Рецепти от Лемурия

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Вто Яну 22, 2013 13:20

Шейкит-шейкит, бейби
(кулинарно-риболовен речник)

шейк
получена чрез разклащане сладка студена напитка на млечна или сметанова основа. Името идва от англ. глагол "to shake" - клатя

клатушкасилно интуитивна и атрактивна изкуствена метална примамка за шейкване в различни водни слоеве. Нейно голямо предимство е както собствената игра при пропадане, така и възможността за водене във всякакви водни течения и облавяне на всякакви дълбочини. Блесната позволява разнообразни и неизчерпаеми техники на водене. Колебаещите и движения, съчетани с различни цветови окраски и холограмни отблясъци, я извеждат като истински витруоз в имитирането на естествена рибка.

Изображение

Рецепта: Едно кисело мляко, един банан.
Ако желаете, може да добавите няколко капки ванилия и плодова захар.
30 секунди с пасатора.

Лесен, семпъл и чудесен. :)

Хендмейдът при примамките е като домашно приготвената храна – освен че зарежда с енергия от всякакъв вид, като краен резултат няма база за сравнение :D

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Сря Яну 23, 2013 19:48

Супа с риби-пелмени
(за подобряване на кастинга)

Допълнението в скоби е шега, свързана с един спомен, който Христо обича да извиква от детството си.
Като малки с брат му, въпреки че хич не се свъртали в кухнята, имали специална любима супа, при приготвянето на която взимали дейно участие. Супа топчета. :P Причината била – състезание по кастинг на сурови топчета. Кой ще вкара най-много топчета във врящата тенджера, разбира се от възможно по-далече. Неуспешните опити не оставали ненаказани, така че може да си представите колко сериозна и отговорна задача бил прецизният кастинг.
По тоя повод ми щукна да претворя идеята за топчетата в кастинг с цветни пелмени с формата на рибки. :fish2:

Пълнеж: коктейлни скариди.
Тесто: бяло - яйце, брашно, мляко, вода, сол
червено – яйце, брашно, сок от цвекло, яйце брашно
оранжево –яйце, брашно, сок от моркови, сол
зелено – яйце, брашно, пасиран спанак, сол

Изображение

Техника на моделиране:
Поставяте скаридите в средата на кръгчето.
Сгъвате на две.
Получавате полумесец.
Една трета от него превивате два пъти (като опаковка на бонбон), за да получите опашката.
Притискате я с вилица.
Останалата част, тази с пълнежа, “обшивате” по крайчетата с вилица, бод за класическите пелмени.

Варите рибките в някакъв бульон – след като изплуват по повърхността, още около пет минутки.
Аз ползвах за целта една правена по друг повод супа от пилешки бульон, нахут, червен лук, ролца от раци, зелена ябълка, манго, вегета, която си пасна много добре като вкус с пелмените.
Поднасяте топли.

В някаква аналогична форма ви предлагам и едни рибешки бонбони .
Разтапяте шоколада на водна баня.
Изсипвате по лъжичките.
Аранжирате очите, люспите, точките, опашките.
Прибирате за половин час на студено, след което поднасяте пасажа като букет близалки в чашка.

Изображение

:fish2:

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пет Яну 25, 2013 14:54

Домашен аквариум
(витраж)

Изкуството ВИТРАЖ е вдъхновено не от друго, ами от въображението на някой щур рибар, влюбен в бистрите и кристални реки и потоци,
в цветните отражения на планинските вирчета,
в малките почти прозрачни рибки и силиконовите им цветни прозрачни имитации :D

За тестото:
два белтъка,
чаша и половина пълнозърнесто брашно,
чаша бяло брашно,
пет лъжици кисело мляко,
пудра захар чаша и половина,
канела
Добавяте зехтин до получаване на много меко тесто – подходящо за шприцоване. Взимате пликче с пластмасов цип - от тези в които ви слагат дребни кукички и атрибути в рибарския магазин.
Рязвате леко едното долно крайче с ножица и получавате удобен шприц.
Напълвате пликчето с тестото и запечатвате ципа.
Върху хартия за печене правите формички на рибки, като тези горе, ляво.

Изображение

След като приключите с първия модел рибки, в останалото ви тесто, добавете още брашно и щипка сода, докато стане подходящо за разточване с точилка.
После действайте по останалите техники, посочени на снимката.
Мятате всичко на 200 градуса, върху хартия за печене.

За стъклописите ще ви трябва смес от типа “захарно петле”
• 6 с.л. захар
• 1 с.л. оцет
• 2 с.л. вода, разбъркана с сладкарска боя: съответно червена, жълта, синя, зелена.
Всяка смес се вари, докато почне да се точи и стане на шупли. Моментът е малко фин – не трябва сместа да е нито прекалено течна, нито прекалено гъста. След това трябва да действате хем бързо, хем внимателно с лъжичка и цвят по цвят да попълвате килийките
Съвет: Направете повече от някоя смес и пробвайте с една, две сладки, преди да се развихрите по целите тави. Така ще придобиете що годе представа колко бързо и същевременно внимателно трябва да се действа.
Направите си различни видове домашни аквариуми, според пространството в дома и корема ви :lol:

Изображение

Ако искате, предварително може да поставите връзки на някои сладки, за да са подходящи за окачване или замятане.

Изображение

Ако книгата е прозорец към света, аквариумът пък е люк към света на рибите. :D Пред него може да следите налягането, активността, както и на какъв цвят воблер да заметнете. :lol:

Изображение

П.С.Очаквайте съвсем скоро още малко готвене на тема: бистрота и мътност – техники на замътняване/застройване на рибния бульон с цел по-добра резултатност в активността на вкуса. :wink:

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Съб Яну 26, 2013 16:07

Не бих се съгласила с поговорката “Лесно се лови риба в мътна вода”, но няма да излагам подробности по темата, защото има доста работа по теорията на един рибен бульон:

Бистрота и замътване
( петорна застройка на рибен бульон,
съпътствана от пет дегустаторски проби)


От ляво на дясно:
:arrow: чист рибен бульон от сьомгови
:arrow: рибен бульон с парцалива застройка от цяло яйце, тип курбан – врящият бульон се дръпва настрани и се подправя на тънка струйка с разбито предварително цяло яйце
:arrow: рибен бульон с топла застройка от жълтък и кисело мляко – врящият бульон се отделя настрани и се подправя с разбит жълтък с кисело мляко
:arrow: рибен бульон със застройка от брашнена запръжка – в зехтин се запържва брашно до златисто, прибавя се в него бульона, внимателно, да остане хомогенно
:arrow: рибен бульон със застройка от картофено пюре – картофеното пюре се разтваря с топлия бульон
:arrow: рибен бульон със студена застройка от прясно мляко и сметана – бульонът се отделя настрани, след като поизстине малко се добавя прясно мляко и сметана.

Изображение

Индивидуални резултати:
:arrow: парцалива застройка – силно подчертава вкуса, но не е съвсем прекрасна на вид
:arrow: жълтък и кисело мляко – размива вкуса, обобщава го, на вид - чудесна
:arrow: брашнена запръжка – приятен външен вид и кадифена материя, вкусът на бульона изтънява
:arrow: картофено пюре – утаява се, но пък подчертава вкуса
:arrow: прясно мляко и сметана – акцентира вкуса, ситни парцалчета от сметаната сред меката млечна материя, по-добре с течни сметанки за кафе

Бульонът се състоеше от килограм и половина - четири сьомгови опашки с една трета от костанта част и скелет и глава на сьомгова пъстърва, селъри, морков, праз, лимон, чесън, лук, магданоз, дафинов лист, девесил, черен пипер, сол.

Изображение

Варих всичко, във вързоп от тензух, в литър и половина вода, на слаб огън около 50 мин. Прецедих през цедка, заради пяната. И започнах пробите.

Накрая всички проби бяха съчетани в бульон с петорна застройка, беше добавена саламура от кисели краставички, ситно нарязан белен консервиран домат, зехтин, лимон, черен пипер, девесил. Морковчетата от тензуха бяха нарязани на ситно. Сьомгата беше старателно опощена, бузите на сьомговата пъстърва изчистени, супата върната на котлона до сгорещяване. Допълнително беше нарязан магданоз. Върху кръгче лимон беше апликирана люта камбичка, пълнена с извара и зехтин.

Изображение

:D

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 4 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Коце » Съб Яну 26, 2013 18:05

Ням ням ням!
Лятото ядох рибена супа от шаран, сьомга и магданоз, застроена с варена застройка! Беше наистина впечатляваща! :)
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Сря Яну 30, 2013 15:53

Пролетна голяма палачинка
(терапевтично готвене)

Лесна е, вкусна е и бърза.

За тестото:
Разбивате три яйца с кафена чашка прясно мляко. Добавяте чаша и малко брашно – забърквате с други думи една гладка хомогенна каша. Сипвате постепенно вътре чаша прясно мляко – докато получите една идея по-гъсто тесто от това за палачинки. Щипка сол, лъжичка захар. Разбърквате добре. Изсипвате в затоплена на 200 градуса тава, в която предварително сте препържили 50 грама масло.

Мятатевъв фурната и… тук следва най-интересната част:
:!: Изчаквате с каква форма ще ви изненада палачинката. Тя винаги се издува, тъй като тавата се оказва тясна за яйчената материя.
Идеята ми бе да използвам издутите части на палачинката за планини, които да покрия със спанак и зеленилки.
Надявах се през възвишенията да измоделирам планинска пъстървова река от оцветен белтък и покрити с мъх камъни от шам фъстък.

За реката: един разбит белтък, щипка сол, малко синя сладкарска боя.

За пролетното зелено:

Изображение

За да не сме съвсем в конфликт с времето навън, ползвах секви замразени заскрежени зелени ядливи материали. Ако помните, във фризера съм скътала компилация от всевъзможни пролетни зеленилки. :) Също така в зелената гама имах замразен спанак, брюкселско и броколи за клекове, шам фъстък за речни камъчета, покрити с уасаби мъх.

Ако сте късметлия, може във фурната да се случи това:

Изображение

Да ви призная честно, когато забърках палачинката, очаквах да се получи нещо тук-там нагънато, през което да прокарам речно корито. Явно желанието ми е било толкова силно, че, когато видях през люка на фурната :shock: – О, чудо! Какъв съвършен каньон :shock: се получава! - щях да падна. :D

Брюкселското и броколите отпаднаха, тъй като благодарение на естествено получилия се релеф, мащабът се промени значително и те се оказаха неподходящо големи.

А след като природата сама сътвори приказната картина на тайнствена и недостъпна пенлива планинска река, после беше лесно. :D

Спанака и сборните домашни замразени зеленилки задуших предварително в масло. След като поизстинаха, добавих сирене и един жълтък. Намазах изпъкналата част на релефа.
Белтъкът сам си зае мястото.

Изображение

Намазаната палачинка запекох на 200 градуса за още 5 минутки. Пяната на белтъка си остана буйна и пенлива, дори след изпичането.

Изображение

Остана терапията да преценя перспективните места и да помятам мислено. :wink:
:fish11:

Откриването на пъстървовия сезон'2013 е събитие, което не може да прескочим така лесно, както полузамръзнала планинска рекичка.

През 2011 година тостът край реката включваше червено вино и панирани пълнени с шкембе филийки, сделани по тертип “пълнен с калай домашен кастмастер”

Изображение

През 2012 наздравицата беше в компанията на препечени пъстървови филийки от типа "сделана по домашнаму цикада”

Изображение

2013 замислям да мине под знака на класиката:
сандвич в ретро кутийка - пълнозърнеста филийка с домашен пастет от сьомга,
плюс една вълшебна добавка: :!: пастетът ще бъде покрит с желирани капчици роса от совиньон блан :)

Изображение

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Чет Яну 31, 2013 22:27

Препечена пълнозърнеста филийка
с пастет от сьомга,
поръсена с роса от совиньон блан


Изображение

За пастета:
котлет от сьомга, 300 гр
чедър сирене, 200 гр
червена хавайска морска сол
сокът от четвърт портокал и половин лимон
прясно манго – обелено и нарязано на кубчета – чаена чаша

* впоследствие установих, че рецептата ще се получи още по-добре с още поне три лъжици сметана, за да стане пастетът още по-сатенен :) , добавете и тях, преди да пасирате и запечете.

За росата:
бяло вино – ползвах NO man’s land, совиньон блан, 2010
Gelefix extra на д-р Йоткер- 1 супена лъжица (вид желатин)

Прясната сьомга поставяте във фризера за около час.
В това време изсипвате 100 гр вино в купичка.
Разбърквате с пълна лъжица – желефикс екстра.
Затопляте на котлона, сваляте малко преди да заври.
Предварително сте обелили внимателно опаковка витамин С и опаковка Геритамин на блистер (той е с по-големи обли килийки).
Извадете хапчетата, без да натискате килийките, за да ги запазите облички.
Просто обелете фолиото с помощта на пенсета и изсипете витамините в кутийки.
Блистерите напълнете с желето и поставете във фризера за час.

Докато росата се охлажда, ви остава да пасирате съставките за пастета (като сьомгата обелвате и обезкостявате, разбира се).
Поставяте получената обща хомогенна паста в керамична купичка и покривате с фолио.
Купичката печете на водна баня, на 200 градуса за час.
Изчаквате да се поохлади.

Изображение

Препичате филийки пълнозърнест хляб.
Намазвате с пастета и подреждате отгоре полузамръзналите два размера капчици от блистерите.
Те след минутки ще се отпуснат и заблестят като утринна роса. :D

Изображение

Наслука на всички влюбени в пъстървовия риболов щастливци! :D
Дишайте с пълни гърди и бъдете щедри към реката! 8) :)

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пет Фев 08, 2013 10:49

Тонизиращ гъбен сос за духа и тялото


Изображение

Всеки недолюбващ капото и уважаващ дебелашкия хумор рибар знае златното правило, когато няма риба за боцкане, има гъби за щипане.
За да сме сигурни че ще тонизираме тотално обезсърчения, за соса ще ползваме съвсем НАРОЧНО гъби в четири състояния на духа и тялото:
замразени,
консервирани,
сушени
и пресни.

Запържваме в масло до златисто първо пресните кралски печурки, нарязани на колеца, добавяме замразените диви гъбки. Те ще обогатят запръжката с ароматен сос. След пет минутки сваляме от котлона пасираме всичко, връщаме на котлона и сгъстяваме с лъжичка смлени сушени манатарки, сол, черен пипер. Рецептата е малко иди-си-ела-си, защото пак сваляме от котлона и добавяме за гъзария половин лъжичка мариновани гъби с трюфел.
Каквото и да докоснете с този сос, на мига се превръща в истинско съкровище.

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пет Фев 08, 2013 10:51

За да допълним нашия кулинарен Рибен буквар,
трябва да споменем една приятна изненада от рибарския магазин, директно от щанда с дълбоко замразена риба:

РОЗОВА ТРЕСКА

Много вкусна.
Един от вариантите, в който се вписа добре беше сладко-кисел, в тиган с капак, върху канапе от кисело зеле, шалот и зехтин, поръсена с малко зелев сок, концентриран сок от нар, цвъцка розов грейпфрут, щрих розе, поне две лъжици захар, червени боровинки и цвекло. Задушава се до леко карамелизиране на соса-подложка.

Изображение

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пет Фев 08, 2013 10:53

Сом в коренище
Където има коренище, има и сом. :) Roots, bloody roots, дет се вика по макс-кавалерски Изображение :wink: ...
Да проверим, така ли е наистина.

Изображение

Рецептата включва две филета от сом, мариновани в половин мандарина, половин лимон, половин червен портокал, сол, девесил, черен пипер.
Корени: морков, лилав морков, пащърнак, селъри – морковите и пащърнака, нарязани на ленти, селърито - накъде отстрани.
Други: пресен чесън, зелена чушка, праз, шалот, консервирани белени домати
Зехтин.

Най-отдолу зехтин,
сома,
отгоре праза и доматките,
после обещаното коренище от всичко останало.
Пакетирате и запечатвате старателно в хартия за печене.
Мятате в печката на 200 градуса за 40 минутки.
Накрая пробвате с голи ръце :P

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Сря Фев 13, 2013 18:59

Като тотален поклонник на дъждовното време и при 50%-това прогноза за дъжд днес, вдъхновена от облачността, се заех да пека

Марокански дъждовен сладкиш
(рецепта в пълен синхрон с времето)

Сладкишът е марокански, защото е с марокански кускус и подправки, характерни за тези географски ширини.

:idea: В Мароко се срещат така наречените уади – пресъхващи реки, чиито сухи русла биват запълвани внезапно или периодично при проливни дъждове или в зимния сезон.

Изображение

Такава е същността и материята на нашия сладкиш. :wink:

Изображение

Сложността в изпълнението на рецептата е, че за да е наистина дъждовен десертът, е абсолютно задължително да съчетаете приготвянето му с дъжд.
Съставката “дъжд” е незаменима. Така че, проблемът е, че не бихте могли да го приготвите при безоблачно слънчево време.
Все пак имате свободата да подправите ястието с дъжд:
:arrow: преди,
:arrow: по време
:arrow: или след
приготвянето на сладкиша.

:arrow: Ако слагате дъжд “преди”, може да забъркате микса от продукти и да го оставите под дъжда за минутка при лек ръмеж или за секунди при евентуален порой.
:arrow: Може да добавите също така дъжд към водата в тавата, в която ще поставите купичките, тъй като те се пекат на водна баня, тоест в тава с вода.
:arrow: В краен вариант, ако се случи така, че да завали чак към края на рецептата, не ви остава нищо друго, освен да оставите сладкиша за миг на дъжда. При мен стана точно така - чак тогава заръмя. Побързах да извадя купичките на дъжда. Така върху карамелизираната гореща коричка, се получи интересен зърнест ефект:

Изображение

:arrow: Последният ви шанс е при сиропирането.

Ето и съставките.

За основата:
250 гр марокански кускус – готвили сме вече с този продукт тук, пак ще спомена, че няма нищо общо с широко използвания в риболова на плувка за лятна стръв варен кус-кус.
три яйца
половин кофичка кисело мляко
чаша захар
половин чаша зехтин
щипка сода
подправки: индийско орехче, карамфил, джинджифил, канела, звезден анасон, кардамон, лимонова кора, ванилия
пудра захар за поръсване.
дъжд

За водната баня: за предпочитане наберете си от тераста или двора чист дъжд - ако имате късмет с порой, напълнете тавата с дъжд, сложете в печката и след като се загрее, сложете купичките вътре. Така може да се каже дори, че сте готвили “в мъгла”.

За глазурата: два банана, три белтъка, чаша кашу, лъжица брашно, лъжица плодова захар, какао, ванилия

За заливката: лек захарен сироп, сварен със сушени кайсии, ако искате сложете и няколко капки лимон. Дъжд.

Смесваме продуктите, изсипваме по паничките, с помощта на цедка наръсваме отгоре слой пудра захар и мятаме в печката на водна баня за 40-50 минутки на 170 градуса или докато се зачерви отгоре.

В друг съд забъркваме два малки пасирани банана с шепа смляно кашу, лъжица брашно и лъжица плодова захар. Разбиваме три белтъка на сняг и ги добавяме внимателно вътре. Разделяме сместа на две. В едната половина добавяме две лъжици како. Върху хартия за печене оформяме облаци.

Изображение

Печем на 170 градуса, 10-12 минутки.
След изпичането можем да оставим сладкиша, без да го напояваме със захарен сироп – за тези които обичат кекс и не обичат дъжд :lol: . Сглобяваме облаците и наръсваме пороен дъждец от захар и цветни топченца под тъмния облак.
Да не забравите чадър-че…

Изображение

За истинските разбирачи от лошо време :P :) заливаме с кайсиевия лек захарен сироп, заоблачаваме с двата вида облаци и щриховаме под тъмния облак локален порой с цветни “капчици”.

Изображение

След чудодейно стечение на обстоятелствата днес в София :shock: разбрах и последното условие, за да сме сигурни 100%, че рецептата се е получила и сме покрили максималния спектър от вкусове...
Ами просто трябва по същото време, когато сте готови със сладкиша, да ви се случи това: :)

Изображение

Готвенето в синхрон с метеорологичното време се оказа истинско приключение.
Истина, истина ви казвам. :D

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пет Фев 15, 2013 9:47

Изображение

Закуска на тревата…

Изображение

…или пикник в кревата

(поливалентна рецепта)

Изображение

Взаимозаменяеми, тоест "/ "= "или":

извара /маскарпоне
парченца гъби / парченца маслини
каперси / кисели краставички
два сварени жълтъка / три лъжици паста от нахут
малко зехтин / малко лимон
сирене / пушен паламуд
кимион / черен пипер
кристална сол / морска сол

*само изварата с паламуда не ми се връзва, така че там вариантът си е твърдо (по-точно меко) маскарпоне :wink:

За поляната: ситен див лук, няколко листенца пресен розмарин
Пълнозърнест хляб със семена, с хмелов квас

Изображение
Наслука с импровизациите!

:fish2:

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Нед Фев 17, 2013 19:53

Изображение
*кадърът с рибките (в средата, ляво) е от Рибната църква в Асеновград - изглед отгоре, над аязмото от параклиса в двора. Вярва се, че който е праведен, когато погледне вътре, ще види някоя от рибите, саморазвъдили се там :)

Шаран в ароматна кора
(билкова рецепта)

Заливаме три лъжици цвят от лайка, лъжица цвят от бъз, лъжица липа с 300 мл вряла вода.
Добавяме три лъжици мед и всякакви пресни и сушени плодове и ядки.
Мариноваме шарана с половин лимон, сол и черен пипер и зехтин.
Пасираме билките и плодовете до образуването на хомогенна тинеста маса.
Смесваме с брашно пълнозърнесто:бяло в съотношение 9:1, лъжичка сода, сол, няколко лъжички зехтин до получаването на плътна гъста каша.
Върху хартия за печене правим подложка от тестото, поставяме рибата. Останалото тесто нанасяме отгоре.
Печем на 180 градуса, един час.
Коричката се отстранява лесно.

Изображение

Живи и здрави!

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Съб Фев 23, 2013 12:54

Изображение

:shock: :D

Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнениеот Lemuria » Пон Мар 25, 2013 19:31

Благовещение в мегафончета или 1/2 Великден във фунийки

В българската традиция, освен със съобщаването на благата вест, денят днес се свързва с настъпващата пролет
и е известен като Благовец или половин Великден.
Затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено".
На трапезата трябва да има риба, пече се пита.


Рецептата ни ще е три в едно – зелено+пита+риба
А избраната формата на фунията напомня мегафон, най-сигурният начин да съобщите вест.

Изображение

Питката: четвърт лъжичка суха мая, разтваряте в 150 мл хладко мляко, половин лъжичка захар.
В купа пресявате чаша и половина брашно, добавяте едно яйце, кафена чашка зехтин и млякото с маята, сол. Омесвате добре до получаване на средно меко тесто. Оставяте настрани. След час разточвате. Нарязвате на ленти. Увивате около фунийките. Печете на 180 градуса до пред-зачервяване.
Рибата: Две пъстърви одирате и задушавате за 5 мин, след което ги обезкостявате.
Зеленилките: пресен лапад, киселец, коприва, магданоз, копър, чесън, лук, замразен спанак.
Измивате листата, задушавате ги цели и после пасирате в блендера.
В получената зелена паста добавяте 200 гр настърган кашкавал, едно яйце, двете обезкостени пъстърви, сол, джоджен, мащерка, риган, малко зехтин, сол.
Изваждате фунийките. Изчаквате 5 мин. Отстранявате металната формичка. Пълните ги със зелената смес и рибата.
Запечатвате с орехи.
Връщате в печката за още 20 минутки на 150 градуса.
Като вкус напомня зелник.

Споделяте:

Изображение

Поздрав с едно клипче, правено от скъпи приятелки.
Живи и здрави и нека бъде хубава пролет и щастлив Великден!



Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта