Страница 1 от 5

Аншуа

Публикувано на: Вто Яну 16, 2007 16:40
от Boci
как е най вкусна,става ли за скара или по добре е да се пръжне

Re: Аншуа

Публикувано на: Вто Яну 16, 2007 17:16
от babydoctor
Boci написа:как е най вкусна,става ли за скара или по добре е да се пръжне
ПУШЕНА... :D

Публикувано на: Вто Яну 16, 2007 17:41
от Boci
Значи веднага започвам да я... ПУША :idea:

Публикувано на: Вто Яну 16, 2007 17:53
от babydoctor
Е, наистина най-добра си е пушена, ама ако си я купил сурова, просто си я пръжни - бих ти предложил дунавския вариант, в свинска мас и царевично брашно. Или като тази рецепта - сигурно ще стане
Кротушки
Престояват в бира, после се валят в брашно и се пържат. Мисля, че 20-30 мин. в бира в хладилника ще стигнат - хайде, наздраве, пък да разкажеш! :D

Публикувано на: Вто Яну 16, 2007 20:50
от Boci
рибката стана перфектна,трябва да се препържи заради костите иначе месото е много добро ....обаче трябва да се полее с домашно вино иначе въобще не си заслужава да седаш :shock:

Публикувано на: Вто Яну 16, 2007 21:49
от Мунчо
Вие тази аншуа откъде я вземате?

Публикувано на: Сря Яну 17, 2007 8:56
от virbela1
Баровец, и аз като Муня съм живо заинтересован откъде я сдобиваш, щото съм виждал аншуа само в консерва или бурканче.

Boci викам ти "баровец" щото май само баровците получават такваз убавиня.

Публикувано на: Сря Яну 17, 2007 9:54
от Boci
Вчера я купих от магазина за риба на Красно село(във високия блок) и беше много прясна цена 3лв./кг......винаги от там си купувам защото рибата е много хубава и има голямо разннобразие

Публикувано на: Сря Яну 17, 2007 20:30
от joro_olyмпус
Не бих искал да те разочаровам, ама това вероятно не е аншоа. Търговците си слагат имената джаста-праста. Що вида бяла риба има само в тия магазини........ Истинска аншоа можеш да видиш в бурканче в метро - малки дръгливи рибки. :wink:

Публикувано на: Съб Яну 20, 2007 11:15
от Boci
баш си тая риба беше,не ям от нея за пръв път,рядко се намира....последно бях ял преди няколко години....въобще не се сетих да я снимам и за да не говоря напразно проверих в нета за снимки и е същото като това което купих.....

Публикувано на: Съб Яну 20, 2007 13:33
от Божидар Иванов
joro_olympus написа:Не бих искал да те разочаровам, ама това вероятно не е аншоа. Търговците си слагат имената джаста-праста. Що вида бяла риба има само в тия магазини........ Истинска аншоа можеш да видиш в бурканче в метро - малки дръгливи рибки. :wink:
Жоре провери и ако има и е аншоа,купи,замрази и донеси :lol:

Публикувано на: Пон Яну 22, 2007 20:57
от Gaspoud d"Ankh
.............никой ли няма да се сети за черноморската хамсия? :lol: :lol: :lol:

Публикувано на: Вто Яну 23, 2007 0:18
от joro_olyмпус
[quote="Gaspoud d"Ankh"].............никой ли няма да се сети за черноморската хамсия? :lol: :lol: :lol:[/quote]
А, те това е - напипа истината! Аншуата, която съм ял в чужбина е малко по едра и с по твърдо месце. Вероятно, защото е океанска, но си прав това е рибата. Как не се бях сетил. :oops: Родната хамсийка си е по-вкусна обаче.

Публикувано на: Съб Юни 30, 2007 19:46
от Златев
Здарвейте, Колеги :D
Добре споменахте и аншуата и нашата си хамсия после. Лошото е, че хамсия аз лично от около година и половина не съм виждал по магазините..
Що се отнася до пърженето им, те са си поначало малко мазнички и лично на мой вкус ставт малко тежки след като минат през тигана :) Но въпрос на вкус.
Аз лично предлагам една рецепта, идеална както за хамсия, така и за гръцка аншуа. Става въпрос за тези риби в сурово маринован вид.
По магазините се намираше както готова маринована, така и в съров.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо:) Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка :D :D :D
Наздраве! ;)

Публикувано на: Съб Юни 30, 2007 19:51
от Златев
Забравих да отбележа две неща
1. трайността на продукцията е около година
2. както вече споменах, отдавана не съм засичал хамсия на пазара. Но рецептата беше чудесено приложена и с барбун. Последанта риба във Варна в магазините се намира в готов маринован вид, така че трябва само да се филетира и нареди по вече описания начин ;)