Каракудка на уок тиган !

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
toestaz
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Апр 10, 2016 7:43
Риболов: Сладководен

Каракудка на уок тиган !

Мнениеот toestaz » Пон Апр 18, 2016 19:59

Понеже е Забрана, поналових каракуда от частен водоем, там си се води "плевелна" целогодишно.
Иначе размера е "шамар" около 300 гр.
Изчистена , без глави , хрилни перки и опашки , си престоя около 24 часа осолена в хладилника.
Бях гледал как 1 китаец пържи цяла риба в уок тиган, та реших да пробвам.
Понацепих я малко, откъм гърба. Следва отъркаляне в брашно , тигана загрят , пълен с олиo, колкото три каракудки като легнат, да потънат до над гръбната перка.Пържи се до керемиденочервен цвят.
Резултата - невероятен,
докато се сетя да снимам - останаха само три !
Колко бира изпива - вече сте се сетили !
Наздраве !

Изображение

Изображение

Аватар
Златев
Мнения: 2039
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 467 пъти
получил Браво: 94 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Златев » Вто Апр 19, 2016 10:29

Интересно е с какво така приготвената риба се отличава от класическата провансалска пържена таранка? Не съм ползвал уок и затова питам.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Мунчо
Мнения: 16470
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 323 пъти
получил Браво: 773 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Мунчо » Вто Апр 19, 2016 10:29

Екстра, колега!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
sharo1
Мнения: 1259
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
дал Браво: 78 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот sharo1 » Вто Апр 19, 2016 12:12

Само това със солта и хладилника,не е добре :11:

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 6 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Коце » Вто Апр 19, 2016 22:52

Златев написа:Интересно е с какво така приготвената риба се отличава от класическата провансалска пържена таранка? Не съм ползвал уок и затова питам.

Провансалската ляга леко в олиото и прегаря понякога.
Уокаджийската се пържи в дълбоко и добре загрято олио.
Разликата е голяма. Разбираш ли? :)
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
Златев
Мнения: 2039
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 467 пъти
получил Браво: 94 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Златев » Сря Апр 20, 2016 9:31

Коце написа:Уокаджийската се пържи в дълбоко и добре загрято олио.
Разликата е голяма. Разбираш ли? :)


Ясно! :tup:
Добре загрятото олио си е аксиома за мен в пърженето.

ПП
То си има чалъми как да се получи и в обикновения тиган равномерно изпържена без да загори. ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Мунчо
Мнения: 16470
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 323 пъти
получил Браво: 773 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Мунчо » Сря Апр 20, 2016 12:17

sharo1 написа:Само това със солта и хладилника,не е добре :11:


Кое не е добре? И аз така я правя - преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума. Иначе месото не ми стяга и лепне по тигана.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
кирил великий
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
дал Браво: 3 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот кирил великий » Сря Апр 20, 2016 12:34

Готина тема, наздраве на колегата! Въпросът с предварителното подсоляване на шарани и каракуди, изобщо мирни риби, сме го дискутирали в темата на Азио "Прясно, рибно, вкусно". Вкусът започва малко да бие на морска риба, получават се много добри резултати. И без осоляване пържената каракуда със сметана е класика в руската кухня, а и така, с предварително осоляване, също - и пърженето в уок или дълбок съд с много олио е класика /китайска кухня/.
"Всяка грешка има свои име и фамилия."

toestaz
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Апр 10, 2016 7:43
Риболов: Сладководен

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот toestaz » Сря Апр 20, 2016 20:57

Докато влезна във форума :D , всички въпроси са получили абсолютно точни отговори, особено за осоляването.
Откъм моя опит, минимума за времето което да престои посолена рибата е 12 часа, на около 5-6 градуса.
Далече съм от реклама на уок тиганите ( не съм производител , за жалост :) ), но само да допълня , че на обикновен тиган , за да изпържа цели риби, ще ми коства поне 400 гр. олио, с риск брашното да прегори, към края
на пърженето.
Освен това в случая, и отвътре ребрата бяха почервенели, и хрупкави.
Същото ми каза и 1 случаен човек, с който се засякохме, избирайки едновременно уок-овете.

Баси..... в неделя пак отивам за каракуда!

Аватар
Златев
Мнения: 2039
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 467 пъти
получил Браво: 94 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Златев » Чет Апр 21, 2016 10:16

toestaz написа:... с риск брашното да прегори, към края
на пърженето.
Освен това в случая, и отвътре ребрата бяха почервенели, и хрупкави.

Това са добри доводи. :tup:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Asio
Мнения: 360
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 59 пъти
получил Браво: 256 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Asio » Нед Апр 24, 2016 0:56

Онзи ден оглеждах такъв тиган. Малко ме дръпна, защото просто нямам място из кухненските шкафове за него вече. Иначе за резултатите от него не се съмнявам. Със сигурност ще си взема един по някое време, но аз пържа риби мноооого рядко.
Утре например ще очаткам един див Дунавски шарко пак на скарата в гаража. Ядосах се много защото 4 дни преди забраната взех две мощни риби с цел осоляване и попълване на запасите от хайвер. Представяте ли си два огромни тумбести звяра и двата мъжки ... такъв удар не бях поемал никога до сега. Та единия вече лежи на флейки в хладилника леко подсолен. Ще го мажем с новата стара каменица.
Ще пусна снимки.

Пържената каракуда си е може би най-класическото Българско рибно блюдо на всички времена. Благодаря за идеята с този тиган.

bat.galin
Мнения: 1384
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 251 пъти
получил Браво: 161 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот bat.galin » Вто Апр 26, 2016 13:48

:tup:
"Hовата стара каменица" е много добра и върви със всякакви тигани :)

quietriot
Мнения: 9257
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 98 пъти
получил Браво: 145 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот quietriot » Вто Апр 26, 2016 13:52

Asio написа:Онзи ден оглеждах такъв тиган. Малко ме дръпна, защото просто нямам място из кухненските шкафове за него вече. Иначе за резултатите от него не се съмнявам. Със сигурност ще си взема един по някое време, но аз пържа риби мноооого рядко.
Утре например ще очаткам един див Дунавски шарко пак на скарата в гаража. Ядосах се много защото 4 дни преди забраната взех две мощни риби с цел осоляване и попълване на запасите от хайвер. Представяте ли си два огромни тумбести звяра и двата мъжки ... такъв удар не бях поемал никога до сега. Та единия вече лежи на флейки в хладилника леко подсолен. Ще го мажем с новата стара каменица.
Ще пусна снимки.

Пържената каракуда си е може би най-класическото Българско рибно блюдо на всички времена. Благодаря за идеята с този тиган.

В Икея има перфектни уокове , на острова ще ти донеса един или където се засечем по напред.
http://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Fry ... 583/32714/

bat.galin
Мнения: 1384
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 251 пъти
получил Браво: 161 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот bat.galin » Вто Апр 26, 2016 15:33

Макар и от висотата на кулинарните си умения, попрочетох внимателно и предните постове и това, на която не хванах вяра е следното :
...преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума,иначе месото не ми стяга и лепне по тигана....

Аз лично смесвам солта с брашното, в което овалвам рибата преди пържене понеже така се овкусява по-равномерно вместо да соля след това.
Но за да не изпадаме в излишни драми, каквито темата не предполага, ще се огранича със следния коментар : бих желал да гледам отблизо как точно залепва несолената риба.

Аватар
sword-fish
Мнения: 177
Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 22:17
Местоположение: София
ЛС/Мейл:

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот sword-fish » Чет Апр 28, 2016 7:14

Супер ! Изглежда много вкусно .
:tup:


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта