Филетиране на скобар в картинки

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
kalinux
Мнения: 3507
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 149 пъти
ЛС/Мейл:

Филетиране на скобар в картинки

Мнениеот kalinux » Пет Дек 09, 2005 22:01

Първо махаме перките и кожата

Пристъпваме към изваждане на филетата.

Първо разрязваме с ножа филето по страничната линия

Изображение

след което бъркаме с ножа плътно до гръбнака и отделяме рибицата

Изображение

После вадим месото, което се намира в опашната част под рибицата

Изображение

Като извадим филетата от двете страни, изрязваме ребрата.

Изображение

Получаваме следните части от рибата: 2 рибици, 2 опашни филета, 2 ребърца, гръбнак и перки

Изображение




Пристъпваме към оформяне на порциите. Ако скобара е едър и рибицата е дебела, първо я цепим по дължина:

Изображение

После нарязваме рибицата под наклон на къси парчета. Целта е максимално голяма повърхност.

Изображение

Ребрата се режат на две или три парчета.

Гръбнака с перките за чорба, ребрата с филетата за пържене.

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11691
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 6 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Пет Дек 09, 2005 22:14

Супер!!!
Сега вече ми е ясно - аз го започвах откъм гърба и се стараех да извадя скелета цял. Между другото отвреме на време се получава.
Следващия ми въпрос сам напира - какво правиш с проблема плаващи кости? При щуката пада голямо плюване... :D Според мен едно от решенията е твоят вариант с кифтетата, или консерва. Ти как мислиш?
Следващ въпрос - задължително ли е дрането?
А пропо, благодаря и на Владо фидера, който беше така добър да ми прати подробно описан този метод!

Аватар
kalinux
Мнения: 3507
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 149 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот kalinux » Пет Дек 09, 2005 22:34

Именно, за да няма плаващи костици се цепи филето на две по дължина и после под наклон се отделят парченцата. Като се препържи нищо не остава. От филетата могат да се правят кюфтета, но задължително трябва да се маха кожата, защото мирише после в каймата. Кожата се маха и по друга причина - по-добре се опържва местото.

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11691
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 6 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Пет Дек 09, 2005 22:46

Отново благодаря, а предполагам и не само аз за изчерпателния отговор. Тръпката не е само в рибохващането! Ти пържил ли си само кожички - много са вкусни? Аз пробвах с костурските, стават като пикантен чипс.

Аватар
tedy
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Май 26, 2009 22:36
Местоположение: София

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнениеот tedy » Пет Дек 30, 2011 23:00

Браво много полезна тема..... :!:

Аватар
jagger1
Мнения: 2195
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 212 пъти
получил Браво: 106 пъти

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнениеот jagger1 » Съб Дек 31, 2011 1:02

Благодаря на калинукс за илюстрованото филетиране на скобар.
Защо винаги се борим срещу вятъра, а просто не обърнем посоката си, за да работи енергията му за нас?
= = = = = =
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.

kopana
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Окт 17, 2013 14:42

Re: Филетиране на скобар в картинки

Мнениеот kopana » Пон Окт 28, 2013 12:56

Благодаря за подробното и последователно описание :)


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта