Нещо оплесках рецептата

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Нещо оплесках рецептата

Мнение от outsider »

:lol: Помагайте! Преди около месец след един от уклейските излети реших да си мариновам уклей - как ми се беше доял не е истина. Изкопах тук следната рецепта:
Колеги идва времето на пролетния уклей.Във връзка с това препоръчам една рецепта за маринован уклей.Значи вземаме прясно уловен уклей който почистваме и измиваме.Махаме главите/нека все пак да не забравяме и за котките/,измиваме и отцеждаме.Правим силна саламура с разчет 1 л.вода + пакет морска сол и оставяме уклея за 24 ч/в собствени води/Отцеждаме от саламурата и нареждаме в бурканчета от лютеница като го редим с опашките нагоре.На всеки един буркан сипваме по 1 л-ца винен оцет,слагаме по 2-3 зърна черен пипер,две зрънца бахар/пимента/,даф.лист,копър.Сипваме препържено и изстинало олио до гърлото на всеки буркан.Държим на студено 10-на дни след което ще имаме на разположение едно чудесно мезе.Бурканите не запечатваме с капачките.
Един пакет на един литър вода ми се стори страшно много , та спретнах саламурата с половин пакет морска сол - независимо от това , рибата е страшно солена , направо не се яде. Добре , това ще го коригирам за следващия път. Големия проблем обаче дойде от страна на оцета - сипах по ДВЕ лъжици във всеки буркан , обаче няма резултат - за един месец няма никакво омекване на костите :roll: , та се наложи да обезкостявам "маринована" риба... :?
На времето съм мариновал уклей като го държах първо в сол - не си спомням колко време :oops: , а после - в оцет , за обезсоляване и омекване на костите...пак не си спомням колко време 8) .После се заливаше с олиото и подправките. Някой ползва ли тази рецепта?
И още един въпрос: има ли спасение за другите две бурканчета? Доливане на още оцет? или да извадя рибата , да я накисна за няколко часа в оцет и пак да я наредя в бурканите...баси , тоталния кеч и рилийз ми спестяваше сума ти проблеми :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
ICO69
Мнения: 127
Регистриран на: Пон Дек 14, 2009 18:11
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 38 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от ICO69 »

Засипваш го в едра сол без вода за 24 часа,после го накисваш в равни части вода и оцет пак за 24 часа, и тогава в бурканите.
Аватар
ivelin66
Мнения: 529
Регистриран на: Сря Май 13, 2009 21:30
Местоположение: Русе
дал Браво: 121 пъти
получил Браво: 5 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от ivelin66 »

Пиши на лс на Доктор-5.Той ще ти каже какво може да се поправи.
Team Milo - feel the difference
Ivak11
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 22:12
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от Ivak11 »

Тази рецепта със саламурата освен да те умори от сол, друго няма да направи. :lol:

Зариваш рибките в сол 24 часа, после в оцен 12-24 часа, после изкисваш във вода 2-3 часа и редиш в бурканите с олиото и подправките.
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от Lemuria »

outsider написа:та се наложи да обезкостявам "маринована" риба... :?
:D

оutsider,
дано някой колега успее да спаси другите мариновани мохикани с по-адекватно от мойто предложение...
Все пак ако се стигне до вече приложения от теб краен вариант - обезкостяване, трудът ти поне няма да отиде съвсем на френския вятър… Не изхвърляй костите – изсуши ги и после ги пръжни на гурме чипс :lol: :lol: :lol:
Техниката си има даже търговска стойност в разни кътчета по света:

Изображение

Стискам палци Doktor-5 да помогне :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от outsider »

Ivak11 написа:Тази рецепта със саламурата освен да те умори от сол, друго няма да направи. :lol:

Зариваш рибките в сол 24 часа, после в оцен 12-24 часа, после изкисваш във вода 2-3 часа и редиш в бурканите с олиото и подправките.
Благодаря на всички отзовали се. Проблема на рецептите "X часа в оцет ,Y в сол " е този , че няма едно мнение :roll: - ако реша да ги изпробвам всичките , докато уцеля съотношението ще оставя Франция без уклей :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
orion30
Мнения: 151
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 14:08
Местоположение: Варна, Елхово
получил Браво: 4 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от orion30 »

Прекалено солена риба няма. Има недостатъчно количество бяло вино. :D
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от outsider »

Да бе , няма - пък и рибата уж си поемала "колкото трябва" :wink: . Когато е солена е солена бате ,чак езика да ти се напука.
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
Doktor-5
Мнения: 3136
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 187 пъти
получил Браво: 71 пъти
Обратна връзка:

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от Doktor-5 »

outsider написа: Благодаря на всички отзовали се. Проблема на рецептите "X часа в оцет ,Y в сол " е този , че няма едно мнение :roll: - ако реша да ги изпробвам всичките , докато уцеля съотношението ще оставя Франция без уклей :mrgreen:
:lol: Недей така бе братле, ще ме оставиш без работа! :lol:
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

КСР ВИДРАКС
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от КИРО »

Знам че уклея се доближава до сафрида.

При сафрида действам по следния начин:
Махам главите и карантията и директно в солена саламура.
Яйцето да плува малко отгоре,не по-силна.
В зависимост от големината на рибата,стои там между 18 и 24 часа.
След това след леко изцеждане я заливам с оцет.Поне 20 часа.
Той топи кокала.
Когато нареждам в буркана,първо сипвам предварително запържено олио
поне 3см,от там нататък дафинов лист,черен пипер и бахър.Олиото да е студено.
Тука фантазията е много де.
Нека така да престои поне месец - да си поеме миризмите,и да се освободи от оцета.
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Нещо оплесках рецептата

Мнение от babydoctor »

Виж и това:
Маринована риба
Рибата престоява нарязана и осолена едно денонощие. Бланшира се и се вади с решетъчна лъжица. Нарежда се в плитка широка тенджера и се залива с 2/3 л. вода, 1/3 л. оцет, половин чаша олио, сол, даф. лист, чер пипер. Къкри 1 час на тих огън. Съхранява се в маринатата до 2-3 седмици.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”