Рецепти от Лемурия

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Съб Ное 10, 2012 12:50

Благодаря, Златев!

Пробвахме рецептата за акулските коремчета, в която ни посвети. :)
Само че с обезкостени филенца от американска пъстърва.

Думи нямам!!!!!!!!

Изображение

Всеки кулинар трябва да вкуси това чудо на чудесата! 8)
Поздрави!

Аватар
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот tedy » Съб Ное 10, 2012 18:52

Ще го тествам със сигурност скоро време!Само и аз се чудех със каква друга риба да го заместя че нещо не се погаждаме със акулата...

Аватар
Златев
Мнения: 2039
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 468 пъти
получил Браво: 94 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Златев » Съб Ное 10, 2012 19:00

Много се радвам, че рецепатата се харесва! А още повече, че я пробвате с различни видове риби и така става все по-универсална и достъпна.

ПП
А най-ме радва като видя блюдата "облизани" в края на хапването, значи наистина е било вкусно!

ПП2
Готин сервиз.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Сря Ное 14, 2012 8:50

Искало ли ви се е да овладеете дадена манджа до степен на съвършенство?

За някои подобно овладяване означава да изчетат тон и половина литература по въпроса.
За други е достатъчно в рецептата да цитират гръмко име на капацитет или издание.
Трети изпаднат в дребнаво измерване на грамове и милилитри.

Ние тука обаче не търсим лесния път.
Даже напротив - ще изберем най-най-обраслата пътека през тръни, бурени и копривак, залагайки на недостъпния вир.
Ще си отправим поредното предизвикателство,
като изпробваме да овладеем изкуството на най-хаотичното нещо на света,
каквото е народният: Миш-маш!!! :P

Имам известно самочувствие, за да се захвана с такава свръх шантава и неподредена материя:
Най-чудесния миш-маш на света (наред с най-прекрасния доматен сос) прави мама.
От нея съм научила следните важни правила: :arrow:

Чушките трябва да са сиврия и да се запържат първи.
Доматите - меки, белени, нарязани на кубчета и наръсени с щипка захар, също да се задушат до запържване.
Яйцата се чукват последни и не се бъркат, а се разстилат с лек щрих, така че да останат “на парцали”.
Магданозът накрая нека да е повечко.
Ноу лук, ноу сирене, ноу червен пипер, ноу чубрица!

Никак не е лошо да си закърмен и отрасъл с качествен миш-маш. :)
Гуакамолето на българите, така да се каже!

Тъй като намеренията ми да овладея миш-маша са чисто завоевателни :twisted: , няма как да не се допитам до нечия по-брутална историческа мърдрост:
- Divide et impera! Разделяй и владей! - са казали римляните.
:!: Това ще е и разковничето в днешната рецепта.

М-и-ш – м-а-ш
(разделно готвене)

Продукти: чушки, домати, зехтин, олио, пъдпъдъчи яйца (подходящи са като големина за разделното ни готвене по цветове), подходящи цветове сол, магданоз.

По точка първа и точка втора от списъка с продукти – чушки и домати, нека проявим пъстра щедрост (Виж фиг. 1)

Изображение

М = черен домат – черно-зелена чушка,
И = оранжев домат – оранжева чушка
Ш = жълт домат – жълта чушка
М = розов домат – почти розова чушка
А = зелен домат – зелена чушка,
Ш = червен домат – червена чушка

Вече ви споделих механизма по приготвяне и златните правила.
Остава да разделим и завледеем:


Разнищваме миш-маша на м-и-ш – м-а-ш цветово
и го поднасяме сепариран под формата на порция Асорти,
Подреждайки хаоса му,
така ще завладеем материята и вкуса му
до степен близка на майсторството.

Изображение

За скептиците на заден план за всеки случай има по една мелба Класик.

Лъжичките, останали от събитието по разноцветното дегустиране,
заредени яко с положителна енергия от кулинарен кеф,
може да използвате за нещо такова:

Изображение

Снимката е от оригинален каталог в мрежата.

Живи и здрави!

Аватар
Златев
Мнения: 2039
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 468 пъти
получил Браво: 94 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Златев » Сря Ное 14, 2012 9:44

А тесните народни догми позволяват ли употреба топъл с много хляб или студен с ракия? :oops:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Сря Ное 14, 2012 11:05

Тук, струва ми се, ще се наложи консултация със специалист по термалните амплитуди на миш-маша :roll:

dzaekov
Мнения: 518
Регистриран на: Чет Дек 23, 2004 15:01

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот dzaekov » Пет Ное 16, 2012 12:09

Мама го прави, като предварително опече и обели чушките-добива леко пушен вкус. А аз го обичам на стайна температура, най-добре следващия ден. И като си помисля, че ракия ще пия чак довечера..... мъка!!!

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пет Ное 16, 2012 14:37

dzaekov,
Изписвам ти спешно следната лековита рецепта:
Нещо, което става за излапване още вряло-вряло от фурната по всяко време на денонощието. :)
Би могло да мине успешно дори за пълнозърнета закуска :wink:

Като ручейник в поточе

(мимикрия мезе)

Имам един много любим обитател на бистри и чисти рекички и потоци - домошар и скитник едновременно:

Изображение

Ручейникът, освен симпатична градивна речна единица, е уникален мъничък скулптор.

Като готвач-търсач на всякакви приложни техники и имитатор на природни рибосвързани феномени,
веднагически вадя коктейлни скариди от фризера. :twisted:

Докато се размразят, смилам на едро в блендера:
картофен чипс,
оризов чипс,
царевичен чипс,
пълнозърнест микс със семена,
микс сурови ядки,
малко трахна,
счукани сухари
и печен кадаиф.
Добавям лъжичка вегета.

Изображение

После мариновам скаридите в сок от половин рендосан белен домат, малко чесън, сол и няколко капки оцет.
Изчаквам 15 минутки.
Отцеждам всяка скаридка внимателно върху домакинска хартия.
Потапям я в разбито с лъжица соев сос яйце
и слагам върху купчинката.
Опашкулените скаридки мятам върху хартия за печене за не повече от 20 мин. на 200 градуса - зависи, разбира се, от големината на скаридите, за по-малки - по-кратко.

Изображение

После всички около масата се превръщат в лакоми пъстърви. :)
А всяка чаша е разпенено студено вирче с цвят на бира. :D

Аватар
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот tedy » Пет Ное 16, 2012 22:20

Само ако знаеш колко разказвам за тебе на колегите ми...... :D Свалям ти шапка за неизчерпаемото ти въобръжение !Сетих се какво ми каза един път Доктора(Doktor-5)-бате добре че не сме комшии с тебе че няма мога да минавам през вратата....

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Чет Ное 22, 2012 18:26

tedy, за да не плашим Doktor-5, ето предложение… с друга една по-метафорична калоричност: :lol:

Из въображението на една японка – Мицуми Козаса:

Изображение

Шегата на Мицуми има, предполагам, леко природозащитен привкус и с възглавничките художничката провокира консервативната суши-сашими гилдия, унищожаваща поголовно рибното богатство в Страната на изгряващото слънце.
Ние обаче ще пренебрегнем моралния аспект на тази текстилна закачка и ще се вдъхновим като едни з-а-к-о-с-т-е-н-е-л-и натуралисти-буквалисти: :P

Карантия-сандвич
(анатомично готвене - скелетиране)

Полезното в това готвене е, че е вегетарианско и така ще бъдем поне донякъде солидарни с японката. 8)

Ще скелетираме с тесто една интересна риба, приличаща на хвърчило, чийто подвид и друг път сме готвили тук.
Скат.
Селектирахме точно нея, защото вкъщи ми се намира симпатичен плюшен модел, който ще ми позволи да съм в допълнителен артистичен синхрон с Мицуми. 8)

Изображение

Освен това, рибата е хрущялна и има супер интересна “костна” система за наподобяване.

Изображение

Тестото ще бъде на основа бяло брашно – половин пакет, щипка сода, едно яйце, маргарин две лъжици, малко олио, две лъжици кисело мляко,сол, прясно мляко до получаване на средно твърдо тесто.
След като замесим, оставяме за час настрани, за да е по-разтегливо и подходящо за моделиране. Разпечатваме конструкцията на рибата, разточваме тестото и се заемам с арматурата на ската, която допълнително нанасяме на пластове, там където ни трябва релеф. За съжаление този етап така ме погълна, че съм забравила да снимам скелета в суров вид. :oops:
Прибираме тестото за 30 мин. в хладилника.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Изваждаме тестото и го мятаме директно във фурната за 20-25 минути.

Интересен бе отпечатъкът, който се беше получил върху хартията за печене. Много напомняше схемата, по която изградих модела. Ефектът не беше търсен и изненадата беше приятна: :shock: :)

Изображение

Резултатът: вкусна основа за сандвич с вид на вкаменелост :)

Остава да покажем по-подробни анатомични познания за устройството на този вид, като аранжираме карантиите:

Изображение

С други думи: проявяваме любознателност и разширяваме, вместо колана си, кръга на общата си култура. :lol:

Сандвичът, разбира се, може да бъде обогатен със сирена и кашкавали. Даже е задължително.
Забравете обаче салама, шунката, кренвиршите и филето.

Изображение

Ето и някои други по-лесни варианти на Карантия-сандвича:

Изображение

Може и Карантия-тапас: :wink:

Изображение

Аз отивам за сирене. :wink: :D

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Чет Дек 06, 2012 21:49

Енигматичен и харизматичен Никулден на всички! :D

Изображение

Който търси, намира :wink:

Изображение

И нека всеки намери своята версия! :)

Изображение

Живи и здрави!

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пет Дек 07, 2012 16:18

За годините и люспите
(проба)

Чували сте, че годините на шарана могат да бъда прочетени по люспите, нещо като при пръстените по стеблото на дървото.

Изображение

Ако искате да подчертаете някоя годишнина, ето поредната вдъхновена от рибите идея за десерт:

Разбивате няколко белтъка с пудра захар,
за пробата използвах 4 белтъка, чаена чаша и малко пудра захар.
Добавяте после 50 гр. кокосови стърготини.
Разбърквате. Разделяте сместа на две.
Втората част смесвате с две лъжици какао.
Върху хартия за печене правите така:

Ако годишнината е с по-символична стойност, може да приготвите сладки, ако пък става дума за някоя по-преклонна сантиментална годишнина – неминуемо нещата отиват от палачинка към ефектен слим-сладкиш.

Изображение

Запичате на 120 градуса, докато покафенеe леко по крайчетата (дългичко).

Изображение

Изчаквате да изстине и поднасяте за закуска.

Изображение

Аз утре ще пробвам оплетка от седемнадесет пръстенчета :) Седемнадесет мига от пролетта...

Готвихме кости, готвихме люспи, остава ни чили-чипс от перки :lol:

Още нещо за шараните…
Пробвайте някой път следната плънка за шаран: Запържвате в зехтин четири глави лук, нарязани на усмивки. Прибавяте малко балсамов оцет, лъжица захар и половин изстискан портокал и оставяте на котлона до карамелизиране на лука.
После мятате вътре шепа - две диви гъби, 5-6 сушени кайсии, нарязани на ленти, една нарязана сушена чушка (лесно се реже с ножица), 5-6 нарязани сушени домати, една малка жълта ябълка с кората и две шепи сурово кашу. Може и някоя и друга обезкостена маслина. Щипка черен пипер и кориандър, сол. Пълните намазания със сол и лимон шаран, а останалото нареждате отстрани, като добавяте чаша вода (или бяло вино). Запичате на фурна
.

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Съб Дек 08, 2012 23:54

Треска за Коледа
(украса за мезе)

Продукти:

дроб от треска

Изображение

трохи сърцевина от домашна содена питка 35%
кашкавалена извара 35%
кашкавал 25 %
олио от консервираната треска 5%
морска сол
черен пипер
сок от лимон

Изображение

Оформяме снежни топки около парченцата дроб от риба треска, която остава като сърцевина.

Украсяваме с материали от работилницата на Дядо Коледа

Изображение

Освен че са апетитни и красиви,

Изображение

не са и чупливи :wink:

Изображение

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 6 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Коце » Нед Дек 09, 2012 11:17

Това е готина рецепта! :)
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пон Дек 10, 2012 18:54

Като деца имахме такива картонени кукли за изрязване с цял гардероб за подмяна (ляво): / В риболовен аспект гардеробът би представлявал нещо подобно (дясно):

Изображение

В зимно-сладкарски контекст нещата придобиват следното заглавие:

Коледни сладки със сейфти глазура за подледен риболов

Изображение

Техниката е същата - изрязване и дресинг-апликация.

Изображение

20-25 минутки на 180 градуса, зависи от големината и дебелината на сладките, тези са с височина 18 см.
Особено подходящи с ябълков чай с канела и ром.

Изображение
* състав: основа – маслено тесто, за глазура – маслено тесто с канела и какао, сладко от горски ягодки

Изображение
* състав: основа – маслено тесто, за глазура – маслено тесто с канела и какао, сладко от зелени смокини

ШПЗ!!! ШПЗ!!! ШПЗ!!!

Изображение

:wink:


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта