Дране на скобар в картинки

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
kalinux
Мнения: 3522
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 186 пъти
получил Браво: 174 пъти
ЛС/Мейл:

Дране на скобар в картинки

Мнениеот kalinux » Пет Дек 09, 2005 21:55

За целта ви трябва един едър скобар, изчистен от червата и главата. Люспите могат да не се свалят:

Изображение


Започваме с отделяне на коремните перки, първо едната...

Изображение

после другата:

Изображение

След това остраняваме аналната перка, като дълбоко изрязваме костите под нея, първо от едната страна....

Изображение

а после и от другата:

Изображение

след което изскубваме перката заедно с всички кости под нея:

Изображение

После същото правим и с гръбната перка:

Изображение
Изображение



Следва цепене на кожата, първо по гърба назад...
Изображение

после по гърба напред
Изображение

и накрая по корема назад
Изображение

Получават се две отделни половинки от кожата и месо очистено от перки.


Започваме с дрането. Първо се отделя кожата от ъгълчето на врата

Изображение

след което се издърпва кожата назад до опашката, като се внимава кожата да не захапе от месото на корема:

Изображение

Правим същото и от другата страна и получаваме одраната риба.

Изображение

По този начин можете да одерете още платика, морунаж, мряна, толстолоб и т.н.

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Пет Окт 20, 2006 10:08

Колега по този начин на "дране" на костура ми е интересно как ще се справиш с един живарник костури като те чакат няколко гладни гърла.
Дай боже да се видим на некой гьол да ти покажа как действа "робота" за чистене (това съм аз).

Аватар
Stefko
Мнения: 1345
Регистриран на: Нед Май 29, 2005 9:31
Местоположение: Козлодуй/Видин/
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 16 пъти

Мнениеот Stefko » Пет Окт 20, 2006 10:21

Колега по този начин на "дране" на костура ми е интересно как ще се справиш с един живарник костури като те чакат няколко гладни гърла.
Дай боже да се видим на некой гьол да ти покажа как действа "робота" за чистене (това съм аз).

Що намесвате костурите тук?! Човека е показал как да се одерат риби със съвсем различни типове кожи и структури на тялото :roll: :roll: А и го е направил доста нагледно, така че да стане ясно на всеки... Ако толкова ти се иска да покажеш как става работата с костура спретни и ти една подобна темичка и дай да видим - ще е полезно :idea:

NIMROD
Мнения: 16
Регистриран на: Нед Яну 07, 2007 23:23
Местоположение: Перник

Мнениеот NIMROD » Пон Яну 08, 2007 14:44

Браво на kalinux перфектна работа,днес изчистих ,одрах и филетирах скобари по този начин стават перфектно :D

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Вто Яну 09, 2007 11:40

Виноват момчета,
ама щом чуя за дране на риба и мигом пред очите ми е костура.

Аватар
Владимир
Мнения: 9317
Регистриран на: Чет Апр 13, 2006 11:16
Местоположение: България/София
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 178 пъти

Мнениеот Владимир » Вто Яну 09, 2007 13:33

virbela1 написа:Виноват момчета,
ама щом чуя за дране на риба и мигом пред очите ми е костура.



Колега,ти бялата риба и щуката не ги ли дереш :shock: а пъстървата :roll:
Живота е една безмислена война,накрая всички я губим.

Аватар
Васил
Мнения: 1542
Регистриран на: Съб Авг 27, 2005 17:12

Мнениеот Васил » Вто Яну 09, 2007 15:16

Бат Стан написа:уоооох, кеф....в събота отивам да си наловя скобари на червена тройка и след тва ще ги филетирам с кеф.

===============================================
И още ако пуснеш и некоя снимчица :shock:
Абе то и Аз обичам да ям риба ама снимките от филетиране на рибата са "уникални"
===============================
www.hristocarp.com
===============================

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Вто Яну 09, 2007 15:43

Barni баце, честно казано никога не съм драл нито щуката , нито пастървата и трябва да ти кажа, че голям успех съм имал при яденето. Понеже щуката и костура са единствените риби дето ям, от тези дето ловя, по стар бйлгарси обичай си дера костура, а щуката си я маам с кожата. :roll: :roll: :roll:

Аватар
babydoctor
Мнения: 15665
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 95 пъти
Online

Мнениеот babydoctor » Вто Яну 09, 2007 16:08

Адаш, ако знаеш какво е да запечеш костур, ама поне 500 грама в собствената му кожа, с малко масълце, дивисил и копър в корема :roll: на фурничка, бавно...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Сря Яну 10, 2007 16:24

Бива адаш,
и това го пробвах на Доспат - завит във фолио и в жарта, обаче мен единствено ме кефи паниран в следното пане: брашно, чубрица, чесън и бира. Ич не му мислете с булката, ами се стягайте за рая на земята - ще те водя на Доспат в бивака, па да видим кое е по-вкусно. Може да ти направя и омлет с "пачи крак" та да ме споменуваш.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15665
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 95 пъти
Online

Мнениеот babydoctor » Сря Яну 10, 2007 17:29

Готово, немаш проблем - и без това не пропускаме година без широка поляна, ще отскочим и до Доспат - стига да е през юли, че тя само тогава може. Ако не, па и сам мога да дода :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
evilduck
Мнения: 36
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 13:37
Местоположение: търговище

Мнениеот evilduck » Сря Мар 17, 2010 8:36

е така се чисти пък костур.
http://www.youtube.com/watch?v=O8luUB9LbWk
браво на тия

Аватар
masterman
Мнения: 13
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2010 17:09
Местоположение: ПЛОВДИВ

Мнениеот masterman » Чет Сеп 30, 2010 11:41

ако не го одереш става ли

msss
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Яну 30, 2011 21:34
ЛС/Мейл:

Мнениеот msss » Нед Яну 30, 2011 21:49

ни става как ши става

Аватар
баш майстора
Мнения: 4704
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 668 пъти
получил Браво: 474 пъти

Мнениеот баш майстора » Пон Яну 31, 2011 11:47

masterman написа:ако не го одереш става ли

абе става ама така е по арно :wink:
Изображение

п.п. да не вземе някой да изхвърли одраните кожички
изпържени стават на уникален чипс :wink:


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта