Прясно, рибно и вкусно . . .
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Посипвам си главата с пепел. Баш теб да забравя, човека, който ме нагости с най-доброто козе сирене, което е докосвало небцето ми . . . . а съм изял не-малко. Веднага започвам да кроя план за скорошно зачорбяване.
И искам да използвам момента за да се обърна към уважавания pike, с молба, ако е възможно да ми промени никнейма на "Асен" , защото тази латиница с българско име взе много да ме дразни. Отделно хората се объркват, когато се обръщат към мен и ми викат Асио, Азио, Асйо и др. щуротии, а приятелите ме наричат Асьо. Та в този дух и писането във форума на кирилица, взех да намирам никнейма си за дразнещ изписан на латиница.
За благодарност ,ще кръстя една рецепта с щука на теб но искам първо да хвана една прилична. Доста екстравагантно гурме е и едва ли, някой ще я приготви, но въпреки това ще я направя в твоя чест.
И искам да използвам момента за да се обърна към уважавания pike, с молба, ако е възможно да ми промени никнейма на "Асен" , защото тази латиница с българско име взе много да ме дразни. Отделно хората се объркват, когато се обръщат към мен и ми викат Асио, Азио, Асйо и др. щуротии, а приятелите ме наричат Асьо. Та в този дух и писането във форума на кирилица, взех да намирам никнейма си за дразнещ изписан на латиница.
За благодарност ,ще кръстя една рецепта с щука на теб но искам първо да хвана една прилична. Доста екстравагантно гурме е и едва ли, някой ще я приготви, но въпреки това ще я направя в твоя чест.
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Как ще се наричаш от утре е казус, засягащ само теб. Аз обаче съм привърженик на идеята за кулинарно парти под надзора и организацията на фишинг манията. Що пък да не си направим готварски конкурс за рибена чорба, или като сърбите на Власинското езеро - "Сомовиада".
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Вчера, с брат ми, решихме да отпразнуваме успешния завършек на тазгодишната винена кампания. Водата от чешмата, тази година, се превърна във вино. Визирам, супер гъстата захарност, която определено имаше нужда от разреждане. Аз си спретнах микс от 200 килограма мастилен мавруд и 150 килограма лепкав памид. И стана чудо, още преди да замерим и объркаме кашата, ферментацията беше факт.
Брат ми, беше по-скромен, със 100 килограма каберне и 100 мерло със същата кондиция на качеството.
Ден по-рано, бях посетил едни лодкари, които бяха така любезни да ми запазят едни ултра тлъсти морунажи и платики. Осолени и отлежали предварително, ден по-късно се превърнаха в . . .
Килограмови, гърбави от маз, морунажи на плоча.
Гледката не беше подмината равнодушно от нито един минувач. Българина, много обича да похапва рибка.
На батко златните рибкиии, мамооооуу . . .
Морунажа се изпари за секунди. Добре, че бях се подсигурил с още една супер мазница. Килото и половина платичка спаси вечерята.
Обърнете внимание на тая снимка прозрачния слой на края по гърба на платиката. Чиста мазнина. Много полезна. Абсолютен показател за изключително качествена есенна, нагрухана платика. Стане ли прозрачен, втори верен показател за готовност за сваляне от плочата.
Впрочем, същите мазнюги си бяха и морунажите.
Не е специална рецепта. Просто хубав кулинарен спомен в снимки. Сол, риба и много смях ...
Наздраве !
Брат ми, беше по-скромен, със 100 килограма каберне и 100 мерло със същата кондиция на качеството.
Ден по-рано, бях посетил едни лодкари, които бяха така любезни да ми запазят едни ултра тлъсти морунажи и платики. Осолени и отлежали предварително, ден по-късно се превърнаха в . . .
Килограмови, гърбави от маз, морунажи на плоча.
Гледката не беше подмината равнодушно от нито един минувач. Българина, много обича да похапва рибка.
На батко златните рибкиии, мамооооуу . . .
Морунажа се изпари за секунди. Добре, че бях се подсигурил с още една супер мазница. Килото и половина платичка спаси вечерята.
Обърнете внимание на тая снимка прозрачния слой на края по гърба на платиката. Чиста мазнина. Много полезна. Абсолютен показател за изключително качествена есенна, нагрухана платика. Стане ли прозрачен, втори верен показател за готовност за сваляне от плочата.
Впрочем, същите мазнюги си бяха и морунажите.
Не е специална рецепта. Просто хубав кулинарен спомен в снимки. Сол, риба и много смях ...
Наздраве !
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Красота, красота!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Ква красота, бе, бах ти садиста...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- А ДАНО ХВАНА
- Мнения: 407
- Регистриран на: Сря Яну 13, 2010 12:45
- Местоположение: София
- дал Браво: 483 пъти
- получил Браво: 454 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Опитах пържени тези дълги бели образувания от костури около 30см (не можах да хвана по големи ) ....babydoctor написа:Господ говори с устата ти. Пържените ташаци на шарановите риби не ги давам за нищо друго. ........
Определям като превъзходни,феноменални ,не бях подготвен и консумирах непрекъснато сменяйки глътки бира и гроздова ракия в опит да се нагодя по най перфектният начин към райското мезе
Опитайте ,човек никога не знае кога ще го сполети щастието !
http://www.youtube.com/watch?v=cLeW3PRrv3g" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=cPRdfhkonJI" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=BL2IBtU ... ZQmGs#t=65" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=cPRdfhkonJI" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=BL2IBtU ... ZQmGs#t=65" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Мнения: 705
- Регистриран на: Пон Апр 11, 2011 2:58
- Местоположение: Haskovo
- дал Браво: 76 пъти
- получил Браво: 44 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Такива морунажи виждам за сефте, това са некви платики?Asio написа:Килограмови, гърбави от маз, морунажи на плоча.
Ако, бъркам, простете щото таквиз риби не ловя или готвя....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Без да ловя шарановите, знам доста за тях и безпогрешно ги определям от кой вид са. Няма грешка и тук. Просто, като стигнат и надминат килото, морунажите замязват на такива чучела.
Вярно е, че платиката има два подвида, които много приличат на нея, но в моите очи и те са силно различими.
Просто в голямата река, всичко става наистина голямо. А от както забих 1320 грама скобар за устата уставно на клатушка Алтима, малко неща могат да ме изненадат. Стефко Търновски ми беше свидетел. И двамата бая му се кокорихме.
VID, вгледай се пак във формата на платиката и морунажите по-горе, за мен разликите са големи. Грешка няма.
Това, което неистово и трудно поносимо ми липсва е една пищна Дойца/Мъздруга за рибник. В митична риба взе да се превръща тоя индивид за мене. През времето зашивахме по една, две всяка година, сега втора година няма помен от нея. Брат ми дори постави абсолютен Гинес рекорд на нея с тегло 3,100 на Spro спинър. Жалко, че не опитахме да го зафиксираме, беше си повече от гигантска. И както казах, в голямата река, всичко става наистина голямо.
Вярно е, че платиката има два подвида, които много приличат на нея, но в моите очи и те са силно различими.
Просто в голямата река, всичко става наистина голямо. А от както забих 1320 грама скобар за устата уставно на клатушка Алтима, малко неща могат да ме изненадат. Стефко Търновски ми беше свидетел. И двамата бая му се кокорихме.
VID, вгледай се пак във формата на платиката и морунажите по-горе, за мен разликите са големи. Грешка няма.
Това, което неистово и трудно поносимо ми липсва е една пищна Дойца/Мъздруга за рибник. В митична риба взе да се превръща тоя индивид за мене. През времето зашивахме по една, две всяка година, сега втора година няма помен от нея. Брат ми дори постави абсолютен Гинес рекорд на нея с тегло 3,100 на Spro спинър. Жалко, че не опитахме да го зафиксираме, беше си повече от гигантска. И както казах, в голямата река, всичко става наистина голямо.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Същите са морунажите и в Мандренското езеро, а и бабушката там е с подобни размери. Дори са по-тлъсти, щото са в стояща вода. Е, ако не са ги изпомрежили, щото спомените ми са от 80-тте. Ама си садист, Асене, с тез репортажи Кога ли ще успея да стигна до Лом, мамка му
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Двете добри щуки уловени преди два дни, както обещах бяха обработени с огромно уважение.
ПЕЛМЕНИ ОТ ЩУКА
Всеки заинтересован, нека следва стъпка по стъпка описанието в снимки по-долу, и ще има шанса да усети това супер гурме.
Започвам с тестото. Чуквам три яйца посипани с две чаени лъжици с връх сол.
Заливам ги с грубо литър вода и започвам да добавям брашно и меся, докато не стане твърдо за месене. Компромис с брашното не трябва да има. Най-доброто италианско за паста.
В един момент заприличва на твърда топка като тази:
Отъркалвам я хубаво в брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО я оставям да отпочине поне 40 минути.
Предварително фелитираната щука,старателно одрана от кожата и обезкостена, е нарязана на едри кубчета. Към нея добавям две средни глави кромид лук и на всеки килограм кайма добавям 200 грама прясна сланина. Без сланината НЕ МОЖЕ. Традицията е всичко в тази рецепта.
Въртя всичко на куп в месомелачката
Получената кайма омесвам добре на ръка. След като и добавя сол на вкус и добро количество черен пипер. Изключение може да направим само тук и само с бял пипер ако не харесвате черен.
Тук вадя едно тайно оръжие по-възрастно от мен на години но поради добрата, солидна, стара, руска изработка не му личат годинките. Форма за пелмени. Има и различни видове пластмасови с различни форми в магазинната мрежа. Не е трудно да се намери.
Режа с нож малка топка и я разточвам с точилка и оформям с ръце докато не приеме големината на формата за пелмените. Налагам я върху формата, като предварително набрашнявам и пласта тесто и формата под него, защото при вадене пелмените изпадват сами от формата. Това е много важно.
С виличка започвам да си вземам малки топки от овкусената кайма и да ги полагам дупките на формата.
Всичко е обилно набрашнено
След запълването с плънка на всички дупки покриваме със същия пласт тесто отгоре. Аз обичам една идея по дебел плат, защото стават по-сочни и запазват перфектно формата си.
Тук идва друга магия на ред. Започвам да точа с точилката формата, леко притискайки докато ръбовете на формата не прережат формичките и не ги запечатат от натиска. Ще го покажа в няколко етапа подробно. Изглежда така:
След окончателното им прерязване и запечатване, обирам излишното тесто по края и пак го пускам в употреба. После чуквам формата с дъното нагоре в точилката и ВОАЛА имам 31 готови пелмена.
Вземам пластмасова тавичка (може и метална, каквато имате) и полагам найлонов лист обилно набрашнен и върху него редя ред пелмени. След това върху единия ред пелмени слагам найлонов лист, набрашнявам и редя втори ред. Така може в тавичка да наредите до 5 етажа пелмени без да смачкате първия ред.
Редя и прибирам във фризера директно. Там и никъде другаде не им е мястото. Брашното не им позволява слепване и се делят без усилие. Могат да изкарат там с месеци и когато ми се прияде, кипвам подсолена вода и направо ги мятам замръзнали в кипящата вода. Така има ултимативна вечеря за точно 10 минути. Важно е при замръзналите вече пелмени водата да е много, защото когато ги хвърлите в малък обем вода, замръзнали, тя се преохлажда и докато закипи отново те могат да се поразкашкат. Това се избягва в големия обем вода.
Както казах, кипвате щедро количество вода в голяма тенджера внимателно ги изсипвате в нея. Готовноста настъпва 5 минути след повторното кипване на водата. При тези със плънка от свинско месо около 8.
Сервирам с малко количество от бульона им обилно посипани със сметана и поръсени с малко черен пипер и няколко капки зехтин за контраст и богатство на вкуса и аромата. Сметаната е само една PILOS 12% масленост от ЛИДЪЛ. Пробвал съм над 30 вида сметани, не стават, тази е единствената, която се разтича добре и има прекрасен аромат.
Четири часа и половина със скрупольозното фелитиране и обезкостяване на две щуки, мелене, месене, изчакване, подреждане и сваряване на около 400 броя пелмени от три килограма кайма. Заслужава си всяка една секунда.
При тези пелмени, дори скептик към рибното месо, като Васил ака Куейтриот ще зарони детски сълзи и ще моли за ощееееее ....
Наливам щедро от моя си чисто нов Маврудо-Памид и засядам да разтърся вкусовите си рецептори. Живота е прекрасен.
С голяма любов и уважение към Нина Шахова .
ПЕЛМЕНИ ОТ ЩУКА
Всеки заинтересован, нека следва стъпка по стъпка описанието в снимки по-долу, и ще има шанса да усети това супер гурме.
Започвам с тестото. Чуквам три яйца посипани с две чаени лъжици с връх сол.
Заливам ги с грубо литър вода и започвам да добавям брашно и меся, докато не стане твърдо за месене. Компромис с брашното не трябва да има. Най-доброто италианско за паста.
В един момент заприличва на твърда топка като тази:
Отъркалвам я хубаво в брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО я оставям да отпочине поне 40 минути.
Предварително фелитираната щука,старателно одрана от кожата и обезкостена, е нарязана на едри кубчета. Към нея добавям две средни глави кромид лук и на всеки килограм кайма добавям 200 грама прясна сланина. Без сланината НЕ МОЖЕ. Традицията е всичко в тази рецепта.
Въртя всичко на куп в месомелачката
Получената кайма омесвам добре на ръка. След като и добавя сол на вкус и добро количество черен пипер. Изключение може да направим само тук и само с бял пипер ако не харесвате черен.
Тук вадя едно тайно оръжие по-възрастно от мен на години но поради добрата, солидна, стара, руска изработка не му личат годинките. Форма за пелмени. Има и различни видове пластмасови с различни форми в магазинната мрежа. Не е трудно да се намери.
Режа с нож малка топка и я разточвам с точилка и оформям с ръце докато не приеме големината на формата за пелмените. Налагам я върху формата, като предварително набрашнявам и пласта тесто и формата под него, защото при вадене пелмените изпадват сами от формата. Това е много важно.
С виличка започвам да си вземам малки топки от овкусената кайма и да ги полагам дупките на формата.
Всичко е обилно набрашнено
След запълването с плънка на всички дупки покриваме със същия пласт тесто отгоре. Аз обичам една идея по дебел плат, защото стават по-сочни и запазват перфектно формата си.
Тук идва друга магия на ред. Започвам да точа с точилката формата, леко притискайки докато ръбовете на формата не прережат формичките и не ги запечатат от натиска. Ще го покажа в няколко етапа подробно. Изглежда така:
След окончателното им прерязване и запечатване, обирам излишното тесто по края и пак го пускам в употреба. После чуквам формата с дъното нагоре в точилката и ВОАЛА имам 31 готови пелмена.
Вземам пластмасова тавичка (може и метална, каквато имате) и полагам найлонов лист обилно набрашнен и върху него редя ред пелмени. След това върху единия ред пелмени слагам найлонов лист, набрашнявам и редя втори ред. Така може в тавичка да наредите до 5 етажа пелмени без да смачкате първия ред.
Редя и прибирам във фризера директно. Там и никъде другаде не им е мястото. Брашното не им позволява слепване и се делят без усилие. Могат да изкарат там с месеци и когато ми се прияде, кипвам подсолена вода и направо ги мятам замръзнали в кипящата вода. Така има ултимативна вечеря за точно 10 минути. Важно е при замръзналите вече пелмени водата да е много, защото когато ги хвърлите в малък обем вода, замръзнали, тя се преохлажда и докато закипи отново те могат да се поразкашкат. Това се избягва в големия обем вода.
Както казах, кипвате щедро количество вода в голяма тенджера внимателно ги изсипвате в нея. Готовноста настъпва 5 минути след повторното кипване на водата. При тези със плънка от свинско месо около 8.
Сервирам с малко количество от бульона им обилно посипани със сметана и поръсени с малко черен пипер и няколко капки зехтин за контраст и богатство на вкуса и аромата. Сметаната е само една PILOS 12% масленост от ЛИДЪЛ. Пробвал съм над 30 вида сметани, не стават, тази е единствената, която се разтича добре и има прекрасен аромат.
Четири часа и половина със скрупольозното фелитиране и обезкостяване на две щуки, мелене, месене, изчакване, подреждане и сваряване на около 400 броя пелмени от три килограма кайма. Заслужава си всяка една секунда.
При тези пелмени, дори скептик към рибното месо, като Васил ака Куейтриот ще зарони детски сълзи и ще моли за ощееееее ....
Наливам щедро от моя си чисто нов Маврудо-Памид и засядам да разтърся вкусовите си рецептори. Живота е прекрасен.
С голяма любов и уважение към Нина Шахова .
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Въртят ми се разни идеи из главата, но намирането на хубаво място не е лесна работа. Втория бъг е, че най-добрите рибни изпълнения, съответно на най-добрите и конкурентни цена са изцяло от Дунавска и никаква друга сладководна риба. Трябва да ангажирам бая лодкари за да ми направят постоянно снабдяване с платики, морунажи, скобари, диви шарани, амури, уклеи, толстолоби, бели риби и попчета. Ще падне голяма мрежарщина а това малко ме смущава. Иначе от морските риби също е уникално, но не са много хората, които примерно ще изтряскат 40 лева за порция фагри, минокоп, треска или нилски костур на джоспър, плоча или скара.люско написа:Асьо защо не отвориш един рибен ресторант в Русе ами ни мъчиш само :)
Намеря ли поток от Дунавски по-горе изброените риби, съм повече от убеден, че ще разстрелям конкуренцията на място с крайния продукт от вариации на тарама хайвери и филета със сосове, пелмени от няколко вида риби и доста уникални рибни плата и рибни салати. На лека цена мога да извадя само Дунавска риба. Блатна или езерна няма да пипна в никакъв случай. Всичко друго ще е хард за повечето потенциални клиенти.
- баш майстора
- Мнения: 5831
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1642 пъти
- получил Браво: 1776 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Прав си. Рибата е скъпо месо! Народа е свикнал, че рибата е най-евтиното месо, но от соц време това въобще не е така и по-скъпо ще става.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Ники, в момента във Варна рибата е по-евтина от телешкото и свинското, вярно - сезон, но все пак е така. Говоря за масови към момента риби. За морските риби - в бедното ни море всяка риба си има сезон и съответно - сезонна цена. Минокоп, врана и див лаврак са екзотики достойни за блюдо в скъп ресторант, съгласен съм.баш майстора написа:Прав си. Рибата е скъпо месо! Народа е свикнал, че рибата е най-евтиното месо, но от соц време това въобще не е така и по-скъпо ще става.
Asio, пожелавам ти да намериш разковничето за осъществяване на плановете си!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"