Плакия* /от лаврак/ в картинки
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Плакия* /от лаврак/ в картинки
/* по рецепта на баща ми - Златев Старши/
И така...
Най-после имах малко свободно време да се впусна из безкрайните дебри на любителската кулинария. В рибния магазин, от който често пазарувам, единствената сносна прясна риба в момента беше лавркът. Никога не бях ял тази иначе доста хвалена рибка и си казах - това ще да е.
Плакия готвех за първи път, но стана фамозна! За моите способности на лаик наистина стана "мозък"!
Ето я и рецептата стъпка по стъпка, в картинки и коментари!
Необходими продукти:
Риба - по-едри платерина, морски кефал, илария и други постни морски риби. речен кефал, шаран, бял амур, толстолоб.
Лук - 350 гр
Целина - средна глава
Моркови - 250 гр
Чесън - 2 глави
Домати - 750гр
Олио, Лимон, Магданоз, Дафинов лист, Черен Пипер - млян и на зърна, Сол.
Точните количества на зеленчуците търпят известни отклонения и изменения на пропорциите според вкуса ви Аз съм на принципа "Колкото повче, токова повече" и силно бях завишил почти всичко.
Ами... да започваме!
Вече добре почистените и измити от люспи и вътрешности риби се оставят за около 10-на минути в гевгир да се оцедят.
След това рибата се осолявя отвътре и отвън, както се и посипва с мления черен пипер. На кожата от двете страни се правят диагонални прорези в двете посоки, т.е. получават се ромбовидни фигурки. Залива се със сока на един лимон и се оставя да се маринова за около час.
През това време се заемаме със "зарзаватите"
Морковите и целината се нарязват на "сламки", а лукът - на полу-лунички. Задушават се в силно загрято олио.
Идва ред на чесънчето
Но...
Нещо съм пропуснал... нещо ми липсва...
АААА!
Така, с биричка край мен, мога да продължа вече
Та... Когато зеленчуците в тигана поомекнат
Прибавяме чесъна нарязан на "филийки"
След като и чесънът поумекне идва редът на последните съставки - доматите и, дафиновия лист и зърната черен пипер
Всичко това като се "гушне" в тигана се оставя на слаб огъ да покъкри около пет минути.
След това се разстилат като килимче в подходяща тавичка /плаке/,
рибите се поставят отгоре,
и се покриват с тънки резенчета лимон без кора и семки.
Всичко това мятаме в предварително загрята до 200C фурна за около 40-50 минути
Консумира се с бяло вино или бира. На следващия ден е в пъти по-вкусно! :D
Да ви е сладко и "Наздраве!" !
ПП
Накрая се поръсва със ситно скълцан магданоз, но бях пропуснал да си набавя
ПП2
Приемам коментари, критики и забележки
И така...
Най-после имах малко свободно време да се впусна из безкрайните дебри на любителската кулинария. В рибния магазин, от който често пазарувам, единствената сносна прясна риба в момента беше лавркът. Никога не бях ял тази иначе доста хвалена рибка и си казах - това ще да е.
Плакия готвех за първи път, но стана фамозна! За моите способности на лаик наистина стана "мозък"!
Ето я и рецептата стъпка по стъпка, в картинки и коментари!
Необходими продукти:
Риба - по-едри платерина, морски кефал, илария и други постни морски риби. речен кефал, шаран, бял амур, толстолоб.
Лук - 350 гр
Целина - средна глава
Моркови - 250 гр
Чесън - 2 глави
Домати - 750гр
Олио, Лимон, Магданоз, Дафинов лист, Черен Пипер - млян и на зърна, Сол.
Точните количества на зеленчуците търпят известни отклонения и изменения на пропорциите според вкуса ви Аз съм на принципа "Колкото повче, токова повече" и силно бях завишил почти всичко.
Ами... да започваме!
Вече добре почистените и измити от люспи и вътрешности риби се оставят за около 10-на минути в гевгир да се оцедят.
След това рибата се осолявя отвътре и отвън, както се и посипва с мления черен пипер. На кожата от двете страни се правят диагонални прорези в двете посоки, т.е. получават се ромбовидни фигурки. Залива се със сока на един лимон и се оставя да се маринова за около час.
През това време се заемаме със "зарзаватите"
Морковите и целината се нарязват на "сламки", а лукът - на полу-лунички. Задушават се в силно загрято олио.
Идва ред на чесънчето
Но...
Нещо съм пропуснал... нещо ми липсва...
АААА!
Така, с биричка край мен, мога да продължа вече
Та... Когато зеленчуците в тигана поомекнат
Прибавяме чесъна нарязан на "филийки"
След като и чесънът поумекне идва редът на последните съставки - доматите и, дафиновия лист и зърната черен пипер
Всичко това като се "гушне" в тигана се оставя на слаб огъ да покъкри около пет минути.
След това се разстилат като килимче в подходяща тавичка /плаке/,
рибите се поставят отгоре,
и се покриват с тънки резенчета лимон без кора и семки.
Всичко това мятаме в предварително загрята до 200C фурна за около 40-50 минути
Консумира се с бяло вино или бира. На следващия ден е в пъти по-вкусно! :D
Да ви е сладко и "Наздраве!" !
ПП
Накрая се поръсва със ситно скълцан магданоз, но бях пропуснал да си набавя
ПП2
Приемам коментари, критики и забележки
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Прав е Жоро - а това със сезона в днешно време... Някъде в зората на демокрацията едно приятелче сглоби туроператорска фирма, до Капалъчарши и обратно. шашардисан от изобилието на пресни домати на пазара, дръпва един познат турчин и го пита - чшш, кога най-рано излизат доматите при вас, бе? Оня го изгледал недоумяващо и казал - в 5 сутринта...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Имаш право, Мунчо - може да се добави малко бяло винце, но трябва наистина да е малко, защото ако се прекали, от съчетането с киселото от доматите и лимона може да се получи нежелан ефект. Но по-скоро на мен не ми дойде не ум И да - при задушаването май е най-добре, малко преди да свалим зеленчуците от котлона, да се добави винцока. Поне аз така го виждам
Следващия път - с пиперки и бяло вино
Следващия път - с пиперки и бяло вино
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Коце, стига скара и мЯсо да имате - навсякъде съм с вас
Ножът е кобиниран уред за чистене на риба, купен за левче. Стоманата му е под всякаква критика, но за сметка на това като уред е страшно удобно. Сваля люспите дори и на костура Острия и тънък връх пори всичко, а прорезът в средата е по-скоро да се "оттичат" люспите от там, за да не ти се трупат връз ножа и пръстите, а не за белене. И аз помислих, че е за белене, но идва сякаш за левичари и не е достатъчно остро
ПП
Кога казваш е скарата?
ПП2
Е да, ножът има и 2 "пиставки" за отваряне, но не ми се срискува да развалям ножа или да се порежа, докато ги изпробвам
Ножът е кобиниран уред за чистене на риба, купен за левче. Стоманата му е под всякаква критика, но за сметка на това като уред е страшно удобно. Сваля люспите дори и на костура Острия и тънък връх пори всичко, а прорезът в средата е по-скоро да се "оттичат" люспите от там, за да не ти се трупат връз ножа и пръстите, а не за белене. И аз помислих, че е за белене, но идва сякаш за левичари и не е достатъчно остро
ПП
Кога казваш е скарата?
ПП2
Е да, ножът има и 2 "пиставки" за отваряне, но не ми се срискува да развалям ножа или да се порежа, докато ги изпробвам
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- sword-fish
- Мнения: 177
- Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 22:17
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Обещах при згоден случай да я пробвам тая рецепта.В неделя имах щастието да дръпна няколко шарана,поканих приятели и организирах следриболовен банкет.Реших,че сега е момента.Рибата я приготвя жена ми.За съжаление тя категорично отказа да снима подробно,но все пак като компромис направи една снимка преди фурната
Пропуснах да кажа на жената да капне малко вино както предложи Мунчо,но нищо така ще имам повод да я направя пак.Крайния резултат:
Кво да ви кажа колеги-всички си облизаха чинйте.Еваларка Златев включвам тая рецепта в моя арсенал.
Пропуснах да кажа на жената да капне малко вино както предложи Мунчо,но нищо така ще имам повод да я направя пак.Крайния резултат:
Кво да ви кажа колеги-всички си облизаха чинйте.Еваларка Златев включвам тая рецепта в моя арсенал.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!