саламура....

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
milo69
Мнения: 618
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив

саламура....

Мнениеот milo69 » Сря Апр 25, 2007 16:44

някой знае ли как се приготвя това чудо-имало различни варианти,ама аз не знам ни един...

Аватар
Gaspoud d"Ankh
Мнения: 2195
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
Местоположение: Монтана
получил Браво: 1 път

Мнениеот Gaspoud d"Ankh » Сря Апр 25, 2007 22:08

Е тука падна голямото писане :lol:
Ако искаш да направиш съвършенната саламура трябва да започнеш тея дни :lol: Намираш си дружинка, дават ти едно писмо за ловното, записваш курсовете за ловец, лекции, стрелби, изпити, висене в КОС, висене в горското, обикаляне по магазините за пушка, зимаш билета от горското, сезона започва, харесал си си вече пушката, продължаваш да чакаш разрешителното от КОС, псуваш, накрая зимаш разрешителното, пушката дето си си я харесал е продадена....... и се стига до момента в които набавяш необходимите продукти :lol:
Няколко пъдпъдъчета или бекасинки или една-две яребички са горе долу оптималния вариант (то си зависи и от броя на "гостите" :lol: Въпреки че по закон пъдпъдъците са разрешени от 15 август по-добре постреляй по гргулички докато ги има (гургуличките като по-постнички за саламурка не стават). Та като надебелеят пъдпъдъчета дотолкова че да капе лой от тях по бутушите ти - запретваш ръкави :lol: А аз стига сам се отплесвал :lol: :lol: :lol:
======
Вариантите - рибена, пилешка ( за препоръчване дивеч - но не всеки), агнешка (шилешка, ярешка /силно токсична ако е неправилно приготвена/) :lol:
Ще ти напиша как се прави пилешко/пъдпъдъчо/бекасино/яребишката :lol:
1. Зимаш пиленцето или пиленцата, попроверяваш ги за останали перушинчета и в тенжерката с водичката (сложи по добре повече вода - процеса е бавен а доливането на вода или пилешки бульон ще е смъртоносно за добрия вкус). При пъдпъдъчото племе има един неприятен момент - може да си нацелил и някой екземплярин дето е в период на линеене - пощиш на сухо едни малки перца по няколко милиметра - в никакъв случей не го пърли преди да си ги махнал - като се олепят с мазното съвсем не може да се чистят.
2. Докато се варят динозаврите спретваш едно хубаво огънче. Пращате най-младия от готвачите мо магазина или хладилника за запотена бира (някоя по безалкохолна и недотам газирана че да останат силици за последващото кулинарно блаблабла). Скарата, сланинката - знаеш как става :lol: Пиленцата вече са се посварили (не е необходимо да са напълно сварени - даже е строго забранено) :lol: Придаваш им 2D форма и на скарата :lol:
3. Кто се опечат - варианти два - или ги връщаш в бульона четвъртосани или си играеш да оставиш само месцето и пак в бульончето :lol:
4. Вегетарианските продукти. Чушки и домати. През скарата. Задължително :!: Много отговорен момент. Има една вероятност да докараш саламурката на аромат като някоя средно-статистическа манджица - не трябва да е така. Чушките да са по-слабички - печеш, белиш, препичаш. Доматите - големите розовите ги резни на салатка - за саламурката няма да станат. Нещо по-дребно, по-киселко и по-месесто. И те през скарата. Някоя люта шипчица (колкото лекинко да подлютиш чорбицата) - през скарата. Повечето люто - по късно :lol:
5. Подправянето - чесън, оцет и люти чушлета. Чесъна според предпочитаният. Иначе има два варианта в зависимост от това дали всички обичат люто. При първия всичко се добавя в чорбицата, при другия се взима от бульона и се прави взривоопасна смес от чесън и чушленцата. За чушленцата - от онези сухите. През скарата. Ако не са много люти е по-добре - може да се сложат повече :lol:
Консумира се топла или студена в комбинация с бира, вино, ракийка или махмурлук :lol: Шкембе чорбата, за която дори песни се пеят, в сравнение с добре приготвената саламурка си е направо "гола водА" :lol:
Експерименти - успешни или не :lol: Разни магданози, девисили, целини, чубрици и тем подобная сволач - по-добре недей. Ще го докарат на вкус и аромат на манджица, а това се опитваме да избегнем. Предполагам има някоя и друга подправка от тез зелените може да дойде добре - но поне аз не сам фен на преподправянето. Черния пипер - не съм и опитвал - но аз и към свинското не го слагам :lol: Царевица - предполагаем добър резултат. Но не от консерва - суха царевица - накисната, почистена, сварена. Технологията е бавничка - но предполагам резултата ще си заслужава.
За рибните и агнешките ще оставя колегите да споделят :lol:
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!

Аватар
babydoctor
Мнения: 15503
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 69 пъти

Мнениеот babydoctor » Чет Апр 26, 2007 6:25

Очаквай включване като се прибера вкъщи...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
osprey
Мнения: 104
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 21:54
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 1 път

Мнениеот osprey » Вто Май 08, 2007 15:03

ха ха ха --на написаното от Gaspoud d"Ankh съм се смял със глас и от сърце (жената помисли че съм мръднал нещо )---- браво браво страхотно писание !!!

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11691
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 6 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Вто Май 08, 2007 22:49

Абе Гасподе, екстра рецепта за вкусна чорба си написал. Ама човека пита за саламура май или нещо не съм разбрал? Струва ми се, че той по-скоро е искал да си озаглави темата "Марината". Поправете ме, ако греша.

Аватар
Gaspoud d"Ankh
Мнения: 2195
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
Местоположение: Монтана
получил Браво: 1 път

Мнениеот Gaspoud d"Ankh » Сря Май 09, 2007 8:52

joro_olympus написа:Абе Гасподе, екстра рецепта за вкусна чорба си написал. Ама човека пита за саламура май или нещо не съм разбрал? Струва ми се, че той по-скоро е искал да си озаглави темата "Марината". Поправете ме, ако греша.

Напълно възможно е да съм се отплеснал :oops:
Въпреки, че то между маринатата и саламурата разликата огромна. Едното е със шукариики другото си е гола вода и солчица :lol: Вариантите в количеството сол :lol: Освен ако не е за домашно сирене - ама не ми се вярва да е за сирене :lol:
Той човека най-точно ще каже :lol: Пък ако съм се объркал ще срамувам :oops: :oops: :oops:
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.

How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?

They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!

Аватар
milo69
Мнения: 618
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив

Мнениеот milo69 » Сря Май 09, 2007 16:12

нямах впредвид марината, саламура е някаква манджица с риба, колегата е дал такава с дивеч, сигурно е някакъв тип ядене знам ли

Kentavar
Мнения: 4859
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 3 пъти

Мнениеот Kentavar » Сря Май 09, 2007 16:39

Абе Жорееееееееееее, толкоз време кибичиш на Огоста, на Дунава, по влашко, не те ли нагостиха със "саламура" бре...."Саламура" е тамошна чорба, от пиленца или риба. Перфектна е да знеш, много рИкия пие...Мммммммммммммм, има един специфичен вкус на селска чушка люта чушка и на печено ( предварително на котлона или на "гьоза" на печката ) месце: рибешко ( уклей, бабушки, кротушки - дребни рибета ) или пилешко...ммммммммммммммммммм окапах се. Ей за пребиване сте, да знаете, ма тука в София няма кой да ми направи... :cry:
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

http://www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!

Аватар
Gaspoud d"Ankh
Мнения: 2195
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
Местоположение: Монтана
получил Браво: 1 път

Мнениеот Gaspoud d"Ankh » Сря Май 09, 2007 17:24

osprey написа:ха ха ха --на написаното от Gaspoud d"Ankh съм се смял със глас и от сърце (жената помисли че съм мръднал нещо )---- браво браво страхотно писание !!!

...опс поотплеснал съм се :lol: Да се не чуди жена и връчваш едно пиленце (по възможност заклано а не размразявано) и въпросната рецепта :lol:
Kentavar написа:Ей за пребиване сте, да знаете, ма тука в София няма кой да ми направи... :cry:

Колега, нали знаеш защо му е дебел на вълка врата :lol:
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.

How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?

They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!

Kentavar
Мнения: 4859
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 3 пъти

Мнениеот Kentavar » Чет Май 10, 2007 10:05

Знам, знам...Ма ще трябва да почакам 2 седмици. Ще си поръчам от сега да ме имат в предвид, преди забраната да падне - една пилешка и след забраната - една рибешка....уф, изгоре ми джигера.... :oops:
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

http://www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!

Аватар
babydoctor
Мнения: 15503
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 69 пъти

Мнениеот babydoctor » Чет Май 10, 2007 22:46

Тетевенска саламура
Доматен сок се запържва в мазнина, докато избие. Сипва се вода, сол и печена люта чушка, оставя се да ври. Прибавя се печена на скара риба да ври 20-30 мин. /ако е пържена – по-малко/. Накрая – чесън и магданоз.
Саламура /пиле, риба/ - Враца
Пилето се нарязва на порции и се запържва до розово. Прибавят се вода, 1 гл. ситно нарязан кромид, 1 с.л. ориз, сол. Като уври месото бялото се нарязва на ситно или се счуква. Отделно се счуква 1 главичка лук и 10 печени белени чушки. Запържват се 1-2 домата и се прибавят към чушките. Всичко се изсипва в супата с малко чубрица. При сваляне от огъня – счукан чесън, счукана суха люта чушка и магданоз.

Саламура – Лом
2.5 л. вода в неалуминиева тенджера. 2 средни глави кромид на кубчета. Два узрели, белени и настъргани домата. Три печени, белени и почистени зелени чушки, ситно нарязани или накъсани. Една цяла сушена червена чушка. Две с.л. олио, сол, 2-3 люти чушлета. Слага се да ври, през това време леко осолената отвътре риба се изпича на скара и се обезкостява /да не е едра и тлъста, ако е костур да не се дере, а “на ренде”/. Рибата да е поне 1 кг. сурова. След омекване на зеленчуците се слага рибата и 15 мин. – на слаб огън. След сваляне на тенджерата се прибавят: 2-3 неголеми нарязани стръка дивисил, половин шепа ситно нарязан копър, 2-3 скълцани глави чесън. Захлупва се, като изстине се слага оцет и се яде.
Платика пресол
Прясна платика се почиства, като се извадят вътрешностите през малък отвор.След това се нанизва на шиш, поставя се на скара и се пече. През това време се приготвя следното: счукват се със сол 2-3 глави чесън, а на печката поставяме да ври вода. Опечената риба, на която преди това е изваден гръбнака, се залива със счукания чесън и врялата вода. Полива се с оцет и се прибавят малко варени червени пиперки и мерудия. Пресол се прави и от скобар, кефал, уклей.

Засега толкоз, че ще ви стане лошо... :D А в Ломския вариант саламурата бива пържена и печена. Горе е рецептата за печената - пържената се прави, като в тенджерата се варят зелечуците, а през това време се пържи рибата и като стане готова, целият тиган, заедно с мазнината се изсипва в тенджерата - получава се доста взривоопасна смес, която не е за всеки стомах - наздраве!!! :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Marco Polo
Мнения: 10184
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 4 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот Marco Polo » Чет Май 10, 2007 23:24

Докторе, има два варианта - или да ме разведеш с жената или да я направиш по-добър рибар от мен, та да може да ми прави такива неща...
Всеки има право да бъде прост, ама някои си превишават правата!

Броят на нещата, за които не ми пука, започва тревожно да расте!

Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13

Някои хора ако паднат от нивото на егото до нивото на интелекта си, вероятно ще се пребият.

dzaekov
Мнения: 518
Регистриран на: Чет Дек 23, 2004 15:01

Мнениеот dzaekov » Чет Юни 07, 2007 15:47

Пичове, утре отивам в централна България, там има камина с жар, ще врътна една саламурка от риба, като от сега, не ми е ясно кой друг, освен мен, ще я яде..... Понеже рибата ще е постна, питам знаещите-да и капна ли малко олийце????

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11691
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 6 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Чет Юни 07, 2007 21:45

babydoctor написа:Саламура – Лом
2.5 л. вода в неалуминиева тенджера. 2 средни глави кромид на кубчета. Два узрели, белени и настъргани домата. Три печени, белени и почистени зелени чушки, ситно нарязани или накъсани. Една цяла сушена червена чушка. Две с.л. олио, сол, 2-3 люти чушлета. Слага се да ври, през това време леко осолената отвътре риба се изпича на скара и се обезкостява /да не е едра и тлъста, ако е костур да не се дере, а “на ренде”/. Рибата да е поне 1 кг. сурова. След омекване на зеленчуците се слага рибата и 15 мин. – на слаб огън. След сваляне на тенджерата се прибавят: 2-3 неголеми нарязани стръка дивисил, половин шепа ситно нарязан копър, 2-3 скълцани глави чесън. Захлупва се, като изстине се слага оцет и се яде.

Засега толкоз, че ще ви стане лошо... :D А в Ломския вариант саламурата бива пържена и печена. Горе е рецептата за печената - пържената се прави, като в тенджерата се варят зелечуците, а през това време се пържи рибата и като стане готова, целият тиган, заедно с мазнината се изсипва в тенджерата - получава се доста взривоопасна смес, която не е за всеки стомах - наздраве!!! :D



Може Мите, може. Па що не викнеш Муня, ем ще си хортувате, дорде с дружината ги изтепаме на палатки по Огоста. :wink:

dzaekov
Мнения: 518
Регистриран на: Чет Дек 23, 2004 15:01

Мнениеот dzaekov » Пон Юни 11, 2007 10:31

Значи, пичове, правих нещо като саламура онзи ден...... Кило и нещо риба /клен/, печена на скара, глава лук и два домата /едри/, печени на същата, към половин кило печени чушки.... глава чесън, магданоз, малко олио...... нещо малко слабичка се получи..... предполагам много и беше зарзаватя... следва втори опит....


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта