Чируз от морска риба

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
TeHeB
Мнения: 545
Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
Местоположение: Burgas
получил Браво: 1 път

Чируз от морска риба

Мнение от TeHeB »

Ако някой знае някаква рецепта за чируз на дребна морска риба .. (сафрид , цаца) нека даде някаква идея.Аз пробвах и вижте кво ми се получи:
сложих цацата в много солена вода за 12 часа след това я полях с оцет (да не я кажат мухи) на слънце за 1/2 часа и я завързах на едни конци на слънце да се суши не нещо не ми се получава. !! H E L P !! :shock:
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Оцета се налива заедно със солта и след това няма проблеми. Съхне няколко дни.
Станимир
Мнения: 1762
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 16:28
Местоположение: София
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 7 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Станимир »

На сянка става по-добре според мен.
Успех! :D
outsider написа:ПъСъ - "улов" е термин от жаргона на корсфишинга , също като "дропер" или "изтичане". Не ни обръщай внимание.
Иво 82
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Фев 20, 2008 23:26
Местоположение: Перник

...

Мнение от Иво 82 »

за сафрида,как е по-добре?
да кисне в саламура или да се зарови в морска сол
и колко време да отлежава :?:
Има начин...
Аватар
TeHeB
Мнения: 545
Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
Местоположение: Burgas
получил Браво: 1 път

d

Мнение от TeHeB »

Вуйчо ми държо сафрида 2 седмици в едра сол
а иначе цацката е мозък като я оставиш 1 ден в саламура после я полееш с оцет и то си показва кога е готова :)
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: Чируз от морска риба

Мнение от КИРО »

Цацата,хамсията и сигурно има и още - не стават за чируз.
Обаче осолени след месец са супер.
Сафрида се изчиства,12 часа в силна саламура (яйцето да изплува ),
прекарваш го през оцета,навързваш го и за около 2 дена на простира.
Обаче нека да е сенчесто място.
Мухите верно не го кацат,ама ако го набарат осите,остава само скелета.
След втория ден го прибираш в хладилника,че иначе съвсем изсъхва.
Добър чироз става и от меджита.Той и за 24 часа е готов.
Обаче,есенния сафрид ( едрия ),не го хабете за чируз.
Или осолен,или в камерата,като му дойде времето го мятате на скарата.
Ludia Shekspir
Мнения: 122
Регистриран на: Пет Мар 23, 2007 16:50
Местоположение: София

Re: Чируз от морска риба

Мнение от Ludia Shekspir »

Ами от уклеи ставали чирус и как?
sharo1
Мнения: 1271
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
дал Браво: 84 пъти
получил Браво: 27 пъти

Re: Чируз от морска риба

Мнение от sharo1 »

Ludia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
E морски уклей много трудно се намира :lol:
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Re: Чируз от морска риба

Мнение от joro_olyмпус »

Ludia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
Става супер от каракуди и платики. Уклея е еквивалент на цацата.
sharo1
Мнения: 1271
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
дал Браво: 84 пъти
получил Браво: 27 пъти

Re: Чируз от морска риба

Мнение от sharo1 »

joro_olyмпус написа:
Ludia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
Става супер от каракуди и платики. Уклея е еквивалент на цацата.
А от цацата не става :wink:
Цацата,хамсията и сигурно има и още - не стават за чируз.
Обаче осолени след месец са супер
недялко радков
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 7:37

Re: Чируз от морска риба

Мнение от недялко радков »

В голяма грешка сте за цацата!!!!
Заравя се в сол за 24 часа,след това се изчиства,измива се с оцет(в купа се залива с оцет,разбърква се добре да измие остатъците от червата и се отцежда) и се разпръсква на сянка върху хартия.Два пъти дневно се разбърква да се обърне,на втория ден може да се смени хартията.За3-4 дни е готова за мезе,ако си приготвил повечко се съхранява в торбичка в хладилника,плътно опакована за да не се овлажнява или пресушава.
Ако разполагаш с пушилня може да я опушиш пръсната върху ситна мрежа(рабица),става върха!!!

Уклея не става за чируз,много е мазен,но е перфектен за мариноване.
Аватар
mite-80
Мнения: 37
Регистриран на: Пет Юли 10, 2009 21:40

Re: Чируз от морска риба

Мнение от mite-80 »

недялко радков написа:В голяма грешка сте за цацата!!!.............
Такава, сушена цаца продават в рибните магазини и аз редовно си купувам! :D
hubavatairina
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Окт 19, 2011 23:49
Риболов: плувка

Re: Чируз от морска риба

Мнение от hubavatairina »

Чируса го ядем направо така, който обича соленко с биричка е добре.
диети или прочетете най-яките вицове
Ludia Shekspir
Мнения: 122
Регистриран на: Пет Мар 23, 2007 16:50
Местоположение: София

Re: Чируз от морска риба

Мнение от Ludia Shekspir »

joro_olyмпус написа:
Ludia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
Става супер от каракуди и платики. Уклея е еквивалент на цацата.
Колега от платика и каракуда каква е технологията за приготвяне на чирус? Към момента платиката съм я осолил яко с морска сол и :D седи.
Аватар
jagger1
Мнения: 3178
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 752 пъти
получил Браво: 1171 пъти

Re: Чируз от морска риба

Мнение от jagger1 »

Технологията за каракудата е същата, както и за сафрида. Аз не използвам оцет. Само морска сол. Има само една подробност: Каракудите, след като се почистят от люспите, хрилете и катантията се цепят на две по дължина. Обикновено се подбират по-дребните каракуди. Едрите - гответе ги както си знаете. После съхнат по-равномерно и стават муцка. За да не ги кацат мухите и осите, може да се окачат в един цилиндър, направен от мрежа против комари. Сушат се на сянка и на проветриво място - в никакъв сучай на слънце! Само на сянка и на проветриво. Проверяват се след 4-5 дни дали са готови.
Да ви е сладко. Поздрави.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”