Заека Валю или Пълнен заек - зарезАн

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Заека Валю или Пълнен заек - зарезАн

Мнение от koragroup »

Знам, че не е много рибна рецептата, ама по подобен начин приготвям и Никулденския шаран, така че може да си представяте един шарко наместо Зайченцето нежно кръстено за случая Валю...

И такаааа...

Продукти:
1 заек към 2 кила или какъвто ви попадне.
100 гр пушен бекон, бут, врат в зависимост колко мазнинка си има зайчето.
250 гр кайма
2 глави лук
2 глави чесън
3 с.л. ориз
3-4-5 гъби
дреболиите на заека, ако ги няма увеличаваме гъбите.
2 ч.л. джоджен сух или 2 с.л. пресен нарязан на дребно.

Плънката:
Запържвам в 2-3 с.л. олио каймата, пушеното беконче и дреболиите нарязани на кубчета. Добавям нарязаните гъбки, лук и 1 глава чесън. Когато остане на масло добавям измития ориз и джоджена. Като се позапържи и той, добавям 6-7 с.л. хладка вода и намалям огъня на минимум. Свалям от огъня, когато ориза поеме почти всичката вода. Оставям да изстива.

Изображение

Така изглежда до тук...

Заю:
Измит и подсушен го шпиковам с другата глава чесън и със собствената му мазнинка от около бъбреците. Може да се шпикова и с бекон. Така не става прекалено сухо месото.
Натривам от вътре и отвън със сол и черен пипер, след което лекичко запържвам зайчето от всички страни (без коремчето за да не се разкъсва когато го шия).

Изображение

Ето го и него.

Следва пълнене и едновременно с това шиене с голямата губерка - фестон бод:

Изображение


Когато сме готови слагаме Заю да спинка върху едни катрофелки или върху метална или дървена скара поставена на дъното на тавичката.

Изображение

Както е видно аз предпочитам картофките.

Намазвам гадинката с масло, поръсвам с джоджен и наливам чаша вода или вино на дъното на тавата, след което плътно покривам с ауминиево фолио, като внимавам да не се залепя на месото.

Ето така:

Изображение


Пече се във фурната на 200 градуса в продължение на 1.5 - 2 часа, без да се любопитства :wink:

След това време, махам фолиото и оставям да се "изчерви" отгоре, като 1-2 пъти го поливам със соса от тавичката.

Целта е да се получи нещо такова:

Изображение


А после и така:

Изображение

Консумира се с леко, бяло или червено охладено винце, за предпочитане с плодов аромат.
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
emil petkov
Мнения: 953
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 23:12
Местоположение: sofia
дал Браво: 17 пъти
получил Браво: 38 пъти

Мнение от emil petkov »

Както съм гладен на нощна смяна, направо взех да откачам. Много добре изглежда, а и на вкус предполагам, че е още по-добре.
НАСЛУКА.
http://starividri.org/
http://www.album.bg/detelini/?page=1
http://nojove.weebly.com/index.html
bountyhunter1
Мнения: 810
Регистриран на: Сря Дек 23, 2009 16:09
Местоположение: в балкана
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 1 път

Мнение от bountyhunter1 »

като гледам сте го оградили с картофки да не избяга предполагам.
:D :D :D
....понеже, откакто имам Rayz, не ловя с нищо друго...
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Ммммм...... :D
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
quietriot
Мнения: 9345
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 107 пъти
получил Браво: 155 пъти

Мнение от quietriot »

Корчеввввввв, не съм ял бе, диетирам :lol:
Аватар
ecoplast
Мнения: 3540
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

Корчев, следващият път пробвай заек в тиква, става убиец.... В петък правих, ама като не ме бива по снимането и писането... :oops:
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от koragroup »

ecoplast написа:Корчев, следващият път пробвай заек в тиква, става убиец.... В петък правих, ама като не ме бива по снимането и писането... :oops:
Я... това за сефте го чувам, ама звучи обещаващо.
Сподели с 2-3 приказки, другото ще го импровизирам :wink:

Пък напролет, ще направим едно яренце пълнено с зайченце а то с пиленце а в него кюфтенца :wink:

Те в тоя крематориум:

Изображение
:D :wink:
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Мнение от Коце »

koragroup написа: Те в тоя крематориум:
Изображение
:D :wink:
Не си човек....
ecoplast написа:Корчев, следващият път пробвай заек в тиква, става убиец.... В петък правих, ама като не ме бива по снимането и писането... :oops:
Вече няколко пъти успешно правим у нас кавърма в тиква - много вкусно ястие! :)
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Кавърма в тиква?!?...нещо не звучи български и национално. Относно крематориума и пълнен Зайо - утре ще съм в Руси и сериозно ще обсъдим имат ли почва морковите и картохите шпиковани с бамя в тая рецепта. Сериозно говоря - Зайо е замразен на таваня у Лиебхер и само го мисля как и с кво.

П.П. Питане - относно див или питомен и споделяне рецепти за маринати.
Аватар
ecoplast
Мнения: 3540
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

Корчев, кат видяу крематориумът, шъ додъ личну да го приготвъ...бараббар с виновникът де. А иначе съ сещам за агне по тиловашки, дет наште старшинки ядяха...и понеже бяха 6 имаше за предястие и по един пълнен заек от на пред....
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Мнение от Коце »

joro_olyмпус написа:Кавърма в тиква?!?...нещо не звучи български и национално
То вкусното си е вкусно! Дреме ми от къде е!
Иначе тая рецепта е заимствана от няква кръчма в Еленския балкан, а те от къде не знам...:)
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Провокивате ме и за това отварям нова тема, ама имам проблем.
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Днеска възпроизведох на адаша рецептата, ама понеже днес е национален празник, та затова моят заек се казва "Ганьо", а не "Вальо", а, и беше си загубил някъде главата. Стана екстра. Абе, аз на адаша и рибената чорба възпроизведох, та знам къде е истината.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от koragroup »

Бравус!
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Re: Заека Валю или Пълнен заек - зарезАн

Мнение от koragroup »

Абе нещо на календарен принцип ми се случват нещата напоследък :lol:
Дежавюто със сърцата, а сега и "Заю дългоухи наднича от фурната"...

Без много приказки, те картинките всичко си казват :wink:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”