Тънка лятна линия

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Тънка лятна линия

Мнение от Коце »

Остана малко време да сготвя любите ми миди!
Първата рецепта си е моя измислица, но се получи!

Миди ала лук :lol:

Продукти:
300 гр сварени миди
2 връзки зелен лук
2 червени чушки
1 чаша ориз
3-4 скилидки чесън
сол
къри
девисил

Запържваме зеленията да омекне
Изображение

Добавяме ориза, разбъркваме докато стане леко прозрачен
Изображение

Слагаме подправките
Изображение

Изображение

Изображение

Доливаме вода, в количество в зависимост от вида ориз. Разбърква се и се оставя да се вари. Като изври половината вода се добавят мидите. Пак се разбърква.

Изображение

Накрая добавям чесън, нарязан на тънки шайби. Слагам го около 2 минути преди да махна тенджерата. Така той успява да омекне, но си запазва силният аромат, който според мен е важен при готвенето на миди!

Изображение

Накрая сипвам едно узо и "Пуцай куме"! :fish15:

Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Коце »

Миди по созополски
/тази вече е оригиналдъ топло предястие/

Продукти:

200 гр сварени миди
брашно
3 скилидки чесън
оцет
сол

Мидите се овалват в брашно, но без да се изтръскват много, за да стане хубава коричка. Слагат се в загрят тиган и се пържат докато станат с лека коричка. Изсипват се в купа и се заливат с малко оцет, сол и смлян чесън. Разбъркват се хубаво, оставят се 10 минути и са готови за бой!

Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Георги Кръстев
Мнения: 1148
Регистриран на: Пон Май 04, 2009 17:39
Местоположение: Айтос-Бургас
получил Браво: 1 път

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Георги Кръстев »

Коце май не си виждал "мида" от баят време а? :lol: :lol: :lol: :lol:
outsider написа:Вярно , че на спинингиста макарата му си остава чиста - не ползва подхранка , не пипа риба..
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Мунчо »

И аз не съм - в Габрово предната седмица откриха рибен ресторант, та изядох три порции "Миди под капак". :lol: :lol: :lol: С какво съм ги прекарвал да не приказваме. :D :D :D
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Коце »

Георги Кръстев написа:Коце май не си виждал "мида" от баят време а? :lol: :lol: :lol: :lol:
Жоре, обичам да хапвам! :lol:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Златев »

Тъкмо се наобядвах, ама цялото засищане замина... :lol: Обожавам миди!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Doktor-5
Мнения: 3136
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 187 пъти
получил Браво: 71 пъти
Обратна връзка:

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Doktor-5 »

По-внимателно с мидите! :D
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

КСР ВИДРАКС
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Коце »

Doktor-5 написа:По-внимателно с мидите! :D
От созополската ферма са! Познавам хората лично! :)
Винаги са били на ниво и много вкусни!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Markony
Мнения: 2007
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 195 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Markony »

Гадняр :mrgreen:
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от babydoctor »

Преди години в Бургас ме втрещиха. Наловихме миди на "Германката" и едно от ястията беше като първата рецепта, но мидите се пускаха в тенджерата с черупките - при варенето те се отварят и се "налапват" с ориз, много ефектно /и вкусно/ беше.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
mucca
Мнения: 7
Регистриран на: Сря Май 15, 2013 21:28

Re: Тънка лятна линия

Мнение от mucca »

Винаги са ми били гадни тези миди. Я си яжте рибката и си живейте живота :D
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Коце »

Не си случил на добра рецепта! Тва по заведенията не е готвене!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Златев »

Коце, надявам се, че нямаш нищо против да продължа "тънката лятна линия", макар и малко по-дилетантски...
Да не отварям нова тема, де ;)

Та... продуктите:
- 1,2 кг пресни миди
- китка лющян
- ~100гр. бира
- чаша ориз
- зелен лук
- стар лук
- 3 моркова
- галва чесън
- черен пипер, къри
Трябваше да има и копър, ама забравих да го сложа! :lol:
И нататък - в картинки:

Клиентите:

Изображение


Внимавайте мидите да са затворени. Отворените миди са дали вече фира и не са годни, дори малко опасни, за консумация. Те се отстраняват. Случва се мидата да е леко отворена, за да диша, но когато я вземете тя се затваря. Това си е годна мида ;)

Бръснене и подстригване. Просто "брадата" се издърпва от черупката.

Изображение


Малко да лъснем фацата... По принцип са чисти и почти без налепи, но тази операция гарантира премахването на по-остър дъх на море и водорасли.

Изображение


Декорации с лющян...

Изображение

Общото между мен и мидите...

Изображение


По време на варенето се разбъркват с дупчена лъжица периодично, докато всички се отворят - знакът, че са готови. Това отнема не повече от 5-6 мин. при вече загрят котлон, но пак казвам - трябва да се разбъркват.. Аз ги оставям за още 3-4 минути хубаво да се пропарят.

Изображение

Изображение

До тук, прецедени и поднесени със ситно скълцан лющян и магданоз са любимите ми миди натюр.
Но този път реших да стигна малко по-далеч, вървейки макар и неуверено по "тънката лятна линия" заложена от Коце.
Изчистени и апетитни:

Изображение


Зелениите, на фона на измития и подсушаващ се ориз ;) :

Изображение


Тук е моментът да отбележа, че улицани в действие, съвсем забравихме да снимаме :oops:
Затова - малко повече писане...
Прецединя бульон, малко по-малко от 2 чаени чаши, отиде в две направления.
За ориза - половин глава лук, един морков, чер пипер и къри. Всичко това в подгрята смес от олио и зехтин. Идеята ми беше да има и чесън и ситно скълцан копър, но... ги забравих! :oops: :mrgreen:
За супата - зелен лук, малко морковче, чесън. И пак - лющян! :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Накрая поръсих със ситно скълцан магданоз.
Изводи - повече миди и бюльон за ориза. Супата студена се е отепала за ракия.
Още трябва да се потя над котлона в търсене на правилните пътеки...

Взимайте миди само от сигурни и проверени места. В случая са от място, търгуващо с мидите на ферма "Дълбока". Но пак винаги си имам 1 на ум.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Коце »

Мъка, Златев. Мъка!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Тънка лятна линия

Мнение от Златев »

Мани, мани...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”