Ако е много ароматен рома, ще се усеща после. Препоръчвам ти да избереш някой изпитан и не ухаещ.Boci написа:Ще пробвам, алкохола много ли оказва влияние на вкуса
Домашна кухня
-
- Мнения: 673
- Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
- Местоположение: София
- дал Браво: 22 пъти
- получил Браво: 357 пъти
Re: Домашни мезета
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Брезаола
подправки за 1 кг месо
35 гр сол
6 гр захар
2 гр чесън на прах
5 гр черен пипер
0,5 гр мащерка
0,25 гр розмарин
1 гр резене (може и без него)
2 гр лют пипер
Месото се дупчи на няколко места с нож, слага се в плик и зрее от 5 до 7 дни в хладилника, после се окачва да се суши.
подправки за 1 кг месо
35 гр сол
6 гр захар
2 гр чесън на прах
5 гр черен пипер
0,5 гр мащерка
0,25 гр розмарин
1 гр резене (може и без него)
2 гр лют пипер
Месото се дупчи на няколко места с нож, слага се в плик и зрее от 5 до 7 дни в хладилника, после се окачва да се суши.
- ...
-
- IMG_20190111_123554.jpg (104.71 KiB) Преглеждано 2759 пъти
-
- IMG_20190111_123705.jpg (111.14 KiB) Преглеждано 2759 пъти
-
- IMG_20190111_123957.jpg (112.92 KiB) Преглеждано 2759 пъти
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Първите бомби в естествено черво са на дъската вече
- ...
-
- IMG_20190114_200626.jpg (64.43 KiB) Преглеждано 2688 пъти
-
- IMG_20190114_201121.jpg (106.71 KiB) Преглеждано 2688 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
- ...
-
- IMG_20190117_090652.jpg (110.71 KiB) Преглеждано 2621 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Re: Домашни мезета
Здравей колега подправките в рецептите са килограм материал а рома и той ли е 50 мл. за килограм месо.
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Би трябвало и за рома да важи. Аз бих препоръчал на всеки да се придържа към рецептите, НО може да се променят стойностите според вкуса. Ако някой не харесва черен пипер, намалява грамажа или го маха, например. Аз алкохола го сипвам на около. Сега последно на 2 кг месо сипах около 100мл вино, можеше и по- малко.
Празът е велико нещо, придава уникален вкус
Празът е велико нещо, придава уникален вкус
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- БОНЧО
- Мнения: 881
- Регистриран на: Пет Ное 30, 2007 16:29
- Местоположение: Две могили-Велико Търново
- дал Браво: 988 пъти
- получил Браво: 487 пъти
Re: Домашни мезета
И аз се пробвах да направя домашен кайзер,малко прекалих с лютичкото,но се ядва.Иначе за 4-5 кг свинска рибица сложих:
-3 супени лъжици червен пипер сладък
-1 супена лъжица чимен
- половин чаена лъжица червен пипер лют
- 15 грама бял пипер(май дойде много и затова стана лютивичко,препоръчван наполовина)
-15 грама сол
- малко чеснов прах(на вкус)
Останалите неща с осоляването и изкисването са ясни.Ето това се получи,пие доста вино
-3 супени лъжици червен пипер сладък
-1 супена лъжица чимен
- половин чаена лъжица червен пипер лют
- 15 грама бял пипер(май дойде много и затова стана лютивичко,препоръчван наполовина)
-15 грама сол
- малко чеснов прах(на вкус)
Останалите неща с осоляването и изкисването са ясни.Ето това се получи,пие доста вино
- ...
-
- F753D9F8-A4C5-4F5E-9477-FDFC177DE567.jpeg (154.37 KiB) Преглеждано 2474 пъти
-
- FDD26F45-3DCD-4F6B-AA9F-56AD4FB72560.jpeg (140.29 KiB) Преглеждано 2474 пъти
Не става само с ядене,трябва и ...пиене!
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Само така, стига сме давали пари за купешките боклуци
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Едно парче от брезаолата. Още му трябва да съхне, но исках да го пробвам. Добре е на вкус, леко пикантно. Може да се сложи по-малко черен пипер.
- ...
-
- IMG_20190128_202251.jpg (161.13 KiB) Преглеждано 2320 пъти
-
- IMG_20190128_202438.jpg (113.8 KiB) Преглеждано 2320 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Едно шарено месце, приготвено по рецептата за пастърма
- ...
-
- IMG_20190129_203059.jpg (138.77 KiB) Преглеждано 2257 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 685
- Регистриран на: Сря Юни 08, 2005 19:10
- Местоположение: София
- дал Браво: 28 пъти
- получил Браво: 22 пъти
Re: Домашни мезета
Боци,сланинката не накъртва ли на гранясало?Или няма време да престои?
П.П.Понеже избягах от София на село и в момента експериментирам със всичко,що може да се направи от домашни продукти и в домашни условия.Та събирам рецепти и се надявам и аз,след време,да ви представя проверени рецепти.
П.П.Понеже избягах от София на село и в момента експериментирам със всичко,що може да се направи от домашни продукти и в домашни условия.Та събирам рецепти и се надявам и аз,след време,да ви представя проверени рецепти.
1.Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
2.Идеалната жена е като хлебарката-виждаш я или само нощем или само в кухнята!
2.Идеалната жена е като хлебарката-виждаш я или само нощем или само в кухнята!
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
От доста време правя от врат с доста сланина и не ми е гренясвало досега.
Само веднъж ми се случи това и причината беше, ще след обезсоляване не попих водата от месото. И в комбинация с висок влажност, греняса. Тогава нямаше сланина в месото.
Само веднъж ми се случи това и причината беше, ще след обезсоляване не попих водата от месото. И в комбинация с висок влажност, греняса. Тогава нямаше сланина в месото.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Малко сланина от главата
- ...
-
- IMG_20190129_220350.jpg (93.25 KiB) Преглеждано 2185 пъти
-
- IMG_20190129_220839.jpg (87.65 KiB) Преглеждано 2185 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Поинтересувах се малко за консервантите и по-точно селитрата и нитритната сол, които се ползват много често и при производството на колбаси и мезета в домашни условия. Това, което аз разбрах е, че и двете в неправилна дозировка са вредни за здравето. При съприкосновение с месото селитрата образува нитрати, а нитритната сол - нитрити. От двете по-безвредно е селитрата, но съответно и с по-малък ефект.
Какво значи вредни? Ако се консумира месо третирано с нитритна сол или селитра веднъж в седмицата, организма се изчиства до следваща консумация, но яко се яде всеки ден, се получава натрупване в организма, с което той не може да се справи. А ние всеки ден се тъпчем с каква ли не храна, пълна с консерванти и затова вече на 40-50 години приключваме курса.
Когато месото в магазините почне да се разваля го посипват с нитритна сол и то много бързо пак придобива свеж вид. Затова купувайте месо само от малки проверени месарници, а не от големите вериги хипермаркети.
Обикновената захар също образува нитрити и ми препоръчаха да ползвам само фруктова захар или с други думи фруктоза.
Какво значи вредни? Ако се консумира месо третирано с нитритна сол или селитра веднъж в седмицата, организма се изчиства до следваща консумация, но яко се яде всеки ден, се получава натрупване в организма, с което той не може да се справи. А ние всеки ден се тъпчем с каква ли не храна, пълна с консерванти и затова вече на 40-50 години приключваме курса.
Когато месото в магазините почне да се разваля го посипват с нитритна сол и то много бързо пак придобива свеж вид. Затова купувайте месо само от малки проверени месарници, а не от големите вериги хипермаркети.
Обикновената захар също образува нитрити и ми препоръчаха да ползвам само фруктова захар или с други думи фруктоза.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)