Заека Валю или Пълнен заек - зарезАн
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Заека Валю или Пълнен заек - зарезАн
Знам, че не е много рибна рецептата, ама по подобен начин приготвям и Никулденския шаран, така че може да си представяте един шарко наместо Зайченцето нежно кръстено за случая Валю...
И такаааа...
Продукти:
1 заек към 2 кила или какъвто ви попадне.
100 гр пушен бекон, бут, врат в зависимост колко мазнинка си има зайчето.
250 гр кайма
2 глави лук
2 глави чесън
3 с.л. ориз
3-4-5 гъби
дреболиите на заека, ако ги няма увеличаваме гъбите.
2 ч.л. джоджен сух или 2 с.л. пресен нарязан на дребно.
Плънката:
Запържвам в 2-3 с.л. олио каймата, пушеното беконче и дреболиите нарязани на кубчета. Добавям нарязаните гъбки, лук и 1 глава чесън. Когато остане на масло добавям измития ориз и джоджена. Като се позапържи и той, добавям 6-7 с.л. хладка вода и намалям огъня на минимум. Свалям от огъня, когато ориза поеме почти всичката вода. Оставям да изстива.
Така изглежда до тук...
Заю:
Измит и подсушен го шпиковам с другата глава чесън и със собствената му мазнинка от около бъбреците. Може да се шпикова и с бекон. Така не става прекалено сухо месото.
Натривам от вътре и отвън със сол и черен пипер, след което лекичко запържвам зайчето от всички страни (без коремчето за да не се разкъсва когато го шия).
Ето го и него.
Следва пълнене и едновременно с това шиене с голямата губерка - фестон бод:
Когато сме готови слагаме Заю да спинка върху едни катрофелки или върху метална или дървена скара поставена на дъното на тавичката.
Както е видно аз предпочитам картофките.
Намазвам гадинката с масло, поръсвам с джоджен и наливам чаша вода или вино на дъното на тавата, след което плътно покривам с ауминиево фолио, като внимавам да не се залепя на месото.
Ето така:
Пече се във фурната на 200 градуса в продължение на 1.5 - 2 часа, без да се любопитства
След това време, махам фолиото и оставям да се "изчерви" отгоре, като 1-2 пъти го поливам със соса от тавичката.
Целта е да се получи нещо такова:
А после и така:
Консумира се с леко, бяло или червено охладено винце, за предпочитане с плодов аромат.
И такаааа...
Продукти:
1 заек към 2 кила или какъвто ви попадне.
100 гр пушен бекон, бут, врат в зависимост колко мазнинка си има зайчето.
250 гр кайма
2 глави лук
2 глави чесън
3 с.л. ориз
3-4-5 гъби
дреболиите на заека, ако ги няма увеличаваме гъбите.
2 ч.л. джоджен сух или 2 с.л. пресен нарязан на дребно.
Плънката:
Запържвам в 2-3 с.л. олио каймата, пушеното беконче и дреболиите нарязани на кубчета. Добавям нарязаните гъбки, лук и 1 глава чесън. Когато остане на масло добавям измития ориз и джоджена. Като се позапържи и той, добавям 6-7 с.л. хладка вода и намалям огъня на минимум. Свалям от огъня, когато ориза поеме почти всичката вода. Оставям да изстива.
Така изглежда до тук...
Заю:
Измит и подсушен го шпиковам с другата глава чесън и със собствената му мазнинка от около бъбреците. Може да се шпикова и с бекон. Така не става прекалено сухо месото.
Натривам от вътре и отвън със сол и черен пипер, след което лекичко запържвам зайчето от всички страни (без коремчето за да не се разкъсва когато го шия).
Ето го и него.
Следва пълнене и едновременно с това шиене с голямата губерка - фестон бод:
Когато сме готови слагаме Заю да спинка върху едни катрофелки или върху метална или дървена скара поставена на дъното на тавичката.
Както е видно аз предпочитам картофките.
Намазвам гадинката с масло, поръсвам с джоджен и наливам чаша вода или вино на дъното на тавата, след което плътно покривам с ауминиево фолио, като внимавам да не се залепя на месото.
Ето така:
Пече се във фурната на 200 градуса в продължение на 1.5 - 2 часа, без да се любопитства
След това време, махам фолиото и оставям да се "изчерви" отгоре, като 1-2 пъти го поливам със соса от тавичката.
Целта е да се получи нещо такова:
А после и така:
Консумира се с леко, бяло или червено охладено винце, за предпочитане с плодов аромат.
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
-
- Мнения: 953
- Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 23:12
- Местоположение: sofia
- дал Браво: 17 пъти
- получил Браво: 38 пъти
-
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря Дек 23, 2009 16:09
- Местоположение: в балкана
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 1 път
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Я... това за сефте го чувам, ама звучи обещаващо.ecoplast написа:Корчев, следващият път пробвай заек в тиква, става убиец.... В петък правих, ама като не ме бива по снимането и писането...
Сподели с 2-3 приказки, другото ще го импровизирам
Пък напролет, ще направим едно яренце пълнено с зайченце а то с пиленце а в него кюфтенца
Те в тоя крематориум:
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Не си човек....koragroup написа: Те в тоя крематориум:
Вече няколко пъти успешно правим у нас кавърма в тиква - много вкусно ястие!ecoplast написа:Корчев, следващият път пробвай заек в тиква, става убиец.... В петък правих, ама като не ме бива по снимането и писането...
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Кавърма в тиква?!?...нещо не звучи български и национално. Относно крематориума и пълнен Зайо - утре ще съм в Руси и сериозно ще обсъдим имат ли почва морковите и картохите шпиковани с бамя в тая рецепта. Сериозно говоря - Зайо е замразен на таваня у Лиебхер и само го мисля как и с кво.
П.П. Питане - относно див или питомен и споделяне рецепти за маринати.
П.П. Питане - относно див или питомен и споделяне рецепти за маринати.
- ecoplast
- Мнения: 3540
- Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
- Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
- получил Браво: 4 пъти
Корчев, кат видяу крематориумът, шъ додъ личну да го приготвъ...бараббар с виновникът де. А иначе съ сещам за агне по тиловашки, дет наште старшинки ядяха...и понеже бяха 6 имаше за предястие и по един пълнен заек от на пред....
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Бравус!
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: Заека Валю или Пълнен заек - зарезАн
Абе нещо на календарен принцип ми се случват нещата напоследък
Дежавюто със сърцата, а сега и "Заю дългоухи наднича от фурната"...
Без много приказки, те картинките всичко си казват
Дежавюто със сърцата, а сега и "Заю дългоухи наднича от фурната"...
Без много приказки, те картинките всичко си казват
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора