Традиционен руски рибник .
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Традиционен руски рибник .
Реших да споделя с почитателите на кулинарните изпълнения една гозба, която ме трогва всеки път, когато се озове на трапезата ми, а и не само мен. Всички стъпки описани по-долу, са напълно автентични и в най-оригиналния им вид, взаимствани от една 80 годишна баба от далечния крайний север на Руската Федерация.
Хеобходими продукти:
1: 600 грама брашно
2: Едно яйце
3: Супена лъжица захар
4: Чаена лъжица сол
5: Две средно големи глави лук
6: Половин кубче мая
7: Една чаша олио
8: Една риба Платика не по-малка от 900 гр. Вкусът се подобрява значително с размера и .
Вземете кубче класическа хлебна мая и го разрежете на 2 равни части. Необходима ви е само едната половинка:
добавете към нея половин лъжица захар, тя служи за "захранване" и по-добрата и активизация
поливате маята и захарта с пълна супена лъжица топла вода на ръба на търпимостта на ръката.
малко по-късно добавяте още 2 такива лъжици топла вода до образуването на това
вземате удобна за вас купа в която да започнете замесването на тестото и добавяте в нея около 300-350 грама вода, в моя случай за мярка ползвам голяма чаша за сок.
чукнете едно яйце в нея
добавете във водата с яйцето малка чаена лъжичка сол без връх
три супени лъжици олио
изсипваме към водата , яйцето , солта и олиото активизираната вече мая и разбъркваме сместа леко с телта
идва ред на брашното. Изборът му не е маловажен за крайния резултат. Аз лично съм много взискателен към марките. По моя предценка около 80% от брашното на пазара е пълен боклук. В никакъв случай не изполвайте брашно за пица или друго подобно, което вече има добавени набухватели или подобрители. Ако не ви се получи добре с даден производител , сменете го, не се отчайвате. И така след много опити и грешки сега съм прибягнал към това. Страхотен резултат ми дава за печивата. Хубав плътен хлебен аромат.
започвате да добавяте бавно брашно. Необходими са ви между 500 и 600 грама от него. Аз определям на око вече количеството, опипвайки консистенцията на тестото.
тук идва на помощ един тънък момент. Омесвам тестото като го разтелгям и натискам с ръка обратно, изтеглям , натискам. С тази техника се вкарва въздух в тестото, който подобрява значително неговото правилно и равномерно втасване.
спирате да месите когато престане да ви се лепи по ръцете. След всичко трябва да изглежда така .
Оставяте тестото да отпочине на топло задължително загърнато с парче естествена материя, малка хавлия например би свършила чудесна работа. Аз лично го оставям на печката на котлона който ми позволява да го пусна на съвсем малка мощност. Не трябва да е прекалено топло защото тестото ще се запари и няма да се обработва добре в последствие. А и при опечката му, ще започне да се цепи и раздува. Тук всеки сам трябва да прояви изобретателност с намирането на подходящо топло кътче. В края на краищата трябва да заприлича на това.
докато тестото ни отпочива се заемаме с плънката. Нищо трудно и нищо особенно . Две средно големи глави лук нарязани на малки кубчета, задушени в олио, докато не станат стъкловидно златисти. Всеки е способен на това.
набрашнявате добре повърхноста на която ще разточите тестото
разточвате съобразена с размерите на рибата ви питка. Полагате върху готовия блат канапе от по-рано задушения лук. Не много.
идва ред на главната ни героиня. Платиката. Хиляда грамов прекрасен екземпляр от вида си, с Дунавски произход, предварително подсолен на вкус. Аз използвам гръцка морска сол, соли нежно и никога не накъртва. Дунавските ни платики притежават най-силни вкусови качества. Това е така защото диетата им в голямата река е по-разнообразна от където и да било другаде в страната ни. Руснаците казват така " лещь гурман ..." тоест , придирчива много към това което хапва, не помита всичко като много други от шарановите си събратя.
режете опашката , заема твърде много място.
щедро пълните със задушената лучена плънка отвътре
поръсвате с остатъка и отгоре рибката
намазнявате тава с олио, и посръсвате намазненото дъно с малко количество брашно. Това е с цел, след опечката да свалите лесно готовия рибник.
правите няколко дупки с вилица по дължина
пристъпвате към изпичане. 200 градуса предварително загрята фурна
аз използвам режим на изпичане чрез обдухване отгоре и изпичане отдолу. Препоръчвам на всички които имат вентилатор във фурните си да го използват при изпичане.
при мен разчитам на видимост и по нея се водя за процеса на изпичането. Който не наблюдава пряко може да започне да наднича след 30-35 минута от началото. Времето за опечка варира според големината на рибата и дебелината на тестото в което сте я положили. Тази конкретно рибка ми отне 45 минутки за да придобие златист цвят.
непосредствено след изваждането, накапвате леко с олио и размазвате с четка.
След намазване загъвате гозбата с хартия а отгоре пак налагате кърпа . Аз използвам опаковка за хляб в щанда на ЛИДЪЛ, разкъсвам я по средата се получава идеално парче дишаща хартия идеално за тази цел, ползвам същата и за баница. И така след 30 минутки отпочиване след изпичане разрязвам по средата и встрани.
Коричката на това чудо е мммммммм..... напоена със сокове и силни аромати ммм....
Опитвал съм с внушителен брой видове риби тази рецепта. Хищниците не стават според мен, суховати са. Дунавски шаран слагах див с червено месо, стана хубаво но не като с платиката. Единствените риби с коиро получих впечатляващи резултати са: Платика Дунавска; Скобар Дунавски; Морунаж Дунавски а и за малко да забравя още една велика особа, МЪЗДРУГА ДУНАВСКА. Всички риби са с размер килограм и нагоре. Само след този размер започват да им избиват характерните вкусови качества. Не си струва с по малки екземпляри, няма го вкуса.
Увлякох се по запичането на риби в тесто поради една главна причина. Рибата влиза с главата си със всичко, и буквално се приготвя в собствените си сокове, няма никаква загуба на аромати,сокове и вкусове, всичко си остава вътре и се усилва неколкократно.
Описаната от мен рецепта е абсолютно традиционна, без абсолютно никакви промени. Максимално опростените блюда са сред най-вкусните. Разбира се всеки е свободен да импровизира, добавяйки свои любими подправки и вкусове.
С любов и уважение към Зоя Шахова. Да ви е сладко.
Хеобходими продукти:
1: 600 грама брашно
2: Едно яйце
3: Супена лъжица захар
4: Чаена лъжица сол
5: Две средно големи глави лук
6: Половин кубче мая
7: Една чаша олио
8: Една риба Платика не по-малка от 900 гр. Вкусът се подобрява значително с размера и .
Вземете кубче класическа хлебна мая и го разрежете на 2 равни части. Необходима ви е само едната половинка:
добавете към нея половин лъжица захар, тя служи за "захранване" и по-добрата и активизация
поливате маята и захарта с пълна супена лъжица топла вода на ръба на търпимостта на ръката.
малко по-късно добавяте още 2 такива лъжици топла вода до образуването на това
вземате удобна за вас купа в която да започнете замесването на тестото и добавяте в нея около 300-350 грама вода, в моя случай за мярка ползвам голяма чаша за сок.
чукнете едно яйце в нея
добавете във водата с яйцето малка чаена лъжичка сол без връх
три супени лъжици олио
изсипваме към водата , яйцето , солта и олиото активизираната вече мая и разбъркваме сместа леко с телта
идва ред на брашното. Изборът му не е маловажен за крайния резултат. Аз лично съм много взискателен към марките. По моя предценка около 80% от брашното на пазара е пълен боклук. В никакъв случай не изполвайте брашно за пица или друго подобно, което вече има добавени набухватели или подобрители. Ако не ви се получи добре с даден производител , сменете го, не се отчайвате. И така след много опити и грешки сега съм прибягнал към това. Страхотен резултат ми дава за печивата. Хубав плътен хлебен аромат.
започвате да добавяте бавно брашно. Необходими са ви между 500 и 600 грама от него. Аз определям на око вече количеството, опипвайки консистенцията на тестото.
тук идва на помощ един тънък момент. Омесвам тестото като го разтелгям и натискам с ръка обратно, изтеглям , натискам. С тази техника се вкарва въздух в тестото, който подобрява значително неговото правилно и равномерно втасване.
спирате да месите когато престане да ви се лепи по ръцете. След всичко трябва да изглежда така .
Оставяте тестото да отпочине на топло задължително загърнато с парче естествена материя, малка хавлия например би свършила чудесна работа. Аз лично го оставям на печката на котлона който ми позволява да го пусна на съвсем малка мощност. Не трябва да е прекалено топло защото тестото ще се запари и няма да се обработва добре в последствие. А и при опечката му, ще започне да се цепи и раздува. Тук всеки сам трябва да прояви изобретателност с намирането на подходящо топло кътче. В края на краищата трябва да заприлича на това.
докато тестото ни отпочива се заемаме с плънката. Нищо трудно и нищо особенно . Две средно големи глави лук нарязани на малки кубчета, задушени в олио, докато не станат стъкловидно златисти. Всеки е способен на това.
набрашнявате добре повърхноста на която ще разточите тестото
разточвате съобразена с размерите на рибата ви питка. Полагате върху готовия блат канапе от по-рано задушения лук. Не много.
идва ред на главната ни героиня. Платиката. Хиляда грамов прекрасен екземпляр от вида си, с Дунавски произход, предварително подсолен на вкус. Аз използвам гръцка морска сол, соли нежно и никога не накъртва. Дунавските ни платики притежават най-силни вкусови качества. Това е така защото диетата им в голямата река е по-разнообразна от където и да било другаде в страната ни. Руснаците казват така " лещь гурман ..." тоест , придирчива много към това което хапва, не помита всичко като много други от шарановите си събратя.
режете опашката , заема твърде много място.
щедро пълните със задушената лучена плънка отвътре
поръсвате с остатъка и отгоре рибката
намазнявате тава с олио, и посръсвате намазненото дъно с малко количество брашно. Това е с цел, след опечката да свалите лесно готовия рибник.
правите няколко дупки с вилица по дължина
пристъпвате към изпичане. 200 градуса предварително загрята фурна
аз използвам режим на изпичане чрез обдухване отгоре и изпичане отдолу. Препоръчвам на всички които имат вентилатор във фурните си да го използват при изпичане.
при мен разчитам на видимост и по нея се водя за процеса на изпичането. Който не наблюдава пряко може да започне да наднича след 30-35 минута от началото. Времето за опечка варира според големината на рибата и дебелината на тестото в което сте я положили. Тази конкретно рибка ми отне 45 минутки за да придобие златист цвят.
непосредствено след изваждането, накапвате леко с олио и размазвате с четка.
След намазване загъвате гозбата с хартия а отгоре пак налагате кърпа . Аз използвам опаковка за хляб в щанда на ЛИДЪЛ, разкъсвам я по средата се получава идеално парче дишаща хартия идеално за тази цел, ползвам същата и за баница. И така след 30 минутки отпочиване след изпичане разрязвам по средата и встрани.
Коричката на това чудо е мммммммм..... напоена със сокове и силни аромати ммм....
Опитвал съм с внушителен брой видове риби тази рецепта. Хищниците не стават според мен, суховати са. Дунавски шаран слагах див с червено месо, стана хубаво но не като с платиката. Единствените риби с коиро получих впечатляващи резултати са: Платика Дунавска; Скобар Дунавски; Морунаж Дунавски а и за малко да забравя още една велика особа, МЪЗДРУГА ДУНАВСКА. Всички риби са с размер килограм и нагоре. Само след този размер започват да им избиват характерните вкусови качества. Не си струва с по малки екземпляри, няма го вкуса.
Увлякох се по запичането на риби в тесто поради една главна причина. Рибата влиза с главата си със всичко, и буквално се приготвя в собствените си сокове, няма никаква загуба на аромати,сокове и вкусове, всичко си остава вътре и се усилва неколкократно.
Описаната от мен рецепта е абсолютно традиционна, без абсолютно никакви промени. Максимално опростените блюда са сред най-вкусните. Разбира се всеки е свободен да импровизира, добавяйки свои любими подправки и вкусове.
С любов и уважение към Зоя Шахова. Да ви е сладко.
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Традиционен руски рибник .
Страхотна презентация колега!
Поздрави и наздраве!
Поздрави и наздраве!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Нямииии! Много добре изглежда!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Димитър Тодоров
- Мнения: 5652
- Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
- Местоположение: Силистра, на Дунав
- дал Браво: 549 пъти
- получил Браво: 1049 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Абсолютно вярно! Мъздругите - само от килограм нагоре,страшно вкусни са!!Asio написа:.... а и за малко да забравя още една велика особа, МЪЗДРУГА ДУНАВСКА. Всички риби са с размер килограм и нагоре. Само след този размер започват да им избиват характерните вкусови качества. Не си струва с по малки екземпляри, няма го вкуса.
....
По-добрата ми половина ги прави разделени по дължина,във фолио на фурна,накрая се отваря фолиото за да се запече добре рибата.С картофена салата с много лук и г-жа МЪЗДРУГА ми иде да си оближа пръстите всеки път!
Рецептата ти изглежда вкусна,ще я опитам и аз.
Бърз въпрос за да спестя търсене: откъде купуваш тази марка брашно?
Поздрави,
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..
Stay focused !
Stay focused !
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Димитър привет ! Ти си по Мъздругите и целиш джакпота с тях в тази рецепта. Така подлучени в тесто вкуса им се катализира многократно. Завиждам ти ,че разполагаш по-често от мен с такива екземпляри.
Относно брашното купувам го само от метро. Насочих се към него виждайки как на 3 пъти идват румънците и го изкупуват всичкото до последния пакет. Един ден уцелих наличност , взех и останах впечатлен . Ако искаш мога да ти пусна по куриер едно чувалче . Цената му е под 5 лева. Пиши на Л.С. ако имаш нужда , ще реагирам бързо.
Поздрави.
Относно брашното купувам го само от метро. Насочих се към него виждайки как на 3 пъти идват румънците и го изкупуват всичкото до последния пакет. Един ден уцелих наличност , взех и останах впечатлен . Ако искаш мога да ти пусна по куриер едно чувалче . Цената му е под 5 лева. Пиши на Л.С. ако имаш нужда , ще реагирам бързо.
Поздрави.
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Чудесно прдставена рецепта! Няма и три месеца до Никулден!...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Димитър Тодоров
- Мнения: 5652
- Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
- Местоположение: Силистра, на Дунав
- дал Браво: 549 пъти
- получил Браво: 1049 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Благодаря,Асене! За предложението - също. Нямам място за толкова брашно,но като минавам ще си взема един пакет за проба.
Мъздругите в тази висока вода са като партизани,трудно се стига до тях,дано спадне Реката
през този месец.
Поздрави,
Мъздругите в тази висока вода са като партизани,трудно се стига до тях,дано спадне Реката
през този месец.
Поздрави,
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..
Stay focused !
Stay focused !
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Традиционен руски рибник .
Дълбок поклон, колега!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- кирил великий
- Мнения: 102
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
- дал Браво: 3 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Asio, с шарн кило и кусур ще стане ли според тебе?
"Всяка грешка има свои име и фамилия."
Re: Традиционен руски рибник .
Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?
Поздрави!
Поздрави!
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Одма става. Изпичал съм 5 килограмова платика рекордно. Който харесва вкуса на шарана в този му вид ще му се изкефи най-много. Ако рибата ти е много едра примерно а няма толкова хора за изяждане наведнъж може само едното филе да сложиш а другото да си го запазиш за друг път. И все пак когато е с главата е най-добре , защото тя пуска много качествена мазнина и аромати.кирил великий написа:Asio, с шарн кило и кусур ще стане ли според тебе?
Следвай стъпките с лука точно, под и над рибата за да подсладиш естествено коричката на тестото.
Последно промяна от Asio на Нед Окт 12, 2014 15:01, променено общо 1 път.
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
От морските най-вкусния и топ рибник който съм ял е една риба на която руснаците и викат ПАЛТУС. Не знам как се нарича на български. Много добри вкусове са ми изкарвали ципура едра, натотения, лаврак над кило, полярна пъстърва, треска и ако си късметлия и намериш роден черноморски лефер а не средиземноморски, цепи мрака. Сьомга филе също става, но се отегчих вече от вкуса и. Ще пусна скоро и една рецепта от свежа охладена сьомга, но чакам екземпляр с по малки размери на пазара, че те иначе са по 4-5 килограма и нагоре.bananaman написа:Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?
Съвета ми към соленоводните риби а и към пресноводните е, търсете мазни риби. Карагьоза когато навлезе в Дунава, набарам ли едри, 100% от реката произход екземпляри, също голяма работа се получава. Всяка риба с по-високо съдържание на мазнини в месото е добре дошла в тестото.
- кирил великий
- Мнения: 102
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
- дал Браво: 3 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Мерси, приятел! Страхотно ти изглежда рибника, ще го пробвам с шарана, па и ще го снимам тук в твойта тема!Одма става.
(Палтусът да кажа, че е камбала - дънна плоска риба като калкана е. Тая година изядох сума ти пушен палтус от "Берьозките" - по-скъп е от пушената сьомга).
"Всяка грешка има свои име и фамилия."
Re: Традиционен руски рибник .
Колега да си жив и здрав , ей на това се вика изчерпателен отговор! Задължително ще пробвам с някоя мазна риба родна и ще пиша. Пожелавам ти много късмет и приятни моменти!Asio написа:От морските най-вкусния и топ рибник който съм ял е една риба на която руснаците и викат ПАЛТУС. Не знам как се нарича на български. Много добри вкусове са ми изкарвали ципура едра, натотения, лаврак над кило, полярна пъстърва, треска и ако си късметлия и намериш роден черноморски лефер а не средиземноморски, цепи мрака. Сьомга филе също става, но се отегчих вече от вкуса и. Ще пусна скоро и една рецепта от свежа охладена сьомга, но чакам екземпляр с по малки размери на пазара, че те иначе са по 4-5 килограма и нагоре.bananaman написа:Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?
Съвета ми към соленоводните риби а и към пресноводните е, търсете мазни риби. Карагьоза когато навлезе в Дунава, набарам ли едри, 100% от реката произход екземпляри, също голяма работа се получава. Всяка риба с по-високо съдържание на мазнини в месото е добре дошла в тестото.
Поздрави!
-
- Мнения: 383
- Регистриран на: Вто Юли 22, 2008 14:58
- Местоположение: Габрово-Столицата на хумора!
- дал Браво: 15 пъти
- получил Браво: 17 пъти
Re: Традиционен руски рибник .
Благодаря за рецептата,имам платика над килограм и ще пробвам през почивните дни!
Светът е оцелял защото се е смял!!!
На Бодлива крава ,Бог рога не дава!!!
На Бодлива крава ,Бог рога не дава!!!