Страница 12 от 14

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Сря Сеп 14, 2016 17:48
от Asio
Посипвам си главата с пепел. Баш теб да забравя, човека, който ме нагости с най-доброто козе сирене, което е докосвало небцето ми . . . . а съм изял не-малко. Веднага започвам да кроя план за скорошно зачорбяване.

И искам да използвам момента за да се обърна към уважавания pike, с молба, ако е възможно да ми промени никнейма на "Асен" , защото тази латиница с българско име взе много да ме дразни. Отделно хората се объркват, когато се обръщат към мен и ми викат Асио, Азио, Асйо и др. щуротии, а приятелите ме наричат Асьо. Та в този дух и писането във форума на кирилица, взех да намирам никнейма си за дразнещ изписан на латиница.
За благодарност ,ще кръстя една рецепта с щука на теб но искам първо да хвана една прилична. Доста екстравагантно гурме е и едва ли, някой ще я приготви, но въпреки това ще я направя в твоя чест.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пет Сеп 16, 2016 0:48
от joro_olyмпус
Как ще се наричаш от утре е казус, засягащ само теб. Аз обаче съм привърженик на идеята за кулинарно парти под надзора и организацията на фишинг манията. Що пък да не си направим готварски конкурс за рибена чорба, или като сърбите на Власинското езеро - "Сомовиада".

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Сеп 20, 2016 12:34
от Asio
Вчера, с брат ми, решихме да отпразнуваме успешния завършек на тазгодишната винена кампания. Водата от чешмата, тази година, се превърна във вино. Визирам, супер гъстата захарност, която определено имаше нужда от разреждане. Аз си спретнах микс от 200 килограма мастилен мавруд и 150 килограма лепкав памид. И стана чудо, още преди да замерим и объркаме кашата, ферментацията беше факт.
Брат ми, беше по-скромен, със 100 килограма каберне и 100 мерло със същата кондиция на качеството.
Ден по-рано, бях посетил едни лодкари, които бяха така любезни да ми запазят едни ултра тлъсти морунажи и платики. Осолени и отлежали предварително, ден по-късно се превърнаха в . . .

Изображение

Изображение

Килограмови, гърбави от маз, морунажи на плоча.

Изображение

Изображение

Гледката не беше подмината равнодушно от нито един минувач. Българина, много обича да похапва рибка.

Изображение

На батко златните рибкиии, мамооооуу . . .

Изображение

Изображение

Морунажа се изпари за секунди. Добре, че бях се подсигурил с още една супер мазница. Килото и половина платичка спаси вечерята. :lol: :lol: :lol:

Изображение

Изображение

Обърнете внимание на тая снимка прозрачния слой на края по гърба на платиката. Чиста мазнина. Много полезна. Абсолютен показател за изключително качествена есенна, нагрухана платика. Стане ли прозрачен, втори верен показател за готовност за сваляне от плочата.
Впрочем, същите мазнюги си бяха и морунажите.

Изображение

Не е специална рецепта. Просто хубав кулинарен спомен в снимки. Сол, риба и много смях ...
Наздраве !

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Сеп 20, 2016 13:55
от Мунчо
Красота, красота!

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Сеп 20, 2016 16:55
от babydoctor
Ква красота, бе, бах ти садиста... :D

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Пон Окт 03, 2016 21:54
от А ДАНО ХВАНА
babydoctor написа:Господ говори с устата ти. Пържените ташаци на шарановите риби не ги давам за нищо друго. ........
Опитах пържени тези дълги бели образувания от костури около 30см (не можах да хвана по големи ) ....
Определям като превъзходни,феноменални ,не бях подготвен и консумирах непрекъснато сменяйки глътки бира и гроздова ракия в опит да се нагодя по най перфектният начин към райското мезе :mrgreen:
Опитайте ,човек никога не знае кога ще го сполети щастието ! :shock:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Окт 04, 2016 2:11
от Vid
Asio написа:Килограмови, гърбави от маз, морунажи на плоча.
Изображение
Изображение
Такива морунажи виждам за сефте, това са некви платики?
Ако, бъркам, простете щото таквиз риби не ловя или готвя....

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Окт 04, 2016 7:08
от Asio
Без да ловя шарановите, знам доста за тях и безпогрешно ги определям от кой вид са. Няма грешка и тук. Просто, като стигнат и надминат килото, морунажите замязват на такива чучела.
Вярно е, че платиката има два подвида, които много приличат на нея, но в моите очи и те са силно различими.
Просто в голямата река, всичко става наистина голямо. А от както забих 1320 грама скобар за устата уставно на клатушка Алтима, малко неща могат да ме изненадат. Стефко Търновски ми беше свидетел. И двамата бая му се кокорихме.
VID, вгледай се пак във формата на платиката и морунажите по-горе, за мен разликите са големи. Грешка няма.

Това, което неистово и трудно поносимо ми липсва е една пищна Дойца/Мъздруга за рибник. В митична риба взе да се превръща тоя индивид за мене. През времето зашивахме по една, две всяка година, сега втора година няма помен от нея. Брат ми дори постави абсолютен Гинес рекорд на нея с тегло 3,100 на Spro спинър. Жалко, че не опитахме да го зафиксираме, беше си повече от гигантска. И както казах, в голямата река, всичко става наистина голямо.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Окт 04, 2016 12:27
от babydoctor
Същите са морунажите и в Мандренското езеро, а и бабушката там е с подобни размери. Дори са по-тлъсти, щото са в стояща вода. Е, ако не са ги изпомрежили, щото спомените ми са от 80-тте. Ама си садист, Асене, с тез репортажи :D Кога ли ще успея да стигна до Лом, мамка му :mrgreen:

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Съб Окт 08, 2016 23:57
от Asio
Двете добри щуки уловени преди два дни, както обещах бяха обработени с огромно уважение.




ПЕЛМЕНИ ОТ ЩУКА


Всеки заинтересован, нека следва стъпка по стъпка описанието в снимки по-долу, и ще има шанса да усети това супер гурме.
Започвам с тестото. Чуквам три яйца посипани с две чаени лъжици с връх сол.

Изображение

Заливам ги с грубо литър вода и започвам да добавям брашно и меся, докато не стане твърдо за месене. Компромис с брашното не трябва да има. Най-доброто италианско за паста.

Изображение

В един момент заприличва на твърда топка като тази:

Изображение

Отъркалвам я хубаво в брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО я оставям да отпочине поне 40 минути.

Изображение

Предварително фелитираната щука,старателно одрана от кожата и обезкостена, е нарязана на едри кубчета. Към нея добавям две средни глави кромид лук и на всеки килограм кайма добавям 200 грама прясна сланина. Без сланината НЕ МОЖЕ. Традицията е всичко в тази рецепта.

Изображение

Изображение

Изображение

Въртя всичко на куп в месомелачката

Изображение

Изображение

Получената кайма омесвам добре на ръка. След като и добавя сол на вкус и добро количество черен пипер. Изключение може да направим само тук и само с бял пипер ако не харесвате черен.

Изображение

Изображение

Тук вадя едно тайно оръжие по-възрастно от мен на години но поради добрата, солидна, стара, руска изработка не му личат годинките. Форма за пелмени. Има и различни видове пластмасови с различни форми в магазинната мрежа. Не е трудно да се намери.

Изображение

Режа с нож малка топка и я разточвам с точилка и оформям с ръце докато не приеме големината на формата за пелмените. Налагам я върху формата, като предварително набрашнявам и пласта тесто и формата под него, защото при вадене пелмените изпадват сами от формата. Това е много важно.

Изображение

С виличка започвам да си вземам малки топки от овкусената кайма и да ги полагам дупките на формата.

Изображение

Изображение

Всичко е обилно набрашнено

Изображение

Изображение

След запълването с плънка на всички дупки покриваме със същия пласт тесто отгоре. Аз обичам една идея по дебел плат, защото стават по-сочни и запазват перфектно формата си.

Изображение

Изображение

Изображение

Тук идва друга магия на ред. Започвам да точа с точилката формата, леко притискайки докато ръбовете на формата не прережат формичките и не ги запечатат от натиска. Ще го покажа в няколко етапа подробно. Изглежда така:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След окончателното им прерязване и запечатване, обирам излишното тесто по края и пак го пускам в употреба. После чуквам формата с дъното нагоре в точилката и ВОАЛА имам 31 готови пелмена.

Изображение

Вземам пластмасова тавичка (може и метална, каквато имате) и полагам найлонов лист обилно набрашнен и върху него редя ред пелмени. След това върху единия ред пелмени слагам найлонов лист, набрашнявам и редя втори ред. Така може в тавичка да наредите до 5 етажа пелмени без да смачкате първия ред.

Изображение

Изображение

Редя и прибирам във фризера директно. Там и никъде другаде не им е мястото. Брашното не им позволява слепване и се делят без усилие. Могат да изкарат там с месеци и когато ми се прияде, кипвам подсолена вода и направо ги мятам замръзнали в кипящата вода. Така има ултимативна вечеря за точно 10 минути. Важно е при замръзналите вече пелмени водата да е много, защото когато ги хвърлите в малък обем вода, замръзнали, тя се преохлажда и докато закипи отново те могат да се поразкашкат. Това се избягва в големия обем вода.

Изображение

Както казах, кипвате щедро количество вода в голяма тенджера внимателно ги изсипвате в нея. Готовноста настъпва 5 минути след повторното кипване на водата. При тези със плънка от свинско месо около 8.

Изображение

Изображение

Сервирам с малко количество от бульона им обилно посипани със сметана и поръсени с малко черен пипер и няколко капки зехтин за контраст и богатство на вкуса и аромата. Сметаната е само една PILOS 12% масленост от ЛИДЪЛ. Пробвал съм над 30 вида сметани, не стават, тази е единствената, която се разтича добре и има прекрасен аромат.

Изображение

Изображение

Четири часа и половина със скрупольозното фелитиране и обезкостяване на две щуки, мелене, месене, изчакване, подреждане и сваряване на около 400 броя пелмени от три килограма кайма. Заслужава си всяка една секунда.
При тези пелмени, дори скептик към рибното месо, като Васил ака Куейтриот ще зарони детски сълзи и ще моли за ощееееее ....
Наливам щедро от моя си чисто нов Маврудо-Памид и засядам да разтърся вкусовите си рецептори. Живота е прекрасен.

С голяма любов и уважение към Нина Шахова .

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Нед Ное 06, 2016 11:11
от люско
Асьо защо не отвориш един рибен ресторант в Русе ами ни мъчиш само :)

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Нед Ное 06, 2016 20:35
от quietriot
Ми прати да пробвам де....

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Ное 08, 2016 20:53
от Asio
люско написа:Асьо защо не отвориш един рибен ресторант в Русе ами ни мъчиш само :)
Въртят ми се разни идеи из главата, но намирането на хубаво място не е лесна работа. Втория бъг е, че най-добрите рибни изпълнения, съответно на най-добрите и конкурентни цена са изцяло от Дунавска и никаква друга сладководна риба. Трябва да ангажирам бая лодкари за да ми направят постоянно снабдяване с платики, морунажи, скобари, диви шарани, амури, уклеи, толстолоби, бели риби и попчета. Ще падне голяма мрежарщина а това малко ме смущава. Иначе от морските риби също е уникално, но не са много хората, които примерно ще изтряскат 40 лева за порция фагри, минокоп, треска или нилски костур на джоспър, плоча или скара.
Намеря ли поток от Дунавски по-горе изброените риби, съм повече от убеден, че ще разстрелям конкуренцията на място с крайния продукт от вариации на тарама хайвери и филета със сосове, пелмени от няколко вида риби и доста уникални рибни плата и рибни салати. На лека цена мога да извадя само Дунавска риба. Блатна или езерна няма да пипна в никакъв случай. Всичко друго ще е хард за повечето потенциални клиенти.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Вто Ное 08, 2016 23:44
от баш майстора
Прав си. Рибата е скъпо месо! Народа е свикнал, че рибата е най-евтиното месо, но от соц време това въобще не е така и по-скъпо ще става.

Re: Прясно, рибно и вкусно . . .

Публикувано на: Сря Ное 09, 2016 9:57
от Златев
баш майстора написа:Прав си. Рибата е скъпо месо! Народа е свикнал, че рибата е най-евтиното месо, но от соц време това въобще не е така и по-скъпо ще става.
Ники, в момента във Варна рибата е по-евтина от телешкото и свинското, вярно - сезон, но все пак е така. Говоря за масови към момента риби. За морските риби - в бедното ни море всяка риба си има сезон и съответно - сезонна цена. Минокоп, врана и див лаврак са екзотики достойни за блюдо в скъп ресторант, съгласен съм.
Asio, пожелавам ти да намериш разковничето за осъществяване на плановете си!