Страница 1 от 2

саламура....

Публикувано на: Сря Апр 25, 2007 16:44
от milo69
някой знае ли как се приготвя това чудо-имало различни варианти,ама аз не знам ни един...

Публикувано на: Сря Апр 25, 2007 22:08
от Gaspoud d"Ankh
Е тука падна голямото писане :lol:
Ако искаш да направиш съвършенната саламура трябва да започнеш тея дни :lol: Намираш си дружинка, дават ти едно писмо за ловното, записваш курсовете за ловец, лекции, стрелби, изпити, висене в КОС, висене в горското, обикаляне по магазините за пушка, зимаш билета от горското, сезона започва, харесал си си вече пушката, продължаваш да чакаш разрешителното от КОС, псуваш, накрая зимаш разрешителното, пушката дето си си я харесал е продадена....... и се стига до момента в които набавяш необходимите продукти :lol:
Няколко пъдпъдъчета или бекасинки или една-две яребички са горе долу оптималния вариант (то си зависи и от броя на "гостите" :lol: Въпреки че по закон пъдпъдъците са разрешени от 15 август по-добре постреляй по гргулички докато ги има (гургуличките като по-постнички за саламурка не стават). Та като надебелеят пъдпъдъчета дотолкова че да капе лой от тях по бутушите ти - запретваш ръкави :lol: А аз стига сам се отплесвал :lol: :lol: :lol:
======
Вариантите - рибена, пилешка ( за препоръчване дивеч - но не всеки), агнешка (шилешка, ярешка /силно токсична ако е неправилно приготвена/) :lol:
Ще ти напиша как се прави пилешко/пъдпъдъчо/бекасино/яребишката :lol:
1. Зимаш пиленцето или пиленцата, попроверяваш ги за останали перушинчета и в тенжерката с водичката (сложи по добре повече вода - процеса е бавен а доливането на вода или пилешки бульон ще е смъртоносно за добрия вкус). При пъдпъдъчото племе има един неприятен момент - може да си нацелил и някой екземплярин дето е в период на линеене - пощиш на сухо едни малки перца по няколко милиметра - в никакъв случей не го пърли преди да си ги махнал - като се олепят с мазното съвсем не може да се чистят.
2. Докато се варят динозаврите спретваш едно хубаво огънче. Пращате най-младия от готвачите мо магазина или хладилника за запотена бира (някоя по безалкохолна и недотам газирана че да останат силици за последващото кулинарно блаблабла). Скарата, сланинката - знаеш как става :lol: Пиленцата вече са се посварили (не е необходимо да са напълно сварени - даже е строго забранено) :lol: Придаваш им 2D форма и на скарата :lol:
3. Кто се опечат - варианти два - или ги връщаш в бульона четвъртосани или си играеш да оставиш само месцето и пак в бульончето :lol:
4. Вегетарианските продукти. Чушки и домати. През скарата. Задължително :!: Много отговорен момент. Има една вероятност да докараш саламурката на аромат като някоя средно-статистическа манджица - не трябва да е така. Чушките да са по-слабички - печеш, белиш, препичаш. Доматите - големите розовите ги резни на салатка - за саламурката няма да станат. Нещо по-дребно, по-киселко и по-месесто. И те през скарата. Някоя люта шипчица (колкото лекинко да подлютиш чорбицата) - през скарата. Повечето люто - по късно :lol:
5. Подправянето - чесън, оцет и люти чушлета. Чесъна според предпочитаният. Иначе има два варианта в зависимост от това дали всички обичат люто. При първия всичко се добавя в чорбицата, при другия се взима от бульона и се прави взривоопасна смес от чесън и чушленцата. За чушленцата - от онези сухите. През скарата. Ако не са много люти е по-добре - може да се сложат повече :lol:
Консумира се топла или студена в комбинация с бира, вино, ракийка или махмурлук :lol: Шкембе чорбата, за която дори песни се пеят, в сравнение с добре приготвената саламурка си е направо "гола водА" :lol:
Експерименти - успешни или не :lol: Разни магданози, девисили, целини, чубрици и тем подобная сволач - по-добре недей. Ще го докарат на вкус и аромат на манджица, а това се опитваме да избегнем. Предполагам има някоя и друга подправка от тез зелените може да дойде добре - но поне аз не сам фен на преподправянето. Черния пипер - не съм и опитвал - но аз и към свинското не го слагам :lol: Царевица - предполагаем добър резултат. Но не от консерва - суха царевица - накисната, почистена, сварена. Технологията е бавничка - но предполагам резултата ще си заслужава.
За рибните и агнешките ще оставя колегите да споделят :lol:

Публикувано на: Чет Апр 26, 2007 6:25
от babydoctor
Очаквай включване като се прибера вкъщи...

Публикувано на: Вто Май 08, 2007 15:03
от osprey
ха ха ха --на написаното от Gaspoud d"Ankh съм се смял със глас и от сърце (жената помисли че съм мръднал нещо )---- браво браво страхотно писание !!!

Публикувано на: Вто Май 08, 2007 22:49
от joro_olyмпус
Абе Гасподе, екстра рецепта за вкусна чорба си написал. Ама човека пита за саламура май или нещо не съм разбрал? Струва ми се, че той по-скоро е искал да си озаглави темата "Марината". Поправете ме, ако греша.

Публикувано на: Сря Май 09, 2007 8:52
от Gaspoud d"Ankh
joro_olympus написа:Абе Гасподе, екстра рецепта за вкусна чорба си написал. Ама човека пита за саламура май или нещо не съм разбрал? Струва ми се, че той по-скоро е искал да си озаглави темата "Марината". Поправете ме, ако греша.
Напълно възможно е да съм се отплеснал :oops:
Въпреки, че то между маринатата и саламурата разликата огромна. Едното е със шукариики другото си е гола вода и солчица :lol: Вариантите в количеството сол :lol: Освен ако не е за домашно сирене - ама не ми се вярва да е за сирене :lol:
Той човека най-точно ще каже :lol: Пък ако съм се объркал ще срамувам :oops: :oops: :oops:

Публикувано на: Сря Май 09, 2007 16:12
от milo69
нямах впредвид марината, саламура е някаква манджица с риба, колегата е дал такава с дивеч, сигурно е някакъв тип ядене знам ли

Публикувано на: Сря Май 09, 2007 16:39
от Kentavar
Абе Жорееееееееееее, толкоз време кибичиш на Огоста, на Дунава, по влашко, не те ли нагостиха със "саламура" бре...."Саламура" е тамошна чорба, от пиленца или риба. Перфектна е да знеш, много рИкия пие...Мммммммммммммм, има един специфичен вкус на селска чушка люта чушка и на печено ( предварително на котлона или на "гьоза" на печката ) месце: рибешко ( уклей, бабушки, кротушки - дребни рибета ) или пилешко...ммммммммммммммммммм окапах се. Ей за пребиване сте, да знаете, ма тука в София няма кой да ми направи... :cry:

Публикувано на: Сря Май 09, 2007 17:24
от Gaspoud d"Ankh
osprey написа:ха ха ха --на написаното от Gaspoud d"Ankh съм се смял със глас и от сърце (жената помисли че съм мръднал нещо )---- браво браво страхотно писание !!!
...опс поотплеснал съм се :lol: Да се не чуди жена и връчваш едно пиленце (по възможност заклано а не размразявано) и въпросната рецепта :lol:
Kentavar написа:Ей за пребиване сте, да знаете, ма тука в София няма кой да ми направи... :cry:
Колега, нали знаеш защо му е дебел на вълка врата :lol:

Публикувано на: Чет Май 10, 2007 10:05
от Kentavar
Знам, знам...Ма ще трябва да почакам 2 седмици. Ще си поръчам от сега да ме имат в предвид, преди забраната да падне - една пилешка и след забраната - една рибешка....уф, изгоре ми джигера.... :oops:

Публикувано на: Чет Май 10, 2007 22:46
от babydoctor
Тетевенска саламура
Доматен сок се запържва в мазнина, докато избие. Сипва се вода, сол и печена люта чушка, оставя се да ври. Прибавя се печена на скара риба да ври 20-30 мин. /ако е пържена – по-малко/. Накрая – чесън и магданоз.
Саламура /пиле, риба/ - Враца
Пилето се нарязва на порции и се запържва до розово. Прибавят се вода, 1 гл. ситно нарязан кромид, 1 с.л. ориз, сол. Като уври месото бялото се нарязва на ситно или се счуква. Отделно се счуква 1 главичка лук и 10 печени белени чушки. Запържват се 1-2 домата и се прибавят към чушките. Всичко се изсипва в супата с малко чубрица. При сваляне от огъня – счукан чесън, счукана суха люта чушка и магданоз.

Саламура – Лом
2.5 л. вода в неалуминиева тенджера. 2 средни глави кромид на кубчета. Два узрели, белени и настъргани домата. Три печени, белени и почистени зелени чушки, ситно нарязани или накъсани. Една цяла сушена червена чушка. Две с.л. олио, сол, 2-3 люти чушлета. Слага се да ври, през това време леко осолената отвътре риба се изпича на скара и се обезкостява /да не е едра и тлъста, ако е костур да не се дере, а “на ренде”/. Рибата да е поне 1 кг. сурова. След омекване на зеленчуците се слага рибата и 15 мин. – на слаб огън. След сваляне на тенджерата се прибавят: 2-3 неголеми нарязани стръка дивисил, половин шепа ситно нарязан копър, 2-3 скълцани глави чесън. Захлупва се, като изстине се слага оцет и се яде.
Платика пресол
Прясна платика се почиства, като се извадят вътрешностите през малък отвор.След това се нанизва на шиш, поставя се на скара и се пече. През това време се приготвя следното: счукват се със сол 2-3 глави чесън, а на печката поставяме да ври вода. Опечената риба, на която преди това е изваден гръбнака, се залива със счукания чесън и врялата вода. Полива се с оцет и се прибавят малко варени червени пиперки и мерудия. Пресол се прави и от скобар, кефал, уклей.

Засега толкоз, че ще ви стане лошо... :D А в Ломския вариант саламурата бива пържена и печена. Горе е рецептата за печената - пържената се прави, като в тенджерата се варят зелечуците, а през това време се пържи рибата и като стане готова, целият тиган, заедно с мазнината се изсипва в тенджерата - получава се доста взривоопасна смес, която не е за всеки стомах - наздраве!!! :D

Публикувано на: Чет Май 10, 2007 23:24
от Marco Polo
Докторе, има два варианта - или да ме разведеш с жената или да я направиш по-добър рибар от мен, та да може да ми прави такива неща...

Публикувано на: Чет Юни 07, 2007 15:47
от dzaekov
Пичове, утре отивам в централна България, там има камина с жар, ще врътна една саламурка от риба, като от сега, не ми е ясно кой друг, освен мен, ще я яде..... Понеже рибата ще е постна, питам знаещите-да и капна ли малко олийце????

Публикувано на: Чет Юни 07, 2007 21:45
от joro_olyмпус
babydoctor написа: Саламура – Лом
2.5 л. вода в неалуминиева тенджера. 2 средни глави кромид на кубчета. Два узрели, белени и настъргани домата. Три печени, белени и почистени зелени чушки, ситно нарязани или накъсани. Една цяла сушена червена чушка. Две с.л. олио, сол, 2-3 люти чушлета. Слага се да ври, през това време леко осолената отвътре риба се изпича на скара и се обезкостява /да не е едра и тлъста, ако е костур да не се дере, а “на ренде”/. Рибата да е поне 1 кг. сурова. След омекване на зеленчуците се слага рибата и 15 мин. – на слаб огън. След сваляне на тенджерата се прибавят: 2-3 неголеми нарязани стръка дивисил, половин шепа ситно нарязан копър, 2-3 скълцани глави чесън. Захлупва се, като изстине се слага оцет и се яде.

Засега толкоз, че ще ви стане лошо... :D А в Ломския вариант саламурата бива пържена и печена. Горе е рецептата за печената - пържената се прави, като в тенджерата се варят зелечуците, а през това време се пържи рибата и като стане готова, целият тиган, заедно с мазнината се изсипва в тенджерата - получава се доста взривоопасна смес, която не е за всеки стомах - наздраве!!! :D

Може Мите, може. Па що не викнеш Муня, ем ще си хортувате, дорде с дружината ги изтепаме на палатки по Огоста. :wink:

Публикувано на: Пон Юни 11, 2007 10:31
от dzaekov
Значи, пичове, правих нещо като саламура онзи ден...... Кило и нещо риба /клен/, печена на скара, глава лук и два домата /едри/, печени на същата, към половин кило печени чушки.... глава чесън, магданоз, малко олио...... нещо малко слабичка се получи..... предполагам много и беше зарзаватя... следва втори опит....