Суши
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: Суши
Ехааааа!
Личи че си се постарал и със снимките и със сушито.
Ще споделиш ли и кое-как и най-вече от къде?
Личи че си се постарал и със снимките и със сушито.
Ще споделиш ли и кое-как и най-вече от къде?
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Суши
Брей, Коце, ах и въх! Но сподели малко ноу-хау и в писмовна форма!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Суши
Кажи най-напред за ориза, варенето и листото за обвивка.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Суши
И некой да ни рецитира Шекспир!Д-р Флекс написа:А на мен ми кажи, дали за следващия съвместен излет няма да врътнеш няколко сета...сакето и бялото вино - от мен.
Купуваш ориз за суши /"Крина", черна кутия, 2,50 лв/ и четеш какво пише на него.Мунчо написа:Кажи най-напред за ориза, варенето и листото за обвивка.
Преди варенето трябва да се измие до прозрачна вода. Отнема понякога 5 мин бъркане.
Изсипваш ориза в тенджерата с точното количество вода и вариш точно колкото са написали на кутията. И една минута повече - или загаря, или се разварява. Дърпаш тенджерата от котлона и не я отваряш 10 мин. След това изсипваш ориза в голяма купа и го овкусяваш със специалната смеска от оризов оцет, захар и сол. За 1 чаша ориз трябват: 3 с.л. оризов оцет, 2 ч.л. захар и 1 ч.л. сол. Солта и захарта трябва да са напълно разтворени в оцета.
Разбъркването трябва да е нежно, без натискане на ориза. С шпатула или нещо подобно. Най-добре да се види на клипче как се прави, че трудно се описва.
Когато всичко до тук е направено, ориза се оставя да изстине напълно. Суши се завива със студен ориз. Аз си реших проблема с варенето като си купих оризоварка от Метро. Сега нещата са далеч по-бързи и лесни!
Второто е "листото за завиване" дето се казва "нори". Купувам едни по 4,90 лв - 10 бр. от Фантастико. Че има и двойно по-скъпи, а аз не намирам разлика. Листото се слага с лъскавата част надолу към бамбуковата покривчица за завиване, нанасяш ориза на тънък, плътен и равен слой, като оставяш в двата края по 1 см за залепянето. Много важно е да са ти мокри ръцете за да не залепва. Също така трябва да го нанасяш нежно с върха на пръстите си, без да натискаш ориза върху норито. Слагаш продуктите и завиваш /пак на клипчета може да се види добре как става/. Следващата стъпка е рязането. Повярвайте ми, това е доста идиотско упражнение ако нямаш точно този нож, който трябва - нож сашими, уникално остър и леко намокрен. Реже се само с едно движение напред и без много натиск! Ако има други въпроси питайте. Аз го правя от 2 години и вече мога да кажа, че се получава!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Суши
А какви са тези семенца, които така весело и недисциплинирано са посипани отгоре? И тази пропорция, за чаша готов ориз ли говорим, или за такъв, подготвен за варене? Питам, защото ми се стори доста, ама какво го мисля, като си нямам хабер. Чашата с каква вместимост е?
Иначе виждам, че слагаш пушени рибки, рачешки ролца, а това зеленото авокадо ли е, или краставица?
Виждам еБентуален проблем с норито, защото У Габрово няма "Фантастико"... Тоя зарзават сушен ли се продава и се кисне във вода, или е готов за навиване? Като дойда, трябва да се запася сняколко пакета.
Иначе виждам, че слагаш пушени рибки, рачешки ролца, а това зеленото авокадо ли е, или краставица?
Виждам еБентуален проблем с норито, защото У Габрово няма "Фантастико"... Тоя зарзават сушен ли се продава и се кисне във вода, или е готов за навиване? Като дойда, трябва да се запася сняколко пакета.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 1747
- Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
- Местоположение: София
- дал Браво: 63 пъти
- получил Браво: 11 пъти
Re: Суши
Евалата Коце много добре си ги направил Само да ти кажа, че става и с обикновен оцет аз поне не намирам разлика
Мунчо на мене лично не ми допадамного вкуса на листата от водорасли Нори, и за тва го правя без или като се казва НИГИРИ СУШИ / NIGIRI SUSHI . И съответно разновидностите които за мен са най вкусни:
Саке Нигири Суши
със сьомга
Sake Nigiri Sushi - with Salmon
------------------------------
Магуро Нигири Суши
с риба тон
Maguro Nigiri Sushi - with tuna
------------------------------
Еби Нигири Суши
със скарида
Ebi Nigiri Sushi - with shrimp
п.п.
И едно любимо казва се Сашими (Sashimi), аз го правя малко по - различно - взимам филе от сьомга, отделям го от кожата, слагам равни количества сол и захар и го увивам в хартия след 24ч. на хладно го обръщам да лежи на другата страна пак за 24ч. след което изчиствам солта и захарта. Нарязвам го на тънко слагам в чинийката и уасаби и за водката сами се сещате Еййййййййййййййй колко мъка има по тоя свет боже, са и на мене ми се дояде
Мунчо на мене лично не ми допадамного вкуса на листата от водорасли Нори, и за тва го правя без или като се казва НИГИРИ СУШИ / NIGIRI SUSHI . И съответно разновидностите които за мен са най вкусни:
Саке Нигири Суши
със сьомга
Sake Nigiri Sushi - with Salmon
------------------------------
Магуро Нигири Суши
с риба тон
Maguro Nigiri Sushi - with tuna
------------------------------
Еби Нигири Суши
със скарида
Ebi Nigiri Sushi - with shrimp
п.п.
И едно любимо казва се Сашими (Sashimi), аз го правя малко по - различно - взимам филе от сьомга, отделям го от кожата, слагам равни количества сол и захар и го увивам в хартия след 24ч. на хладно го обръщам да лежи на другата страна пак за 24ч. след което изчиствам солта и захарта. Нарязвам го на тънко слагам в чинийката и уасаби и за водката сами се сещате Еййййййййййййййй колко мъка има по тоя свет боже, са и на мене ми се дояде
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Суши
Ице, мерна чаша за чай - 250-300 мл. суров ориз. Стига за 2 души.Мунчо написа:А какви са тези семенца, които така весело и недисциплинирано са посипани отгоре? И тази пропорция, за чаша готов ориз ли говорим, или за такъв, подготвен за варене? Питам, защото ми се стори доста, ама какво го мисля, като си нямам хабер. Чашата с каква вместимост е?
Иначе виждам, че слагаш пушени рибки, рачешки ролца, а това зеленото авокадо ли е, или краставица?
Виждам еБентуален проблем с норито, защото У Габрово няма "Фантастико"... Тоя зарзават сушен ли се продава и се кисне във вода, или е готов за навиване? Като дойда, трябва да се запася сняколко пакета.
От зеленчуците се ползва най-често краставица, морков, авокадо и манго. Меса - пушени или сурови риби, рачешки рулца. Скоро ще правя с пастърмичка!
Посипката са кълнове от броколи, може и люцерна. Ползва се и бял и черен сусам. Норито не се кусне - готово е. Ако кажеш ще ти пратя колкото искаш по Еконт!
За оцета - само оризов. Не рискувам с обикновен, няма как да е едно и също.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Суши
Коце, навил съм се и аз да свещенодействам! Слаб ми е ангела, нали съм чревоугодник. Ще организираме доставка на известно количество водорасли - много благодаря за предложението!
Тези дни мисля да пробвам "голо" суши - имам филе от сьомга, херинга, авокадо, манго, рачешки ролца и... ориз . Между другото, в Габрово имало, както разбрах преди малко, магазин за екзотични подправки. Колежките казаха, че бил страхотно зареден с невъобразимо многообразие от извратени билки, бамбуци във всякакви агрегатни състояния , сушени гъби, оцети, олиоа(или както там се казват в множествено число), оризи, лещи... та нищо чудно да имат и водорасли.
п.с. Между другото, много харесаха творенията и споделиха, че са готови и четирите да ти дойдат на гости. Задръж ги, моля ти се.
п.п.с. За всеки случай им казах, че разполагаш с една мноооого дълга въдица.
Тези дни мисля да пробвам "голо" суши - имам филе от сьомга, херинга, авокадо, манго, рачешки ролца и... ориз . Между другото, в Габрово имало, както разбрах преди малко, магазин за екзотични подправки. Колежките казаха, че бил страхотно зареден с невъобразимо многообразие от извратени билки, бамбуци във всякакви агрегатни състояния , сушени гъби, оцети, олиоа(или както там се казват в множествено число), оризи, лещи... та нищо чудно да имат и водорасли.
п.с. Между другото, много харесаха творенията и споделиха, че са готови и четирите да ти дойдат на гости. Задръж ги, моля ти се.
п.п.с. За всеки случай им казах, че разполагаш с една мноооого дълга въдица.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Суши
Коце, абе пастърмата и суджука не са ли неподходящи за суши? На мен ми се виждат някак прекалено твърди най-малкото - доколкото виждам, всички други продукти са меки и нежни...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ