Рецепти от Лемурия
Ето още малко насоки за друго готвене
Ровейки из риболовните магазини на Bent, случайно/късметлийски попаднах на този сайт:
http://bentobjects.blogspot.com/
Авторът готви с въображение и манджите му са доста по-вкусни
Related authors:
Правдолюб Иванов:
Ровейки из риболовните магазини на Bent, случайно/късметлийски попаднах на този сайт:
http://bentobjects.blogspot.com/
Авторът готви с въображение и манджите му са доста по-вкусни
Related authors:
Правдолюб Иванов:
Последно промяна от Lemuria на Пет Апр 09, 2010 9:55, променено общо 1 път.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Обърната наопаки баница с шаран
Тази неделя ми подариха едни широкоформатни листа, расли по родопските дворове. Листата си бяха с размера на стандартна тава за баница. И на тях им се случи следното:
Шест филийки пълнозърнест хляб бяха накиснати в чашка прясно мляко, към тях се чукнаха три яйца, плочка сирене и половин кофичка кисело мляко, малко сол.
В тиган се запържи една глава лук, задуши се до омекване една чаша черен ориз, след 20 минутки към него се присъедини предварително сварено и обезкостено филе от един шаран и кутийка доматено пюре, половин глава чесън и половин чашка начукани орехи.
В намаслената тавичка се разстла първото листо, на което му беше отрязана частта около „стеблото”, поради предполагаемата причина,че ще остане жилава.
Листото беше наръсено с плънката от яйца, сирене и хляб. Преди да се застеле следващият лист, на едро беше настърган кашкавал. На втори ред баницата беше наръсена с плънката от ориза, рибата и доматеното пюре и отново беше настърган кашкавал. После нещата се случиха в стандартната хронология ред плънка с яйце и сирене, ред плънка с риба и ориз.
Отгоре последният лист беше залят с разбити две яйца, половин чашка кисело мляко и кашкавал.
Супа от лангустини
Сварявате лангустините във вода и сол и обезкостявате и нарязвате на колелца.
В тенджера запържвате половин пакетче масло с три лъжици брашно. Сваляте от котлона и оставяте да изстине. Добавяте постепенно чаша прясно мляко, останалия от лангустините бульон, настъргани на ситно три обелени домата и връщате супата на котлона да заври. Изсипвате и колецата от ракообразното. По желание може да добавите кротони и щипка прясна мащерка.
Малко генно-художествени модификации на рибните видове:
Пъстърва, дегизирана ала костур
Шаран, дегизиран ала балканка
Наздраве!
Тази неделя ми подариха едни широкоформатни листа, расли по родопските дворове. Листата си бяха с размера на стандартна тава за баница. И на тях им се случи следното:
Шест филийки пълнозърнест хляб бяха накиснати в чашка прясно мляко, към тях се чукнаха три яйца, плочка сирене и половин кофичка кисело мляко, малко сол.
В тиган се запържи една глава лук, задуши се до омекване една чаша черен ориз, след 20 минутки към него се присъедини предварително сварено и обезкостено филе от един шаран и кутийка доматено пюре, половин глава чесън и половин чашка начукани орехи.
В намаслената тавичка се разстла първото листо, на което му беше отрязана частта около „стеблото”, поради предполагаемата причина,че ще остане жилава.
Листото беше наръсено с плънката от яйца, сирене и хляб. Преди да се застеле следващият лист, на едро беше настърган кашкавал. На втори ред баницата беше наръсена с плънката от ориза, рибата и доматеното пюре и отново беше настърган кашкавал. После нещата се случиха в стандартната хронология ред плънка с яйце и сирене, ред плънка с риба и ориз.
Отгоре последният лист беше залят с разбити две яйца, половин чашка кисело мляко и кашкавал.
Супа от лангустини
Сварявате лангустините във вода и сол и обезкостявате и нарязвате на колелца.
В тенджера запържвате половин пакетче масло с три лъжици брашно. Сваляте от котлона и оставяте да изстине. Добавяте постепенно чаша прясно мляко, останалия от лангустините бульон, настъргани на ситно три обелени домата и връщате супата на котлона да заври. Изсипвате и колецата от ракообразното. По желание може да добавите кротони и щипка прясна мащерка.
Малко генно-художествени модификации на рибните видове:
Пъстърва, дегизирана ала костур
Шаран, дегизиран ала балканка
Наздраве!
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- Gaspoud d"Ankh
- Мнения: 2195
- Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
- Местоположение: Монтана
- получил Браво: 1 път
Ще трябва да си взема биричка мисля, че след толкоз слюнкоотделяне и слюнкопоръсване на клавиатурата ще се опасно обезбиря
Не съм забравил за кикерека - тея дни ще пиша няколко часа скатавка от работа че съм успял да се уредя с профи кухня. Малко ще е грехота да се ползва бройлер за тая работа, та съм натоварил майчето да провери за някой заблуден пъдпъдък из фризера. Другия вариант е да се обезглави някой дрорен петел за зла участ на подопечните му ярки
...btw - като стана въпрос за пълнени плешчици са споделя една на която не съм и майстор, но която с огромно удоволствие измезих
На багънцето плешчицата, пълнена с каймичка, гъбки и морковчета - нещо като прасенце пълнено с пиленца пълни с кебапченца
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!
[quote="Gaspoud d"Ankh"]...нещо като прасенце пълнено с пиленца пълни с кебапченца [/quote]
Щеше ми се и една тематична скоба за пикници и барбекюта да отворим тук. Да изтипосам малко натруфени кошници и идеи за съчетаване на лИбовта към природата, дремеща у всеки рибар, и любоФта към детайла, дремеща у всеки кулинар, но снимковият ми материал в случая е в полза на пропуснатите от мързел кадри. Поне тази пикник-задявка на кошници и кошове не стана зян :
Та пикниците остават за друг път и по-скоро мисля да направя една рокада с пространствата вътре-вън и някоя вечер да си спретнем домашно капанче вкъщи, а тема ще е: Широките аспекти в скара-бира-хоумдизайнЪ. Непременно ще споделя, ако се получи.
Поздрави на всички!
Щеше ми се и една тематична скоба за пикници и барбекюта да отворим тук. Да изтипосам малко натруфени кошници и идеи за съчетаване на лИбовта към природата, дремеща у всеки рибар, и любоФта към детайла, дремеща у всеки кулинар, но снимковият ми материал в случая е в полза на пропуснатите от мързел кадри. Поне тази пикник-задявка на кошници и кошове не стана зян :
Та пикниците остават за друг път и по-скоро мисля да направя една рокада с пространствата вътре-вън и някоя вечер да си спретнем домашно капанче вкъщи, а тема ще е: Широките аспекти в скара-бира-хоумдизайнЪ. Непременно ще споделя, ако се получи.
Поздрави на всички!
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Жоро, снимката е от Сребърна, наистина там си е голяма навалица от птици, ама чак сега виждам, че и лисици имало
Ето и СКАРА – БИРА пробата от снощи
Салата
Шишче: чери, краставица, лук (може да залеете с дресинг)
Кюфте: извара, настъргана краставица, чесън, копър, сол, зехтин
Кебапче: извара, маслини, орехи, риган, зехтин, зелен лук
Ордьовър
Шишче: кашкавал, сирене, маслина, яйце
Кюфте: картофи или картофено пюре, сирене, копър, зехтин
Кебапче: картофено пюре, пастет, кашкавал, яйце, фъстъчено масло, чили магданоз
Скара
Шишче: пилешко месо, лимон, къри
Кюфте: свинска кайма, черен пипер, лук, сол, магданоз
Кебапче: телешка кайма, лимон, кимион, черен пипер, сол
Десерт
Шишче: ягоди, киви, кайсии
Кюфте: бисквити, крем ванилия, овесени ядки, сушени ябълки и сливи, стафиди
Кебапче: бисквити, корнфлейкс, шоколадов крем, смлени орехи
Ето и СКАРА – БИРА пробата от снощи
Салата
Шишче: чери, краставица, лук (може да залеете с дресинг)
Кюфте: извара, настъргана краставица, чесън, копър, сол, зехтин
Кебапче: извара, маслини, орехи, риган, зехтин, зелен лук
Ордьовър
Шишче: кашкавал, сирене, маслина, яйце
Кюфте: картофи или картофено пюре, сирене, копър, зехтин
Кебапче: картофено пюре, пастет, кашкавал, яйце, фъстъчено масло, чили магданоз
Скара
Шишче: пилешко месо, лимон, къри
Кюфте: свинска кайма, черен пипер, лук, сол, магданоз
Кебапче: телешка кайма, лимон, кимион, черен пипер, сол
Десерт
Шишче: ягоди, киви, кайсии
Кюфте: бисквити, крем ванилия, овесени ядки, сушени ябълки и сливи, стафиди
Кебапче: бисквити, корнфлейкс, шоколадов крем, смлени орехи
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- Gaspoud d"Ankh
- Мнения: 2195
- Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
- Местоположение: Монтана
- получил Браво: 1 път
Докато чакаме кикерека на Гаспоуд, доде Еньовден – ден за бране на билки и ритуали. По случай празника една
Гозба с артишок "Гнездо"
да приготвим:
Пилешката пържола се разгръща в по-просторна квадратура и се намазва с малко фъстъчено масло, отгоре се разстила пушено сирене, чесън, наръсва се къри, реди се кат прошуто, кат настърган кашкавал, копър, черен пипер, маслини, ред маринован артишок, в средата - царевичка, кисели краставички, зелен фасул и се опашкулва.
В подходящо уютен съд свивате гнездо от следните продукти:
Цели гъби – за предпочитане е да не ги миете, а да ги обелите с ръце,
малки царевички,
кисели краставички,
зелен фасул,
главички пресен лук и чесън,
артишок,
турски маслини,
сурови цели пъдпъдъчи яйца,
черита или сушени домати.
Подслонявате пилетата у гнездото
и отгоре редите зеленчуците, които накрая заливате с малко бяло вино, соса от маринования артишок,
малко от соса от маслините и царевичките, зехтин и сол.
Печете, без да захлупвате около час , час и нещо в средно силна фурна.
Да ви е горско.
Гозба с артишок "Гнездо"
да приготвим:
Пилешката пържола се разгръща в по-просторна квадратура и се намазва с малко фъстъчено масло, отгоре се разстила пушено сирене, чесън, наръсва се къри, реди се кат прошуто, кат настърган кашкавал, копър, черен пипер, маслини, ред маринован артишок, в средата - царевичка, кисели краставички, зелен фасул и се опашкулва.
В подходящо уютен съд свивате гнездо от следните продукти:
Цели гъби – за предпочитане е да не ги миете, а да ги обелите с ръце,
малки царевички,
кисели краставички,
зелен фасул,
главички пресен лук и чесън,
артишок,
турски маслини,
сурови цели пъдпъдъчи яйца,
черита или сушени домати.
Подслонявате пилетата у гнездото
и отгоре редите зеленчуците, които накрая заливате с малко бяло вино, соса от маринования артишок,
малко от соса от маслините и царевичките, зехтин и сол.
Печете, без да захлупвате около час , час и нещо в средно силна фурна.
Да ви е горско.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Миналата събота дъждовете повсеместно забъркаха „такива каши”:
... та затова някои ляха тейлспинери:
...а други се оляха да готвят:
Готвене в бананови листа
Ей-тия кошнички от бананови листа бяха повод за екзотично манджорене:
Агнешко с кайсии и бадеми
Продукти:
Агнешкото се задушава леко с малко масло, лук и чесън. Нарязва се на кубчета. В купа към месото се добавят гъбите, кайсиите, бадемите, щипка плодов чай „Хавайски коктейл” (съдържа парченца портокал, лимон, хибискус, шипка, стафиди), зелен фасул, бамбук, морков, сол, черен пипер.
Банановите кошнички се пълнят, като между пълнежа се поставят парченца неподсладен корнфлейкс, отгоре се добавя малко топено сирене и стрък прясна мащерка.
Нареждат се върху скаричка в тенджера под налягане, малко вода на дъното (но да не стига до кошничките) и задушавате за 15-20 минути.
Бананови кошнички с два вида пълнеж от телешко месо
Телешко с къри и зеленчуци
Продукти: телешко месо, лук, четири цвята чушки, патладжан, къри, бамбук, черита, чесън, сол
Телешкото се нарязва на кубчета, маринова се с лимон, сол, соев сос и черен пипер и се оставя да престои един ден в хладилника. В тиган на силен огън се запържва месото, след около 15 минути изваждате половината от него, оставяте настрани за другия вид кошнички. Към останалото в тигана месо добавяте лука, чесъна, чушките, патладжана, бамбука и кърито, накрая и доматите, запържвате, сваляте от котлона и натрошавате юфка, пълните кошничките от бананови листа, отгоре - пак парченце топено сирене,
подреждате в тавичка, която поставяте на водна баня в друга тавичка, покривате всичко с алуминиево фолио и печете на 250 градуса за 30-40 минути
Телешко с цветя и зеленчуци
Продукти: артишок, каперси, гъби, бамя, фасул, патладжан, орехи, маслини, домати,
Сварявате в солена вода за 30 минути два артишока, единия оставяте цял, като издълбавате внимателно сърцевината, така че да можете да напълните. От другия отстранявате листата и нарязвате сърцевината на кубчета. В купа обърквате предварително запърженото телешко месо, добавяте артишока, нарязаните бамя, зелен фасул, патладжан, орехи, маслини, каперси, чесън, юфка, сол.
Пълните артишока и кошничките и поставяте в тенджера под налягане за 20-25 минути.
Азиатски мотиви :
С вкус на лято
... та затова някои ляха тейлспинери:
...а други се оляха да готвят:
Готвене в бананови листа
Ей-тия кошнички от бананови листа бяха повод за екзотично манджорене:
Агнешко с кайсии и бадеми
Продукти:
Агнешкото се задушава леко с малко масло, лук и чесън. Нарязва се на кубчета. В купа към месото се добавят гъбите, кайсиите, бадемите, щипка плодов чай „Хавайски коктейл” (съдържа парченца портокал, лимон, хибискус, шипка, стафиди), зелен фасул, бамбук, морков, сол, черен пипер.
Банановите кошнички се пълнят, като между пълнежа се поставят парченца неподсладен корнфлейкс, отгоре се добавя малко топено сирене и стрък прясна мащерка.
Нареждат се върху скаричка в тенджера под налягане, малко вода на дъното (но да не стига до кошничките) и задушавате за 15-20 минути.
Бананови кошнички с два вида пълнеж от телешко месо
Телешко с къри и зеленчуци
Продукти: телешко месо, лук, четири цвята чушки, патладжан, къри, бамбук, черита, чесън, сол
Телешкото се нарязва на кубчета, маринова се с лимон, сол, соев сос и черен пипер и се оставя да престои един ден в хладилника. В тиган на силен огън се запържва месото, след около 15 минути изваждате половината от него, оставяте настрани за другия вид кошнички. Към останалото в тигана месо добавяте лука, чесъна, чушките, патладжана, бамбука и кърито, накрая и доматите, запържвате, сваляте от котлона и натрошавате юфка, пълните кошничките от бананови листа, отгоре - пак парченце топено сирене,
подреждате в тавичка, която поставяте на водна баня в друга тавичка, покривате всичко с алуминиево фолио и печете на 250 градуса за 30-40 минути
Телешко с цветя и зеленчуци
Продукти: артишок, каперси, гъби, бамя, фасул, патладжан, орехи, маслини, домати,
Сварявате в солена вода за 30 минути два артишока, единия оставяте цял, като издълбавате внимателно сърцевината, така че да можете да напълните. От другия отстранявате листата и нарязвате сърцевината на кубчета. В купа обърквате предварително запърженото телешко месо, добавяте артишока, нарязаните бамя, зелен фасул, патладжан, орехи, маслини, каперси, чесън, юфка, сол.
Пълните артишока и кошничките и поставяте в тенджера под налягане за 20-25 минути.
Азиатски мотиви :
С вкус на лято
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Продължение на цикъла „Готвене с цветя и листа”
Сом по овчарски
Продукти: три крадени маломерни царевички, слънчогледова пита (за проба), филе от сом, оризов оцет.
Предистория на пробата с готвенето на слънчогледова пита
Преди време един италианец ме попита абсолютно сериозно дали в България готвим слънчогледи. Имал приятели албанци, които приготвяли цветето по доста приемлив начин, обаче човекът не пожела да разкаже подробности. Много ми се щеше да го репликирам с леко бъзгане за жабарството, но вместо това ето че след някой друг месец се вързах да готвя цветя. Почнах експерименти с артишока и понеже приятно се изненадах, ето ни с Христо в средата на една слънчогледова нива, срам не срам. Всъщност явно не ни е било толкова срам, щото от съседния парцел свихме и три царевички. Викам си, що да готвя с чужди мат'ряли кат бананови листа, дай по нашенски нещо завито в царевични зеленини да пробвам. Пък и от детството ми е останал един неповторим вкус на варени цели царевици.
Системата е натурално готвене на пара, без допълнителна мазнина. Има едни специални скарички за готвене на пара.
Върху скаричката се разстила царевичната коса, върху нея се нарежда почистената сърцевина на слънчогледа и парченцата от царевичките, посоляват се.
Впоследствие се оказа, че наистина сърцевината на слънчогледа е вкусна, дори леко сладни, но със сигурност албанците, ако въобще готвят цветето, то използват питата свежа, преди да се оформят семената.
Филето от сом се нарязва на лентички, маринова се с малко оризов оцет (той освен че е кисел, има и лека сладост) посолява се и се загръща в лист от царевичния кочан. Нарежда се отгоре върху скаричката. В съд наливате чаша и половина вода, отгоре поставяте скаричката и захлупвате, готвите на пара 20-30 минути.
Лесно, изненадващо вкусно, здравословно и интересно
Сом по овчарски
Продукти: три крадени маломерни царевички, слънчогледова пита (за проба), филе от сом, оризов оцет.
Предистория на пробата с готвенето на слънчогледова пита
Преди време един италианец ме попита абсолютно сериозно дали в България готвим слънчогледи. Имал приятели албанци, които приготвяли цветето по доста приемлив начин, обаче човекът не пожела да разкаже подробности. Много ми се щеше да го репликирам с леко бъзгане за жабарството, но вместо това ето че след някой друг месец се вързах да готвя цветя. Почнах експерименти с артишока и понеже приятно се изненадах, ето ни с Христо в средата на една слънчогледова нива, срам не срам. Всъщност явно не ни е било толкова срам, щото от съседния парцел свихме и три царевички. Викам си, що да готвя с чужди мат'ряли кат бананови листа, дай по нашенски нещо завито в царевични зеленини да пробвам. Пък и от детството ми е останал един неповторим вкус на варени цели царевици.
Системата е натурално готвене на пара, без допълнителна мазнина. Има едни специални скарички за готвене на пара.
Върху скаричката се разстила царевичната коса, върху нея се нарежда почистената сърцевина на слънчогледа и парченцата от царевичките, посоляват се.
Впоследствие се оказа, че наистина сърцевината на слънчогледа е вкусна, дори леко сладни, но със сигурност албанците, ако въобще готвят цветето, то използват питата свежа, преди да се оформят семената.
Филето от сом се нарязва на лентички, маринова се с малко оризов оцет (той освен че е кисел, има и лека сладост) посолява се и се загръща в лист от царевичния кочан. Нарежда се отгоре върху скаричката. В съд наливате чаша и половина вода, отгоре поставяте скаричката и захлупвате, готвите на пара 20-30 минути.
Лесно, изненадващо вкусно, здравословно и интересно
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Шахматна риба плакия
Рибата накисвате в лимон, чесън, сол, черен пипер, девесил и босилек.
Избирате хикс броя домати и хикс броя глави лук с еднакъв размер. Избушвате внимателно доматите и лука, така че да получите малки купички, които намазвате с малко зехтин отвън.
Вътрешностите на лука нарязвате ситно и запържвате леко. Може да запържете и самите главички лук. Отделно накълцвате доматените карантии.
Подреждате "купичките" в тавичка.
Нарязвате диагонално всяко филе от бяла риба, средно на три парчета – то би трябвало да ви стигне за три „купички”, завивате го на охлювче и го поставяте в предварително посоления домат или лук, така че да остане място за пълнеж.
Разменяте пълнежите - доматите напълвате с наситнения лук, а пък лукчетата обратно - с накълцаните домати.
На лукчетата капвате малко зехтин. Посолявате. Украсявате отгоре с половин орехова ядка. В тавичката изсипвате остатъците от лука и сока от доматите, добавяте малко вода и мятате в печката и печете колкото може повече на умерена фурна, важното е главите лук да омекнат и да придобият златист тен.
Отдолу може да поставите подложка от сварено просо, запържено с чесън и соса от плакията:
Рибата накисвате в лимон, чесън, сол, черен пипер, девесил и босилек.
Избирате хикс броя домати и хикс броя глави лук с еднакъв размер. Избушвате внимателно доматите и лука, така че да получите малки купички, които намазвате с малко зехтин отвън.
Вътрешностите на лука нарязвате ситно и запържвате леко. Може да запържете и самите главички лук. Отделно накълцвате доматените карантии.
Подреждате "купичките" в тавичка.
Нарязвате диагонално всяко филе от бяла риба, средно на три парчета – то би трябвало да ви стигне за три „купички”, завивате го на охлювче и го поставяте в предварително посоления домат или лук, така че да остане място за пълнеж.
Разменяте пълнежите - доматите напълвате с наситнения лук, а пък лукчетата обратно - с накълцаните домати.
На лукчетата капвате малко зехтин. Посолявате. Украсявате отгоре с половин орехова ядка. В тавичката изсипвате остатъците от лука и сока от доматите, добавяте малко вода и мятате в печката и печете колкото може повече на умерена фурна, важното е главите лук да омекнат и да придобият златист тен.
Отдолу може да поставите подложка от сварено просо, запържено с чесън и соса от плакията:
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Опърпано телешко шкембе върху дрипава подложка с разпарчалосана поръска
300 гр. шкембе
половин пакет домашна юфка
гъби Печурки – рязани, половин буркан
три белтъка
три жълтъка
100 гр. кашкавал
Сварявате шкембето с глава лук и чесън в тенджера под налягане за около час. Нарязвате го, посолявате и го запържвате в масло.
Сварявате домашно печена юфка.
Сварявате три белтъка по процедурата „яйца по панагюрски” – завирате вода с малко оцет, изсипвате белтъците, докато получите подходящи раздърпани парцали. После сварявате жълтъците по същия начин.
Отрязвате плоска плочка кашкавал и на тефлонов тиган я размеквате. Оставате да поизстине и я накъсвате на размъкнати парчотии.
Избирате буркан нарязани печурки - възможно най гръндж накълцани. Запържвате и тях в масло. Най-отдолу нареждате юфката, отгоре шкембето, кашкавала, белтъците, жълтъците и накрая гъбите.
300 гр. шкембе
половин пакет домашна юфка
гъби Печурки – рязани, половин буркан
три белтъка
три жълтъка
100 гр. кашкавал
Сварявате шкембето с глава лук и чесън в тенджера под налягане за около час. Нарязвате го, посолявате и го запържвате в масло.
Сварявате домашно печена юфка.
Сварявате три белтъка по процедурата „яйца по панагюрски” – завирате вода с малко оцет, изсипвате белтъците, докато получите подходящи раздърпани парцали. После сварявате жълтъците по същия начин.
Отрязвате плоска плочка кашкавал и на тефлонов тиган я размеквате. Оставате да поизстине и я накъсвате на размъкнати парчотии.
Избирате буркан нарязани печурки - възможно най гръндж накълцани. Запържвате и тях в масло. Най-отдолу нареждате юфката, отгоре шкембето, кашкавала, белтъците, жълтъците и накрая гъбите.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Няколко салати:
Салата Фризе
Леко жилави и нагарчащи листа. Интересна коралова форма.
Дресинг от чесън, соев сос, оцет, зехтин от мариновани маслини, настъргана лимонова кора.
Добавки: орехи, чушки, по-сух кашкавал, гъби, половин зелена ябълка, маслини, див лук, бяха ми останали две уши – китайските гъби, накиснах ги във вода и ги добавих, че и те пасваха по форма на фризето. Добре се вписва и накъсан копър, че и той изглежда леко “фризе”
Салата Фризе
Леко жилави и нагарчащи листа. Интересна коралова форма.
Дресинг от чесън, соев сос, оцет, зехтин от мариновани маслини, настъргана лимонова кора.
Добавки: орехи, чушки, по-сух кашкавал, гъби, половин зелена ябълка, маслини, див лук, бяха ми останали две уши – китайските гъби, накиснах ги във вода и ги добавих, че и те пасваха по форма на фризето. Добре се вписва и накъсан копър, че и той изглежда леко “фризе”
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Зеле Шпиц
Освен конусовидната форма, никаква разлика с обикновеното зеле. По-скоро твърдо, отколкото крехко като нашето хубаво беге зеле.
Чедър сирене, грозде, скариди, грейпфрут, тиквени семки, лимон,
зехтин, сол
Салатата е с леко провокативен вкус, заради комбинацията на чедъра с гроздето и грейпфрута.
Добавих и накъсано листо от водорасло нори, но се натрапи и ми се стори излишно.
Освен конусовидната форма, никаква разлика с обикновеното зеле. По-скоро твърдо, отколкото крехко като нашето хубаво беге зеле.
Чедър сирене, грозде, скариди, грейпфрут, тиквени семки, лимон,
зехтин, сол
Салатата е с леко провокативен вкус, заради комбинацията на чедъра с гроздето и грейпфрута.
Добавих и накъсано листо от водорасло нори, но се натрапи и ми се стори излишно.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;