Тънка лятна линия
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Тънка лятна линия
Остана малко време да сготвя любите ми миди!
Първата рецепта си е моя измислица, но се получи!
Миди ала лук
Продукти:
300 гр сварени миди
2 връзки зелен лук
2 червени чушки
1 чаша ориз
3-4 скилидки чесън
сол
къри
девисил
Запържваме зеленията да омекне
Добавяме ориза, разбъркваме докато стане леко прозрачен
Слагаме подправките
Доливаме вода, в количество в зависимост от вида ориз. Разбърква се и се оставя да се вари. Като изври половината вода се добавят мидите. Пак се разбърква.
Накрая добавям чесън, нарязан на тънки шайби. Слагам го около 2 минути преди да махна тенджерата. Така той успява да омекне, но си запазва силният аромат, който според мен е важен при готвенето на миди!
Накрая сипвам едно узо и "Пуцай куме"!
Първата рецепта си е моя измислица, но се получи!
Миди ала лук
Продукти:
300 гр сварени миди
2 връзки зелен лук
2 червени чушки
1 чаша ориз
3-4 скилидки чесън
сол
къри
девисил
Запържваме зеленията да омекне
Добавяме ориза, разбъркваме докато стане леко прозрачен
Слагаме подправките
Доливаме вода, в количество в зависимост от вида ориз. Разбърква се и се оставя да се вари. Като изври половината вода се добавят мидите. Пак се разбърква.
Накрая добавям чесън, нарязан на тънки шайби. Слагам го около 2 минути преди да махна тенджерата. Така той успява да омекне, но си запазва силният аромат, който според мен е важен при готвенето на миди!
Накрая сипвам едно узо и "Пуцай куме"!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Тънка лятна линия
Миди по созополски
/тази вече е оригиналдъ топло предястие/
Продукти:
200 гр сварени миди
брашно
3 скилидки чесън
оцет
сол
Мидите се овалват в брашно, но без да се изтръскват много, за да стане хубава коричка. Слагат се в загрят тиган и се пържат докато станат с лека коричка. Изсипват се в купа и се заливат с малко оцет, сол и смлян чесън. Разбъркват се хубаво, оставят се 10 минути и са готови за бой!
/тази вече е оригиналдъ топло предястие/
Продукти:
200 гр сварени миди
брашно
3 скилидки чесън
оцет
сол
Мидите се овалват в брашно, но без да се изтръскват много, за да стане хубава коричка. Слагат се в загрят тиган и се пържат докато станат с лека коричка. Изсипват се в купа и се заливат с малко оцет, сол и смлян чесън. Разбъркват се хубаво, оставят се 10 минути и са готови за бой!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Георги Кръстев
- Мнения: 1148
- Регистриран на: Пон Май 04, 2009 17:39
- Местоположение: Айтос-Бургас
- получил Браво: 1 път
Re: Тънка лятна линия
Коце май не си виждал "мида" от баят време а?
outsider написа:Вярно , че на спинингиста макарата му си остава чиста - не ползва подхранка , не пипа риба..
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Тънка лятна линия
И аз не съм - в Габрово предната седмица откриха рибен ресторант, та изядох три порции "Миди под капак". С какво съм ги прекарвал да не приказваме.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Тънка лятна линия
Жоре, обичам да хапвам!Георги Кръстев написа:Коце май не си виждал "мида" от баят време а?
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Тънка лятна линия
Тъкмо се наобядвах, ама цялото засищане замина... Обожавам миди!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Тънка лятна линия
По-внимателно с мидите!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Тънка лятна линия
От созополската ферма са! Познавам хората лично!Doktor-5 написа:По-внимателно с мидите!
Винаги са били на ниво и много вкусни!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Тънка лятна линия
Преди години в Бургас ме втрещиха. Наловихме миди на "Германката" и едно от ястията беше като първата рецепта, но мидите се пускаха в тенджерата с черупките - при варенето те се отварят и се "налапват" с ориз, много ефектно /и вкусно/ беше.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Re: Тънка лятна линия
Винаги са ми били гадни тези миди. Я си яжте рибката и си живейте живота
Реклама в Adwords: http://www.seouslugi.net/pay-per-click-реклама/
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Тънка лятна линия
Не си случил на добра рецепта! Тва по заведенията не е готвене!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Тънка лятна линия
Коце, надявам се, че нямаш нищо против да продължа "тънката лятна линия", макар и малко по-дилетантски...
Да не отварям нова тема, де
Та... продуктите:
- 1,2 кг пресни миди
- китка лющян
- ~100гр. бира
- чаша ориз
- зелен лук
- стар лук
- 3 моркова
- галва чесън
- черен пипер, къри
Трябваше да има и копър, ама забравих да го сложа!
И нататък - в картинки:
Клиентите:
Внимавайте мидите да са затворени. Отворените миди са дали вече фира и не са годни, дори малко опасни, за консумация. Те се отстраняват. Случва се мидата да е леко отворена, за да диша, но когато я вземете тя се затваря. Това си е годна мида
Бръснене и подстригване. Просто "брадата" се издърпва от черупката.
Малко да лъснем фацата... По принцип са чисти и почти без налепи, но тази операция гарантира премахването на по-остър дъх на море и водорасли.
Декорации с лющян...
Общото между мен и мидите...
По време на варенето се разбъркват с дупчена лъжица периодично, докато всички се отворят - знакът, че са готови. Това отнема не повече от 5-6 мин. при вече загрят котлон, но пак казвам - трябва да се разбъркват.. Аз ги оставям за още 3-4 минути хубаво да се пропарят.
До тук, прецедени и поднесени със ситно скълцан лющян и магданоз са любимите ми миди натюр.
Но този път реших да стигна малко по-далеч, вървейки макар и неуверено по "тънката лятна линия" заложена от Коце.
Изчистени и апетитни:
Зелениите, на фона на измития и подсушаващ се ориз :
Тук е моментът да отбележа, че улицани в действие, съвсем забравихме да снимаме
Затова - малко повече писане...
Прецединя бульон, малко по-малко от 2 чаени чаши, отиде в две направления.
За ориза - половин глава лук, един морков, чер пипер и къри. Всичко това в подгрята смес от олио и зехтин. Идеята ми беше да има и чесън и ситно скълцан копър, но... ги забравих!
За супата - зелен лук, малко морковче, чесън. И пак - лющян!
Накрая поръсих със ситно скълцан магданоз.
Изводи - повече миди и бюльон за ориза. Супата студена се е отепала за ракия.
Още трябва да се потя над котлона в търсене на правилните пътеки...
Взимайте миди само от сигурни и проверени места. В случая са от място, търгуващо с мидите на ферма "Дълбока". Но пак винаги си имам 1 на ум.
Да не отварям нова тема, де
Та... продуктите:
- 1,2 кг пресни миди
- китка лющян
- ~100гр. бира
- чаша ориз
- зелен лук
- стар лук
- 3 моркова
- галва чесън
- черен пипер, къри
Трябваше да има и копър, ама забравих да го сложа!
И нататък - в картинки:
Клиентите:
Внимавайте мидите да са затворени. Отворените миди са дали вече фира и не са годни, дори малко опасни, за консумация. Те се отстраняват. Случва се мидата да е леко отворена, за да диша, но когато я вземете тя се затваря. Това си е годна мида
Бръснене и подстригване. Просто "брадата" се издърпва от черупката.
Малко да лъснем фацата... По принцип са чисти и почти без налепи, но тази операция гарантира премахването на по-остър дъх на море и водорасли.
Декорации с лющян...
Общото между мен и мидите...
По време на варенето се разбъркват с дупчена лъжица периодично, докато всички се отворят - знакът, че са готови. Това отнема не повече от 5-6 мин. при вече загрят котлон, но пак казвам - трябва да се разбъркват.. Аз ги оставям за още 3-4 минути хубаво да се пропарят.
До тук, прецедени и поднесени със ситно скълцан лющян и магданоз са любимите ми миди натюр.
Но този път реших да стигна малко по-далеч, вървейки макар и неуверено по "тънката лятна линия" заложена от Коце.
Изчистени и апетитни:
Зелениите, на фона на измития и подсушаващ се ориз :
Тук е моментът да отбележа, че улицани в действие, съвсем забравихме да снимаме
Затова - малко повече писане...
Прецединя бульон, малко по-малко от 2 чаени чаши, отиде в две направления.
За ориза - половин глава лук, един морков, чер пипер и къри. Всичко това в подгрята смес от олио и зехтин. Идеята ми беше да има и чесън и ситно скълцан копър, но... ги забравих!
За супата - зелен лук, малко морковче, чесън. И пак - лющян!
Накрая поръсих със ситно скълцан магданоз.
Изводи - повече миди и бюльон за ориза. Супата студена се е отепала за ракия.
Още трябва да се потя над котлона в търсене на правилните пътеки...
Взимайте миди само от сигурни и проверени места. В случая са от място, търгуващо с мидите на ферма "Дълбока". Но пак винаги си имам 1 на ум.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"