Страница 1 от 1

Съвети за Никулден

Публикувано на: Пет Дек 05, 2014 13:10
от sharo1
Нека тука всеки да сподели някой тънкости за приготвяне на Никулденския шаран и не само...

След като гледах репортажите по телевизиите за приготвянето на рибата утре и коментара на повечето ,че рибата е най-добре на кръгчета-шайби,не можах да се сдържа и да не се провикна

Не поразявайте рибата ,не на шайбите...освен ако не ви се чистят дребни костици надробени едри кости...
Цепете покрай гръбнака и на по едри парчета ,филета и пр... :tup:

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Пет Дек 05, 2014 14:31
от hoa
Една рецепта и от мен - количество за 6 или 8 човека:
1. Две бели риби - големи близо кило;
2. Краве масло - половин пакетче;
3. големи глави лук от този крехкия - ккило;
4. Домати по големи - 0,5 килограма;
5. Гъби - 0,5 килограма;
6. Картофи - 0,5 килограма;
7. Подправке кой каквото обича;
Приготвяне:
1. Режат се големи шайби от лука дебели блисо пръст и се нареждат в дъното на тавата;
2. След това се нарежда рибата на шайби пак дебели два пръста, предварително осолена;
3.След рибата се подреждат доматите на шайби пак дебели близо пръст;
4. Разпределя се маслото на няколко места примерно на 5 или 6 места в тавата;
5. Там където може да се сложи се слага парчета картофи и гъби;
6. Добавят се подправки и се пече близа часи и половина.
Лука придава на рибата хубав вкус, а доматите и гъбите отгоре пускат сок нарибата и няма нужда да се слага лимонче, консумира се томло и картофите и гъбите да са на едро защото заедно с доматите и лука служат за гарнитура.
Предварително честит Никулден и голяма слука не само на бяла риба ами и на успехи.
Наздраве.......

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Пет Дек 05, 2014 14:44
от babydoctor
Най-доброто за мен е шаран...да го наречем по Дунавски, щото всеки град по течението го нарича на свое име. Та - 2 кг. шаран, отваря се откъм гърба, оттам се почиства. Махат се перките с прилежащите им костици, особено гръбната. Намазва се с олио и се запича. Залива се с 1.5 - 2 кофички кисело мляко, в което са разбити 5-6-8 яйца и скълцан чесън - ако има дивисил, се добавя. Обратно във фурната, докато се запече заливката - наздраве!

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Пет Дек 05, 2014 16:42
от S_BANKOV
Докторе, аз край Дунава съм пораснал, те такава мусака не съм ял :mrgreen:

Най добре за мен е приготвянето му на скара, цепи се през гърба, оставя се в марината от оцет, вода, дафинов лист и черен пипер и сол /повече сол, няма да се пресоли небойте се/ после се маже с олио и на скарата целия. :tup:

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Пет Дек 05, 2014 17:29
от babydoctor
S_BANKOV написа:Докторе, аз край Дунава съм пораснал, те такава мусака не съм ял :mrgreen: :
Къде по-точно? Звучи като мусака, ма не е - опитай и ще видиш, аз налитам на заливката и забравям за шарана отдолу :D А да слагаш дафинов лист на нещо, различно от дивеч, е кощунство. :roll: А ти - кусай, кусай, както казват в Бургаско за опитай - няма да се минеш :D Ма кво търсим с тая тема тук, а не сме в кулинарията? :roll: Модераторите ли запразниха вече, що ли - уж аз рожденик, пък те... :roll:

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Нед Дек 07, 2014 14:31
от S_BANKOV
ист сайт докторе, :mrgreen:

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Сря Дек 30, 2015 23:32
от kinggod
Аз панирам филе .

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Чет Дек 31, 2015 6:52
от sharo1
kinggod написа:Аз панирам филе .
Панирай шайби :lol:

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Сря Дек 07, 2016 19:41
от ivopopov
Вчера за първи път приготвих пълнен шаран. Изпробвах рецептата от сайта нахрани.ме. Справих се много добре, даже жена ми каза, че съм я направил по-вкусно, отколкото тя го прави друга година. :tup:

Re: Съвети за Никулден

Публикувано на: Чет Яну 26, 2017 23:32
от vasiltrifonov
Пълненият шаран е може би единственото нещо, което готвя вкъщи.