Страница 1 от 1

Рецепта за Илария .

Публикувано на: Чет Сеп 13, 2012 20:44
от super_seven
Здравейте ,
Вчера си купих 2кг Илария и се чудех по какъв начин мога да я сготвя , освен пържена :?: :?: .
Наслука . :fish15: :fish2:

Re: Рецепта за Илария .

Публикувано на: Чет Сеп 13, 2012 20:47
от ribata402
По гнусна от пържената не бех ял....вече като я ловя е давам на некои..Супер безвкусна риба...наричат е още лайнярка......... :?: :?: :?: :?:

Re: Рецепта за Илария .

Публикувано на: Сря Сеп 19, 2012 11:55
от Златев
Плакия. Особено ако е едра. Едра платерина и кефал най ги обочам на плакия. :)
Т. нар. "лайнарка" във Варна казваме на тази, която се въди в езерото и от него навлиза в залива. Тази, която си е от морето си е чиста, с хубава консистенция на месото и си е вкусна. ;)

Re: Рецепта за Илария .

Публикувано на: Нед Авг 04, 2013 15:37
от IvanStan
Пържена наистина и на мен не ми допада, особено от здравословна гледна точка.Ето една рецепта, за която мисля, че ще ви хареса.Другия вариант е на чорбичка.

Начин на приготвяне
Рибата се изчиства, осолява се и се оставя да престои няколко часа (може и цяла нощ). Маслото се оставя на стайна температура да се размекне и се смесва със счукания чесън и ситно нарязания девисил. Доматът, лукът и лимоните се режат на тънки шайби.
Върху лист намаслено фолио се поставят една до друга филийка домат, лук и лимон, които служат за канапе на рибата. В коремчето на иларията се слага малко от овкусеното масло и се поставя върху канапето. Отгоре си нареждат шайбички лимон. Краищата на фолиото се подвиват нагоре, трябва да се получи нещо като лодка. В получения отвор се сипват 2 с.л. бяло вино и фолиото се затваря. Така се процедира и с останалите риби. Готовите пакетчета се нареждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна за около 25 минути. Към край на печенето фолиото се отваря отгоре, за да хване рибата коричка. Сервира се направо с фолиото.

Може да се използва и друга риба, но на мен тази ми харесва най-много на вкус и за това ви я предлагам в този вариант.

Re: Рецепта за Илария .

Публикувано на: Нед Авг 04, 2013 20:24
от sharo1
Рибата се изчиства, осолява се и се оставя да престои няколко часа (може и цяла нощ).
Чак пък цяла нощ :shock:
Тва звучи гадно.
Инъче на скара не е лоша,даже по ми харесва от Скумрията,все пак е прясна рибка :D

Re: Рецепта за Илария .

Публикувано на: Нед Авг 04, 2013 22:39
от Коце
По южното я предпочитат на скара. Ако няма друга...

Re: Рецепта за Илария .

Публикувано на: Пон Авг 05, 2013 9:24
от Златев
Този месец, след две-три бягства до буната след работа и улов на илария на плувка, пробвах да я пекна натюр.
Изчистена и подсушена, рибата се осолява, поръсва с черен пипер и малко лимонов сок. След 30-40 мин се слага в тавичка върху фолио, полива се със зехтин и се поръсва слющян на вкус /при мен това значи МНОГО лющян :lol: /. Покриват се рибките с резенчета домат. Поставя се в загряна на 200 градуса фурна, на вентилатор. За няма и 30 мин е готова, като може след махане на запчените доматчета да се пусне грил за 2-3 минути, за да се запекат и рибките. Бяло вино или бира според предпочитанията.

ПП
Относно осоляването - аз я осолявам в рамките на 45-60 минути преди термичната обработка.

Re: Рецепта за Илария .

Публикувано на: Вто Авг 06, 2013 18:20
от IvanStan
Златев написа:Този месец, след две-три бягства до буната след работа и улов на илария на плувка, пробвах да я пекна натюр.
Изчистена и подсушена, рибата се осолява, поръсва с черен пипер и малко лимонов сок. След 30-40 мин се слага в тавичка върху фолио, полива се със зехтин и се поръсва слющян на вкус /при мен това значи МНОГО лющян :lol: /. Покриват се рибките с резенчета домат. Поставя се в загряна на 200 градуса фурна, на вентилатор. За няма и 30 мин е готова, като може след махане на запчените доматчета да се пусне грил за 2-3 минути, за да се запекат и рибките. Бяло вино или бира според предпочитанията.

ПП
Относно осоляването - аз я осолявам в рамките на 45-60 минути преди термичната обработка.
Ммммм...тази рецепта ще се опита обезателно това лято първо да хванем рибата обаче :fish1: