Прясно, рибно и вкусно . . .

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
bat.galin
Мнения: 1355
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 225 пъти
получил Браво: 147 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот bat.galin » Сря Апр 13, 2016 10:12

То без втори шанс не става.
Както и без "наказание".
Ама всичко си зависи от директора на островите де ... ;)

Аватар
Asio
Мнения: 354
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 166 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Asio » Пет Юли 08, 2016 3:48

Привет ! ! ! На поредното пазаруване, видях как зареждат риба пред очите ми, и сред дребните екземпляри отделиха четири супер тлъсти лаврака. Толкова големи в магазинната мрежа не бях срещал, а и толкова големи никога не бях ял. Изрева ми душичката и рибата скочи в кошницата. Супер-тлъст, супер-свеж лаврак, 1460 грама. Има тук колеги, за които това не е нищо супер-тлъсто и необичайно, но за мен определено е. Уникални протеини, полезни въглехидрати и всичко това окъпано обилно в мононенаситени мастни киселини. Ето и малко снимки:

Изображение

Ужасно тлъста риба, беше съвършенно охранена:

Изображение

Изображение

Аватар
Asio
Мнения: 354
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 166 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Asio » Пет Юли 08, 2016 6:03

Кликнах накриво докато писах и сега продължавам :

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

[img=https://s31.postimg.org/yfc6al3cn/20160707_121107_001.jpg]

Изображение

Тук наблягам на осоляването на картофките. На кристали, като по солетите, много ги обичам по този начин.

Изображение

Изображение

Изображение

Незнам, защо излизат не с пълното качество, с което са качени снимките. За по добро качество кликнете върху тях.

Аватар
quietriot
Мнения: 9217
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 89 пъти
получил Браво: 133 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот quietriot » Пет Юли 08, 2016 8:20

е аз угладнях вече , ем риба не ям , какво да кликвам повече , готви си програма за острова :wink: какво ще ни готвиш.

bat.galin
Мнения: 1355
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 225 пъти
получил Браво: 147 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот bat.galin » Пет Юли 08, 2016 10:18

:tup: :11:

Vid
Мнения: 650
Регистриран на: Пон Апр 11, 2011 2:58
Местоположение: Haskovo
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 16 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Vid » Съб Юли 09, 2016 3:54

Asio написа:Привет ! ! ! На поредното пазаруване, видях как зареждат риба пред очите ми, и сред дребните екземпляри отделиха четири супер тлъсти лаврака.

Това не го вярвам, защото рибите са сортирани на партиди по големина и съответно цена доста преди да влязат в БГ.
Е, ако сортировача е бил пиян, може и да е станала грешка :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека

Аватар
Мунчо
Мнения: 16396
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 275 пъти
получил Браво: 696 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Мунчо » Чет Юли 14, 2016 22:34

"Ä вий, вий сте"... садисти...
"...
Но аз не ти се сърдя Лена.
Не съм еснаф. Аз съм поет."

"Душевно сме болни, а духовно сме богати"

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

bat.galin
Мнения: 1355
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 225 пъти
получил Браво: 147 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот bat.galin » Чет Юли 14, 2016 23:28

'аскуо, сортирани за замразените.
...само !
:fish4: :fish4: :fish4: :fish4:

Аватар
Asio
Мнения: 354
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 166 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Asio » Пет Авг 26, 2016 22:01

Ласпер с къри, на фурна, естествено.

Шляпнатият онзи ден почти 70 сантиметров разбойник се превърна в това:

В 30 грама олио слагате 1 чаена лъжичка качествено къри. Аз имам няколко вида, но другите, са с концистенцията на пудра, и вкусово не се доближават до това едросмляно, оригинално, раджастанско на снимката долу. Позлвам олиото, за да нанеса кърито равномерно, защото ако започнете да я ръсите директно, вкуса няма да е същият, на места кърито ще накъртва а на други ще е с по-беден вкус. За кърито е най-важно да се нанесе равномерно, в това е цялата магия.
За сладководна риба-олио, за морска-зехтин. Зехтина и сладководната риба, за мен лично, изобщо не си хармонират, пробвал съм многократно и не съм доволен от резултата.
Разбърквате хубаво сместа и омазвате рибата. В моя случай, отлежала 2 дни леко осолена в хладилника за максимален резултат.
Тъй като този распер беше прилично едър, го пекох един час и четиридесет минути на двеста градуса без вентилатор. Реотан отгоре, реотан отдолу. С вентилатора щеше да стане по-бързо но е възможно рибата да се опърли отвън а вътре да не е така добре и варномерно изчепена.
Тази риба, като я чистих и оставих част от "полезните" вътрешности в нея за по-богат аромат. Хайвер в начален стадий на развитие и плавателен мехур.
Може също и по време на изпичане да я минете още веднъж с кърито или малко преди да я извадите от фурната. Зависи колко ви е люто кърито и как го харесвате, защото къритата са много варианти и се различават едно от друго.
От скоро съм голям привърженик на хартията за печене. Уникално изобретение. Не пръска по фурната в процес на опичане, не цапа тавата, измива се за отрицателно време, без да се налага да остъргвам емайла на тавата. Кюфтета, пържоли, пилета всичко лежи на хартия при мен. В пъти предпочитам да наредя 30 кюфтета на хартия наведнъж, отколкото да ги пържа в мазнина, като замаян, и да умириша всичко наоколо.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

vboriyanov
Мнения: 63
Регистриран на: Нед Ное 01, 2015 0:30
Риболов: на плувка, спининг
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот vboriyanov » Вто Сеп 06, 2016 20:06

Много добри рецепти. Браво.

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11693
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот joro_olyмпус » Вто Сеп 13, 2016 0:36

Нъц! Не ми хареса тази рецепта! Не сме руснаци, че да ги ядем с мехурите и червата, а и распера няма никакви вкусови достойнства и аромати. Сухо месо без кости. - Упс, тук има редакция на поста - просто на мен не ми харесва, а не се заяждам. :D

Аватар
Asio
Мнения: 354
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 166 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Asio » Вто Сеп 13, 2016 5:54

Жоро, точно в този случай не са ядени черва. Просто, като чистих рибата не исках да отделям хайвера и после пак да го тикам вътре. А за целта трябваше да оставя и мехура, който отстраних по-късно.
Бъркаш, че някой вътрешности не подобряват аромата. Мехурите на почти всички видове шаранови риби ги намирам за много вкусни в изпържено състояние. Млечниците на мъжка едра щука също са уникални, вие и яжте месото а мен дайте тях. (естествено, ако я ловиш в блатото няма как да става за ядене и месото и). Черните дробове на ред риби също са страхотни (да не говорим за ползата им за здравето). На север, черния дроб от треска е в менюто на всяка бременна мацка. А руснаците, които са най-богатата на рибен ресурс нация на планетата, и могат, буквално да зобат рибе месо в изобилие от количество и разнообразие, не са толкова глупави щом не изхвърлят някой вътрешности, на определени, и на ГОЛЕМИНА екземпляри. И нас на запад ни вземат за капитални туземци, защото ядем кратака, ушите, червата, кожата и шкембетата на свинете ама ние им теглим майните и се кефим на живота със свинската карантийка.
Според мен човек не трябва да се сравнява/съобразява с други нации или навици, когато се впуска да опита нещо ново и различно в ежедневието си.
На север, като ядох суров черен дроб на лос, току що убит, върху гол черен хляб, насред гората, още топъл, а темературата беше -43, беше преживяване, което няма да забравя никога. Фул контакт с природата. Няма да споменавам, колко вкусно беше, защото съм убеден, че няма човек от форума, който би се съгласил с мен.
И позволи ми отново да не се съглася с теб, относно вкусовите качества на расперите. Всеки распер над 2,5 килограма си е гурме вкус отвсякъде. Сухота няма грам. Жалко, че нямам възможност да те опровергая на живо.
Хубаво е, когато има открито несъгласие по даден въпрост. Благодаря ти за мнението.

П.П. Обърни внимание, на хартията под распера, колко много сокове са изтекли от него. Това не е суха риба.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15670
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 97 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот babydoctor » Вто Сеп 13, 2016 14:49

Господ говори с устата ти. Пържените ташаци на шарановите риби не ги давам за нищо друго. А сомският черен дроб е...ммм...Мехурите в Лом ни ги даваха пържени на децата, още докато чистеха улова - пак мммммм....Сега, расперът си е един гигантски уклей, а постен уклей не съм виждал, дори и в Монтанския, където го дъвчеше червенката...Единственото му кофти са многото кокалаци, но и за това си има решение, както при скобара...В края на краищата затова и никой не си го беси под стряхата като деверигата...Нито пък го пуши...А за черния дроб от лос ти завиждам, при това не особено благородно... :tup:
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
stancom
Мнения: 3655
Регистриран на: Сря Яну 02, 2008 16:59
Местоположение: Чомаковци
дал Браво: 15 пъти
получил Браво: 99 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот stancom » Сря Сеп 14, 2016 10:57

stancom написа:
Asio написа:Морковите са за рибената чорба от остатъците на сьомгата и едно трупче от ХЕК . Те не влизат в доматения сос.

А аз чакам за рецептата за чорбата, че ми се намират някакви изрезки от сьомга и парчета от бяла риба, та ще те замоля да я публикуваш !

Asio написа:Станко имаш го чорбето в скоро време

Само да те информирам, че бялата риба изсъхна във фризера, а изрезките ги изхвърлих, та можеш да не си даваш чак толкова много зор с пускането на рецептата :D
Аз не мога да ловя риба !!!

Аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4237
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 816 пъти
получил Браво: 79 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Pike » Сря Сеп 14, 2016 11:22

Нищо, за следващия път :tup:


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта