Как се приготвят рапани?

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
svil
Мнения: 70
Регистриран на: Сря Юни 21, 2006 16:34
Местоположение: Русе
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 9 пъти

Мнениеот svil » Сря Сеп 26, 2007 9:42

Моята рецепта пък е следната. Първо с нож изрязвам ядката, очиствам я от чарвата и половоте органи. Горната люспа също я режа на сурово. След като са извадени само ядките от всички рапани ги измивам със сдудена вода. На котлона на поврат около 10-15 мин. Няколко минути преди да ги сваля добавям солта и магданоз във водата. След това ги охлаждам веднага, подсушавам и в сгорещено олио да цвърнат за 3-4 мин.
Давай бирата и наздраве.
Ох потекоха ми лигите, докато обеснявам.

Аватар
Veronika
Мнения: 71
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 0:05
Местоположение: Варна

Мнениеот Veronika » Сря Сеп 26, 2007 12:35

А как да позная половите органи на рапаните? :lol: :lol: :lol:

svil
Мнения: 70
Регистриран на: Сря Юни 21, 2006 16:34
Местоположение: Русе
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 9 пъти

Мнениеот svil » Сря Сеп 26, 2007 13:48

Ето това ограденото триъгълниче е половия орган.
Изображение

А сряза трябва да представлява нещо такова:
Изображение

Моряка
Мнения: 106
Регистриран на: Вто Юли 03, 2007 23:43
Местоположение: Варна

Мнениеот Моряка » Сря Сеп 26, 2007 20:05

Уууу кат съм бил подпийнал на Паша Дере вечер колко органи съм изял.Дано са били женски .Ха ха ха.

Аватар
Veronika
Мнения: 71
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 0:05
Местоположение: Варна

Мнениеот Veronika » Чет Сеп 27, 2007 14:37

:lol: :lol: :lol:

vlado_fidera
Мнения: 150
Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 22:17
Риболов: най вече практикувам риболв с фидер и пикер
Местоположение: sofia
получил Браво: 4 пъти

:Мариновани рапани

Мнениеот vlado_fidera » Сря Ное 21, 2007 10:20

Рапаните се варят във вряща подсолена вода за около 5-6 мин.Внимателно се изваждат и се маха червото.Нарязват се на парченца .Редим в буркани от лютеница.Всеки ред отделяме с подправки по желание-черен пипер на зърна,1 зърно бахар,чесън на скилидки, копър,на всеки буркан по 1 суп.л-ца неразреден оцет, 4--5 супени лъжици олио.Затваряме бурканите с капачките и обръщаме надолу като държим така поне 3 дни след което обръщаме обратно.След около 7 дни рапаните са готови да ги изядем в пълният им блясък
"Няма значение къде ще ловиш риба, близо или далеч от дома си, ти ще намериш приятели, които никога няма да забравиш"-Джон Бейли.

Аватар
docenta
Мнения: 761
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Мнениеот docenta » Чет Ное 22, 2007 22:11

Veronika написа::lol: :lol: :lol:


Veronika,
Имаш неотразима усмивка :D
Хайде пак на Приморско с Касиелчо :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!

АннаАнтонова
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Юни 14, 2017 10:24
дал Браво: 1 път
получил Браво: 5 пъти

Re: Как се приготвят рапани?

Мнениеот АннаАнтонова » Сря Юни 14, 2017 10:56

Ще ви дам една доста трудоемка, но уникална рецепта за приготвяне на рапани. Първо се варят 10мин. и като изстинат се почистват добре. След това се измиват много добре няколко пъти. Накисвам рапаните в сока на един лимон, настъргвам и кората му, допълвам с прясно мляко, сол на вкус. Оставям ги така в хладилника за едно денонощие. На следващия ден ги измивам и ги слагам да се варят в продължение на 1 час в тенджера под налягане. Варя ги с вода, водка, сол. След като се сварят ги измивам отново и ги овкусявмам - пробвам ги на сол, ако не са поели достатъчно, слагам малко. Другите съставки - лют пипер, счукан чесън, къри, соев сос, черен пипер и малко горчица. Оставям ги така за поне 1 час да си поемат подправките и след това ги панирам. Овалвам всяко рапанче в брашно, т.к. те са с марина, брашното много хубаво полепва. След като съм набрашнила всичките рапани, загрявам олио в тенджера, трябва да е поне 5,6 см. Потапям рапаните в разбито яйце и пържа. Сервирам ги с лимон, всеки да си изстиска сок, според вкуса и бира :) Обикновено взимам голямо количество рапани (толкова, колкото ми събира тенджерата под налягане и след като ги овалям в брашното, оставям за това, което ще пържа в момента, другите ги прибирам във фризера. Така с един масраф имам напълно приготвени рапани поне за 5,6 пъти. Четох една рецепта, при която подправките се слагат в панировката - това е голяма грешка, защото те изгарят при пърженето и не само не овкусяват, но и нагарчат.


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта