Колеги това е кубинска рецепта, която е много подходяща за големи горещини и аз специално този специалитет го обожавам!
Необходими продукти:
1.Риба около 1,5-2кг.Зависи дали е замразена или не!Ако рибата е прясна по- малко!Желателно е рибата да е с твърдо и сухо месо!Оригиналната рецепта се прави с месо от лангуста, идеалния заместител е рака, ако няма и раци тогава филе от акула, бяла риба, костур и т.н.
2.Доматено пюре-на филикон е най подходящо, но става с всяко!
3.Чушки - желателно е да са червени
4.Подправки - черен пипиер, кимион, сол, магданоз, чесън
5.Олио
6.Гарнитура задължителна ориз, допълнителна компири и въобще кой каквото обича
Начин на приготвяне:
1.Рибата се нарязва на късове, кипва се във вряща вода за 5-6мин., след което се отцежда и остава в изчакване
[/img]
2.Чушките/2-3/ се нарязват на ситно, а чесъна/на вкус, аз харесвам да е с повечко/ се пресова или и той се реже на ситно
[/img]
[/img]
ако използвате домати, а не доматено пюре съответно и те минават през рендето
[/img]
3.За приготвянето се използва разлят съд, в който се загрява мазнината и в последователен ред се слагат, чесъна, чушките и подправките
[/img]
Баете им докато омекнат и идва ред на доматеното пюре
[/img]
Разбърквате и пиете една студена бира докато ястието къкри на умерен огън и изври водата
[/img]
Следва дегустация на соса и ако е кисел му се слага чаена лъжичка захар или въобще ако се налага търпи някаква корекция.
4.След като всичко е наред със соса се слага "месото" !Ако е по - твърдо се реже на по- дребни късове в противен случай късовете са по - едри и само се поливат със сосчето!
[/img]
Енчаладо+снимки
Re: Енчаладо+снимки
...
Последно промяна от pantasy на Съб Май 24, 2008 21:26, променено общо 1 път.
-
- Мнения: 108
- Регистриран на: Пет Ное 24, 2006 23:16
- Местоположение: софия
- получил Браво: 1 път
казва се енчиладас има и енчеладас пойо което е съвсем друга рецепта енчеладасите се правят в тортия по принцип но всеки си кръщава сам манджите другото което е ако доматения сос го превариш
става кисел трябва така да стане че да бъде сладникаво кисел и захар се слага задължително по една щипка ако не после получаваш киселини в стомаха не задължително но в повечето случаи да
енчиладас, боритос ,кесадиас ,чоритос са ястия от мексиканска кухня
за кубинска не знам дали са същите понятия
става кисел трябва така да стане че да бъде сладникаво кисел и захар се слага задължително по една щипка ако не после получаваш киселини в стомаха не задължително но в повечето случаи да
енчиладас, боритос ,кесадиас ,чоритос са ястия от мексиканска кухня
за кубинска не знам дали са същите понятия
- kukata
- Мнения: 634
- Регистриран на: Чет Мар 15, 2007 22:32
- Местоположение: София
- получил Браво: 1 път
Колега казва се така както съм го написал и се приготвя така както съм го описал, естествено всеки има право да променя каквото му хрумне с каквото му скимне и съответно да си го кръсти както му харесва!chombe написа:казва се енчиладас има и енчеладас пойо което е съвсем друга рецепта енчеладасите се правят в тортия по принцип но всеки си кръщава сам манджите другото което е ако доматения сос го превариш
става кисел трябва така да стане че да бъде сладникаво кисел и захар се слага задължително по една щипка ако не после получаваш киселини в стомаха не задължително но в повечето случаи да
енчиладас, боритос ,кесадиас ,чоритос са ястия от мексиканска кухня
за кубинска не знам дали са същите понятия
Не винаги по-голямата риба е най-добрата!
-
- Мнения: 108
- Регистриран на: Пет Ное 24, 2006 23:16
- Местоположение: софия
- получил Браво: 1 път
ем аз какво написах работил съм и в мексикански знам им всичките глупости писах че всеки има право да си кръщава манджите ти си писал че е кубинска манджа ама такава няма и ако искаш ще ти дам
точните рецепти за енчелада (с) и ще видиш че нямат нищо общо
ако тази рецепта ти си си я измислил можеш да си слагаш каквото име искаш няма спор сега ,пуснал си я като хубва добре ама не вкарвай хората в кубински филми дето не съществуват затова ти се меся, иначе поздрави аз не с лошо да знаеш
точните рецепти за енчелада (с) и ще видиш че нямат нищо общо
ако тази рецепта ти си си я измислил можеш да си слагаш каквото име искаш няма спор сега ,пуснал си я като хубва добре ама не вкарвай хората в кубински филми дето не съществуват затова ти се меся, иначе поздрави аз не с лошо да знаеш
- kukata
- Мнения: 634
- Регистриран на: Чет Мар 15, 2007 22:32
- Местоположение: София
- получил Браво: 1 път
Това ми звучи така - работил съм в китайски и ако някой който е бил в Япония ми изнесе някоя рецепта да му кажа - "Виж самурай, не ме вкарвай в японски филми!"
Предполагам каква ще е разликата-ще има нагрухано люто 100%, а нищо чудно и царевица да ръскат малко!
Има и с пилешко месо енчаладо на което му казваш енчаладАС де пойо, но не е тук мястото да представям рецептата.Чоритос - представлява наденица и се съхранява консервирана в големи кутии!Като отвориш консервата има повече мазнина отколкото чорито но това е друга тема.Тук някой сега някой ще каже ти луд ли си аз съм работил в Родопа, това е луканка или бахур или не знам какво още и се приготвя еди как си!Написах енчаладАС!Не знам как си с испанския, но това АС накрая означава множествено число на испански навсякъде където се говори този език-направи го в единствено число и ще видиш какво ще се получи !
Ако рецептата си я бях измислил щях да напиша, че е моя и повярвай ми щях да съм горд с това!
Нямам нищо против естествено да пуснеш мексиканския вариант на енчаладото , със сигурност няма да те нарека лъжец и да те обвина в присвояване на кубински авторски права уж ей така - с добро!
Ако решиш въпреки всичко да пробваш тази рецепта ще те помоля да я прочетеш внимателно, защото съм загрижен за стомаха на "клиентите" ми!Визирам захарта в доматения сок !
П.П.Киселини никога не съм имал от нея!
Предполагам каква ще е разликата-ще има нагрухано люто 100%, а нищо чудно и царевица да ръскат малко!
Има и с пилешко месо енчаладо на което му казваш енчаладАС де пойо, но не е тук мястото да представям рецептата.Чоритос - представлява наденица и се съхранява консервирана в големи кутии!Като отвориш консервата има повече мазнина отколкото чорито но това е друга тема.Тук някой сега някой ще каже ти луд ли си аз съм работил в Родопа, това е луканка или бахур или не знам какво още и се приготвя еди как си!Написах енчаладАС!Не знам как си с испанския, но това АС накрая означава множествено число на испански навсякъде където се говори този език-направи го в единствено число и ще видиш какво ще се получи !
Ако рецептата си я бях измислил щях да напиша, че е моя и повярвай ми щях да съм горд с това!
Нямам нищо против естествено да пуснеш мексиканския вариант на енчаладото , със сигурност няма да те нарека лъжец и да те обвина в присвояване на кубински авторски права уж ей така - с добро!
Ако решиш въпреки всичко да пробваш тази рецепта ще те помоля да я прочетеш внимателно, защото съм загрижен за стомаха на "клиентите" ми!Визирам захарта в доматения сок !
П.П.Киселини никога не съм имал от нея!
Не винаги по-голямата риба е най-добрата!