната температура, когато тя достигне70-72 градуса, е готово. Шунковарът се маха от котлона, изсипва се течността вътре и уреда, заедно с месото се изстудява шоково, докато вътрешната температура стане 30 градуса, след което се прибира в хладилника и на другия ден може да се консумира.
Самият салам е най-добре да се направи от кайма 50:50 телешка/свинска. Има много рецепти за подправки. Важно е каймата да се бърка 20 мин. на ръка или 10 мин с кух. робот, за да се хомогенизира добре (това е след като са прибавени всички подправки). Преди да се вари престоява 12 часа в хладилника в шунковара.
- ...
-
- FB_IMG_1545211819113.jpg (129.88 KiB) Преглеждано 2770 пъти
-
- FB_IMG_1545211827589.jpg (79.43 KiB) Преглеждано 2770 пъти
-
- FB_IMG_1545211833278.jpg (101.07 KiB) Преглеждано 2770 пъти
-
- FB_IMG_1545212328313.jpg (93.35 KiB) Преглеждано 2769 пъти
-
- FB_IMG_1545212318640.jpg (87.98 KiB) Преглеждано 2769 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Домашна шунка
- ...
-
- FB_IMG_1545212494378.jpg (67.7 KiB) Преглеждано 2767 пъти
-
- FB_IMG_1545212502271.jpg (79.71 KiB) Преглеждано 2767 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Рецептата тук
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4848793004
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4848793004
- ...
-
- IMG_20181223_135114.jpg (141.68 KiB) Преглеждано 2667 пъти
-
- IMG_20181223_135144.jpg (145.08 KiB) Преглеждано 2667 пъти
-
- IMG_20181223_135156.jpg (138.3 KiB) Преглеждано 2667 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Ето как вървят бомбичките, скоро са готови
- ...
-
- IMG_20181223_161101.jpg (86.05 KiB) Преглеждано 2658 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 43
- Регистриран на: Чет Фев 14, 2013 19:06
- Риболов: Морски,сладководен
- дал Браво: 162 пъти
- получил Браво: 1 път
Re: Домашни мезета
Колега Боци,освен евала за идеите за мезетата,друго не мога да кажа.Молбата ми е да споделиш рецепта за бомбите,изкушението е сериозно.Весели празници.
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Бомбички с кълцано месо
Подправките за килограм месо
22гр сол
4гр захар(фруктова)
3гр черен пипер
5гр кимион
2гр чубрица
0,5гр резене
2гр кориандър
Правят се от свинско, като се взима в съотношение 1:1 врат, плешка и бут. Месото се кълца с нож на дребно, добавят се подправките. По желание може да се сложи наситнен праз, също така 100мл червено вино или 50мл уиски. Овкусеното месо се оставя за 24ч в хладилника, след което се пълни в изкуствени черва и се окачва да се суши. Валира се всеки ден, докато позасъхне и червото се дупчи с игла, за да излезе въздуха и в последствие влагата от месото при сушенето. Може да се притиска и между дъски с тежест отгоре. Наздраве!
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4848793004
Тук качвам всички рецепти
Подправките за килограм месо
22гр сол
4гр захар(фруктова)
3гр черен пипер
5гр кимион
2гр чубрица
0,5гр резене
2гр кориандър
Правят се от свинско, като се взима в съотношение 1:1 врат, плешка и бут. Месото се кълца с нож на дребно, добавят се подправките. По желание може да се сложи наситнен праз, също така 100мл червено вино или 50мл уиски. Овкусеното месо се оставя за 24ч в хладилника, след което се пълни в изкуствени черва и се окачва да се суши. Валира се всеки ден, докато позасъхне и червото се дупчи с игла, за да излезе въздуха и в последствие влагата от месото при сушенето. Може да се притиска и между дъски с тежест отгоре. Наздраве!
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4848793004
Тук качвам всички рецепти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Рецептата тук
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4848793004
https://boci-bg.blogspot.com/2018/12/blog-post_27.html
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4848793004
https://boci-bg.blogspot.com/2018/12/blog-post_27.html
- ...
-
- IMG_20181226_210624.jpg (102.06 KiB) Преглеждано 2562 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Тази година имаме богат арсенал
- ...
-
- IMG-4ce293ca00a14cb932750dc7df74e905-V.jpg (210.88 KiB) Преглеждано 2422 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 673
- Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
- Местоположение: София
- дал Браво: 22 пъти
- получил Браво: 357 пъти
Re: Домашни мезета
И при нас е берекет. Наложил съм също няколко панчети и пуски, но ще са готови след няколко месеца.
- ...
-
- IMG_20190105_125950.jpg (95.93 KiB) Преглеждано 2382 пъти
-
- IMG_20190105_131036.jpg (152.67 KiB) Преглеждано 2382 пъти
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Кажи някоя рецепта за суджук
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 673
- Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
- Местоположение: София
- дал Браво: 22 пъти
- получил Браво: 357 пъти
Re: Домашни мезета
По тази действаме от няколко години. Грамажите са за килограм и пълним в естествени черва:Boci написа:Кажи някоя рецепта за суджук
70% теле 30% свиня
6гр. кимион
5гр. черен пипер
4гр. бахар
3гр. чубрица
3гр. червен пипер
3гр. чесън на гранули
1,5гр. индийско орехче
2гр. сминдух
18гр. сол
50мл. ром, в него се размиват по 4гр. захар
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Ще пробвам, алкохола много ли оказва влияние на вкуса
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
В момента това е на простора
Това ми е блога и там има от всичко, което правя
https://boci-bg.blogspot.com/search/lab ... %D0%B0?m=1
Това ми е блога и там има от всичко, което правя
https://boci-bg.blogspot.com/search/lab ... %D0%B0?m=1
- ...
-
- FB_IMG_1546943200164.jpg (170.32 KiB) Преглеждано 2314 пъти
-
- IMG_20190108_122433.jpg (183.81 KiB) Преглеждано 2314 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)