Аншуа

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Boci
Мнения: 3793
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 139 пъти

Аншуа

Мнениеот Boci » Вто Яну 16, 2007 16:40

как е най вкусна,става ли за скара или по добре е да се пръжне
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(10)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(11)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

Аватар
babydoctor
Мнения: 15670
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 96 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот babydoctor » Вто Яну 16, 2007 17:16

Boci написа:как е най вкусна,става ли за скара или по добре е да се пръжне
ПУШЕНА... :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Boci
Мнения: 3793
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 139 пъти

Мнениеот Boci » Вто Яну 16, 2007 17:41

Значи веднага започвам да я... ПУША :idea:
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(10)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(11)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

Аватар
babydoctor
Мнения: 15670
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 96 пъти

Мнениеот babydoctor » Вто Яну 16, 2007 17:53

Е, наистина най-добра си е пушена, ама ако си я купил сурова, просто си я пръжни - бих ти предложил дунавския вариант, в свинска мас и царевично брашно. Или като тази рецепта - сигурно ще стане
Кротушки
Престояват в бира, после се валят в брашно и се пържат. Мисля, че 20-30 мин. в бира в хладилника ще стигнат - хайде, наздраве, пък да разкажеш! :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Boci
Мнения: 3793
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 139 пъти

Мнениеот Boci » Вто Яну 16, 2007 20:50

рибката стана перфектна,трябва да се препържи заради костите иначе месото е много добро ....обаче трябва да се полее с домашно вино иначе въобще не си заслужава да седаш :shock:
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(10)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(11)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

Аватар
Мунчо
Мнения: 16370
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 256 пъти
получил Браво: 640 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот Мунчо » Вто Яну 16, 2007 21:49

Вие тази аншуа откъде я вземате?
"...
Но аз не ти се сърдя Лена.
Не съм еснаф. Аз съм поет."

"Душевно сме болни, а духовно сме богати"

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Сря Яну 17, 2007 8:56

Баровец, и аз като Муня съм живо заинтересован откъде я сдобиваш, щото съм виждал аншуа само в консерва или бурканче.

Boci викам ти "баровец" щото май само баровците получават такваз убавиня.

Аватар
Boci
Мнения: 3793
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 139 пъти

Мнениеот Boci » Сря Яну 17, 2007 9:54

Вчера я купих от магазина за риба на Красно село(във високия блок) и беше много прясна цена 3лв./кг......винаги от там си купувам защото рибата е много хубава и има голямо разннобразие
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(10)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(11)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11693
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Сря Яну 17, 2007 20:30

Не бих искал да те разочаровам, ама това вероятно не е аншоа. Търговците си слагат имената джаста-праста. Що вида бяла риба има само в тия магазини........ Истинска аншоа можеш да видиш в бурканче в метро - малки дръгливи рибки. :wink:

Аватар
Boci
Мнения: 3793
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 139 пъти

Мнениеот Boci » Съб Яну 20, 2007 11:15

баш си тая риба беше,не ям от нея за пръв път,рядко се намира....последно бях ял преди няколко години....въобще не се сетих да я снимам и за да не говоря напразно проверих в нета за снимки и е същото като това което купих.....
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(10)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(11)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

Божидар Иванов

Мнениеот Божидар Иванов » Съб Яну 20, 2007 13:33

joro_olympus написа:Не бих искал да те разочаровам, ама това вероятно не е аншоа. Търговците си слагат имената джаста-праста. Що вида бяла риба има само в тия магазини........ Истинска аншоа можеш да видиш в бурканче в метро - малки дръгливи рибки. :wink:
Жоре провери и ако има и е аншоа,купи,замрази и донеси :lol:

Аватар
Gaspoud d"Ankh
Мнения: 2195
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
Местоположение: Монтана
получил Браво: 1 път

Мнениеот Gaspoud d"Ankh » Пон Яну 22, 2007 20:57

.............никой ли няма да се сети за черноморската хамсия? :lol: :lol: :lol:
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11693
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Вто Яну 23, 2007 0:18

Gaspoud d"Ankh написа:.............никой ли няма да се сети за черноморската хамсия? :lol: :lol: :lol:

А, те това е - напипа истината! Аншуата, която съм ял в чужбина е малко по едра и с по твърдо месце. Вероятно, защото е океанска, но си прав това е рибата. Как не се бях сетил. :oops: Родната хамсийка си е по-вкусна обаче.

Аватар
Златев
Мнения: 2016
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 395 пъти
получил Браво: 85 пъти

Мнениеот Златев » Съб Юни 30, 2007 19:46

Здарвейте, Колеги :D
Добре споменахте и аншуата и нашата си хамсия после. Лошото е, че хамсия аз лично от около година и половина не съм виждал по магазините..
Що се отнася до пърженето им, те са си поначало малко мазнички и лично на мой вкус ставт малко тежки след като минат през тигана :) Но въпрос на вкус.
Аз лично предлагам една рецепта, идеална както за хамсия, така и за гръцка аншуа. Става въпрос за тези риби в сурово маринован вид.
По магазините се намираше както готова маринована, така и в съров.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо:) Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка :D :D :D
Наздраве! ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Златев
Мнения: 2016
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 395 пъти
получил Браво: 85 пъти

Мнениеот Златев » Съб Юни 30, 2007 19:51

Забравих да отбележа две неща
1. трайността на продукцията е около година
2. както вече споменах, отдавана не съм засичал хамсия на пазара. Но рецептата беше чудесено приложена и с барбун. Последанта риба във Варна в магазините се намира в готов маринован вид, така че трябва само да се филетира и нареди по вече описания начин ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта