Домашни мезета

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
dankata
Мнения: 530
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
Местоположение: София
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 120 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот dankata » Вто Яну 08, 2019 12:42

Boci написа:Ще пробвам, алкохола много ли оказва влияние на вкуса


Ако е много ароматен рома, ще се усеща после. Препоръчвам ти да избереш някой изпитан и не ухаещ.

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Пет Яну 11, 2019 19:31

Брезаола

подправки за 1 кг месо

35 гр сол
6 гр захар
2 гр чесън на прах
5 гр черен пипер
0,5 гр мащерка
0,25 гр розмарин
1 гр резене (може и без него)
2 гр лют пипер

Месото се дупчи на няколко места с нож, слага се в плик и зрее от 5 до 7 дни в хладилника, после се окачва да се суши.
Прикачи снимка/и
IMG_20190111_123554.jpg
IMG_20190111_123554.jpg (104.71 KiB) Прегледано 777 пъти
IMG_20190111_123705.jpg
IMG_20190111_123705.jpg (111.14 KiB) Прегледано 777 пъти
IMG_20190111_123957.jpg
IMG_20190111_123957.jpg (112.92 KiB) Прегледано 777 пъти

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Пон Яну 14, 2019 20:23

Първите бомби в естествено черво са на дъската вече
Прикачи снимка/и
IMG_20190114_200626.jpg
IMG_20190114_200626.jpg (64.43 KiB) Прегледано 706 пъти
IMG_20190114_201121.jpg
IMG_20190114_201121.jpg (106.71 KiB) Прегледано 706 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Чет Яну 17, 2019 9:09

:fish2:
Прикачи снимка/и
IMG_20190117_090652.jpg
IMG_20190117_090652.jpg (110.71 KiB) Прегледано 639 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

galenik
Мнения: 67
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 19:23
дал Браво: 32 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот galenik » Чет Яну 17, 2019 12:08

Здравей колега подправките в рецептите са килограм материал а рома и той ли е 50 мл. за килограм месо.

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Чет Яну 17, 2019 12:14

Би трябвало и за рома да важи. Аз бих препоръчал на всеки да се придържа към рецептите, НО може да се променят стойностите според вкуса. Ако някой не харесва черен пипер, намалява грамажа или го маха, например. Аз алкохола го сипвам на около. Сега последно на 2 кг месо сипах около 100мл вино, можеше и по- малко.

Празът е велико нещо, придава уникален вкус
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

galenik
Мнения: 67
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 19:23
дал Браво: 32 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот galenik » Чет Яну 17, 2019 17:54

Благодаря.

Аватар
БОНЧО
Мнения: 491
Регистриран на: Пет Ное 30, 2007 16:29
Местоположение: Две могили-Велико Търново
дал Браво: 391 пъти
получил Браво: 140 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот БОНЧО » Сря Яну 23, 2019 22:03

И аз се пробвах да направя домашен кайзер,малко прекалих с лютичкото,но се ядва.Иначе за 4-5 кг свинска рибица сложих:
-3 супени лъжици червен пипер сладък
-1 супена лъжица чимен
- половин чаена лъжица червен пипер лют
- 15 грама бял пипер(май дойде много и затова стана лютивичко,препоръчван наполовина)
-15 грама сол
- малко чеснов прах(на вкус)
Останалите неща с осоляването и изкисването са ясни.Ето това се получи,пие доста вино :D
Прикачи снимка/и
F753D9F8-A4C5-4F5E-9477-FDFC177DE567.jpeg
F753D9F8-A4C5-4F5E-9477-FDFC177DE567.jpeg (154.37 KiB) Прегледано 492 пъти
FDD26F45-3DCD-4F6B-AA9F-56AD4FB72560.jpeg
FDD26F45-3DCD-4F6B-AA9F-56AD4FB72560.jpeg (140.29 KiB) Прегледано 492 пъти
Не става само с ядене,трябва и ...пиене!

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Чет Яну 24, 2019 17:16

Само така, стига сме давали пари за купешките боклуци
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Пон Яну 28, 2019 20:35

Едно парче от брезаолата. Още му трябва да съхне, но исках да го пробвам. Добре е на вкус, леко пикантно. Може да се сложи по-малко черен пипер.
Прикачи снимка/и
IMG_20190128_202251.jpg
IMG_20190128_202251.jpg (161.13 KiB) Прегледано 338 пъти
IMG_20190128_202438.jpg
IMG_20190128_202438.jpg (113.8 KiB) Прегледано 338 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Вто Яну 29, 2019 20:37

Едно шарено месце, приготвено по рецептата за пастърма
Прикачи снимка/и
IMG_20190129_203059.jpg
IMG_20190129_203059.jpg (138.77 KiB) Прегледано 275 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

joco
Мнения: 665
Регистриран на: Сря Юни 08, 2005 19:10
Местоположение: София
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот joco » Сря Яну 30, 2019 9:27

Боци,сланинката не накъртва ли на гранясало?Или няма време да престои? :oops:
П.П.Понеже избягах от София на село и в момента експериментирам със всичко,що може да се направи от домашни продукти и в домашни условия.Та събирам рецепти и се надявам и аз,след време,да ви представя проверени рецепти.
1.Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
2.Идеалната жена е като хлебарката-виждаш я или само нощем или само в кухнята!

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Сря Яну 30, 2019 12:27

От доста време правя от врат с доста сланина и не ми е гренясвало досега.

Само веднъж ми се случи това и причината беше, ще след обезсоляване не попих водата от месото. И в комбинация с висок влажност, греняса. Тогава нямаше сланина в месото.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Сря Яну 30, 2019 14:24

Малко сланина от главата
Прикачи снимка/и
IMG_20190129_220350.jpg
IMG_20190129_220350.jpg (93.25 KiB) Прегледано 203 пъти
IMG_20190129_220839.jpg
IMG_20190129_220839.jpg (87.65 KiB) Прегледано 203 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)

Аватар
Boci
Мнения: 4022
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 63 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Сря Яну 30, 2019 17:11

Поинтересувах се малко за консервантите и по-точно селитрата и нитритната сол, които се ползват много често и при производството на колбаси и мезета в домашни условия. Това, което аз разбрах е, че и двете в неправилна дозировка са вредни за здравето. При съприкосновение с месото селитрата образува нитрати, а нитритната сол - нитрити. От двете по-безвредно е селитрата, но съответно и с по-малък ефект.
Какво значи вредни? Ако се консумира месо третирано с нитритна сол или селитра веднъж в седмицата, организма се изчиства до следваща консумация, но яко се яде всеки ден, се получава натрупване в организма, с което той не може да се справи. А ние всеки ден се тъпчем с каква ли не храна, пълна с консерванти и затова вече на 40-50 години приключваме курса.
Когато месото в магазините почне да се разваля го посипват с нитритна сол и то много бързо пак придобива свеж вид. Затова купувайте месо само от малки проверени месарници, а не от големите вериги хипермаркети.

Обикновената захар също образува нитрити и ми препоръчаха да ползвам само фруктова захар или с други думи фруктоза.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(0)


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта