Страница 1 от 2

Тънка лятна линия

Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 14:15
от Коце
Остана малко време да сготвя любите ми миди!
Първата рецепта си е моя измислица, но се получи!

Миди ала лук :lol:

Продукти:
300 гр сварени миди
2 връзки зелен лук
2 червени чушки
1 чаша ориз
3-4 скилидки чесън
сол
къри
девисил

Запържваме зеленията да омекне
Изображение

Добавяме ориза, разбъркваме докато стане леко прозрачен
Изображение

Слагаме подправките
Изображение

Изображение

Изображение

Доливаме вода, в количество в зависимост от вида ориз. Разбърква се и се оставя да се вари. Като изври половината вода се добавят мидите. Пак се разбърква.

Изображение

Накрая добавям чесън, нарязан на тънки шайби. Слагам го около 2 минути преди да махна тенджерата. Така той успява да омекне, но си запазва силният аромат, който според мен е важен при готвенето на миди!

Изображение

Накрая сипвам едно узо и "Пуцай куме"! :fish15:

Изображение

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 16:03
от Коце
Миди по созополски
/тази вече е оригиналдъ топло предястие/

Продукти:

200 гр сварени миди
брашно
3 скилидки чесън
оцет
сол

Мидите се овалват в брашно, но без да се изтръскват много, за да стане хубава коричка. Слагат се в загрят тиган и се пържат докато станат с лека коричка. Изсипват се в купа и се заливат с малко оцет, сол и смлян чесън. Разбъркват се хубаво, оставят се 10 минути и са готови за бой!

Изображение

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 19:11
от Георги Кръстев
Коце май не си виждал "мида" от баят време а? :lol: :lol: :lol: :lol:

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 19:15
от Мунчо
И аз не съм - в Габрово предната седмица откриха рибен ресторант, та изядох три порции "Миди под капак". :lol: :lol: :lol: С какво съм ги прекарвал да не приказваме. :D :D :D

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 20:43
от Коце
Георги Кръстев написа:Коце май не си виждал "мида" от баят време а? :lol: :lol: :lol: :lol:
Жоре, обичам да хапвам! :lol:

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Пон Юли 02, 2012 13:12
от Златев
Тъкмо се наобядвах, ама цялото засищане замина... :lol: Обожавам миди!

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Пон Юли 02, 2012 18:21
от Doktor-5
По-внимателно с мидите! :D

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Пон Юли 02, 2012 20:29
от Коце
Doktor-5 написа:По-внимателно с мидите! :D
От созополската ферма са! Познавам хората лично! :)
Винаги са били на ниво и много вкусни!

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Сря Юли 11, 2012 14:29
от Markony
Гадняр :mrgreen:

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Чет Окт 11, 2012 9:26
от babydoctor
Преди години в Бургас ме втрещиха. Наловихме миди на "Германката" и едно от ястията беше като първата рецепта, но мидите се пускаха в тенджерата с черупките - при варенето те се отварят и се "налапват" с ориз, много ефектно /и вкусно/ беше.

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Вто Май 21, 2013 14:57
от mucca
Винаги са ми били гадни тези миди. Я си яжте рибката и си живейте живота :D

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Вто Май 21, 2013 19:17
от Коце
Не си случил на добра рецепта! Тва по заведенията не е готвене!

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Чет Май 23, 2013 9:14
от Златев
Коце, надявам се, че нямаш нищо против да продължа "тънката лятна линия", макар и малко по-дилетантски...
Да не отварям нова тема, де ;)

Та... продуктите:
- 1,2 кг пресни миди
- китка лющян
- ~100гр. бира
- чаша ориз
- зелен лук
- стар лук
- 3 моркова
- галва чесън
- черен пипер, къри
Трябваше да има и копър, ама забравих да го сложа! :lol:
И нататък - в картинки:

Клиентите:

Изображение


Внимавайте мидите да са затворени. Отворените миди са дали вече фира и не са годни, дори малко опасни, за консумация. Те се отстраняват. Случва се мидата да е леко отворена, за да диша, но когато я вземете тя се затваря. Това си е годна мида ;)

Бръснене и подстригване. Просто "брадата" се издърпва от черупката.

Изображение


Малко да лъснем фацата... По принцип са чисти и почти без налепи, но тази операция гарантира премахването на по-остър дъх на море и водорасли.

Изображение


Декорации с лющян...

Изображение

Общото между мен и мидите...

Изображение


По време на варенето се разбъркват с дупчена лъжица периодично, докато всички се отворят - знакът, че са готови. Това отнема не повече от 5-6 мин. при вече загрят котлон, но пак казвам - трябва да се разбъркват.. Аз ги оставям за още 3-4 минути хубаво да се пропарят.

Изображение

Изображение

До тук, прецедени и поднесени със ситно скълцан лющян и магданоз са любимите ми миди натюр.
Но този път реших да стигна малко по-далеч, вървейки макар и неуверено по "тънката лятна линия" заложена от Коце.
Изчистени и апетитни:

Изображение


Зелениите, на фона на измития и подсушаващ се ориз ;) :

Изображение


Тук е моментът да отбележа, че улицани в действие, съвсем забравихме да снимаме :oops:
Затова - малко повече писане...
Прецединя бульон, малко по-малко от 2 чаени чаши, отиде в две направления.
За ориза - половин глава лук, един морков, чер пипер и къри. Всичко това в подгрята смес от олио и зехтин. Идеята ми беше да има и чесън и ситно скълцан копър, но... ги забравих! :oops: :mrgreen:
За супата - зелен лук, малко морковче, чесън. И пак - лющян! :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Накрая поръсих със ситно скълцан магданоз.
Изводи - повече миди и бюльон за ориза. Супата студена се е отепала за ракия.
Още трябва да се потя над котлона в търсене на правилните пътеки...

Взимайте миди само от сигурни и проверени места. В случая са от място, търгуващо с мидите на ферма "Дълбока". Но пак винаги си имам 1 на ум.

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Чет Май 23, 2013 13:18
от Коце
Мъка, Златев. Мъка!

Re: Тънка лятна линия

Публикувано на: Чет Май 23, 2013 15:19
от Златев
Мани, мани...