Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от koragroup »

Здравейте,

В нашата къща рибената чорба се прави по 2 начина. "Бялата" е със зеленчуци и застройка, а "червената имам намерение да Ви представя сега :wink:

За да се получи хубава рибена чорба, старите рибари казват, че трябва да има повече видове риба в нея и разбира се са много прави.

За целта, всички рибни глави, опашки, перки и рагута (останали след филетиране) събирам в плътно затворени найлонови пликчета във фризера. Така за 2-3 месеца се събират 3-4 вида риба (последния път бяха - щука, шаран, пъстърва). Тъй като тези са "за аромат", обикновенно купувам една глава от толстолоб за да има повече месце :D

Замразената риба се размразява и всичко се измива добре:



Изображение



През това време, в голяма тенджера слагаме 2л доматен сок, но да не е от този за пиене, а по-скоро стерлизирани домати минати през машинка за месо... Ако е лято и доматите на пазара са по 80ст настъргваме 2.5кг пресни домати. Към доматите добавяме 1л вода, една голяма глава лук, черен пипер и сол:

Изображение



Когато бульона заври и лукът поомекне, добавяме едрите части от рибата:

Изображение


След 5-10 минути се изваждат и оставят да изстинат:

Изображение


След това, по-дребните части риба (рагу, по-малки глави или цели по малки рибки - костур, таранка и т.н.) се поставят в мрежест съд (аз използвам добре измитата кошница на фритюрника) и също се сваряват за 5-6 минути:

Изображение


След като поизстине всичката риба внимателно се обезкостява:

Изображение


И се добавя към врящия бульон:

Изображение


Тук идва един важен момент. Нарязва се 2/3 връзка магданоз (мерудия), същото количество девисил (и 1-2 стръка целина по желание). Ако няма пресни, слагам предварително нарязани и замразени във фризер, а ако и такива няма - сухите също стават.

След като бульона с добавеното месо поври още 4-5 минути , добавяме зелените подправки, сол и черен пипер ако е необходимо.

Изображение


По желание всеки може да добави оцет на вкус :D


Накрая резултата,с подобаващите екстри:

Изображение

Това е в общи линии, поздрави Жоро.
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Аватар
Левака
Мнения: 5158
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
Местоположение: София
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от Левака »

:lol: Малййй Жорка окапах се бре,и с тия юти чушУета...мани-мани. :lol: :lol: :lol: :lol:
Убий глупака с мълчание.

http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Николай Ангелов
Мнения: 533
Регистриран на: Съб Май 07, 2005 11:57
Местоположение: Пловдив/София
дал Браво: 1 път

Мнение от Николай Ангелов »

Ауееееееееееее...отивам на обяд :lol:
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Супер предложение!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
TRANSKI RIBAR
Мнения: 5639
Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 19:43
Риболов: и жени
Местоположение: Дружба 2
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 17 пъти

Мнение от TRANSKI RIBAR »

Предложението е неустоимо :lol: :lol:
Спокойствие все по за кратко....кво да ти кажа...о батко баткоо...
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от joro_olyмпус »

Вчера извадихме една 10-ка сом и днес възпроизведох чорбето за пореден път, като добавих към главата на сома още една щука и 4 скобара. Остана месо за още една чорба.
Утре чакам 24 човека в къщи на погребението на сома. Допълнително ще пусна снимков материал и отзиви за чорбата на Жорката - но да се има предвид, че съм я силно модифицирал.
Аватар
martineti
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Сеп 22, 2010 23:57
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от martineti »

Една дребна забележка. Никъде в рецептата не си упоменал една ракия което е важен фактор за рибената чорба.
Бързо захладня на вънкано за нас туй не е спънка.Студ и мраз не ни възпира тичаме към язовира...
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от koragroup »

martineti написа:Една дребна забележка. Никъде в рецептата не си упоменал една ракия което е важен фактор за рибената чорба.
Накрая резултата,с подобаващите екстри:

Изображение
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Аватар
ecoplast
Мнения: 3540
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
получил Браво: 4 пъти

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от ecoplast »

демек, рИкламЪтЪ на алкохол и тютюневи изделия е неуместна....наздраве :lol: :lol:
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от tedy »

Супер няма по голямо мезе за хубава ракия от една вряла,люта и кисела рибена чорба :D Адмирации за споделеното!
Мънцата
Мнения: 1200
Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 14:27
Местоположение: Варна,морето...
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от Мънцата »

Много добре Изображение Единствената ми забележка е към Изображение
koragroup написа:По желание всеки може да добави оцет на вкус :D
Всичко рибено - с лимон! :wink: И още нещо - рибена чорба се яде студена! Е, въпрос на вкус е, но разликата е голяма, пробвайте Изображение
yankosan написа:Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен...
Бат Стан написа:Едно време беше гъзария да пушиш и срамота да си гей. Сега е гъзария да си гей и е срамота да пушиш.
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от joro_olyмпус »

Тук ще си позволя да не се съглася с теб Мънца, защото според мен всички чорби и супи е желателно да се консумират горещи - да не кажа врели, леко люти и кисели, както каза по-горе теди. Но, вкус другар няма и всеки е прав за себе си. Тази вечер избих рибата на Герги с рецептата и 30 човека я харесаха у дома. Е, имах и много и хубав матрял де........ :wink: :D
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от Коце »

Браво браво! Ням ням ням! :lol:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)

Мнение от Златев »

Наздраве! Ама защо налитам на тея постове в работно време все :evil: :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”