Традиционен руски рибник .

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Asio
Мнения: 360
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 59 пъти
получил Браво: 256 пъти

Традиционен руски рибник .

Мнениеот Asio » Съб Сеп 27, 2014 1:40

Реших да споделя с почитателите на кулинарните изпълнения една гозба, която ме трогва всеки път, когато се озове на трапезата ми, а и не само мен. Всички стъпки описани по-долу, са напълно автентични и в най-оригиналния им вид, взаимствани от една 80 годишна баба от далечния крайний север на Руската Федерация.
Хеобходими продукти:

1: 600 грама брашно
2: Едно яйце
3: Супена лъжица захар
4: Чаена лъжица сол
5: Две средно големи глави лук
6: Половин кубче мая
7: Една чаша олио
8: Една риба Платика не по-малка от 900 гр. Вкусът се подобрява значително с размера и .

Вземете кубче класическа хлебна мая и го разрежете на 2 равни части. Необходима ви е само едната половинка:

Изображение

добавете към нея половин лъжица захар, тя служи за "захранване" и по-добрата и активизация

Изображение

поливате маята и захарта с пълна супена лъжица топла вода на ръба на търпимостта на ръката.

Изображение

малко по-късно добавяте още 2 такива лъжици топла вода до образуването на това

Изображение

вземате удобна за вас купа в която да започнете замесването на тестото и добавяте в нея около 300-350 грама вода, в моя случай за мярка ползвам голяма чаша за сок.

Изображение

чукнете едно яйце в нея

Изображение

добавете във водата с яйцето малка чаена лъжичка сол без връх

Изображение

три супени лъжици олио

Изображение

изсипваме към водата , яйцето , солта и олиото активизираната вече мая и разбъркваме сместа леко с телта

Изображение

идва ред на брашното. Изборът му не е маловажен за крайния резултат. Аз лично съм много взискателен към марките. По моя предценка около 80% от брашното на пазара е пълен боклук. В никакъв случай не изполвайте брашно за пица или друго подобно, което вече има добавени набухватели или подобрители. Ако не ви се получи добре с даден производител , сменете го, не се отчайвате. И така след много опити и грешки сега съм прибягнал към това. Страхотен резултат ми дава за печивата. Хубав плътен хлебен аромат.

Изображение

започвате да добавяте бавно брашно. Необходими са ви между 500 и 600 грама от него. Аз определям на око вече количеството, опипвайки консистенцията на тестото.

Изображение

тук идва на помощ един тънък момент. Омесвам тестото като го разтелгям и натискам с ръка обратно, изтеглям , натискам. С тази техника се вкарва въздух в тестото, който подобрява значително неговото правилно и равномерно втасване.

Изображение

спирате да месите когато престане да ви се лепи по ръцете. След всичко трябва да изглежда така .

Изображение

Оставяте тестото да отпочине на топло задължително загърнато с парче естествена материя, малка хавлия например би свършила чудесна работа. Аз лично го оставям на печката на котлона който ми позволява да го пусна на съвсем малка мощност. Не трябва да е прекалено топло защото тестото ще се запари и няма да се обработва добре в последствие. А и при опечката му, ще започне да се цепи и раздува. Тук всеки сам трябва да прояви изобретателност с намирането на подходящо топло кътче. В края на краищата трябва да заприлича на това.

Изображение

докато тестото ни отпочива се заемаме с плънката. Нищо трудно и нищо особенно . Две средно големи глави лук нарязани на малки кубчета, задушени в олио, докато не станат стъкловидно златисти. Всеки е способен на това.

Изображение

набрашнявате добре повърхноста на която ще разточите тестото

Изображение

разточвате съобразена с размерите на рибата ви питка. Полагате върху готовия блат канапе от по-рано задушения лук. Не много.

Изображение

идва ред на главната ни героиня. Платиката. Хиляда грамов прекрасен екземпляр от вида си, с Дунавски произход, предварително подсолен на вкус. Аз използвам гръцка морска сол, соли нежно и никога не накъртва. Дунавските ни платики притежават най-силни вкусови качества. Това е така защото диетата им в голямата река е по-разнообразна от където и да било другаде в страната ни. Руснаците казват така " лещь гурман ..." тоест , придирчива много към това което хапва, не помита всичко като много други от шарановите си събратя.

Изображение

режете опашката , заема твърде много място.

Изображение

щедро пълните със задушената лучена плънка отвътре

Изображение

поръсвате с остатъка и отгоре рибката

Изображение

Изображение

намазнявате тава с олио, и посръсвате намазненото дъно с малко количество брашно. Това е с цел, след опечката да свалите лесно готовия рибник.

Изображение

правите няколко дупки с вилица по дължина

Изображение

Изображение

пристъпвате към изпичане. 200 градуса предварително загрята фурна

Изображение

аз използвам режим на изпичане чрез обдухване отгоре и изпичане отдолу. Препоръчвам на всички които имат вентилатор във фурните си да го използват при изпичане.

Изображение

при мен разчитам на видимост и по нея се водя за процеса на изпичането. Който не наблюдава пряко може да започне да наднича след 30-35 минута от началото. Времето за опечка варира според големината на рибата и дебелината на тестото в което сте я положили. Тази конкретно рибка ми отне 45 минутки за да придобие златист цвят.

Изображение

непосредствено след изваждането, накапвате леко с олио и размазвате с четка.

Изображение

Изображение

След намазване загъвате гозбата с хартия а отгоре пак налагате кърпа . Аз използвам опаковка за хляб в щанда на ЛИДЪЛ, разкъсвам я по средата се получава идеално парче дишаща хартия идеално за тази цел, ползвам същата и за баница. И така след 30 минутки отпочиване след изпичане разрязвам по средата и встрани.

Изображение

Коричката на това чудо е мммммммм..... напоена със сокове и силни аромати ммм....
Опитвал съм с внушителен брой видове риби тази рецепта. Хищниците не стават според мен, суховати са. Дунавски шаран слагах див с червено месо, стана хубаво но не като с платиката. Единствените риби с коиро получих впечатляващи резултати са: Платика Дунавска; Скобар Дунавски; Морунаж Дунавски а и за малко да забравя още една велика особа, МЪЗДРУГА ДУНАВСКА. Всички риби са с размер килограм и нагоре. Само след този размер започват да им избиват характерните вкусови качества. Не си струва с по малки екземпляри, няма го вкуса.
Увлякох се по запичането на риби в тесто поради една главна причина. Рибата влиза с главата си със всичко, и буквално се приготвя в собствените си сокове, няма никаква загуба на аромати,сокове и вкусове, всичко си остава вътре и се усилва неколкократно.
Описаната от мен рецепта е абсолютно традиционна, без абсолютно никакви промени. Максимално опростените блюда са сред най-вкусните. Разбира се всеки е свободен да импровизира, добавяйки свои любими подправки и вкусове.

С любов и уважение към Зоя Шахова. Да ви е сладко.

Аватар
Doktor-5
Мнения: 3081
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 54 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Doktor-5 » Съб Сеп 27, 2014 9:37

Страхотна презентация колега!
Поздрави и наздраве! :D
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 6 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Коце » Съб Сеп 27, 2014 9:41

Нямииии! Много добре изглежда! :)
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
Димитър Тодоров
Мнения: 5360
Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
Местоположение: Силистра, на Дунав
дал Браво: 305 пъти
получил Браво: 569 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Димитър Тодоров » Нед Сеп 28, 2014 11:51

Asio написа:.... а и за малко да забравя още една велика особа, МЪЗДРУГА ДУНАВСКА. Всички риби са с размер килограм и нагоре. Само след този размер започват да им избиват характерните вкусови качества. Не си струва с по малки екземпляри, няма го вкуса.
....


Абсолютно вярно! Мъздругите - само от килограм нагоре,страшно вкусни са!!
По-добрата ми половина ги прави разделени по дължина,във фолио на фурна,накрая се отваря фолиото за да се запече добре рибата.С картофена салата с много лук и г-жа МЪЗДРУГА ми иде да си оближа пръстите всеки път!

Рецептата ти изглежда вкусна,ще я опитам и аз. :)

Бърз въпрос за да спестя търсене: откъде купуваш тази марка брашно?

Поздрави,
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..

Stay focused !

Аватар
Asio
Мнения: 360
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 59 пъти
получил Браво: 256 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Asio » Нед Сеп 28, 2014 19:25

Димитър привет ! Ти си по Мъздругите и целиш джакпота с тях в тази рецепта. Така подлучени в тесто вкуса им се катализира многократно. Завиждам ти ,че разполагаш по-често от мен с такива екземпляри.
Относно брашното купувам го само от метро. Насочих се към него виждайки как на 3 пъти идват румънците и го изкупуват всичкото до последния пакет. Един ден уцелих наличност , взех и останах впечатлен . Ако искаш мога да ти пусна по куриер едно чувалче . Цената му е под 5 лева. Пиши на Л.С. ако имаш нужда , ще реагирам бързо.

Поздрави.

Аватар
Златев
Мнения: 2039
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 468 пъти
получил Браво: 94 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Златев » Пон Сеп 29, 2014 17:06

Чудесно прдставена рецепта! Няма и три месеца до Никулден!...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Димитър Тодоров
Мнения: 5360
Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
Местоположение: Силистра, на Дунав
дал Браво: 305 пъти
получил Браво: 569 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Димитър Тодоров » Вто Сеп 30, 2014 22:15

Благодаря,Асене! За предложението - също. Нямам място за толкова брашно,но като минавам ще си взема един пакет за проба.

Мъздругите в тази висока вода са като партизани,трудно се стига до тях,дано спадне Реката
през този месец.

Поздрави,
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..

Stay focused !

Аватар
Мунчо
Мнения: 16472
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 323 пъти
получил Браво: 773 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Мунчо » Чет Окт 09, 2014 10:16

Дълбок поклон, колега!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
кирил великий
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
дал Браво: 3 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот кирил великий » Съб Окт 11, 2014 17:43

Asio, с шарн кило и кусур ще стане ли според тебе?
"Всяка грешка има свои име и фамилия."

bananaman
Мнения: 66
Регистриран на: Съб Юни 11, 2011 14:39
получил Браво: 1 път

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот bananaman » Съб Окт 11, 2014 22:25

Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?

Поздрави! :tup:

Аватар
Asio
Мнения: 360
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 59 пъти
получил Браво: 256 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Asio » Нед Окт 12, 2014 13:53

кирил великий написа:Asio, с шарн кило и кусур ще стане ли според тебе?


Одма става. Изпичал съм 5 килограмова платика рекордно. Който харесва вкуса на шарана в този му вид ще му се изкефи най-много. Ако рибата ти е много едра примерно а няма толкова хора за изяждане наведнъж може само едното филе да сложиш а другото да си го запазиш за друг път. И все пак когато е с главата е най-добре , защото тя пуска много качествена мазнина и аромати.
Следвай стъпките с лука точно, под и над рибата за да подсладиш естествено коричката на тестото.
Последна промяна 1 на Asio, променена общо 0 пъти

Аватар
Asio
Мнения: 360
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 59 пъти
получил Браво: 256 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Asio » Нед Окт 12, 2014 14:59

bananaman написа:Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?


От морските най-вкусния и топ рибник който съм ял е една риба на която руснаците и викат ПАЛТУС. Не знам как се нарича на български. Много добри вкусове са ми изкарвали ципура едра, натотения, лаврак над кило, полярна пъстърва, треска и ако си късметлия и намериш роден черноморски лефер а не средиземноморски, цепи мрака. Сьомга филе също става, но се отегчих вече от вкуса и. Ще пусна скоро и една рецепта от свежа охладена сьомга, но чакам екземпляр с по малки размери на пазара, че те иначе са по 4-5 килограма и нагоре.
Съвета ми към соленоводните риби а и към пресноводните е, търсете мазни риби. Карагьоза когато навлезе в Дунава, набарам ли едри, 100% от реката произход екземпляри, също голяма работа се получава. Всяка риба с по-високо съдържание на мазнини в месото е добре дошла в тестото.

Аватар
кирил великий
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
дал Браво: 3 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот кирил великий » Нед Окт 12, 2014 15:56

Одма става.


Мерси, приятел! Страхотно ти изглежда рибника, ще го пробвам с шарана, па и ще го снимам тук в твойта тема!
(Палтусът да кажа, че е камбала - дънна плоска риба като калкана е. Тая година изядох сума ти пушен палтус от "Берьозките" - по-скъп е от пушената сьомга).
"Всяка грешка има свои име и фамилия."

bananaman
Мнения: 66
Регистриран на: Съб Юни 11, 2011 14:39
получил Браво: 1 път

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот bananaman » Нед Окт 12, 2014 21:32

Asio написа:
bananaman написа:Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?


От морските най-вкусния и топ рибник който съм ял е една риба на която руснаците и викат ПАЛТУС. Не знам как се нарича на български. Много добри вкусове са ми изкарвали ципура едра, натотения, лаврак над кило, полярна пъстърва, треска и ако си късметлия и намериш роден черноморски лефер а не средиземноморски, цепи мрака. Сьомга филе също става, но се отегчих вече от вкуса и. Ще пусна скоро и една рецепта от свежа охладена сьомга, но чакам екземпляр с по малки размери на пазара, че те иначе са по 4-5 килограма и нагоре.
Съвета ми към соленоводните риби а и към пресноводните е, търсете мазни риби. Карагьоза когато навлезе в Дунава, набарам ли едри, 100% от реката произход екземпляри, също голяма работа се получава. Всяка риба с по-високо съдържание на мазнини в месото е добре дошла в тестото.

Колега да си жив и здрав , ей на това се вика изчерпателен отговор! Задължително ще пробвам с някоя мазна риба родна и ще пиша. Пожелавам ти много късмет и приятни моменти!
Поздрави! :fish4:

Божидар Иванов
Мнения: 383
Регистриран на: Вто Юли 22, 2008 14:58
Местоположение: Габрово-Столицата на хумора!
дал Браво: 13 пъти
получил Браво: 16 пъти

Re: Традиционен руски рибник .

Мнениеот Божидар Иванов » Сря Окт 15, 2014 13:21

Благодаря за рецептата,имам платика над килограм и ще пробвам през почивните дни!
Светът е оцелял защото се е смял!!!
На Бодлива крава ,Бог рога не дава!!!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта