Рецепта за направата на платика на фурна с майонеза

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
vlado_fidera
Мнения: 152
Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 22:17
Риболов: най вече практикувам риболв с фидер и пикер
Местоположение: sofia
получил Браво: 5 пъти

Рецепта за направата на платика на фурна с майонеза

Мнение от vlado_fidera »

За целта ни е необходимо да разполагаме с едри платики като тези които са на язовир Искър или други големи язовири.След като махнем главите и внимателно почистим вътрешностите ги измиваме обилно с вода и оставямеда се отцедят.След това пристъпваме към отделянето на филетата.Махаме гръбната перка и поставяме рибата да легне на едната си страна.Много внимателно с остър нож за филетиране разрязваме от начало до край като караме по гръбната кост.След като я разполовим така отрязваме опашката и разрязваме малко за да може ножа да опре до кожата.Внимателно и с голямо търпение с ножа тръгваме от опашната част нагоре.Така се сваля кожата на рибата която в последствие отделяме при правене на рибена чорба.Лично аз махам костиците с пинсета след внимателен преглед.Натриваме филетата с черен пипер и сол и оставяме да престоят така поне 30 мин.През това време разбиваме майонеза от 3 жълтъка които поставяме в буркан от компот.Прибавяме ч.л-ка сол препълнена,ч.л-ка лимонтузу ,олио до гърлото на буркана .Продуктите разбиваме с върха на ножа на миксера докато се получи хомогенна смес.Към така получената майонеза прибавяме ч.л-ка горчица по избор,копър,л-ка черен пипер смлян и ситно нарязани ролца от раци.Разбъркваме сместа добре и с една част от нея намазваме дъното на тавата за печене.Поставяме филетата от платиките и с другата част от майонезата намазваме отгоре.Нагряваме фурната на 220 градуса и печем в продължение на 20 мин -време в което рибата си поема необходимото.Сервираме с огромно желание особено на гладни хора с мек хляб и салата според сезона.Уверявам Ви че това ястие много върви с изстудена биричка която е трепач за летните жеги.Наздраве и добър апетит на всички.Поздравявам и Калинукс за добрите рецепти.Вечно Ваш -Владо Фидера!
"Няма значение къде ще ловиш риба, близо или далеч от дома си, ти ще намериш приятели, които никога няма да забравиш"-Джон Бейли.
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Ауе, Владо, къде се беше загубил, знайш как ми липсваше? чакам, чакам, рецепти нема...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”