Дайте някоя читава рецепта за распер!

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
музиканта
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Апр 07, 2010 8:54
Риболов: пиболов на плувка
Местоположение: montana

Мнение от музиканта »

освен това няма нужда от бурканиране и варене и всичките там разни неща
музиканта
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Апр 07, 2010 8:54
Риболов: пиболов на плувка
Местоположение: montana

Мнение от музиканта »

маринованата риба се слага във някоя пластмасова кутия от онези със капаците и се държи във хладилника
музиканта
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Апр 07, 2010 8:54
Риболов: пиболов на плувка
Местоположение: montana

Мнение от музиканта »

без проблем изкарва 2-3 месеца без да си променя вкусовите качества
музиканта
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Апр 07, 2010 8:54
Риболов: пиболов на плувка
Местоположение: montana

Мнение от музиканта »

мариновал съм няколко пъти досега и не се е налагало да я изхвърлям
музиканта
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Апр 07, 2010 8:54
Риболов: пиболов на плувка
Местоположение: montana

Мнение от музиканта »

направо е супер мезе
Аватар
ecoplast
Мнения: 3540
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

кажи рецептата де и ако може в една страница, ако не става в един пост
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
p_zarkov
Мнения: 939
Регистриран на: Пет Юли 21, 2006 11:04
Местоположение: Ruse
дал Браво: 160 пъти
получил Браво: 148 пъти

Re: Дайте някоя читава рецепта за распер!

Мнение от p_zarkov »

Темата е стара , ама то зимата е така ! Поизтупваме праха и препрочитаме интересните неща .Аз рецепта няма да спшоделям , защото не я знам , обаче ще ви кажа ,че жената прави един разпер на фурна със заливка от яйца . Много вкусно се получи ! А тя го приготви по рецепта за шаран , поне така каза ! Рибата бе към двете килца .
p_zarkov@abv.bg
0887417618
siunu
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Фев 05, 2007 20:11
Местоположение: sofia
получил Браво: 1 път

Re: Дайте някоя читава рецепта за распер!

Мнение от siunu »

Отделяш главата, перките и гръбнака, заделяш тази убавиня за чорбъ. Отделяш филетата от коремната част и така нарязани ги слагаш в простичка марината : Лимонов сок или оцет, вода, зехтин или олио, сол, всичко е на вкус и накрая нарязан дивесил. Топваш парчетата риба и филетата и коремната част и така трябва да престоят поне 2 часа. После вадиш и печеш на скара на дървени въглища. Печеш пак на вкус, аз ги пека до леко покафявяване. След това правиш т.нар чеснова майонеза : Обелваш една, две, три, колкото ти е кеф глави чесен, пасираш ги заедно с една чаена лъжичка сол до състояние на плътна каша, след това бавно наливаш по малко олио в чесновата каша, взимаш една вилица и бъркаш, докато стане хомогенно и така наливаш олио и бъркаш докато стане количество което искаш / цялата смес набъбва яко /Като забъркаш количеството, което искаш, бавно наливаш в сместта сока от два-три лимона и пак разбъркваш до хомогенизиране. След това майнозета е готова, слагаш си печен распер в чинийката а до него купчинка от майонезата, после топиш и ядеш, поливаш яко с бяло вино, поне аз правя така. Добър апетит !
Много е важно распера да е поне над 1.5 кг., това е така понеже тази риба е много добър плувец и има доста кости - плаващи, които, когато рибата е дребна са неприятни, но когато е едра се отделят лесно и не са проблем. Иначе распера е с бяло, мазно и много вкусно месо, поне този от река Дунав, където аз го ловя.
zdrasti ot mitaka
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Дайте някоя читава рецепта за распер!

Мнение от Коце »

Някой да ми донесе распер! После ще споделя как е бил на вкус! :lol:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”