...кикерек-а с това щуро име звучи вкусно...
Знам си, че доста хора тук са пристрастни към агнешкото
Следващите три снимки долу са като реплика на едно много свежо великденско хайку:
[quote="Gaspoud d"Ankh"]Агънцъта.
Мълчат.
Пияни хора с лепкави ръце шумно спорят.
[/quote]
Благодарение на Христо имах възможност на Гергьовден да готвя сама в цяла професионална кухня, което за мен е равностойно на гмуркане в Големия бариерен риф.
Агнешкото натърках хубаво с лимон още предишната вечер и оставих да престои една нощ. Плешката напълних с ориз, дреболийки и повечко зеленилки –спанак, лапад, киселец, коприва, лук, чесън, масло, лимонена трева, черен пипер и мащерка.
Главен готвач обаче тук е
конвектоматът – чудна умна машинка, която освен че готви с допълнителен режим на пара, има и сонда с чувствителни сензори, които измерват температурата на месото в дълбочина.
Вместо да шия плънката, използвах клечки за зъби. Откритието в тази рецепта е лимонената трева, друг важен традиционен акцент е мащерката.
Намерих и друго подходящо приложение за лимонената трева.
Скариди върху подложка от аспержи
скариди
аспержи
два моркова
две чушки
два домата
пресен лук и чесън
лимонена трева,
каперси,
паста колеандър,
къри,
лимон, риган
оризово брашно
зехтин
сол
Скаридите се овалват в брашното и се запържват, постепенно към тях добавяте, лука, морковите, лимоновата трева, 1 ч.л. паста от колеандър, 1/2 сок от лимона
После чушките, каперсите, доматите и подправките оставете да се запържат.
Сварявате аспержите за двайсетина минутки във вода и сол и сервирате върху тях:
Лимонената трева остава твърда, но придава характерен приятен вкус, а и геометрично си кореспондира с аспержите.
Бонус: малко тематични морски аранжировки на мезета за водка или винце:
Поздрави!