Зима се един шаран до 2кг. хубаво се почиства и измива.
Нарезвате го леко от горе , посолвате от горе и вътре.
Зима се полвинка лимон и се растрива шарана вътре и от вън
Почистваме към килограм лук-кромид, нарезваме го и го задушаваме.
Сол и други потправки по желание-обезателно доматено пюре неколко лажици или червени домати избелени и испръжени със лука.
След като сте приготвили лука слагаме шарана в тава която предварително сме намазале със олио.
Окло рибата слагаме задушения лук , поливаме рибата със олио и печеме.
За пиене- абе кой как си желае
На здраве
Шаран за Никулден
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Шаран за Никулден
Ето още една почти такава рецепта - но , резултата е друг. Същият начин на мариноване, но после нарязване шарана на шайби около 1,5-2 см. и при печене на скара-намазан със свинска мас или за пържене овалян в царевична галета+лъжица сол. Печен, на фурна - на мен ми иде тлъст. Задушеният лук се слага около порцията. Наздраве!Васил написа:Зима се един шаран до 2кг. хубаво се почиства и измива.
Нарезвате го леко от горе , посолвате от горе и вътре.
Зима се полвинка лимон и се растрива шарана вътре и от вън
Почистваме към килограм лук-кромид, нарезваме го и го задучаваме.
Сол и други потправки по желание-обезателно доматено пюре неколко лажици или червени домати избелени и испръжени със лука.
След като сте приготвили лука слагаме шарана в тава която предварително сме намазале със олио.
Окло рибата слагаме задушения лук , поливаме рибата със олио и печеме.
За пиене- абе кой как си желае
На здраве
Re: Шаран за Никулден
===============================================joro_olympus написа: Печен, на фурна - на мен ми иде тлъст.
Нема тлъст шаран от 2кг.
А и когато се пече със такова количество лук-кромид убива се мазнината в шарана
Пробай
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Любимият ми - шаран по Ломски /по Видински, Свищовски и т.н. Абе, Дунавски/. Пак 2, максимум 3 кг. Разцепване откъм гърба и почистване. Посоляване. В тавичка, намазана с олио и във фурничката, докато се запече. Може да се подправи с чер пипер, но много леко. Като стане готов, се залива със мес от кисело мляко и яйца, примерно 1/2 до 2/3 кофичка и 2-2.5 яйца на кг. риба. Ако се увеличи киселото мляко, съответно - и яйцата. Към тази смес се слага счукан чесън и се разбърква добре. След заливането на шарана се чака да хване лека коричка сместа, като на мусаката.
И друг вид: Шаранът се чисти нормално, посолява се, поръсва се отгоре с червен и чер пипер, индийско орехче /с него много внимателно/ и се намазва с олио. Вътре се пъхат цели лучета - "балучка", 2-3 резенчета домат, дафинов лист, малко морков и целина. Слага се в намазаната с олио тава и около него пак балучка, даф. лист, Може и моркови, абе, каквото обичате. А, и резенчета домат. Цялата тази система поръсвате с дивисил и запичате във фурната, като може да използвате и фолио. Много вкусно става, а още по-вкусно е на другия ден, след като е престояло на балкона и всичко се е желирало. Между другото, тази рецепта съм я правил многократно в Кюстендил с по два килограмови кефала или скобара, също е страхотно, като се изключат скобарските кости, де.
И друг вид: Шаранът се чисти нормално, посолява се, поръсва се отгоре с червен и чер пипер, индийско орехче /с него много внимателно/ и се намазва с олио. Вътре се пъхат цели лучета - "балучка", 2-3 резенчета домат, дафинов лист, малко морков и целина. Слага се в намазаната с олио тава и около него пак балучка, даф. лист, Може и моркови, абе, каквото обичате. А, и резенчета домат. Цялата тази система поръсвате с дивисил и запичате във фурната, като може да използвате и фолио. Много вкусно става, а още по-вкусно е на другия ден, след като е престояло на балкона и всичко се е желирало. Между другото, тази рецепта съм я правил многократно в Кюстендил с по два килограмови кефала или скобара, също е страхотно, като се изключат скобарските кости, де.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Kriss
- Мнения: 3006
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:38
- Риболов: спининг, тролинг
- Местоположение: София
- получил Браво: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Шаран за Никулден
Само ти така си мислиш. На Белопоци се излъгах веднъж да прибера 2 х 0.800 отидоха за котката на съседа.Васил написа: Нема тлъст шаран от 2кг.