Плакия* /от лаврак/ в картинки

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от Златев »

/* по рецепта на баща ми - Златев Старши/

И така...
Най-после имах малко свободно време да се впусна из безкрайните дебри на любителската кулинария. В рибния магазин, от който често пазарувам, единствената сносна прясна риба в момента беше лавркът. Никога не бях ял тази иначе доста хвалена рибка и си казах - това ще да е.
Плакия готвех за първи път, но стана фамозна! За моите способности на лаик наистина стана "мозък"!
Ето я и рецептата стъпка по стъпка, в картинки и коментари!

Необходими продукти:
Риба - по-едри платерина, морски кефал, илария и други постни морски риби. речен кефал, шаран, бял амур, толстолоб.
Лук - 350 гр
Целина - средна глава
Моркови - 250 гр
Чесън - 2 глави
Домати - 750гр
Олио, Лимон, Магданоз, Дафинов лист, Черен Пипер - млян и на зърна, Сол.

Точните количества на зеленчуците търпят известни отклонения и изменения на пропорциите според вкуса ви :) Аз съм на принципа "Колкото повче, токова повече" и силно бях завишил почти всичко.

Ами... да започваме!

Вече добре почистените и измити от люспи и вътрешности риби се оставят за около 10-на минути в гевгир да се оцедят.
След това рибата се осолявя отвътре и отвън, както се и посипва с мления черен пипер. На кожата от двете страни се правят диагонални прорези в двете посоки, т.е. получават се ромбовидни фигурки. Залива се със сока на един лимон и се оставя да се маринова за около час.

Изображение

През това време се заемаме със "зарзаватите"

Изображение

Морковите и целината се нарязват на "сламки", а лукът - на полу-лунички. Задушават се в силно загрято олио.

Изображение

Изображение

Идва ред на чесънчето :D
Но...
Нещо съм пропуснал... нещо ми липсва...
АААА!

Изображение

Така, с биричка край мен, мога да продължа вече :lol:
Та... Когато зеленчуците в тигана поомекнат

Изображение

Прибавяме чесъна нарязан на "филийки"

Изображение

След като и чесънът поумекне идва редът на последните съставки - доматите и, дафиновия лист и зърната черен пипер :)

Изображение

Изображение

Всичко това като се "гушне" в тигана се оставя на слаб огъ да покъкри около пет минути.
След това се разстилат като килимче в подходяща тавичка /плаке/,

Изображение

рибите се поставят отгоре,

Изображение

и се покриват с тънки резенчета лимон без кора и семки.

Изображение

Всичко това мятаме в предварително загрята до 200C фурна за около 40-50 минути

Изображение

Консумира се с бяло вино или бира. На следващия ден е в пъти по-вкусно! ;):D

Да ви е сладко и "Наздраве!" !

Изображение

ПП
Накрая се поръсва със ситно скълцан магданоз, но бях пропуснал да си набавя :oops:

ПП2
Приемам коментари, критики и забележки ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Забравил си чушка да нарежеш. Не, че е съществено де.
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Това с пиперката не е лоша идея :)
Но как да се сетя като не им е сезон :oops: :lol: :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Бре, не било сезон! Иди в Била или Пикадили, там чушки да искаш само. Аз пък си имам бланширани и замразени във фризера. Като ти потрябва свиркай. :D
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Прав е Жоро - а това със сезона в днешно време... :roll: Някъде в зората на демокрацията едно приятелче сглоби туроператорска фирма, до Капалъчарши и обратно. шашардисан от изобилието на пресни домати на пазара, дръпва един познат турчин и го пита - чшш, кога най-рано излизат доматите при вас, бе? Оня го изгледал недоумяващо и казал - в 5 сутринта... :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Страхотно! Може и ма-а-а-а-лко бяло винце да се капне в тавичката при печенето, или да се добави при заддушаването на зеленчуците...
И действително тази манджа е най-хубава студена!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Мнение от Коце »

Златев,
зимаме те за полеви скараджия! :)

Я кажи тоя уред в ляво май ми прилича на нож за сирена, картофобелачка,отварачка за бира и консерви и трион в едно:

Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Имаш право, Мунчо - може да се добави малко бяло винце, но трябва наистина да е малко, защото ако се прекали, от съчетането с киселото от доматите и лимона може да се получи нежелан ефект. Но по-скоро на мен не ми дойде не ум :oops: :lol: И да - при задушаването май е най-добре, малко преди да свалим зеленчуците от котлона, да се добави винцока. Поне аз така го виждам :roll:
Следващия път - с пиперки и бяло вино ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Коце, стига скара и мЯсо да имате - навсякъде съм с вас :lol: :lol:
Ножът е кобиниран уред за чистене на риба, купен за левче. Стоманата му е под всякаква критика, но за сметка на това като уред е страшно удобно. Сваля люспите дори и на костура :shock: Острия и тънък връх пори всичко, а прорезът в средата е по-скоро да се "оттичат" люспите от там, за да не ти се трупат връз ножа и пръстите, а не за белене. И аз помислих, че е за белене, но идва сякаш за левичари и не е достатъчно остро :)

ПП
Кога казваш е скарата? :roll: :lol: :lol:

ПП2
Е да, ножът има и 2 "пиставки" за отваряне, но не ми се срискува да развалям ножа или да се порежа, докато ги изпробвам :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Този уред трябва да е в торбето на всеки рибар. Аз имам и един друг, ама ся не мога да ви го пусна, щото много се натумбих и ми се спи.
Аватар
sword-fish
Мнения: 177
Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от sword-fish »

Aбе , Златев тази вкусотия кой може да я критикува ?
Перфектно е .
vsv
Мнения: 173
Регистриран на: Пон Мар 22, 2010 21:40
Местоположение: гр.София

Мнение от vsv »

sword-fish написа:Aбе , Златев тази вкусотия кой може да я критикува ?
Перфектно е .
Да изглежда много добре :D
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

Браво Златев :!: Ти ме амбицира да я пробвам тая рецепта.Съгласен съм с Мунчо за виното.Мисля,че трябва да се сложи с доматите,една кафяна чаша ще стигне.
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

Обещах при згоден случай да я пробвам тая рецепта.В неделя имах щастието да дръпна няколко шарана,поканих приятели и организирах следриболовен банкет.Реших,че сега е момента.Рибата я приготвя жена ми.За съжаление тя категорично отказа да снима подробно,но все пак като компромис направи една снимка преди фурната
Изображение
Пропуснах да кажа на жената да капне малко вино както предложи Мунчо,но нищо така ще имам повод да я направя пак.Крайния резултат:
Изображение
Изображение
Кво да ви кажа колеги-всички си облизаха чинйте.Еваларка Златев включвам тая рецепта в моя арсенал.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Браво, Оги! Потекоха ми лигите! Тези дни и аз съм намислил да "плакосам" едни шаранета ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”