Страница 4 от 51

Публикувано на: Пет Фев 20, 2009 13:46
от emilkg
Lemuria ако искаш да се омъжваш втори път обади се, все ще съм сит.

Публикувано на: Вто Фев 24, 2009 16:19
от Lemuria
…заради по-горния пост ще вметна само, че колкото и живота да имам, надявам се все за моя си човек да съм бракувана и такаааааааа до краааяяя на светааааааааа

Ето и рецепта за някой по-спец повод:

ЗМИОРКА с портокали и зеленчуци

речна змиорка
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
жълт лимон
малка тиквичка
две кисели краставички
три домата
три тънки зелени чушки
портокал
мащерка, дафинов лист, девесил, босилек
половин чаша вино, капачка ракия
зехтин


Изображение

Ако не можете да си хванете змиорка, си купете една по-мънечка, че цената и наистина дере кожи. Изчиствате я и после на свой ред вие и одирате кожата, след което я накисвате с лимон и сол за 15 - 20 минути.

В тавичка навивате рибата сред наситнени: връзка пресен лук, връзка пресен чесън, една тиквичка, две кисели краставички,

Изображение

четвърт лимон, две тънки зелени чушки на кръгчета, два домата, дафинов лист, мащерка, девесил и босилек, поливате рибата с половин чашка бяло вино, капачка ракия (но да не е анасонлийка) и зехтин.

Изображение

накрая загръщате отгоре спираловидно с портокал, домат и чушка.

Изображение

Печете на фурна 25 -30 мин на 220 градуса.

Изображение

Публикувано на: Вто Фев 24, 2009 17:56
от fori
Е не с лошо де... Такива постове в работно време не трябва да се показват.

Публикувано на: Вто Фев 24, 2009 21:11
от Димитър Тодоров
А! Това ,ако е ,,мънечка,, змиорка ,тия ЩИПКИ на вторият рафт от какво са..?! :shock: :lol:

Преди години в детската ми мисъл проблясваха такива бисери :
,,Ако упорствам в десетина поредни,безлунни,летни нощи ,на точно определено място / км.385-ти,но да не казвате на никого/ и предложа жива рибка,торен червей
и филе от скумрия,тогава..може би..Късметът ще ми се усмихне и ще успея да уловя змиорка дълга поне 1 метър.. :roll: Точно такава,каквато намерих,изхвърлена от вълните на Анафора,като се връщах от училище миналото лято.. Ехааа..Ще си я направя пушена..Точно,както съветва героят от ,,Големият воден скитник,,.. :D :D Хмм..А откъде ли трябва да я пуша тая змиорка.. :roll: ?! ,,

Даа..Някои хора никога не порастваме.. :roll: :lol: :lol:
Наздраве за вечните деца!! :fish12:

Поздрави!

Публикувано на: Вто Фев 24, 2009 21:54
от Бат Стан
emilkg написа:Lemuria ако искаш да се омъжваш втори път обади се, все ще съм сит.
Ама мераклия, а? :D :D :D

Публикувано на: Вто Фев 24, 2009 21:55
от Lemuria
Димитър Тодоров написа:А! Това ,ако е ,,мънечка,, змиорка ,тия ЩИПКИ на вторият рафт от какво са..?! :shock: :lol:


Митко,
тия щипки от етажерката са, досещаш се, краб-овски лапи. И ние им придадохме почти детска мистика, подобна на твойта със змиорката – много серии бяхме изгледали за ловците на снежен краб по Дискавъриту – “Смъртоносен улов” май се викаше поредицата, очите ни изтекоха по безлунните нощи в Берингово море и битките на екипажите от корабите и мигар не се досетихме, че тез ЩИПКИ, проснати на тезгяха в магазина - ни са снежни, ни са пушени, ни варени, а по всяка вероятност са лекинко развалени… :oops: купихме ги, сварихме ги с вода, сол и бира, като гигантски скариди, та снимахме ги на втори ред за престиж до змиорката, па после като ги пробвахме – миришат на амоняк, та се не траят :shock: и добре че високите технологии са повече високи и по-малко сенситивни, та все още миризми не се разнасят из Нет-а, че за резил отива целия фон от натюрморнта ми. :wink:
Но пък змиорката… гурме, та дрънка.

Наздраве за вечните деца! :D Изображение

Публикувано на: Вто Фев 24, 2009 23:55
от Димитър Тодоров
Lemuria написа:.. и мигар не се досетихме, че тез ЩИПКИ, проснати на тезгяха в магазина - ни са снежни, ни са пушени, ни варени, а по всяка вероятност са лекинко развалени… :oops: купихме ги, сварихме ги с вода, сол и бира, като гигантски скариди, та снимахме ги на втори ред за престиж до змиорката, па после като ги пробвахме – миришат на амоняк, та се не траят :shock: и добре че високите технологии са повече високи и по-малко сенситивни, та все още миризми не се разнасят из Нет-а, че за резил отива целия фон от натюрморнта ми. :wink:

Мария,

С такива постове рискуваш да ме умориш,защото като се смея силно и проклетата кашлица се усилва,та се задавям и кюфтета ми изскачат като на Арнолд в
,,Зов за заръщане,,.. :lol: :lol: :lol: :wink:

Твоите ,,щипки,, ми напомнят за ,,замразеният хек,, ,който купих това лято в Била като стръв за кльонк.. :roll: :lol: Вероятно щях да уловя сом-гигант,само да бях изтърпял ,,стръвта,, до местоназначението.. :? Изложих го ,,хека,, културно на терасата,та да го напече слънцето добре,та да ,,събуди,, малко аромат в него..Всичко беше добре до момента,в който съседа включи алармата за биологична атака от I-ва степен!! :shock: :oops: :lol: :lol:

Прощавай за спама в темата ти,но ми е много кеф да си бъбря с теб.. :)
Ако пожелаеш,помоли Левака да ме тръкне. :wink:

Поздрави!

п.с. И как се изписва този емотикон с биричката..? :roll: :D

Публикувано на: Пет Фев 27, 2009 10:17
от Lemuria
За интерпретациите... :fish1:
Дори да сте от онази специална част смелчаци, (по)читатели на подфорум Риболов на лед, няма начин да не ви е писнало от дългата зима. Ето идеи как да отскочите за аперитив до Карибите

Изображение

* за да разчупим мита за големите скариди като деликатеси, хубаво е само да споменем, че една излиза около 60 стотинки
Използвайте стария плетеняк за това:

Изображение

Може да допълните наниза с черита, грах, царевица. След като посолите, намажете леко със зехтин зеленчуците, преди да ги нанижете. Вържете плътно, така че влакното да няма досег със скарата и мятайте тотема да се запече, заедно с лука и лимона, нанизани на “колец”, до тях - чушките и скаридите, до постигане на приятен загар.

Изображение

Аперитива си изберете по ваша кройка и мярка и наздраве - за Уилсън! Изображение

Изображение

Шаренията на плодовете също създава екзотична чаршия, пред която зимата избледнява:

Изображение

Изображение

Ако ви засърбят ръцете, да метнете някоя примамка в морските необятни ширини, добрата стара алтернатива с морска сол в лиген не е особено сполучлива, по-добре свалете малко Рекс Хънт.
Вкъщи ефектът е най-голям върху щипока в аквариума, който обикновено зимно време никъв не се мярка, а сега , подведен от Сантана и той го удари на тропик:

Изображение

Поздрав с нещо много любимо: http://www.youtube.com/watch?v=-V6Wlels06c

:wink:

Публикувано на: Пет Фев 27, 2009 10:33
от спас
Лелеее, абе ти си страхотен кулинар бе жена :shock:

Публикувано на: Пет Фев 27, 2009 11:42
от Lemuria
спасе,
туй последното не е май особена кулинария, ами си е чист макиаж и битовизъм... Ама зимата, ти добре знаеш, си е сезон за домашни самодейства, като далеч по-благородното воблеростроене например...

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 9:31
от Gaspoud d"Ankh
Мила ми Lemuria, няколко месеца вече ни държиш гладни :lol:
Смили се над бедните чревоугодници :lol:

Публикувано на: Съб Май 30, 2009 11:39
от Lemuria
:D :D :D
Драги ми Gaspoud, веднага търча към кухнята :lol:

Публикувано на: Съб Май 30, 2009 11:50
от Gaspoud d"Ankh
10X :lol:
Обещавам тея дни да отговоря с "Приказки с картинки" - "Кикерек /Лехчевска саламурка/" :lol:

Публикувано на: Съб Май 30, 2009 13:17
от Lemuria
...кикерек-а с това щуро име звучи вкусно...

Знам си, че доста хора тук са пристрастни към агнешкото :wink: Следващите три снимки долу са като реплика на едно много свежо великденско хайку:

[quote="Gaspoud d"Ankh"]Агънцъта.
Мълчат.
Пияни хора с лепкави ръце шумно спорят.
:wink:[/quote]

Благодарение на Христо имах възможност на Гергьовден да готвя сама в цяла професионална кухня, което за мен е равностойно на гмуркане в Големия бариерен риф. :lol:
Агнешкото натърках хубаво с лимон още предишната вечер и оставих да престои една нощ. Плешката напълних с ориз, дреболийки и повечко зеленилки –спанак, лапад, киселец, коприва, лук, чесън, масло, лимонена трева, черен пипер и мащерка.

Изображение

Главен готвач обаче тук е конвектоматът – чудна умна машинка, която освен че готви с допълнителен режим на пара, има и сонда с чувствителни сензори, които измерват температурата на месото в дълбочина.
Вместо да шия плънката, използвах клечки за зъби. Откритието в тази рецепта е лимонената трева, друг важен традиционен акцент е мащерката.

Изображение

Изображение

Намерих и друго подходящо приложение за лимонената трева.

Скариди върху подложка от аспержи



скариди
аспержи
два моркова
две чушки
два домата
пресен лук и чесън
лимонена трева,
каперси,
паста колеандър,
къри,
лимон, риган
оризово брашно
зехтин
сол


Изображение

Изображение

Скаридите се овалват в брашното и се запържват, постепенно към тях добавяте, лука, морковите, лимоновата трева, 1 ч.л. паста от колеандър, 1/2 сок от лимона

Изображение

После чушките, каперсите, доматите и подправките оставете да се запържат.

Изображение

Сварявате аспержите за двайсетина минутки във вода и сол и сервирате върху тях:

Изображение

Лимонената трева остава твърда, но придава характерен приятен вкус, а и геометрично си кореспондира с аспержите. :wink:

Бонус: малко тематични морски аранжировки на мезета за водка или винце:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави!

Публикувано на: Пон Юни 01, 2009 20:28
от Lemuria
Цели неща в гърне

три картофа
глава чесън / може и цяла глава лук
три тиквички
едно китайско зеле
глава карфиол
три-четири тиквички
шест бланширани зелени фасула
може моркови, праз…
три пържоли
маслинова паста


Пържолите навивате на руло с пълнеж от наситнен чесън, лук, копър, сушени домати, по три цели шушулки зелен фасул, сол, подправки - увивате в лист от китайско зеле, може да сложите вътре и тиквени семки, стафиди, маслинова паста…
Белите картофите, тиквичките, морковите. Слагате продуктите цели в кален съд – чесъна и лука отгоре. Поръсвате малко зехтин, половин чашка вода, сол. Захлупвате. Слагате в печката и печете на 200 градуса, колкото решите.

Изображение

Вадите в съд и посолявате. Ако ви се занимава, направете си сос:
студен сос - 50 на 50 майонеза, кисело мляко, чесън и магданоз
топъл сос - в 50 гр. масло запържвате две лъжици магданоз, добавяте две лъжици брашно, запържвате до златисто, отстранявате от котлона да изстине и добавяте един жълтък, разбъркан в чаша прясно мляко, завирате за 3 – 4 минути.

Изображение

Бяло или червено вино. Наздраве!

Предястие "салата Цезар - менте"

пилешко
скариди
бюкселско зеле
броколи
уорчестър / сметана
сушени калмали
каперси
зехтин
лимон,
сол
бейкроус със спанак


В тиган запържвате пилешко на кубчета, скариди, броколи, брюкселско, накрая добавяте сметана или сос уорчестър, малко пармезан,

Изображение

сваляте от котлона и добавяте сушени калмари и каперси.

Изображение


Нарязвате салатата Айзберг или накъсвате на едро обикновената салата. Слагате я като подложка и отгоре изсипвате смесените пиле с броколи и брюкселско зеле + калмарите и каперсите, заливате с две лъжици зехтин, половин зелен лимон, сол и 1 лъжица маслинова паста. Ако искате, добавяте кротони или натрошени на едро бейкроус със спанак и сервирате.