Страница 1 от 1

кротушка

Публикувано на: Вто Окт 27, 2009 14:22
от sandi777
здравейте днес ходих за риба на река вит намерих едно местенце с много кротушка това е близо до село Ясен област Плевенска значи от 9ч.до2и30 може да се каже че сьм хванал коло 3 килограма кажете най добрия начин за приготвяне

Публикувано на: Вто Окт 27, 2009 15:50
от райчо китов
Кротушка="речно кебапче", тва ще рече яко кимион, млене, пръженйе и яко бири.
Наздраве.

Публикувано на: Вто Окт 27, 2009 21:55
от Бат Стан
Здравей колега,

значи работата е следната - изчистваш червата, а преди това с фино ножче изстъргваш много внимателно люспичките, като внимаваш целостта на рибките да не се наруши. След това пържиш или класически с бяло брашно, или с царевично. Аз лично предпочитам с царевично, но той като разполагаш с бая кротушки, може да опиташ и едното, и другото, за да прецениш как е по-вкусна. Върви отлично с биричка, или с охладено бяло вино. Задължително лимон се слага, ако не знаеш :D
Аз също ходих в маалата за кротушки, ама не успях да набарам място и едванаправих 7-8 рибета. Имаше едно, ама точно под далекопровода и мехвана шубе с 4 метровия телескоп. Иначе кълвяха некви досадни кленчоци.

Публикувано на: Пон Апр 26, 2010 22:02
от pen6
най- вкусни са пържени,в голяма купа, и да има топъл ръчен хляб!

Re: кротушка

Публикувано на: Пон Ное 24, 2014 14:35
от KOCENCEN
Да напомня че от Кротушка става една от най-вкусните рибени чорби.

Re: кротушка

Публикувано на: Пет Ное 28, 2014 21:55
от Asio
Ммм . Кротушка казваш а ? Гурме риба отвсякъде. За съжаление тотално се изпари от нашия район това малко чудо на природата. С брат ми като деца с рачила по Русенски Лом вадихме с хилядите. Имаше вирчета, в които беше като локва с попови лъжички, гъмжило. Сега няма и помен от тях. И на текето беше същата работа с половин хляб и едно рачило правиш една кофа за 2-3 часа, но това беше преди много много години. Интересно ми е дали колегите дето го посещават селския гьол ,виждат и една останала рибка? Ще ги разпитам.
Отплеснах се , за кротушката колега ти давам златен съвет. След като я почистиш от люспи и вътрешности ( аз я ям с люспите, много са вкусни, придават неповторима текстура, махам само вътрешностите ), вземаш опаковка с бамбукови пръчици за шишчета. Трябва да са от тънките, защото има един дебели и не сработват за целта. Осоляваш рибетата, омесваш ги на ръка само подсолени, и започваш да ги нанизваш на шишчетата през очите. Кротушката има голямо око и точно пасва на диаметъра на шишчетата. Редиш така докато си оставиш по 2 см. от двете страни, за да може да боравиш при изпържването им. След като си наредиш по пръчиците рибките, чак тогава така подредени и нанизани ги овалваш в царевично брашно. Така нанизани те запазват перфектно формата си и се борави много лесно при изпържване. Слагаш ги в нагорещената мазнина, след това хващаш цялото шишче и ги завърташ от другата страна. След изпържване с помоща на една вилица ги изнизваш от клечката и воала. Перфектно изпъжени изпънати и с идеална форма рибки. Без колчето става мачкано, мазало и накъсано. Както например по заведенията осират цацата,(ще ме извинявате ама си е така) купчина парчетии с никаква форма , тук глава там опашка и на места буци запържено брашно, супер свинщина.
Давам ти още една опция която е не по-малко оборотна от горе посочената. Ако рибетата наистина са от по-дребните, ползваш клечки за зъби. На една клечка влизат по 6-8 рибки, също много добър вариант е. Без "арматура" се разкашкават и се накъсват, накривяват се и имат много лош вид , затова трябва да има нещо, което да ги стифира по този начин. И при двата варианта може да ги слагаш в чиниите директно със шишчетата или клечките за зъби , а похапващите да си ги свалят една по една, което също е приятна заигравка. Едно към едно от всичко казано до момента, важи и за уклея , само че за уклей влизат само големите бамбукови шишчета за месо. Ще пусна тема за такъв уклей в този му вид, виждам често по борсите Дунавски уклей, добра идея ми хрумна.
Не съм пържил това адски вкусно рибе кротушка, от повече от 10 години , но помня всичко така сякаш го бях правил вчера. Моля се на господ да ми даде отново шанс да сложа този безспорно голям деликатес на трапезата си с приятели и чифт буренца с някоя немска светла качествена бира.

Поздрав .

Re: кротушка

Публикувано на: Пон Дек 01, 2014 12:55
от Мунчо
"Ти си моя ангел, ти си моя бог, ти си моя демон силен и жесток!" :D


п.с. На селската ми река, като повелителя на мухарите Росен Русенски е палувал като малък, все още има залежи от тази рибка, но за съжаление масовия размер е силно редуциран и гигантите по петнадесет сантиметра са съхранени единствено в детските ми спомени, откъдето никой не може да ги отнеме!

Re: кротушка

Публикувано на: Пон Дек 01, 2014 18:35
от Димитър Тодоров
Кротушката,освен това е и перфектна стръв за бяла риба,по-добре работи от уклейката.
Край Силистра знам само едно (пясъчно) местенце,където може да се потърси кротушка с голяма вероятност за улов.

Re: кротушка

Публикувано на: Вто Дек 02, 2014 16:40
от Златев
Едно време в Осъм между Ловеч и Троян вреше от кротушки.
Преди време с брат ми се натъкнахме на тези чудесни рибки и край Варна.

Re: кротушка

Публикувано на: Сря Дек 03, 2014 14:03
от panddov
В детството ми това беше първата рибка която започнах да ловя.С пръчка от тръстика ,с паче перо за плувка и повод с две кукички!Състезанието между нас беше колко двойки рибки ще направиш за излета!После майка ми ги пържеше нанизани на клечка за зъби,измити и посолени само.Късаш главичката,другото е станало малка топчица,изхвърляш я и хапваш рибката сладко-сладко.... :D

Re: кротушка

Публикувано на: Сря Дек 03, 2014 16:06
от Д.Граховски
Последната кротушка която хванах беше 2012 зимата на Струма, хвърлях на бял за уклейки и не знам как я праснах за опашката. Преди имаше доста, сега отдавна не съм чувал някой да хваща таквоз рибе из Струма.

Re: кротушка

Публикувано на: Сря Май 13, 2015 16:44
от babydoctor
Има ги, Мите, около Вуков мост съм ловил, а особено много и едри по Кресна-Сливница-Крушица-Каменица-Микрево. Ама от 5-6-7 години като захапах само и единствено спининга, не знам как е. Иначе на плувка и за трапезна риба само за кротушка и уклей бих се прежалил. Е и за дунавски попчета, ама друг да ми ги налови, щото сърце не трае... :D

Re: кротушка

Публикувано на: Сря Май 13, 2015 16:51
от Д.Граховски
babydoctor написа:Има ги, Мите, около Вуков мост съм ловил, а особено много и едри по Кресна-Сливница-Крушица-Каменица-Микрево. Ама от 5-6-7 години като захапах само и единствено спининга, не знам как е. Иначе на плувка и за трапезна риба само за кротушка и уклей бих се прежалил. Е и за дунавски попчета, ама друг да ми ги налови, щото сърце не трае... :D
абе преди 5-6 години и аз съм ловил, но последно време не съм виждал дори и из притоците, а преди имаше. А аз тотално на спининг съм от 2 години, преди това подмятах и плувката и пак йок. Та аз се съмнявам дали не е от затлачването на реката, защото последно време по реката се появяват водорасли, тиня и т.н. замърсители

Re: кротушка

Публикувано на: Сря Май 13, 2015 17:15
от babydoctor
Кротушката, знаеш, е претенциозна към кислорода колкото американката, с тази разлика, че не понася солена вода, а американката по едно време я отглеждаха в сетки в Черно море. Затова на времето са й викали Воденичарка, щото се е въдела в язовете под водениците - там тихо, кислород, колкото искаш. И понеже сме в кулинарен подфорум, най-добрата рецепта за нея и уклея е след изчистване и осоляване - половин, а по-добре един час киснене в бира, после пържене - било по традиционния начин, било по дунавския, по-добрия, с царевично брашно и свинска мас. Ох, окапах се - ако ги имаше по магазините, бих си ги купувал на цената на ципурат, че и повече... :D А на Майчица Струма, вярно й разказаха играта... :mrgreen:

Re: кротушка

Публикувано на: Сря Юли 01, 2015 4:42
от bai ves
Асен е БОГ! Правилно ви съветва, истински специфист- кулинар иевала на майка му. Жената е предала мега- био знания, екстра за това да се споделя. Браво Асене, искам да те почерпя малко кротушки, човече ще ги отпорим с на Драго малкия, ще го научим на рефлекс, а това с тоновете кротушки сме го минали повечето дърти кози :wink: