Прясно, рибно и вкусно . . .

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Asio
Мнения: 353
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 30 пъти
получил Браво: 157 пъти

Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Asio » Пон Дек 08, 2014 8:05

Реших да си отворя отделна тема, в която да качвам приятни рибни емоции от моята кухня. Ще започна с една много любима моя рибна салата. Лесна за изпълнение и отлично предложение за гости или маса с приятели. С възможност за множестно комбинации от видове риба, според любими предпочитания.

Необходими продукти:
1. Около 700 грама картофи.
2. Около 400 грама моркови.
3. 5 броя яйца.
4. 300 грама риба по избор.
5. 3 кутийки майонеза.
6. 300 грама кромид лук.


Започвате със сваряването на продуктите.

Изображение

Тук искам да споделя една тайна. Когато варите моркови за руска салата или тази в случая, не ги белете, само ги измийте и сложете около 1,5 грама сода бикарбонат във водата. Това ще запази яркия им цвят и текстура. В никакъв случай не подсолявайте водата в която ги варите. Морковите трябва да запазят натуралната си сладост, което е от ключово значение при тази и руската салата (не че тази не е руска по произход).

Изображение

Тук вече обелени, след сваряването, морковите изглеждат дори още по ярки от първоначалния им вид.

Изображение

Пристъпвате към подредбата на продуктите:
Вземате удобна за вас чиния тип "плато". Широка, плитка и кръгла върши същата работа. Отваряте двете консверви (по избор) и отделяте мазнината в отделна купичка.

Изображение

Изображение

Изсипвате рибните филенца в платото и ги намачквате с вилица, оформяйки ги на пласт.

Изображение

Идва ред на кромида. Нарязвате го на ситни кубчета и оформяте внимателно вторият пласт върху рибата.

Изображение

Изображение

Нанасяте на 4-5 места точково майонеза, за да прилепне по добре следващият слой.

Изображение

Вземате ренде и настъргвате няколко варени картофа. Всеки може да използва удобна за него мярка на рендето. Аз предпочитам едро настъргано.

Изображение

След това нанасяте пласт майонеза с широка лъжица и шпакличка. В този случай обърках реда на нещата и започнах с моркови, но спрях навреме и се върнах към майонезата. Затова на снимката ми има малко моркови.

Изображение

Идва ред и на морковите. Отново стържете на едро (предпочитам) следващият пласт.

Изображение

Отново пласт майонеза.

Изображение

Отново пласт варени картофи.

Изображение

Тук искам да поясня защо заделих маслото от консервата. В него има много аромати и на всеки пласт варени картофи (само на картофите, защото те попиват и усвояват най-силно ароматите) поливате по 4-5 супени лъжици от нея. Тук също мога да отбележа ,че отново само върху картофите може и да поръсите съвсем малко сол. Наистина съвсем малко , в случай ,че сте пропуснали при варенето им да подсолите водата. Никъде другаде не ползвате сол.

Изображение

Ред майонеза.

Изображение

Изображение

Сега наред са яйцата. Срязвате ги на две половинки, но без да срязвате жълтъка. Той трябва да остане цял на топка. Белтъкът трябва да е на две половини, за да ви бъде удобно при настъргването. Рендосвате ред яйчен белтък , този път на ситната дупка в рендето.

Изображение

Изображение

Изображение

Зяпечатвате всичко дотук с майонеза отвсякъде.

Изображение

Изображение

За финал, последният пласт вече е само от яичния жълтък, рендосан по възможно най-ситния начин.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Абсолютно задължително е да престои минимум 2 часа преди да се поднася. За най-добър ефект бих определил време от около 5 - 6 часа.

Едно страхотно мезе за любителите на рибните вкусове и аромати. Реже се и се сервира като торта с тънка шпакла отдолу. След необходимя престой и отпочиване, се стяга и държи правилна форма. А на заден план бурканът е с разбит хайверен микс от Дунавски особи, за който ще отделя време съвсем скоро в тази тема.

Изображение

С любов и уважение към Нина Шахова .
Поздрави.

Аватар
Asio
Мнения: 353
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 30 пъти
получил Браво: 157 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Asio » Пон Дек 08, 2014 8:32

Общо взето никулдена изглеждаше така:

Изображение

Задължителният за моята трапеза платиков рибник с лук.

Изображение

И традиционният за страната пълнен с орехи, тлъст, крив шаран от развъдник (блатен мен ако питате). От агресивното охранване, горкия се е изгърбил и изкривил целия. Баба ми го взела от пазара и настояваше да се пече пълен с орехи. От злоба го изпекох. Отвратително свръх-омазнено с дъх на застояла вода животно. Де да беше речен дивак ... Бабата обаче му се нахвърли като орел на сьомга. Почти не докосна рибника. Дърташка му работа. Платичния рибник беше 100 нива над него по вкус, аромат и здравословност.

Ето го и грозника.
Изображение

Не крия сарказма си относно некачествените продукти.

Поздрави.

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 4 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Коце » Пон Дек 08, 2014 10:06

Класика! :tup:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

S_BANKOV
Мнения: 122
Регистриран на: Нед Мар 25, 2012 17:07
Риболов: Фидер и плувка.
получил Браво: 1 път

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот S_BANKOV » Пон Дек 08, 2014 16:23

А аз на празника извадих от фризера един пакет с дунавски облец и така празнувах, вярвам автора ще ме разбере що пропуснах шарана.

Иначе изглежда прекрасно салатата, само може да замениш морковите с такива от трушия или кисели краставички :tup:
Човек трябва така да живее, че като умре един ден, и гълъбите да се стискат от уважение, като прелитат над паметника му.

Аватар
antivik
Мнения: 344
Регистриран на: Пон Сеп 20, 2010 10:42
Риболов: На леко, на тежко, от време на време спининг.
Местоположение: Кърджали
получил Браво: 2 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот antivik » Вто Дек 09, 2014 9:48

Мезето екстра и много тертеплийско, ма и много туткаво бе..., много таманене и чакане. Дъл докат стане няма да свърши ракийцата...... :lol:
Гат рибата неще - НЕЩЕ!

Аватар
кирил великий
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
дал Браво: 3 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот кирил великий » Вто Дек 09, 2014 10:18

Asio, противно на разпространеното мнение, че българите готвим добре, мисля че ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рядко се среща българин, който да сготви отлично в кухнята БЕЗ немарливост или прибързаност.

В твое лице смятам, че имаме такъв КАДЪРЕН човек - ще следя темата ти с голямо внимание :tup:

(За тлъст шаран има начин за оправяне. Ако искаш ще ти го пусна на лични. Не искам да разводнявам отличната твоя тема.)
"Всяка грешка има свои име и фамилия."

Аватар
Младен Маринов
Мнения: 382
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 10:39
Риболов: Плувка, фидер.
Местоположение: София
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 21 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Младен Маринов » Вто Дек 09, 2014 15:28

Само да вметна-шараните от Лидл бяха невероятни, изключително близки до дивите и по вкус и по форма. Произход-Хърватска!

И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?
RUNNING WILD написа:...CATCH AND FRY.....батенце...

Аватар
Димитър Тодоров
Мнения: 5225
Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
Местоположение: Силистра, на Дунав
дал Браво: 197 пъти
получил Браво: 191 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Димитър Тодоров » Вто Дек 09, 2014 17:14

karakuda написа:...И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?



viewtopic.php?f=18&t=64367
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..

Stay focused !

tommy12
Мнения: 585
Регистриран на: Чет Яну 12, 2012 18:20
Риболов: Die Hard Megabass
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 47 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот tommy12 » Вто Дек 09, 2014 17:32

Бравос и на салатата, и на платиката преглъщах докато четях.

Аватар
Мунчо
Мнения: 16278
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 221 пъти
получил Браво: 521 пъти
ЛС/Мейл:
Online

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Мунчо » Вто Дек 09, 2014 21:05

Боже, боже, боже, боже!
"...
Но аз не ти се сърдя Лена.
Не съм еснаф. Аз съм поет."

"Душевно сме болни, а духовно сме богати"

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Младен Маринов
Мнения: 382
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 10:39
Риболов: Плувка, фидер.
Местоположение: София
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 21 пъти

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Младен Маринов » Вто Дек 09, 2014 21:43

Димитър Тодоров написа:
karakuda написа:...И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?



viewtopic.php?f=18&t=64367

Благодарско :tup:
RUNNING WILD написа:...CATCH AND FRY.....батенце...

Аватар
plamboniy
Мнения: 401
Регистриран на: Вто Окт 02, 2007 18:11
Местоположение: Русе

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот plamboniy » Сря Яну 14, 2015 10:31

Който не е опитвал от тази салата, е пропуснал да си поглези душичката...
Невероятна вкусотия.

Имах късмета да присъствам на много богата маса, приготвена от автора на темата и докато не свърши тази салата, никой не погледна нищо друго 8)

Поздрави,
Пламбоний

Аватар
Мунчо
Мнения: 16278
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 221 пъти
получил Браво: 521 пъти
ЛС/Мейл:
Online

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Мунчо » Чет Яну 15, 2015 9:22

Ни най-малко не се съмнявам, че ще е уникалдъ!
"...
Но аз не ти се сърдя Лена.
Не съм еснаф. Аз съм поет."

"Душевно сме болни, а духовно сме богати"

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Doktor-5
Мнения: 3026
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 17 пъти
получил Браво: 25 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот Doktor-5 » Нед Яну 18, 2015 23:21

Недей така бе човек, момченца сме! :D
Поздрави за споделеното и положеният труд :tup:
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Мнениеот ogi70 » Чет Фев 05, 2015 9:39

Бате Asio имам едно питане към теб.
В момента няма никъкъв риболов а бялата риба във фризера ми свърши и се налага да ходя в магазина.В Метро продават жива моруна но аз не знам как да я приготвя.Напиши моля те нещо за тази риба - как става най добре на скара , или пържена , или във фурната на плакийка .А ако споделиш някоя от твоите уникални рецепти да знаеш няма да се разсърдя :D . Благодаря предварително!
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта